Звідки «готується напад» на Волинь та Полісся. Хроніка нескінченних «навчань» російської та білоруської армій

21 Серпня 2022, 22:35
На відомій карті Лукашенка з «підготовкою нападу» не видно стрілок у бік Полісся та Волині 13924
На відомій карті Лукашенка з «підготовкою нападу» не видно стрілок у бік Полісся та Волині

На початку повномасштабного вторгнення в Україну армія рф використовувала територію Білорусі для того, щоб ввести велике угрупування військ на правий берег Дніпра і скерувати її на Київ. 

Тоді активно використовувався південно-західний регіон республіки – Гомельська область. На Волинському та Поліському напрямах, де Україна межує з Брестською областю Білорусі, явних спроб прориву ні російською, ні білоруською армією з 24 лютого не робилося. 

Читайте такожВмиваються своєю кров’ю. Куди везуть поранених загарбників з «Поліського фронту»

Подібний сценарій міг бути використаний у разі блискавичного просування російських окупантів та «взяття Києва за 3 дні», але ці плани провалилися, а окуповані на півночі регіони було звільнено вже на початку квітня. 

Однак загроза подібного розвитку подій регулярно нависає, військова активність у Брестському регіоні зберігається і помітно посилилася після старту чергових спільних з росією «навчань», які почалися наприкінці квітня.

Спираючись на дані білоруських активістів, партизанів, журналістів та небайдужих громадян розглянемо, чим є військова активність у Брестській області РБ, що межує з Волинською та Рівненською областями України, як саме та які військові об'єкти регіону використовуються для підготовки атак окупантів та тренування їх маріонеткових союзників в особі білоруської армії. 

Звернімо увагу на найгостріші моменти в області за останні місяці та спробуємо спрогнозувати, наскільки варто побоюватися вторгнення у північно-західну частину України у найближчому майбутньому.

Читайте Хроніку участі РБ у війні проти України з 24 лютого по 3 червня

Нескінченні «навчання»

26 квітня Міністерство оборони РБ оголосило про проведення «спільного штабного тренування із залученням посадових осіб об'єднання ВПС та ППО Західного військового округу Збройних Сил Російської Федерації». 

«Навчання» мали завершитися вже 29 числа, але натомість регулярно продовжувалися аж до сьогодні. Крім цього, 4 травня у Збройних Силах Білорусі розпочалася раптова «перевірка сил реагування», зокрема – на території Брестської області.

З початку цього періоду моніторингова група «Беларускі Гаюн», активісти якої стежать за активністю російських і білоруських військ на території РБ, частіше стала фіксувати пересування військової техніки та особового складу армій у регіоні. 

Очевидці спостерігають переважно білоруських військових, російська техніка та бійці зустрічаються в регіоні набагато рідше. 

Ознайомившись з графіком нижче, можна побачити, що кількість повідомлень про військові пересування зростала у певні періоди.  

Кожен такий стрибок супроводжували події, які загострювали загрозу вторгнення на Волинському та Поліському напрямках.

Кількість повідомлень про пересування військової техніки та особового складу ЗС РБ та росії на території Білорусі. Графік складений автором на основі даних проєкту «Беларускі Гаюн»
Кількість повідомлень про пересування військової техніки та особового складу ЗС РБ та росії на території Білорусі. Графік складений автором на основі даних проєкту «Беларускі Гаюн»

1.  27 квітня до Білорусі прилітають літаки так званої ПВК «Вагнер» та ФСБ. Цього ж дня фіксуються пуски ракет на територію України з Гомельської області. Цього дня в Брестській області очевидці частіше, ніж зазвичай повідомляють про переміщення військової техніки як повітрям, так і землею.

2. Наступний добре помітний пік активності – близько 4 травня, це день початку т.зв. «перевірки сил реагування», згаданої вище. 

5 травня стає відомо про продовження спільних з росією «навчань», протягом першої половини травня фіксується активне переміщення військових в області.

19 травня активісти «Гаюну» публікують дані про блокпости поруч із Україною, відзначаючи значне посилення кордону з кінця лютого:

«З початку вторгнення ЗС РФ на територію України, у Білорусі, силами МО РБ сталося посилення кордонів. Найбільше сил було перекинуто у напрямку українського кордону, де також було організовано охорону доріг через облаштування блокпостів. Більшість із них були додатково посилені замаскованими БМП та/або танками, які стояли поруч на узбіччі або в лісі. Іноді, на одній трасі могло бути 3-4 блокпости. Однак після виведення військ рф з київського напрямку частину блокпостів прибрали».

