Затиснений Шольц. Коли «леопардів» випустять на волю в Україні

23 Січня 2023, 09:58
По-нашому могло б бути шольцювати, шольцитися, шольцюватий... (Оксана Забужко) 8386
По-нашому могло б бути шольцювати, шольцитися, шольцюватий... (Оксана Забужко)

Хвиля обіцянок надати Україні броню, снаряди і навіть літаки F-16 залила новинні стрічки та соцмережі напередодні зустрічі в Рамштайні 20 січня. А потім усе перекреслила новина: Німеччина знову гальмує з передачею танків «Леопард». Українці вміють зачаровувати та розчаровуватися. Так сталося і з «Рамштайном-8». 

Дуже схоже, що відсутність рішення по «Леопардах» після зустрічі контактної групи – тимчасове явище. Німеччина нагадує єдиного студента у групі, який не хоче втікати з пари. Решта вже на виході і мусить вмовляти його. І таки дотисне.

Усі тиснуть на Шольца

Сухий залишок чергового «Рамштайну»: західні союзники не дійшли згоди щодо надання Україні танків Leopard 2, але міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус доручив підготуватися своєму міністерству до «дня, який, можливо, настане».

«Немає одностайної думки. Є вагомі аргументи на користь поставки, є вагомі аргументи проти», – заявив Пісторіус про переговори і додав, що враження про блокування Німеччиною постачання є хибним.

Він дав зрозуміти, що Німеччина готується до того, щоб бути готовою якнайшвидше поставити Leopard 2 у разі ухвалення позитивного рішення. Після саміту міністр розпорядився перерахувати запаси танків у Бундесвері та в промисловості, їхню сумісність з озброєнням, яке можуть поставити Україні інші країни.

Тут слід згадати його попередницю Крістін Ламбрехт. Вона пішла у відставку за кілька днів до зустрічі міністрів оборони у Рамштайні, а через кілька днів німецькі ЗМІ вибухнули сенсацією: мовляв, Ламбрехт умисно тягнула з інвентаризацією «Леопардів», аби відтермінувати відповідь уряду щодо постачання Україні.

Напередодні саміту міністрів в СNN заявили, що Німеччина категорично проти постачання Leopard, вимагаючи, щоб США у такому разі поставили свої Abrams. Офіційний представник уряду ФРН заявив, що таких угод чи вимог з боку Німеччини не було.

Йому не дуже повірили. Financial Times переконує, що канцлер Олаф Шольц стурбований: оскільки поставки Leopard Києву фактично залежать від його підтримки, Москва розцінить будь-яке зелене світло як ескалацію під керівництвом Берліна. Ось чому Шольц хоче, щоб США погодилися відправити танки, перш ніж він дасть своє схвалення.

Західні танки забезпечують такий рівень вогневої потужності, який західні союзники не бажали надавати Києву. Велика Британія намагалася подолати цей ментальний бар’єр минулого тижня, коли заявила, що надішле Україні 14 танків Challenger. Це крапля в морі прохань Залужного, але таке рішення створило б прецедент.

Врешті 22 січня президент Франції Макрон заявив, що не виключає передачу Україні основних французьких бойових танків Leclerc. Усі тиснуть на Шольца. А що ж він?

Зрозуміти німців, щоб дотиснути їх

Німці справді гальмують. І ось чому.

«Німецькі танки воюють проти росії в Україні? Це було колись, пригадуєте, – в часи Бандери та Мельника. І чим це скінчилося? Російськими танками тут, у Берліні!», – так, перекручуючи факти та маніпулюючи, лякав депутатів Бундестагу депутат з «Альтернативи для Німеччини» Петр Бистрон. Це – правопопулістська партія, яку конкуренти, НГО і ЗМІ підозрюють у фінансуванні з рф.

Тоді, за кілька днів до «Рамштайну-8», німецький парламент так і не зміг проголосувати за надання танків Україні. 

У Німеччині тільки почався період «зміни епох» – зміни ставлення до постачання зброї і до росії як такої, вважає посол України Олексій Макеєв.

Він переконує, що німці вже затямили: з росією після 24 лютого 2022 року не можна мати попередні відносини. Крім того, політики ФРН починають розуміти, що у XXI стоілтті зле послуговувалися практиками 1970-х років і «східна політика» Віллі Бранта вже не діє.

«Третій момент – визнання помилок. Без цього неможливо пргресувати. Тон задав Штайнмаєр, частина соціал-демократів та ХДС (крім Меркель)», – сказав Макеєв в розмові з  «Європейсько правдою».

