Карткові будинки Туреччини

07 Лютого 2023, 17:53
Наслідки землетрусу в Туреччині 13764
Наслідки землетрусу в Туреччині

Останні дві доби потужні землетруси руйнують міста Туреччини – Газіантеп, Хатай, Османіє, Малатію, Шанлиурфу, Адану, Діярбакир та Кіліс. Жахливі кадри, на яких багатоповерхівки, не витримуючи поштовхів, складаються, наче карткові будиночки, облетіли весь світ. Під завалами опинилися люди. 

Станом на 7 лютого кількість загиблих сягає трьох тисяч. Уникнути стількох смертей можна було б, якби у сейсмічно небезпечних зонах Туреччини будівельники не нехтували правилами зведення багатоповерхівок. 

Скільки було за останні 30 років землетрусів у Туреччині, стільки там і ведеться розмов про посилення нагляду за дотриманням будівельних норм зведення сейсмічно міцних будинків. Утім, як бачимо, віз і нині там. Адже, за даними глави управління з надзвичайних ситуацій Туреччини, Юнуса Сезара під час останнього землетрусу було зруйновано 5 575 будинків. 

Читайте також: На Волині та Рівненщині поширили фейк про «потужний землетрус»

Ніколи не забуду світлину, зроблену в Ізміті (90 кілометрів на півночі від Стамбула), який нещадно трусило 17 серпня 1999 року. На ній над зруйнованими вщент багатоповерхівками височіла ціла-цілісенька мечеть, яку звели ще в XVI столітті. Адже старі зодчі знали, як будувати на віки, щоби їхні храми були здатні витримували найпотужніші землетруси. 

Над зруйнованими багатоповерхівками височіє мечеть XVI століття
Над зруйнованими багатоповерхівками височіє мечеть XVI століття

Із цього приводу пригадала випадок віднайдення у стіні стамбульської мечеті Шехзаде скляної капсули із запискою від архітектора Сінана. Той звів цей храм у 1548 році на честь завчасно померлого улюбленого сина султана Сулеймана та Роксолани, Мехмеда

У записці йшлося: «Життя каменів, з яких складається фундамент, становить близько 400 років. Ви захочете оновити арку в будівлі мечеті, оскільки її камені за цей час згнили. Ймовірно, не знатимете, як це зробити, оскільки техніка будівництва значно зміниться. Тому я і пишу цього листа, щоб розповісти вам, як відновити цю арку». Далі йшли поради, як реставрувати, не нехтуючи цілісністю та міцністю будівлі мечеті. 

Такі рекомендації Сінана для сучасних турків виявилися дуже слушними. Адже зараз у них в пріоритеті – здебільшого зведене нашвидкуруч дешеве житло. Якось я навіть стала свідком такого будівництва в Анталії. 

Чотириповерховий будинок зводила бригада будівельників без використання підйомних кранів та іншої важкої техніки. Мене це неабияк здивувало. Адже усі будівельні матеріали – бетонні блоки й дерев’яні балки для перекриття вони носили й вкладали вручну. 

А потім все це скріплювали залізними прутами, запаюючи їх зварювальним апаратом. У такий спосіб усі чотири поверхи були зведені буквально за місяць. 

Пам’ятаю, як я тоді дивувалася побаченому, говорячи чоловікові: «Як же це, виявляється, просто і швидко будувати багатоповерхове житло!». На що отримала відповідь: «Це – не житло, а картковий будинок, який може розвалитися від одного необережного руху». 

На щастя, в Анталії не трапляється потужних землетрусів. Щоправда, днями поштовхи відчували й там. За словами українки Ірини Демір, у її будинку на верхньому поверсі під час землетрусу хиталася під стелею люстра. 

Тепер, здається, мені зрозуміло, чому для відпочинку в Анталії мій чоловік завжди обирав готель, який звели німці ще на початку 1990-х. Для нього пріоритетом були не шикарні басейни та елітні напої в барі, а міцність та безпечність самої будівлі.

Саме убезпечення від землетрусу стало визначальним і для моєї подруги Ольги Сорочан, яка шукала житло для своєї родини в Стамбулі. Перш за все, вона звертала увагу на дату зведення житлового будинку. 

«Адже після жахливого землетрусу 1999 року всі багатоповерхівки турки мали б будувати відповідно до критеріїв сейсмостійкості (але як воно насправді є?). До того ж Стамбул, як і Туреччина в цілому, поділений на зони відповідно до сейсмічної небезпеки (deprem tehlikesi)», – ділиться досвідом пані Ольга, яка упевнена, що для життя треба обирати найбезпечніші райони.

Мапа районів сейсмічної небезпеки Туреччини
Мапа районів сейсмічної небезпеки Туреччини

Користуючись цими рекомендаціями, в Туреччині можна знайти таке житло, яке витримує підземні поштовхи. Щоправда, воно не є доступним звичайним туркам, бо за додаткову безпеку доводиться більше платити. Проте життя людини – безцінне. 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024