Петр Павел: Україні – бути в НАТО та ЄС, а росія має отримати відсіч

05 Лютого 2023, 12:25
Петр Павел на прес-конференції. Фото: Марія Русінова / CNC 653
Петр Павел на прес-конференції. Фото: Марія Русінова / CNC

Новообраний президент Чехії Петр Павел днями заявив, що Україна заслуговує стати членом НАТО після закінчення війни з росією. 

В інтерв’ю ряду іноземних та чеських ЗМІ Павел повторив, що підтримує постачання зброї Києву і не вважає надання бойової авіації темою табу, пише партнер ІА «Район.in.ua» видання ProUkraїnu. 

Після війни українська армія буде найдосвідченішою в Європі. «Україна заслуговує на те, щоб бути частиною спільноти демократичних країн», — сказав Павел для Бі-Бі-Сі, і додав, що заслуговує бути членом Північноатлантичного альянсу. 

Однак це має статися лише після завершення конфлікту. Після війни, за думку Павела, Україна буде «морально і практично готова» до вступу в НАТО. Її армія матиме, мабуть, найбільший бойовий досвід у Європі. В інтерв’ю Павел знову підтримав постачання зброї в Україну. Утім, він вважає, що Україна, ймовірно, програла б без надання західної зброї.

 «Якщо вони програють, то програємо і ми», — додав Павел.

Петр Павел біля виборчого штабу зі своїми прихильниками. Фото Роберт Кляйх / CNC
Петр Павел біля виборчого штабу зі своїми прихильниками. Фото Роберт Кляйх / CNC

Мир можливий тільки після виведення російських військ з України

Він вважає, що час говорити і про передання винищувачів, хоч і їхнє постачання може бути надто повільним. 

«Я пишаюся тим, що моя країна була однією з перших, хто надав значну військову допомогу Україні», – сказав Павел. 

Утім, обраний президент заявив, що мир повністю залежить від росії. Він підтримає навіть найменші ознаки бажання вести переговори про припинення конфлікту. 

«З російської сторони таких натяків немає», – додав Павел.

В інтерв’ю французькому агентству AFP Павел заявив, що конфлікт може припинитися лише в тому випадку, якщо росія покине українську територію. Після цього можуть відбуватися мирні переговори, усунення збитків і післявоєнна відбудова країни. «В рамках закону буде також розслідування воєнних злочинів». Однак, за словами Павела, партнери Києва можуть сприяти фізичному припиненню бойових дій лише у разі продовження військової допомоги та «дуже послідовним застосуванням санкцій проти Росії». 

«Тільки завдяки таким концентрованим зусиллям Росія зможе усвідомити, що вона діяла всупереч нормам. У цивілізованому світі 21 століття навіть така велика країна, як Росія, не може ігнорувати у своїх діях норми функціонування світової спільноти», – вважає Петр Павел.

Пишається підтримкою Києва

Союзники повинні проявити більше мужності у підтримці України, переконаний майбутній президент Чехії. 

«Що стосується звичайних озброєнь, то я справді не бачу жодних підстав для обмежень. Без бронетехніки, безпілотних апаратів, артилерії та ракетних систем великої дальності, в перспективі навіть без надзвукової авіації, Україна справді не може впоратися з таким складним суперником», – припустив Павел. 

У зв’язку з нинішньою дискусією щодо можливого постачання винищувачів F-16 в Україну він погодився із позицією Польщі, що це питання має ухвалити НАТО.
До речі, новообраний президент високо оцінив допомогу, яку Польща та Чехія надають Україні. Він говорив про це із польським агентством PAP та Польським радіо. Він пишається тим, що Польща та Чехія були одними з перших країн, які з самого початку вирішили допомогти Україні військово «в межах своїх можливостей» і продовжують допомагати. Якщо буде досягнуто домовленості з можливими постачальниками, зокрема Польщею та Німеччиною, то в Україну можна буде поставити більше військової техніки. Однак майбутній очільник Празького Граду не забуває про обережність та безпеку своєї країни. Є неминучий ризик через те, що «подальше постачання з наших запасів можуть загрожувати обороноздатності країн-членів НАТО».