Він нагадав, що у східних землях дуже висока підтримка лівих партій, які симпатизують росії – «Альтернатива для Німеччини» та Ліва партія. Німецькі політики звикли прислухатися до голосу виборців, тому змінюються дуже повільно. 

«Вони все ще шукають «хороших руських», але вже припинили ототожнювати злочини та війну тільки із путіним», – каже пан посол.

Екс-міністр закордонних справ Павло Клімкін має своє пояснення тяганини німців. Він переконаний, що нам потрібно німців «зрозуміти, щоб дотиснути».

«Німеччина воювала проти росії у двох світових війнах, після Другої в ній склався комплекс «історичної відповідальності» щодо росії. Це призвело до виникнення в Німеччині «викривленого» пацифізму – мир будь-якою ціною, навіть ціною поступок та жертв», – сказав Клімкін. 

Німецьке суспільство співчуває Україні та українцям, але половина німців проти поставок важкої зброї – вони не можуть і навіть не хочуть уявити собі «німецьку зброю, що вбиває росіян». А частина німецьких політиків так само не готова і не хоче виявити лідерство. Адже тоді доведеться пояснювати всі багаторічні зв’язки з цим режимом.

«Багато хто в Німеччині хоче зберегти можливість для діалогу з московитами після війни, там явно не хочуть, щоб в існуючому там «культі великої вітчізняної» ФРН знову зробили основним ворогом. Це виглядає політичною казуїстикою, але нам потрібні танки «на вчора». Настав час ввічливо, але чітко сказати Німеччині, що вона нестиме політичну та моральну відповідальність за те, що мала б давно зробити», – написав Клімкін у Телеграм.

Звучать й дуже різкі оцінки. Блогерка Марина Данилюк-Єрмолаєва, посилаючись на своїх знайомих, що давно живуть у ФРН, переконує, що осердя нерішучості німців – страх. 

«Страх щось зробити. Шольц і його партія не є безсердечними та жадібними мерзотниками, що шукають собі вигоду. Навпаки – вони, навідміну від українських політиків, мають ідеологічні переконання. Вони свято переконані, що їхня місія полягає в тому, щоб Німеччина утретє не розпочала світову війну. Воні свято вірять, що шлях збереження Німеччини та життя мільонів німців через неучасть у третій світовій пролягає через невтручання у війну з росією та Китаєм. Заради цього вони готові винести будь-який сором, засудження та ненависть всього світу», – написала Данилюк-Єрмолаєва у ФБ.

До цього ще слід додати глибокий німецький антиамериканізм, Стокгольмський синдром східної Німеччини та інфантилізм молодшого покоління, якому «аби пожерти, поспати і поїхати в Грецію у відпустку». 

Водночас не варто знецінювати, як німці включилися у підтримку України, особливо з осені 2022 року. Mars, IRIS-T, фінансова підтримка і майже мільйон зареєстрованих біженців – це також участь Німеччини. 

 

Реакція на 20 січня 

Нерішучістю Шольца та Пісторіуса незадоволені не тільки в українському сегменті Твіттера та Фейсбук, але й чимало політиків у ФРН, Європі і США.

Тон задав польський президент Дуда, який у Давосі заявив, що його країна відправить «Леопарди» в Україну навіть без згоди країни-виробника – Німеччини. Після «Рамштайну» глави МЗС країн Балтії зробили спільну заяву. Міністри закордонних справ Естонії, Латвії та Литви нагадали німцям, що ФРН – «провідна європейська держава, яка несе особливу відповідальність щодо миру в Європі».

Міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау дав зрозуміти, що зволікання варте життів: «Українська кров проливається. Це ціна коливань при постачанні Leopard».

У США двопартійна роздратованість німцями. Конгресмени Ліндсі Грем (республіканець), Річард Блюменталь та Шелдон Уайтхаус (демократи) саме були в Києві і сказали, що їм «набридла вистава з приводу того, хто і коли збирається відправити танки», бо «путін намагається переписати мапу Європи під дулом пістолета».

Про виставу сказав і екс-посол України у Берліні Андрій Мельник: 

«Закликаємо нового міністра оборони Пісторіуса припинити цей танковий ляльковий спектакль. Німеччина не повинна ховатися за спинами американців. Ще не пізно продемонструвати справжнє лідерство і беззастережно посилити Україну». 

WSJ написав, що Франція, Чехія, Швеція оголошували про надання нових видів зброї, зокрема для того, щоб Німеччина відчула тиск і таки піддалась на аргументи Києва, Брюсселя й Вашингтона. З цією ж метою Лондон оголосив про надання Україні танків Challenger. Утім, Німеччина в особі Шольца наразі незворушна. 

