Італія інвестує в економічне диво України: головні цифри і заяви Римської конференції з відбудови

07 Травня 2023, 13:43
Українська делегація на чолі з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем та Головою Ради Міністрів Італії Джорджою Мелоні 5577
Українська делегація на чолі з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем та Головою Ради Міністрів Італії Джорджою Мелоні

Італія поспішає долучитися до відбудови України. Цей процес по суті уже ринок, на якому розгортається запекла конкуренція між найпотужнішими державами світу. 

«Ми маємо уявити відбудовану Україну: кожен будинок, кожну школу, кожну церкву. Це буде цеглинка у будинок Європи. І наш внесок має бути не тільки політичний», – заявила Джорджа Мелоні, прем'єр-міністерка Італії 26 квітня під час Двосторонньої конференції з відновлення України у Римі.

Цього дня розпочався діалог між бізнесом України та Італії. Ця подія – логічне продовження конференцій про відбудову в Лугано, Парижі, Берліні, а наступна відбудеться в Лондоні вже у червні. 

Олександр Лазука, радник голови делегації Європарламенту до Парламентського комітету Асоціації Україна-ЄС, вважає, що конференції з відновлення України є дуже важливим інструментом діалогу із західними партнерами зараз і в майбутньому не лише у військовому та економічному, але і політичному аспектах.

«Це, певною мірою, сприяє мʼякому подоланню втоми від «питань України», нагадує про необхідність швидкої та впевненої перемогти, аби партнери могли інвестувати та відновлювати якомога швидше без остраху та вагань.  І, очевидно, що політичний розворот від Росії до України в італійському політикумі відбувався завдяки послідовному лідерству пані Мелоні, але впевнене запевнення в підтримці України на "360 градусів" на конференції було надзвичайно важливим доповненням до усіх укладених договорів та меморандумів у сфері реконструкції, ба навіть стратегічно значно важливішим», – вважає Олександр Лазука.

Читайте більше у колонці П'ять думок після римської конференції з відбудови України

На захід у Римі прибуло 600 представників італійських компаній і 150 українських. Урядову делегацію України очолив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, а президент України Володимир Зеленський долучився онлайн. 

У Римі прозвучали гучні анонси дорогих проєктів:

  • створення Сухого порту Горонда на Закарпатті, який сполучить Україну з італійськими портами;
  • постачання італійського устаткування для відвалювальної енергетики, що відповідає Зеленому курсу Європейського Союзу;
  • агропромисловість: Італія візьметься за розмінування сільгоспугідь та допоможе з аграрною технікою
  • захист довкілля;
  • Україна отримає доступ до італійських інновацій в галузі фармації,модернізації закладів охорони здоров'я і реабілітації;
  • стартують програми в аерокосмічній галузі;
  • Італія просуватиме бренд Made in Ukraine;
  • відбудова шкіл та лікарень у Києві Одесі і Сумах;
  • програма захисту культурної спадщини;
  • цифровізація та послуги;

Деталі про ці та інші напрацювання конференції читайте в репортажі журналістки  Національної мережі гіперлокальних медіа Район.in.ua.

Олександр Лазука, радник голови делегації Європарламенту до Парламентського комітету Асоціації Україна-ЄС та делегація українських журналісток з прикордонних регіонів. Зліва направо: Катерина Клочко (Сайт міста Запоріжжя
Олександр Лазука, радник голови делегації Європарламенту до Парламентського комітету Асоціації Україна-ЄС та делегація українських журналісток з прикордонних регіонів. Зліва направо: Катерина Клочко (Сайт міста Запоріжжя "061", Алла Скорик (Суспільне.Чернігів), Наталія Калініченко ("Білопільщина", Сумська область), Олена Власова (старша програмна менеджерка UMPP IREX), Наталія Пахайчук (Мережа Район.in.ua, Луцьк), Таїсія Гармаш (Сайт міста Словянська "6262")

Читайте також:  Україна та Італія спільно працюватимуть над відновленням ураженого війною довкілля

 Світ об'єднує зусилля 

Представники українського Уряду у Римі заявили, що українська економіка обвалилася на 30% внаслідок російського вторгнення. Потреби на реконструкцію України тільки у 2023 році складають 14 мільярдів доларів, з яких 60% потрібно на відновлення енергетики, транспортної інфраструктури, і житла. 

Позиція Уряду Мелоні чітка: часу чекати кінця війни нема і не треба зволікати. Перемога України – це даність. Вже зараз треба відновлювати українську економіку і підтримувати населення, щоб уникнути наслідків гірших потім.  І це не тільки технічне питання, а й мотивації.  

