Слід УПЦ МП у скандалі про скіфське золото в Іспанії

27 Жовтня 2023, 19:42
Скандал про скіфське золото в Іспанії 5218
Скандал про скіфське золото в Іспанії

У Мадриді схопили п'ятьох контрабандистів, які викрали з України 11 скіфських пам'яток – «скіфське золото»: чотири пекторалі, пояс, дві пари сережок, флакон для ароматичних масел, брошку і кулон. Страхова вартість усього цього скарбу – 60 мільйонів євро.

Контрабандисти – троє громадян Іспанії та двоє громадян України. Один з п'ятьох – священник УПЦ Московського патріархату.

Поліція Іспанії не розкриває імен. Іспанська газета El Mundo пише, що саме священник УПЦ МП є головним підозрюваним у цій справі.

СБУ розповіла подробиці операції із затримання контрабандистів в Іспанії.

Розслідування розпочалося після того, як учасники групи вирішили продати прикраси.

Реалізувати їх легальним способом було неможливо, тому вироби записали до активів спеціально створених для цього компаній, а у супровідних документах написали, що вони належать Українській православній церкві. Поліція Іспанії каже, що ці документи сфальшовані.

Право власності та розпоряджатися золотими прикрасами передали священникові УПЦ МП, що проживає в Мадриді.

Перша прикраса – золотий пояс з головами баранів - була вилучена в 2021 році. За даними слідства, священник продав його безпосередньо мадридському бізнесменові.

Після цього оперативники зрозуміли, що підозрювані можуть мати інші предмети з аналогічними характеристиками.

Крім іспанської поліції та СБУ у розслідуванні взяла участь влада Болгарії, Албанії, Північної Македонії та Кіпру.

Українські медіа висунули декілька версій про те, хто зі священників УПЦ МП міг, так би мовити, відзначитися у контрабанді в Іспанії.

Писали, що ця людина чи декілька осіб пов'язані  із вищим керівництвом УПЦ МП, а підробні документи нібито робив митрополит Павло. Це поки версії, бо ані поліція Іспанії, ані СБУ не вказують на прізвище, а в іспанській пресі інших витоків інформації від силовиків не було.

Джерела ВВС Україна у церковних колах вказують, що головний підозрюваний у справі - досить відомий у минулі роки в УПЦ Московського патріархату діяч.

У коментарі ВВС Україна голова синодального інформаційного відділу УПЦ МП митрополит Климент запевнив, що в Мадриді в УПЦ немає парафії і священники УПЦ там не проживають. Він каже, що в Іспанії є лише одна наша парафія, але в іншому місті.

Це справді так – у Мадриді парафій УПЦ немає. Але умисно чи ні – представник УПЦ МП, скажімо так – злукавив. В Іспанії є дві парафії УПЦ МП – про це пишуть офіційні джерела самої цієї церкви. Одна парафія вже давно діє у Марбельї. Її очолює Ігор Будник. Людина з таким прізвищем раніше була священником РПЦ у цьому іспанському місті. А інша парафія влітку цього року відкрилася у Валенсії.

Климент припустив, що може йтися про священників інших юрисдикцій. Проте у Вселенському патріархаті, який має українських священників у Мадриді, у коментарі ВВС Україна вказали, що їхні священнослужителі у цій кримінальній справі не проходять.

Читайте також: Викрадене «скіфське золото» хотіли продати в Іспанії: серед затриманих – представник УПЦ МП

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024