Що не так із твітом Маска

02 Жовтня 2023, 20:06
Що не так із твітом Маска БЛОГ 3933
Що не так із твітом Маска

Прикро, що Маск сьогодні є таким собі «героєм», має неабияку аудиторію і транслює на неї російську пропаганду. 

Що не так із твітом Маска та його висловами про «проукраїнськість» – повідомили фактчекери проєкту «Нота єнота».

Сьогодні Ілон Маск затвітив огидний мем із Зеленським, який випрошує гроші, – це той випадок, коли він у чужому оці бачить скалку, а у своєму колоди не помічає.

Трішки цифр. Згідно з розслідуванням Los Angeles Times, до 2015 року компанії Ілона Маска отримали урядову підтримку на суму приблизно 4,9 млрд доларів, і відтоді вони отримали ще більше коштів.

Наприклад, у розгар пандемії у 2020 році Tesla отримала частину з 600 млрд доларів, які американський уряд виділив як допомогу від держави під час коронавірусної кризи. За інформацією Insider, Tesla отримала ці субсидії і допомогу, коли Маск твітив проти державної допомоги фізичним особам.  Також Tesla скористалася податковими пільгами на авто, що дозволило знизити їхню вартість, а це, своєю чергою, призвело до загальної вигоди компанії у розмірі понад 3 млрд доларів.  Ось тут детальніше про те, як Маск користується допомогою від уряду США: https://cutt.ly/UwbMVDJT

Ілон Маск неодноразово називає себе проукраїнським: мовляв, «задонатив 100 млн доларів, а скільки задонатили ви». Ми наразі не знайшли інформації, скільки і для кого задонатив Маск. Але підозрюємо, що цифру Маск вираховував через допомогу Старлінками: станом на минулий рік близько 20 000 Starlinkів «було передано Україні, а операція коштувала SpaceX 80 млн доларів і перевищить 100 мільйонів доларів до кінця року».  Але зараз за значну частину цих Стралінків платить Пентагон, а за іншу частину – волонтери, які завозять старлінки на передову. Цікаво, що у жовтні минулого року Маск писав про 80 млн доларів не як про донат для України, а як втрати для «Старлінка». Коли вигідно, Маск це називає донатом, коли вигідно - втратами. Одною дупою на двох стільцях хоче всидіти.

За даними двох джерел Української правди, близько 1300 терміналів Starlink, придбаних через британського постачальника, припинили роботу в Україні наприкінці 2022 року після того, як уряд не зміг здійснювати щомісячні платежі в розмірі 2500 доларів США за кожен. Фактично, від того, як змінювалася лінія фронту, Маск використовував геолокацію, щоб обмежити доступність Starlink на передовій. 

І паралельно із тим, як передавав старлінки Україні, публікував «мирний план» для України і московії із пропозиціями провести новий референдум на окупованих територіях, віддати Крим росії, а Україні дотримуватися нейтрального статусу.  Щобільше, робив голосування за свої пропозиції. Такі заяви Маска радо підтримували російські пропагандисти. Точно так само, як сьогодні. Адже заяви Маска суголосні московитській пропаганді.

Окремо Маск публікував старезну карту виборів 2012 року із меседжем, що, мовляв, південні та східні регіони України завжди підтримували росію, що, звісно, є брехнею. Проте чудово лягало у московитські наративи про Україну.

Так само Маск писав про те, що є великим фаном України, але не третьої світової війни.  Або ж, що він дуже підтримує Україну, але масивна ескалація може призвести до великої шкоди як для України, так і для всього світу.  А ще Маска дуже хвилювало, чому політики з обох політичних сил США у 100 разів більше турбуються про українські кордони, аніж про кордони США.  А ще він дуже хвилювався, що зараз на росії часткова мобілізація, ризику для Криму, московія зробить повну мобілізацію, а зважаючи на те, що населення росії втричі більше за населення України, він рекомендував шукати миру.  Памʼятається нам, як дмітрій пєсков, прессекретар путіна, розказував про мирні переговори, коли окупанти робили «жест доброї волі», втікаючи з Київської та Чернігівської областей.

Та й сам путін робить компліменти Маску як талановитій і видатній людині. До речі, саме Маск твітнув відео Такера Карлсона про те, що нібито Україна підірвала Каховську ГЕС.

Прикро, що кожен твіт Маска із брехнею про Україну набирає десятки мільйонів переглядів серед англомовної аудиторії. Тому дуже важливо розповідати друзям і знайомим за кордоном справжню історію України, реагувати на антиукраїнську меседжі і відбивати їх. Тримаймося!

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024