Розташування блокпостів у Брестській області за даними проекту «Беларускі Гаюн» на 19.05.2022
Розташування блокпостів у Брестській області за даними проекту «Беларускі Гаюн» на 19.05.2022

3. Чергове продовження «бойових тренувань» з росії – 23 травня, після цього військову техніку в області знову помічають частіше, ніж зазвичай. Цього дня спостерігачі фіксують ракетну атаку з території країни. 

27 травня «навчання» знову продовжують, цього разу – як мінімум до 4 липня: про це, як і в попередніх повідомленнях, говорять службові графіки, отримані активістами «Білоруського Гаюна».

Як основні «майданчики» для тренувань – як і раніше кілька полігонів Брестської області. Військову активність продовжують помічати частіше, ніж зазвичай, зустрічаються і російські війська.

Військові навчання на білоруських полігонах
Військові навчання на білоруських полігонах

4. У перших числах червня до Брестської області ешелонами з Гродно перекидають понад 50 одиниць військової техніки, серед якої як мінімум 37 одиниць БМП, 5 ЗРК 9К33М3 «Оса», 2 Урали, БТР-80, БТС-4, 2 одиниці основ для ЗРК "Оса". 

Уся техніка належить ЗС РБ, на багатьох із машин помітний розпізнавальний знак — червоний квадрат (ймовірно, спеціальне маркування в рамках «тренувань», які 3 червня знову продовжують).

5. Наступне помітне зростання частоти повідомлень про військові пересування в районі 15 червня знову пов'язане з черговим «продовженням», цього разу – до 25 червня. За кілька днів, 18 червня, активісти знову публікують дані про розташування блокпостів. У порівнянні з травнем їх стає на порядок більше.

Після посилення кордону в липні, українськими медіа прокотилася чергова хвиля експертних побоювань вторгнення. Тоді Волинський та Поліський напрямки аналітики знову позначили як основні для вторгнення білоруської армії у разі її повноцінної участі у війні проти України.

Розташування блокпостів у Брестській області за даними проєкту «Беларускі Гаюн» на 18.06.2022
Розташування блокпостів у Брестській області за даними проєкту «Беларускі Гаюн» на 18.06.2022

6. 22 червня, за день до набуття Україною статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу, до Білорусі привозять чергову партію російських ракетних комплексів С-400, 24-го знову продовжують «навчання», а 26 червня росія вдаряє по Києву з району поблизу Каспійського моря. 

Читайте також: Російські окупанти готують диверсійні групи для закидання в Україну з Білорусі

Запуски ракет цього дня фіксують і в Білорусі. Повідомлення про військові переміщення по області активісти протягом усіх цих днів отримують часто та регулярно.

Наприкінці червня «Гаюн» знову публікує інформацію про блокпости на кордоні, помітно, що їх стає ще більше:

7. 7 липня – знову продовження «навчання», і вже наступного дня спостерігається посилення тренувань відразу на п'яти білоруських аеродромах, у тому числі – у Барановичах, до країни прибувають пілоти з росії, розпочинаються тренування з десантування. Ця «авіаактивність» також добре помітна на графіку.

8. У середині липня у Брестській області спостерігається чергове «військове загострення» – мабуть, найактивніше з кінця квітня. На тлі частих повідомлень про пересування техніки в одному з районів відбуваються масові затримання, активісти пов'язують їх саме з репресіями громадян, які фіксують військову активність. 

15 липня, в день n-го продовження «навчань», помічені три літаки Іл-76 ВКС росії, які прилетіли до Білорусі. Цього ж дня з країни до росії вирушає склад з вибуховими матеріалами.

 

9. 21-22 липня у Брестській області спостерігається чергова ротація військ на кордоні з Україною, а 25-го у Волинській області ППО збиває два БПЛА, які залетіли з боку Білорусі. 

Читайте також«Поки досмажувала котлети, сталася трагедія»: історії людей, які пережили падіння безпілотника у Дубовій

Наступного дня проект «Беларускі Гаюн» публікує актуальний список дислокації російських військ на території Білорусі, які продовжують залишатися у чотирьох із шести областей, у тому числі – у Брестській:

«Барановичі (Брестська область). У місто на поїздах із Москви та Санкт-Петербурга приїжджали солдати ЗС РФ, частина яких була у формі ВКС РФ (можливо пілоти), а частина – у звичайній військовій формі. Після повідомлень про прибуття російських військових над військовим аеродромом «Барановичі» почали активно тренуватися десантники, які проводили висадку з вертольота Мі-8 ВПС РБ, що знову ж таки підтверджує використання білоруських аеродромів та техніки російськими військовими. Крім цього, над містом помічені польоти винищувачів Су-27 та/або Су-35 (зовні вони важко помітні). Жоден із літаків не перебуває на озброєнні в РБ, тому дуже висока ймовірність того, що тренування проводили ВКС РФ як мінімум на своїх винищувачах;

