Реакція світу на війну росії проти України 3-9 жовтня

09 Жовтня 2022, 19:24
Реакція світу на війну росії проти України 3 жовтня 8229
Реакція світу на війну росії проти України 3 жовтня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення Росії в Україну. 

Інформація оновлюється зазначеним часом.

9 жовтня

 До Конгресу США внесли законопроєкти щодо визнання рф спонсором тероризму

Джерело: Twitter старшого радника Конгресу Пола Массаро

За словами радника, у верхню палату парламенту США внесли законопроеєти сенатора Ліндсі Грема (Республіканська партія) та конгресмена Теда Ліу (Демократична партія), якими пропонується офіційно визнати росію спонсором тероризму.

Також до Конгресу внесли законопроєкт конгресмена Стіва Коена (Демократична партія) про визнання дій росії в Україні геноцидом.

 На посольстві РФ у Молдові написали «Путін – убивця»

Джерело: «Європейська правда»

Поліція Кишинева затримала 40-річного громадянина Росії, який у ніч проти суботи написав на воротах російського посольства в Молдові «Путін – убивця» і кинув на його територію петарду.

Киргизстан відмовився від проведення навчань ОДКБ

Джерело: Радіо Азаттик з посиланням на пресслужбу Міністерства оборони Киргизстану

Киргизстан ухвалив рішення скасувати навчання Організації договору про колективну безпеку на своїй території. Перед цим президент країни Садир Жапаров не приїхав на ювілей російського диктатора Володимира Путіна.

 Міністр оборони Литви: замість ядерної зброї Росія використовує Лукашенка

Джерело: «Європейська правда»

Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас пов’язав звинувачення Білоруссю України в нібито підготовці нападу зі зміною тактики Росії у повномасштабній війні. Мовля, путін хоче відвести якомога більше українських сил від фронту до білоруського кордону.

Німеччина підготувала пакет допомоги для ЗСУ у розмірі 11 мільйонів євро, який допоможе підготуватися нашим захисникам до зими

Джерело: НВ

Зазначається, що до пакету допомоги входять 100 тисяч бушлатів та іншого зимового одягу, 100 наметів з опаленням, сотні мобільних електрогенераторів та комплексні сухпайки.

Канада відновила українську тренувальну місію у Великій Британії. 

Джерело: Бабель

Солдати Збройних сил Канади наразі проводять цілеспрямовану підготовку українських новобранців щодо індивідуальних і колективних військових навичок.

До України вже прибули дві гаубиці Zuzana 2 від Словаччини

Джерело: міністр оборони Словаччини Ярослав Над.

Міністр додав, що ще дві у дорозі, «і ще багато чого»

Туреччина хоче організувати переговори між Росією та країнами Заходу про «велику угоду» 

Джерело: турецька газета Milliyet

Зазначається, що після аналізу промов путіна Туреччина дійшла висновку, що «Москва хоче довготривалої угоди із Заходом».

"Про план розповіли не всім західним столицям, але його передали США через важливі й приватні канали. Перші зауваги щодо плану з боку впливових посадовців у Вашингтоні були позитивними", – стверджує видання

8 жовтня

Міністр закордонних справ Естонії привітав Україну з вибухом на Кримському мосту

Джерело: Українська правда

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу припускає, що за вибухом на Керченському мосту в суботу вранці може стояти Україна, і привітав «українські спецслужби» з цією подією.

Рейнсалу в коментарі Delfi:

«Естонія, безумовно, вітає це (вибух на Керченському мосту) і вітає українські підрозділи спеціального призначення, які, ймовірно, стоять за цією операцією», — зазначив глава естонського МЗС

У МВФ розповіли про призначення нового пакета допомоги Україні на 1,3 мільярда доларів

Джерело: Укрінформ

Виділений з боку МВФ новий пакет фінансування України на 1,3 мільярда доларів за програмою Rapid Financing Instrument (RFI) має задовольнити потреби платіжного балансу України, а також підтримати її кредитоспроможність.

При цьому зазначається, що в умовах масового переміщення людей, а також руйнування житла та ключової інфраструктури МВФ прогнозує, що реальний ВВП України скоротиться на 35% у 2022 році порівняно з 2021 роком, а потреби у фінансуванні залишаться дуже великими.

Рада Європи вітає присудження Нобелівської премії миру правозахисникам України, білорусі та рф

Джерело: Укрінформ

Рада Європи вітає присудження Нобелівської премії миру правозахисникам білорусі, росії та України

Зазначивши, що Нобелівську премію миру цього року присудили давнім партнерам Ради Європи – Алесю Біляцькому з білорусі, російській правозахисній організації «Меморіал» та українській правозахисній організації «Центр громадянських свобод», генсек РЄ наголосила: “Ми вітаємо рішення Нобелівського комітету, яке повністю визнає цих мужніх жінок і чоловіків, які невтомно та відважно борються за захист миру через права людини, демократію та верховенство права”.

У Відні путіну до дня народження поставили надгробний хрест

Джерело: Укрінформ

Активісти у Відні поставили біля посольства рф надгробний хрест володимиру путіну, «привітавши» таким чином кремлівського фюрера з днем народження та побажавши йому скорішої смерті.