«Ми мусимо допомагати, адже це стандарти і цінності Європейського Союзу. Сила у праві. Мир буде тоді, коли Росія припинить свій напад. Україна буде приєднуватися до європейської сім'ї, а ми будемо допомагати, щоб пришвидшити приєднання до Європейського Союзу. Сьогодні інвестувати в Україну – це не ризик, а далекоглядна інвестиція в мир, в добробут України, Італії та Європи. Можете розраховувати на нас», – звернулася Мелоні до бізнес-еліти своєї країни. 

— Giorgia Meloni (@GiorgiaMeloni) April 26, 2023

Міністри один за одним запевняли присутніх бізнесменів, що Італія представлена тими, хто захищає цінності миру і свободи, які не підлягають обговоренню. А для підсилення своєї лінії безумовної підтримки України, запросили виступити представників міжнародних фінансових інституцій, які уже вливають колосальні кошти в українську економіку. 

Аруп Банерджі, регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи, оголосив, що у найближчі роки Україна отримає 115 мільярдів доларів від різних донорів.  

А його колега Антонелла Бассані, віцепрезидентка Світового банку з регіону Європи та Центральної Азії, запевнила, що Україна може розраховувати на Світовий банк, який уже надав грантам 22 мільярди доларів, які йдуть насамперед на фінансування шкіл та лікарень:

«Щоб фінансування було ефективне, щоб Україна могла пройти темний період, ми розраховуємо на партнерів, Важливо, що український Уряд продовжує реформи під час війни: це допоможе залучати міжнародних донорів». 

Бассані, наголосила, що потрібно відновлювати приватний сектор, аби економіка була сталою. Її думку підтримала і Сьюзан Лунд, віцепрезидентка з розвитку Міжнародної фінансової корпорації IFC:

«У першу чергу відновлювати треба приватний сектор економіки України, який 70% ВВП. Сподіваюся ми разом зможемо відбувати Україну».

Зараз IFC фінансує сільське господарство, телекомунікації, розвиток фінансових сервісів банківського сектору, відновлення житла, зокрема зеленого будівництва.  Йдеться про суму у два мільярди євро. Також через IFC надійшла допомога Україні від Нідерландів (надала 43 мільйони доларів) і від Швейцарії (10 мільйонів доларів).  

Сьюзан Лунд, віцепрезидентка з розвитку Міжнародної фінансової корпорації IFC
Сьюзан Лунд, віцепрезидентка з розвитку Міжнародної фінансової корпорації IFC

А от Банк розвитку Ради Європи поки що не працює безпосередньо в Україні. Та на конференції в Римі керуючий Карло Монтічелі анонсував вступ України до цієї потужної фінансової інституції найближчим часом. За його словами, каталізатором цього процесу стала потреба реконструкції України:

«Завдяки цій конференції ми робимо свій внесок у відбудову: в Україні ми будемо працювати з освітою, медициною та соціальним житлом. Ми маємо досвід роботи у повоєнний час в країнах колишньої Югославії, надаємо інвестиції для соціальної сфери. І хоча Банк  розвитку Ради Європи ще не працює в Україні, з початку повномасштабного російського вторгнення координує всіх партнерів для допомоги біженцям з України. Ми надали 1,3 мільярда євро країнам, які приймали біженців,  насамперед Польщі та Італії. З 8 мільйонів українських біженців, доступ до нашої допомоги мала щонайменше чверть», – розповів Карло Монтічеллі.

Карло Монтічелі, керуючий Банком розвитку Ради Європи
Карло Монтічелі, керуючий Банком розвитку Ради Європи

Ален Пію, віце-президент, Європейського Банк Реконструкції та Розвитку (ЄБРР) у своєму виступі нагадав, що у 2022 році обсяг інвестицій ЄБРР сягнув 1,7 млрд євро, а ще 200 млн євро надійшло від банків-партнерів. Йдеться про інвестиції в залізницю, дорожнє сполучення між Рава-Руською і Львовом. 

«Війна триває і руйнує життя і сім’ї, несе нестабільність. А нестабільність – це ворог інвестицій. Ми тут щоб відновити стабільність разом з українськими друзями. ЄБРР планує зможемо працювати напряму, без участі уряду, працювати з українськими містами Дніпро, Київ, Харків, Львів, Херсон. Процес вступу до ЄС це важлива складова шляху до стабільності.  Європейські компанії – ви потрібні Україні!», – закликав Ален Пію. 

