Портрети сестринства

15 Лютого 2024, 17:10
У Польщі волонтерок нагородили премією «Портрети сестринства» 3023
У Польщі волонтерок нагородили премією «Портрети сестринства»

У Варшаві 13 лютого вручили першу польсько-українську премію «Портрети сестринства». 

Це була ініціатива міжнародного видання «Sestry.eu» та президентки Фонду Кульчика Домініки Кульчик. Мета – відзначити жінок, які активною громадянською позицією, людяністю та готовністю до самопожертви об’єднуються заради підтримки України в час російсько-української війни. 

«Ми прагнемо підкреслити внесок жінок у захист демократії в Україні, Європі та світі. Щодня ми розповідаємо нашим читачам і читачкам про неймовірних жінок, які силою своєї волі, мужності, відданості демократичним цінностям змінюють світ на краще. Історичний досвід доводить, що в часи великих потрясінь саме роль жінки, матері, сестри стає надважливою», – сказала головна редакторка «Sestry.eu» Марія Гурська. 

Журі обрало переможниць із 12 номінанток. Від України номінантками на премію «Портрети сестринства» стали Тетяна Грубенюк, Оксана Колесник, Галина Андрушков та Вікторія Батрин (мама і донька), Оксана Нечипоренко, Леся Литвинова й Тата Кеплер.

Від Польщі – Ола Гнатюк, Ельвіра Нєвєра, Аґнєшка Дея, Адріана Поровська, Ґражина Станішевська й Марта Маєвська

Переможницями стали мати й донька Галина Андрушков та Вікторія Батрин. Вони представляють фундацію «UNITERS», що є  найбільшим волонтерським транзитним центром у Варшаві.  

До відома, фундація обʼєднує понад 3000 волонтерів, які співпрацюють зі 150 організаціями з України, Європи та cвіту. Від початку повномасштабного російського вторгнення представники фундації передали в Україну 5 тис. тонн допомоги.

«П'ять тисяч євро, які ми отримали як переможиці цієї премії, витратимо на медичні рюкзаки, які розробив і запатентував наш фонд. Ці рюкзаки допомагають рятувати життя воїнам на фронті», – сказала Галина Андрушков. 

Також переможницею Премії «Портрети сестринства» стала Марта Маєвська (Польща) – мер міста Грубешів, що за 5 кілометрів від польсько-українського кордону. 

В лютому 2022 року Марта Маєвська відкрила в своєму місті один із перших у Польщі пункт прийому українських біженців. За два роки повномасштабної війни тут прийняли понад 100 тисяч людей.

«Це величезна нагорода для тих жінок-волонтерок, які були зі мною поруч і допомагали біженцям разом зі мною. Я хочу подякувати всім жінкам, які в цьому чоловічому світі дипломатії та політики працюють для того, щоб наш новий світ створювався в мирі й спокої», – сказала Марта Маєвська. 

Спеціальний приз читацьких симпатій від видання «Sestry.eu» отримала Аґнешка Дея (Польща). 

Жінка створила в соцмережах групу «Як допомагати українцям» та  фундацію «Pod parasolem», де щомісяця майже 800 біженців отримують гуманітарну, інформаційну, психологічну допомогу. 

Читайте також: Делегація з Волині відвідала польське місто-партнер Грубешів

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024