«Політики в цій країні традиційно схильні ухвалювати важливі рішення, озираючись на громадську думку й рішення союзників, зокрема США, ― ідеться в публікації. ― Наразі більшість німців виступають проти надання Україні танків, за ― лише 35%». 

Із посиланням на неназваних «топчиновників» видання описує один із головних страхів: через 80 років німецькі танки знов їздитимуть українським степом. Росіяни можуть використати це як привід для ескалації та мобілізації всередині країни ― наприклад, якщо один із Leopard здобудуть як трофей, то напевно демонструватимуть його в себе, використовуючи очевидну риторику. Американські ж співрозмовники Берліна намагаються заспокоїти німців тезою, що про яку ескалацію іще може йтися? Росіяни й так принесли на поле бою фактично все, на що були здатні. 

Чому саме «Леопарди»?

Ці танки – ідеальні для ЗСУ, вважають оглядачі ВBC. Джеймс Уотерхауз зазначив, що Leopard 2 у Європі багато – близько 3000 у різних країнах. Вони відносно прості в експлуатації, стоять на озброєнні 13 європейських країн, а це означає, що в Європі достатньо і запчастин та боєприпасів до них. Це значний резерв для України, хоч і незрозуміло, скільки з них готові до бою.

«Леопард» створили за часів холодної війни як суперник радянського Т-90, яких і зараз багато у російській армії.

А ось репліка з інтерв'ю BBC колишнього заступника оборони Польщі, генерала Вальдемара Скшипчака:

«Я сам за професією – танкіст. Командував дивізією, у складі якої була бригада танків «Леопард 2». Можу сказати, що це - практично досконала зброя. З погляду танкіста, ці машини мають дуже ефективну вогневу систему і хорошу мобільність. У зіткненні з ними російські, включаючи їхню розхвалену «Армату», Т-14, не мають шансів».

Financial Times огляд танкового питання резюмувало так: 

«Західні танки — американський M1 Abrams, британський Challenger 2 або німецький Leopard 2 — дадуть ЗСУ додаткову вогневу міць, щоб розбити російські оборонні лінії та захопити військову ініціативу раніше. Вони також знадобляться для захисту від можливого поновлення російського наступу».

Видання пише, що західні танки мають кращу броню, точнішу гармату та кращі системи управління та навігації, наприклад, дозволяють проводити операції вночі.

Німецький Leopard має такі ж можливості, як і американський Abrams або британський Challenger, але він легший і економніший, ніж американський танк, який працює від турбінного двигуна. Він вважається більш надійним, ніж Challenger.

Пізно, ніж ніколи

Посол Макеєв упевнений: «Леопарди» будуть в Україні. Міністр Олексій Резніков також оптиміст. Про те, що тиск на ФРН буде успішним і «леопарди» пригонять в Україну, підказує кілька подій. 

Відразу після «Рамштайну» Пісторіус оголосив про весняний пакет допомоги ЗСУ на 1 млрд євро (там буде ще одна установка ППО IRIS-T), а також розпорядився про аудит запасів бойових танків Leopard, що дозволить швидко передати їх Україні.

Spiegel написав, що список такої техніки вже існує. Вважається, що 19 танків Leopard 2A5 є придатними. Всього у списку 312 різних моделей Leopard 2. З них 99 були на технічному обслуговуванні та ремонті в травні 2022 року, а один на стадії утилізації.

Якщо Німеччина погодиться на поставку цих Leopard 2A5, їх можна буде поєднати з моделями інших країн ЄС, наприклад Польщі. Військові Польщі використовують Leopard 2A4, які схожі на модель 2A5 і можуть бути покращені до їхнього рівня.

Портал «Мілітарний» зауважує, що було б краще передати Україні цілий танковий батальйон Leopard, але зібрати такий пакет допомоги буде непросто. Більшість танків в Європі оснащені гідравлічним керуванням вежі, а моделі Бундесверу – електричним.

Для українських військових краще отримати однорідний парк техніки, оскільки інший підхід ускладнить ремонт та технічне обслуговування.

Інший факт, що налаштовує на оптимізм, – українські військові розпочнуть навчання на Leopard 2, навіть попри відсутність рішення про передачу техніки. Тож навіщо навчати екіпажі ЗСУ, якщо не надати нам самі танки?

А ще увечері 22 січня глава МЗС Німеччини Анналена Бербок (Партія зелених) заявила, що Німеччина не заперечуватиме, якщо Польща відправить Leopard 2 німецького виробництва в Україну. Однак за її словами, Варшава ще не зверталася до Берліна з проханням дозволити передати танки Україні.

«Леопарди» приїдуть, але осад від нерішучості німців залишиться. Постраждає й уже підмочений історією з «Північним потоком» авторитет ФРН у Європі.

***

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024