Читайте також: Україна буде в ЄС і це аргумент, чому варто інвестувати в нашу країну, – Шмигаль

Відновлення як модель євроінтеграції

Конференція з відновлення України саме у Римі насправді дуже символічна подія. Адже тут у 1957 році були підписані основоположні євроінтеграційні договори, відомі як римські. До цього факту неодноразово апелювали італійські топ-політики, які хочуть залишити свій слід в історії і долучитися до перемоги України.

«Європейський Союз було збудовано тут у Римі, коли ми відбудували Європу після війни. Миру без свободи не існує. Ми стоїмо поруч, щоб було збудовано справедливий мир, на основі свободи. Говорити про відновлення України – значить приймати як даність що Україна переможе на українських умовах. Україна буде процвітати разом з нами. Італія у 2024 році буде головувати у Великій Сімці і ми продовжимо надавати повну підтримку. Ми маємо забезпечити умови для процвітання економіки України і допомогти влитися в єдиний ринок. У центрі відновлення – наші ноухау», – натхненно виступала Джорджа Мелоні. 

Лідерка Італії апелювала і до досвіду італійців власного відновлення: економічного дива 1960-х:

«Італія – це нація яка собою пишається, у нас багато ресурсів, багато талантів, може показати як треба інвестувати. Ми, італійці, які після жахів Другої світової війни,  навчилися  перетворювати кризи на можливості, можемо допомогти у побудові майбутнього економічного дива України. Ми будемо підтримувати право українців стати повноправним членом європейської сім'ї».

Роль Європейського Союзу у цьому процесі справді вкрай важлива, адже український народ 30 років демонстрував свої прагнення повернутися до європейської родини й на цьому наголошували італійські урядовці.  Тому уже йдеться не просто про відновлення, а й про ширше поняття – модернізацію України для пришвидшення євроінтеграції.

У цьому процесі Італія готова нам ґрунтовно підсобити, про що завзято розповідав Адольфо Урсо, міністр економічного розвитку і Made in Italy:

«Італія може зробити розмінування агроугідь, допомогти у посівних кампаніях, надавши необхідне устаткування, адже ми – провідний виробник сільськогосподарської техніки. Ми можемо дати технічну підтримку для просування бренду Made in Ukraine. Це має бути бренд солідарності на глобальному рівні. Ми будемо надавати павільйони для України на всіх бізнес-виставках, де бере участь Італія. Україна – не тільки житниця. Україна – партнер Італії у космічній галузі. Не всі знають, що українські інженери допомогли зробити італійські пуски в космос. Ми хочемо, щоб реконструкція почалася вже!».

Читайте такожУкраїнські аграрії отримають допомогу від найвпливовіших сільськогосподарських асоціацій Італії

Міністр економіки Джанкарло Джорджеті у своєму виступі наголосив, що італійські підприємства інноваційні та вони готові ділитися технологіями, будувати синергічні зв'язки, бо «на нас усіх загальне моральне зобов'язання допомогти народу України у боротьбі за ідентичність». 

Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні нагадав, про 7 мільйонів євро на генератори та анонсував 18 мільярдів євро допомоги вже у 2023 році.

Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні
Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні

«Італія з вами солідарна і бажає бути поряд з Україною. Італійський уряд готовий зробити все, щоб вам допомогти. Відбудова – це основоположна частина добросусідства. Ми закладаємо основи і підтверджуємо нашу участь у форматі «360 градусів» у всіх секторах. Ми надамо українському народові якість італійської системи.  Інфраструктура та фінанси – ключові галузі». 

Маттео Сальвіні, заступник голови Ради міністрів Італії, акцентував на важливу роль у відновленні транспортної інфраструктури. Світовий банк оцінює збитки українських портів у 105 мільярдів доларів. 

«Російська агресія щодня показує важливість інфраструктури для експорту зерна. Зараз ми допомагаємо з балтійський коридором, а також інвестуємо у створення Сухого порту Горонда, який буде сполучений з портами у Трієсті, Равені і Венеції.  Ресурсів ще не достатньо потрібна участь інших країн і бізнесу. Для цього уряд Італії прийняв новий закон про тендери і закупівлі, який має на меті пришвидшити державні тендери і прозорість, транспарентність та цифровізацію. Тому має відбутися спрощення на усіх етапах: від проведення тендеру до впровадження проєкту».

