Росія в останні десятиліття: від імперських амбіцій до розпаду

16 Лютого 2023, 16:49
Росія в останні десятиліття: від імперських амбіцій до розпаду 6652
Росія в останні десятиліття: від імперських амбіцій до розпаду

Повітряні сили США 10 лютого 1992 року почали операцію «Дати надію». Впродовж кількох наступних років вони доставляли гуманітарну допомогу в країни колишнього СРСР. Понад 7000 тонн продовольства і медикаментів передали країнам СНД з метою підтримати молоді незалежні держави в перехідний період становлення демократії.

Рівно через 15 років, 10 лютого 2007 року, на Мюнхенській конференції з питань безпеки путін виступив з промовою. В ній він засудив США за спроби сформувати однополярну модель світ, розкритикував розширення НАТО і заявив, що «енергетична наддержава» Росія буде у відповідь проводити таку ж активну різносторонню діяльність.

Так почалась нова холодна війна. В 1990-х роках Росія, як і інші учасники колишнього СРСР, переживала на найкращі часи. Перехід від планової до ринкової економіки був дуже важким. 

Були зруйновані старі господарські та економічні зв’язки, а проведенню реформ опиралась величезна частина населення і політичних еліт, які ностальгували за радянськими часами.

І саме Росії в ході операції «Дати надію» США доставляли найбільше допомоги. В ході лише першої фази поставки гуманітарного вантажу за неповний лютий 1992 року в Росію зробили 22 рейси, що було більше, аніж рейси в Україну, Азербайджан, Молдову, Білорусь, Киргизію і Туркменію разом взяті!

Всього до 1997 року в рамках операції США виконала 500 рейсів.

Читайте також: Петр Павел: Україні – бути в НАТО та ЄС, а росія має отримати відсіч

Нашивка, присвячена операції «Дати надію» (силует літака C-5 «Гелексі» на тлі карти росії та інших країн колишнього СРСР)
Нашивка, присвячена операції «Дати надію» (силует літака C-5 «Гелексі» на тлі карти росії та інших країн колишнього СРСР)

Проте Росія цього не оцінила. Негативне ставлення до американців і США з кожним роком зростало. У фільмі 2000 року «Брат 2» вже прозвучали фрази про «прос..аний Крим», «виродків американців» і «за Сєвастополь атвєтітє»!

У 2000-х роках в російському суспільстві, ЗМІ та інтернеті активно почали використовуватись зневажливі, негативного та образливого значення, терміни «америкоси, янки і піндоси». 

За дослідженнями соціологів того часу, термін «піндоси» позначав «тупого, нахабного і боягузливого американця». І був другим за використанням в російськомовному сегменті інтернету: 1,1 млн згадок «піндосів» проти 1,2 млн згадок про «хохлів» і 1 млн згадок про «жидів»!

Саме в 2000-х роках Росія почала отримувати надприбутки від продажу нафти та газу. Економіка Росії більше ніж на 50% була залежна від нафтової і газової промисловості. А тому, коли бюджет Росії став наповнюватись в рази швидше, аніж це було раніше, то і влада, і народ почали активніше згадувати про свої імперські амбіції.

Так, у 2003 році зненацька зі сторони Краснодарського краю в сторону острова Тузла в Керченській протоці почалось будівництво дамби. Росія заявляла, що чітких кордонів між нею та Україною там не проведено, а тому Тузла – це не острів, а коса, і вона належить саме їй.

Дамбу не добудували до острова буквально 100 метрів, як почались перемовини. Ситуація була заморожена, а Україна на острові відкрила нову прикордонну заставу.

Читайте також: Час розплати для путіна: як росія відповість за воєнні злочини в Україні

Острів Тузла в центрі Керченської протоки. Зліва від нього – Крим, справа – Краснодарський  край
Острів Тузла в центрі Керченської протоки. Зліва від нього – Крим, справа – Краснодарський край

Після цього Росія влаштувала газову війну з Україною. У 2005 році російська газова монополія «Газпром» вирішила підняти ціни для України за газ до рівня західноєвропейських. Москва хотіла 250$ за 1000 кубометрів газу, але Києву вдалось «збити» ціну до 95$.

Однак вже в найближчі роки ціна для України продовжувала зростати і до 2013 року вона піднялась до 435$. Паралельно з цим підняттям вартості газу для «братського народу» москва у своїх ЗМІ (і суспільній думці) розганяли наратив, що «Україна краде російський газ».