Петр Павел на прес-конференції. Фото: Марія Русінова / CNC
Петр Павел на прес-конференції. Фото: Марія Русінова / CNC

Запевнив Польщу у повній підтримці

Новообраний президент Чехії підтвердив, що планує відвідати Польщу. 

«Я розмовляв з президентом Анджеєм Дудою. Я сказав йому про свою зацікавленість у неформальній зустрічі якомога швидше», – сказав Петр Павел. 

За його словами, друга його поїздка за кордон має відбутися до Польщі. Під час неї він, серед іншого, хотів би «запевнити наших друзів у Польщі та країнах Балтії, що нічого не змінилося в сприйнятті Чехією союзницьких зобов’язань. Ми вважаємо принцип солідарності, який є частиною колективної оборони, ключовим для нашої безпеки». Петр Павел очевидно натякав на виступ свого опонента на президентських виборах Андрея Бабіша. Під час однієї з передвиборчих дискусій той заявив, що він би не посилав чеських солдатів на допомогу у разі нападу російської держави-агресора на Польщу чи країни Балтії, бо він «за мир».

В інтерв’ю польським ЗМІ майбутній президент Чехії також розповів про Вишеградську четвірку, до якої входять Польща, Чехія, Словаччина та Угорщина. Говорив і про підготовку до саміту НАТО у Вільнюсі, який відбудеться у липні. 

«Важливо, щоб ми займали спільну позицію – якщо це можливо», – сказав Павел, додавши, що готовий обговорювати це з представниками Польщі.

Поїхав би і на схід від Києва

Також Павел дав ряд цікавих інтерв’ю чеським виданням. Наприклад, у розмові із Блеском він заявив, що метою його поїздки в Україну «повинна бути абсолютно чітка підтримка принципу: не дозволити Україні програти цю війну. І це з наголосом на тому, що це в життєвих інтересах нас і всіх наших союзників у Європейському Союзі та НАТО. В інтересах Чехії та Словаччини. Щоб принципи, які ми підтримуємо, переважали в Україні. Щоб знову була створена система міжнародних відносин, яка будуватиме взаємну довіру і зміцнювала нашу безпеку. А не щоб ми розплачувалися за проблеми в майбутньому своїм, скажімо так, ледачим підходом».

Він навіть припустив, що як генерал у відставці мав би сміливість поїхати за межі Києва, ближче до фронту. Утім, «це питання української сторони. Я точно не мав би з цим проблем. Але немає сенсу за будь-яку ціну робити будь-які жести, які створять проблеми для української сторони чи будь-кого іншого».

Павел планує особисто відвідати саміт НАТО у Вільнюсі, і щодо вступу України до НАТО виступатиме там у рамках злагодженого підходу. 

«Я вважаю, що Україна в майбутньому має належати і до НАТО, і до Європейського Союзу», – чітко заявляє Павел. 

Він високо оцінив роботу Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберґа, мандат якого має закінчитися в найближчі місяці. 

«Єнсу Столтенберґу вже кілька разів подовжували терміни. Він показав, що на правильному місці, тому що він очолював Альянс у дуже важкий період. І я думаю, що дуже успішно. З іншого боку, все одно важливо, щоб була певна ротація навіть у таких важливих функціях. Після такого тривалого часу, який Єнс Столтенберґ перебував на цій посаді, не тільки він заслуговує на невеликий відпочинок, але й на те, щоб Альянс очолив хтось інший, хто принесе дещо іншу перспективу та інший досвід» – каже Павел.  