Лунинець (Брестська область). На військовому аеродромі «Лунінець» розташовані зенітно-ракетні комплекси (ЗРК) С-300/400 ЗС РФ. Крім ЗРК на аеродромі розташовані різні станції радіолокації (РЛС). Також надходили повідомлення, що в/ч 65408 знаходяться близько двох дивізіонів ЗС РФ для обслуговування техніки. Крім цього, не надходило інформації, що ОТРК «Іскандер», які раніше знаходилися на аеродромі, поїхали, що говорить про те, що вони з високою ймовірністю все ще можуть бути там».

10. 27 липня до Бресту приїжджає ватажок так званої «ДНР» Денис Пушилін, у регіоні закономірно збільшується кількість повідомлень про пересування різної військової техніки, з Гомельської області Україною знову летять ракети, особливо активна цього дня у білоруському небі військова авіація.

Читайте також: Ватажок терористів «ДНР» озвучив пропаганду про «визволення» Луцька

11. У серпні «навчання» з росією ще раз дещо продовжують, а в Білорусь активно звозять ракетні комплекси.

Читайте також: Вантаж «200» та ракети в аеропорту Гомеля, або Як росія використовує цивільний об'єкт міста для війни проти України

Чи є загроза сьогодні та завтра?

Наразі головні побоювання атак, зокрема ракетних і з території Білорусі, пов'язують з 24 серпня, коли Україна відзначатиме 31-річчя незалежності, а календар відрахує рівно півроку з початку повномасштабного вторгнення росії.

Читайте також: Екологічні наслідки війни. Пів року болю України

І небезпідставно – останнім часом активісти фіксують значне накопичення ракетного озброєння на Гомельщині. На цей момент на аеродром «Зябрівка», який знаходиться під повним контролем російських військ, стягнуто щонайменше від 10 до 14 одиниць С-400, кілька радіолокаційних станцій та зенітних комплексів. 

Також 25 серпня, наступного дня після Дня Незалежності, має закінчитися черговий етап спільних з росією «навчань». Хоча варто зазначити,  ця частина бойових тренувань має відбуватися на території росії.

Щодо Брестської області – тут у ці дні активно перебудовується військовий аеродром поряд із Лунинцем за 50 кілометрів від Рівненської області. 

Журналісти «Радыё свабода» повідомляють, що кілька місяців тому до місцевого виконкому прийшло розпорядження побудувати поряд житло для сімей російських військовослужбовців, що може говорити про плани росії використовувати його для майбутніх ударів по Україні на регулярній основі.

Водночас і білоруські активісти, і Генеральний штаб ЗСУ сходяться на думці, що на цей час на Поліському та Волинському напрямах немає ознак формування наступальних угруповань, необхідних для вторгнення. А загальна ситуація на фронті явно не на користь прийняття росією подібних рішень. 

Тому вся військова активність у прикордонній частині Брестської області поки що продовжує виконувати швидше «залякувальну» функцію, що відволікає ЗСУ, але навряд чи загрожує реальним вторгненням у найближчому майбутньому.

Наразі немає жодних суттєвих підтверджень, що збройні сили Білорусі повноцінно беруть участь у вторгненні в Україну. 

Водночас, самопризначене керівництво РБ в особі Олександра Лукашенка, підконтрольних йому силових відомств та місцевої влади надають російським військам територію, військові та цивільні об'єкти для розташування та здійснення атак по Україні як з повітря, так і на землі. 

Білоруський народ, незгодний з подібною політикою, продовжує партизанський опір, виводячи з ладу залізничне обладнання під загрозою жорстоких репресій, багато громадян регулярно повідомляють про переміщення техніки окупантів і ЗС РБ країною, що надає істотну допомогу ЗСУ у опорі окупантам з півночі та півночного-заходу країни.

Крім того, продовжують функціонувати та створюватися різні проєкти на підтримку України та її опору, які розвиваються та підтримуються різними білоруськими активістами та ініціативами. 

Читайте також: За нашу і вашу свободу: як бiлоруси допомагають українцям

Автор цього матеріалу змушений був тікати з Білорусі в Україну під загрозою політичних репресій у 2020-му році, наразі залишається в країні, документуючи воєнні злочини росії та висвітлюючи ситуацію зсередини з метою контрпропагандистської боротьби проти злочинних режимів Лукашенка та Путіна.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024