Надгробний хрест, на якому містилися напис «PUTIN» та фотографія президента держави-агресора, було розміщено навпроти входу до будівлі посольства рф, поруч з розмальованою раніше в українські кольори стіною.

7 жовтня

ЄС створить фонд на 100 мільйонів євро для прямої закупівлі Україною зброї

Джерело: Європейська правда

Президент Франції Емманюель Макрон оголосив у п’ятницю про створення Європейським Союзом спеціального фонду в розмірі 100 мільйонів євро, за допомогою якого Україна зможе здійснювати прямі закупівлі військової техніки.

«Цей фонд дозволить нам продовжувати надавати оборонні озброєння», – сказав президент Франції на пресконференції в Празі, де відбулося неформальне засідання Європейської ради.

Він додав, що за допомогою фонду Україна зможе купувати безпосередньо у наших виробників обладнання, яке вона найбільше потребує для підтримки своїх військових зусиль.

Міжнародний валютний фонд виділив Україні 1,3 мільярда доларів екстреного фінансування

Джерело: президент Володимир Зеленський в Twitter

Виконавча рада МВФ підтримала виділення Україні близько 1,3 мільярда доларів додаткового екстреного фіннсування у рамках Rapid Financing Instrument.

Українські військові проходять навчання в Іспанії 

Джерело: Міноборони Іспанії

Перші 19 українських військовослужбовців вже почали проходити навчання з використання ППО ЗРК «Aspide» в Іспанії.

Естонія готує новий пакет військової допомоги Україні

Джерело: Європейська правда

Естонія планує оголосити наступний пакет військової допомоги для України, до якого має увійти у тому числі зимове спорядження. 

Про це оголосила прем’єрка Кая Каллас перед неформальною зустріччю лідерів ЄС у Празі.

Чехія планує великий урядовий візит до Києва

Джерело: Українська правда

Масштабний візит до Києва за участі близько половини міністрів уряду планується 31 жовтня.

Які саме міністри вирушать до Києва, залежить від того, який порядок денний погодять під час подальшої підготовки візиту. Головними темами будуть наслідки російської агресії та повоєнна відбудова.

 

Речник уряду Вацлав Смолка зазначив, що поїздка до України в умовах війни буде мати свою специфіку з точки зору безпеки і всі ці ризики потрібно буде врахувати.   

Перед Празьким градом встановили статую голого Путіна на золотому унітазі

Активісти перед Празьким градом, місцем, де зустрічаються на неформальному саміті лідери ЄС, встановили статую голого президента РФ Владіміра Путіна на золотому унітазі

Президент Туреччини Ердоган провів телефонну розмову з путіним

Джерело: пресслужба турецького президента

 

Ердоган і путін обговорили питання, які покращать турецько-російські відносини, а також останні події у російсько-українській війні, йдеться в повідомленні

Американський письменник Стівен Кінг, який від початку війни дуже підтримує Україну, вказав росії напрямок, куди їй забиратися

Джерело: Twitter

«Світ — росії: Забирайтеся під три чорти з України. Це — не ваша країна", — написав «король жахів»у Twitter.

На твіт Кінга відповіло Міністерство оборони України:

«Вашим твором «Як писати книги» ви навчили світ, як писати. Сьогодні ви навчаєте світ, як розмовляти з росією тим єдиним способом, який вона здатна зрозуміти! Ми салютуємо вам, сер!», – прокоментував акаунт міністерства

73% американців хочуть, щоб США продовжували підтримувати Україну

До речі, під час такого ж опитування у серпні лише 51% був готовий продовжувати постачання озброєння.

 

Гарний контрнаступ потужніший за погрози рФ щодо застосування ядерної зброї.

Міністерство оборони США не отримувало інформації, що росія може піти далі своїх погроз щодо застосування ядерної зброї у війні з Україною

Джерело: брифінг речникa Пентагону генерал Патрік Райдер

«Ми не маємо жодної інформації, яка змусила б нас змінити нашу позицію стратегічного стримування, і ми не маємо оцінок, що президент путін ухвалив рішення про застосування ядерної зброї», – зауважив Райдер.

Представник Пентагону в цьому зв’язку нагадав, що представники адміністрації США, в тому числі міністр оборони Остін, а також міжнародні партнери називали «безрозсудними та безвідповідальними» ядерні погрози росії.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Франція розглядає можливість надати Україні нові гармати «Цeзар»

Джерело: Укрінформ

«Ми знаходимося в обговоренні цієї теми стосовно кількох механізмів, але ми справді працюємо над декількома запитами з кількома державами-членами Європейського Союзу, зокрема, щодо нових «Цезарів», – сказав Макрон.

«Ми будемо продовжувати підтримувати Україну з фінансової, з гуманітарної та з військової точок зору», –  зазначив французький президент. Він додав, що це стосуватиметься допомоги в плані обладнання та навчання – продовжуючи те, що Франція вже робить протягом кількох місяців.