Стосунки із Земаном

У інтерв’ю Честміру Стракатому із часопису Рефлекс Павел розповів про деякі деталі відносин із президентом Мілошем Земаном, який має покинути протягом місяця посаду, та його канцелярією. Тоді як президентка Тайваню зателефонувала новообраному чеському колезі, щоб особисто його привітати, Мілош Земан надіслав своєму наступнику лише короткі привітання через свого прессекретаря. «Мені це дивно», — каже Петр Павел. Він очікує пропозиції від нинішньої канцелярії президента щодо того, як діяти з передачею посади. Зрештою, Павелу самому довелося пропонувати термін зустрічі попереднього і нового президентів. Вона відбудеться 13 лютого на замку у Ланах.

Новообраний президент Чехії Петр Павел на обкладинці часопису “Рефлекс”: Мілоше, час на заміну
Новообраний президент Чехії Петр Павел на обкладинці часопису “Рефлекс”: Мілоше, час на заміну

 

Щодо канцелярії Минаржа та Неєдлего припускає заяву про злочин

Однак Павел вкрай критично оцінює роботу канцелярії Земана. 

«Потрібне буде справді глибоке очищення в усіх сферах. Реальність, з якою я все ще стикаюся, значно гірша, ніж я собі уявляв», – визнає новий чеський президент. 

Він навіть не виключає, що у зв’язку з роботою канцелярії Земана, яку наразі очолює Вратислав Минарж, також можуть бути висунуті кримінальні звинувачення.

«Канцелярія президента вже давно не дотримувалась своєї мети. Втратила саморефлексію, прозорість виконання високої державної посади. Значною мірою проводила діяльність «в сірій зоні», якщо не прямо за межею закону», – вважає новообраний президент. 

Водночас він додає, що є серйозні підстави вважати, що мало місце перевищення повноважень, можливо навіть порушення закону. Найближчі тижні покажуть, як функціонувала канцелярія президента республіки здебільшого з відома Мілоша Земана, або за що відповідав Мартін Неєдли.

Він також відчуває недовіру з боку офісу сучасного президента Мілоша Земана, тому відмовився від президентської охорони. Він хоче працювати з людьми, яким довіряє. 

«Мені б дуже хотілося, щоб люди, які працюватимуть в канцелярії, були професійними, прозорими та відкритими. І вони, безумовно, мають виконувати свою роботу зовсім не так, як ми нещодавно могли бачити на Празькому Граді», – каже Павел. 

Він зазначив, що рівень допуску до окремих функцій і всіх, хто обіймає посаду, повинен мати відповідну атестацію на її виконання та доступ до секретної інформації.

Тайвань та Китай

Він відкидає позицію свого попередника і щодо Тайваню. 

«Я не вважаю це суперечкою. Ми – суверенна країна. Ми справді можемо поводитися так, як вважаємо за потрібне — відповідно до наших правил. І водночас це відображення того факту, що ми маємо дійсно значний торговельний обмін з Тайванем. У нього є значні інвестиції у нас. І у нас немає причин ховати голову в пісок і робити вигляд, що це не так», — сказав він про телефонну розмову із президенткою Тайваню Цай Цзін Вень. 

У Павела не було причин відхиляти її привітання, навіть якщо це викликало занепокоєння китайської сторони. Як майбутній глава держави він не виключає й офіційної поїздки на цей острів.

Ще до інавгурації він може відвідати ще одного з привітальників, яким є президент України. 

«Володимир Зеленський високо оцінив мою багаторічну позицію щодо підтримки України та ситуації там. Він висловив бажання зустрітися якнайшвидше та зацікавився моєю оцінкою та військово-стратегічною ситуацією в Україні», — пояснює зміст їхньої розмови генерал у відставці. Особистий візит не хоче відкладати. Він хоче дати зрозуміти атакованій країні, що чеська політична репрезентація відтепер буде повністю єдиною, коли йдеться про її підтримку.

Також у розмові із часописом «Рефлекс» йшлося про відносини із конкурентом на виборах Андреєм Бабішем після виборів, його ініціативу мирного саміту. Модератор Честмір Стракати запитував, що робитиме Петр Павел, якщо Мілош Земан призначить нового голову Конституційного суду. Також новообраний президент розповів про комуністичне минуле і очікування від життя й роботу на Празькому Граді та на замку в Ланах.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024