Цікаво, що у 2009 році Європейська комісія не знайшла жодних доказів несанкційованого відбору Україною газу. Мало того, у 2018 році міжнародний арбітражний суд у Стокгольмі зобов’язав «Газпром» сплатити НАК «Нафтогаз України» 2,56 мільярда доларів за невиконане постачання узгоджених обсягів газу.

На сьогодні Україна не закупляє газ в росії понад 7 років!

Читайте також: Болгарія та Сербія розпочали будівництво газопроводу, аби менше залежати від Росії

Ось стільки днів ми не купляємо російський газ!
Ось стільки днів ми не купляємо російський газ!

Середина 2000-х років характеризується посиленням імперських заяв кремля. Використовуючи різні методи, Росія втручається у внутрішні справи сусідніх країн і чинить на них як економічний, так і політичний тиск. 

Спочатку путін поставив своїх людей керувати найбільшими російським монополіями – «Газпромом» і «Роснафтою», знищив всередині країни потенційних конкурентів (на кшталт олігарха Ходорковського і його «ЮКОСу»), а потім звернув увагу на сусідів.

Так, у квітні 2008 році після Бухарестського саміту НАТО путін в Сочі на зустрічі з президентом США Джорджем Бушем заявив, що «Україна — це навіть не держава! Що таке Україна? Частина її території — це Східна Європа, а частина, й значна, подарована нами!»

Читайте також: Дев’ять століть війни з росією. Частина шоста: царя Дмитра на московський престол посадили волинські князі

І тут же прозоро натякнув, що якщо Україну приймуть до НАТО, ця держава просто припинить існування. Тобто фактично він пригрозив, що Росія може розпочати відторгнення Криму та Східної України. 

Вже через кілька днів після цього Росія санкціонувала офіційні зв’язки з сепаратистами Абхазії і Південної Осетії. А в серпні 2008 року почалась війна з Грузією. Це «примушення до миру», як його назвав кремль, закінчилось окупацією частини території Грузії. 

Етнічні чистки, переселення частини місцевого населення в інші регіони, фактичне входження невизнаних території в склад Росії та знаходження російських військ – такий результат цієї недовгої війни.

Читайте також: «Грузинська мрія» і придністровський чиряк. Усі чекають перемоги України

23 лютого 2014 року в Сочі закінчились ХХІІ зимові Олімпійські ігри. В цей час Україну лихоманило у кривавому протистоянні з режимом Януковича. І країна ще не встигла відійти від буремних подій останніх місяців, як пережила нове потрясіння.

На початку березня в Криму з’явились військові без розпізнавальних знаків – «зелені чоловічки», або «ввічливі люди» як їх називали у російському медіапросторі. Вони захопили ключові об’єкти на півострові. 

Якщо спочатку Росії відмовлялась визнати їх своїми військовими, то вже 17 квітня того ж року путін заявив: «за спиною сил самооборони Криму звичайно стали наші військовослужбовці». Восени 2014 року він взагалі сказав, що цього факту вони ніколи не приховували.

Читайте також: НЕ «ісконно рускій» Крим

Мітинг в Судаку на підтримку входження в склад росії пройшов 14 березня 2014 року. З 18 000 міського населення прийшло біля 500 людей. Фото автора
Мітинг в Судаку на підтримку входження в склад росії пройшов 14 березня 2014 року. З 18 000 міського населення прийшло біля 500 людей. Фото автора

Так почалась нова фаза війни Росії з Україною. Проте ця ситуація кардинально відрізнялась від війни з Грузією. Мужність українського народу і доблесть ЗСУ змінили плани кремля. Україна зуміла вистояти у дуже важкий час, проявила чудеса консолідації, героїзму і згуртованості.

путін, який звик бачити у всьому «інтриги Заходу», не врахував факт нашого народу. І саме це, на рівні з фантастичною відвагою наших військових і масовою підтримкою союзників з усього світу, стало тією причиною, що глиняний колос Росії почав рушитись.

Читайте також: Шахеди летять в тартарари. Навколо Ірану затягується петля санкцій та ізоляції

Економіка Росії, яка і як 50 років тому, залежала від надходжень від продажу енергоносіїв, почала ламатись під пакетами санкцій від найсильніших країн світу. 

Відсутність глибоких адекватних реформ, технічна відсталість, імперські амбіції та невідповідність їх реальному стану речей стали причиною того, що величезна (і застаріла!) система російської державності втратила свою силу.

Вага непомірного політичного апетиту путіна призвела до того, що замість нових надбань Росія має всі шанси втратити власну політичну суб’єктивність.

Один з прогнозів розвалу росії
Один з прогнозів розвалу росії

*** 

 Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024