Проєкт «Сухий порт Горонда» – мультимодальний термінал, що передбачає створення індустріального парку, митної зони, розширення мережі залізничної інфраструктури, ремонт підʼїзних артерій, на конференції назвали воротами України в Європу. Горонда – це село в Мукачівському районі Закарпатської області. Голова Горондівської громади Іван Туряниця був у складі української урядової делегації в Римі. Обсяг інвестицій у сухий порт оцінюються від 25 мільйонів доларів. 


Українські акценти

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль нагадав італійцям, що Росія не шукає миру і не змінила своїх цілей: знищити Україну. Тому підтримка союзників допомагає перемогти і потрібно продовжувати дію санкцій, а також розширити їх на ядерну та інші галузі. 

Українська урядова делегація у Римі підписала низку меморандумів:

  • між «Укрзалізницею» та компанією MERMEC, яка спеціалізується на діагностиці залізничних колій; 
  • між аграрними асоціаціями для втілення сучасних проєктів у процесі відновлення України;
  • між компанією We Build та «Укргідроенерго» про співробітництво у будівництві гідроелектростанцій;
  • про захист довкілля та відновлення екології;
  • про співробітництво у промисловій галузі;
  • про співпрацю підписали Харківської області та італійського регіону Емілія-Романія;
  • про співпрацю Київської області і Тоскані;
  • про співпрацю МЗС України та Італійського торгового агентства

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба нагадав, що багато років в Одесі чимало людей спілкувалися і навіть були вивіски італійською мовою.  Одесу Кулеба згадав недаремно. Італія готує програми захисту культурної спадщини цього українського міста. А ще Кулеба непохитно і чітко озвучив цілі нашої держави: 

«Україна виграє у цій війні. Ми не зупинимося, поки не відновимо територіальну цілісність України. Ми зараз б’ємося, але необхідно продовжувати торгівлю, проводити реформи. Не розглядайте війну, як перешкоду для бізнесу. Ми робимо все, щоб Україна була приваблива для інвестицій. Але не чекайте закінчення війни. Коли війна закінчиться, ви будете у вигіднішому становищі. Україна стане членом Європейського Союзу. Це означає єдиний ринок. Якщо почати співробітництво зараз, то це для вас буде перевагою. Я переконаний що наші відносини будуть ґрунтуватися на розумінні, що ми стояли пліч-о-пліч у такий складний час».

Президент України Володимир Зеленський у своїй промові теж запевнив: 

«Ми зробимо все, щоб ця російська війна завершилася російською ж поразкою». 

Читайте детально«Маємо підготувати проєкт відбудови України»: Зеленський виступив на Конференції у Римі

Господиня заходу Джорджа Мелоні заявила, що Італія готова відновити проєкти, які були припинені у 2022 році через війну і пообіцяла провести нову конференцію у 2025 році:

«Росія хотіла поставити на коліна народ через темряву, холод і голод. Тому Італія не могла зробити інший вибір, бо події в Україні – це справа нас усіх, український народ бореться також і за нас. Посил з Риму міжнародній спільноті: майбутнє України – мирне і немає інших варіантів. Ми можемо вийти з цього конфлікту лише на умовах України. Ми допомагаємо Україні написати нову главу свої історії!  Звертаюся до італійського бізнесу:  НЕ БІЙТЕСЯ ІНВЕСТУВАТИ, БУДУВАТИ, ВІДНОВЛЮВАТИ, НЕ БІЙТЕСЯ ДИВИТИСЯ ДАЛІ і ПРИЙМАЙТЕ ЗА ДАННІСТЬ УКРАЇНСЬКУ ПЕРЕМОГУ. 

На завершення Джорджа Мелоні процитувала Антуана де Сент-Ексзюпері

«Якщо хочеш побудувати човен, то не запрошуй людей з технічними знаннями, зроби, щоб їм не вистачало моря. Головне – бажання свободи. Український народ це зміг продемонструвати. Інколи говорять, що потрібно чекати. Потрібно дивитися в очі ворогу і сказати, що я готовий боротися і бачу, що буде після цього. Італійці і світова спільнота бачать, що буде після.  Буде СПРАВЕДЛИВІСТЬ».

***

Участь редакції Район.Закордон в Українсько-італійській конференції з відбудови України стала можлива за підтримки Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX. Також дякуємо за організацію зустрічей в Римі політичному аналітику Європейського парламенту Олександру Лазуці та Тібо Музергу-старшому раднику офісу Міжнародного Республіканського Інституту в Римі. 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024