6 жовтня

Фінляндія виділяє Україні дев'ятий пакет військової допомоги

Джерело: Суспільне

Фінляндія виділяє новий пакет військової допомоги Україні. Міністр оборони країни Антті Кайкконен повідомив, що «війна може затягнутися надовго», тому Фінляндія продовжить підтримувати Україну.

 

«Оборонна битва України триває. На жаль, схоже, що війна може затягнутися надовго. Наша підтримка України триває в рамках дев'ятого пакету озброєння», — написав міністр.

Останній дев'ятий пакет військової допомоги від Фінляндії Україні складає 11,8 млн євро. Загальна сума допомоги перевищує 104 мільйони євро, повідомили у Міноборони.

ЄС опублікував список осіб, які підпали під восьмий пакет санкцій проти РФ

Джерело: Суспільне

Перелік осіб, які потрапили під санкції восьмого пакета ЄС опублікований в офіційному журналі Євросоюза.

 

В документі — 30 фізичних і 7 юридичних осіб, серед них – «ідеолог путіна» Олександр Дугін, глава ЦВК РФ Елла Памфілова, російські артисти, які підтримали агресію кремля Юлія Чичеріна, Миколай Расторгуєв, Олег Газманов. Також до санкційного переліку потрапили компанії «Гознак, корпорація «Іркут», «Московський машинобудівний завод «Авангард», завод ім. Дегтярьова, МКБ «Факел».

У Празі стартує саміт Європейської політичної спільноти за участі України

Джерело: Верховна Рада України

У саміті візьмуть участь лідери 27 країн-членів ЄС, країн-кандидатів на вступ до ЄС, в тому числі України, а також — Норвегії, Ісландії, Швейцарії, Великої Британії, Грузії, Вірменії, Азербайджану та Ліхтенштейну. Загалом 44 лідери.  

Вони обговорять, як посилити підтримку України та подальші спільні кроки щодо стримування стрімкого зростання цін на енергоносії.

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель наголосив, що Європейська політична спільнота не може бути альтернативою розширенню ЄС. Вона, на його думку, повинна додати цінності існуючим інституціям і форматам, таким як ОБСЄ, Рада Європи та структурам ЄС, таким як Східне партнерство.

Глава Європарламенту закликала надати танки західного зразка Україні

Джерело: Європейська правда

Європейський союз має поставити Україні танки західного зразка та прискорити процедуру приєднання країни до ЄС. Про це заявила глава Європарламенту Роберта Метсола.

Вона також зазначила, що висловить свою позицію щодо цього на саміті лідерів ЄС у у Празі 7 жовтня.

США нададуть Україні 55 мільйонів доларів для підготовки до зими

Джерело: Економічна правда

Голова Агентства Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID) Саманта Павер, перебуваючи в Україні, заявила, що USAID надасть 55 мільйонів доларів, щоб допомогти Україні підготуватися до зими на тлі розв'язаної РФ жорстокої війни.

Ця допомога буде спрямована на ремонт і технічне обслуговування труб та іншого обладнання, необхідного для опалення домівок, лікарень, шкіл і підприємств по всій Україні. Отримають її до семи мільйонів українців у 19 регіонах.

Постачання зброї в Україну підтримують 60% жителів ЄС

Джерело: дані ресурсу BND

 

5 жовтня

Україна почала процес приєднання до Банку розвитку Ради Європи

Джерело: пресслужба Мінрегіону

Україна розпочинає процедуру приєднання до Банку розвитку Ради Європи, зокрема, вже розроблено спеціальний законопроєкт.

Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов провів переговори із керівником БРРЄ Карло Монтічеллі.

Монтічеллі пообіцяв зробити все, щоб процес приєднання був для України прозорим та простим.

Чехія передасть Україні важку техніку

Джерело: Європейська правда

Міністерка оборони Чехії Яна Чернохова оголосила про схвалення подальшої військової допомоги Україні на тлі її повномасштабної війни з Росією.

За словами Чернохової, до нового пакету допомоги входить важка техніка, але подробиці Чехія оголошувати не буде з міркувань безпеки.

Платформа UNITED24 зібрала вже майже 200 мільйонів доларів

Джерело: пресслужба United24

За п'ять місяців роботи платформи UNITED24 загальна сума благодійних внесків наблизилась до позначки 200 мільйонів доларів (понад 7,2 мільярда гривень).

Платформа звітує, що у вересні до UNITED24 у ролі амбасадорів приєднались Барбра Стрейзанд та Марк Гемілл.

 

Глава МАГАТЕ їде до Києва

Джерело: Рафаель Гроссі у Twitter

«Їдемо до Києва на важливі зустрічі. Потреба у створенні зони ядерної безпеки навколо Запорізької атомної електростанції зараз актуальна як ніколи», – написав Глава МАГАТЕ.

Генсек НАТО обіцяє посилювати підтримку України

Джерело: Європейська правда

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у телефонній розмові з президентом України Володимиром Зеленським відзначив контрнаступальний прогрес ЗСУ.

«Росія повинна зупинити війну, яку вона розпочала. НАТО продовжуватиме і посилюватиме підтримку України стільки, скільки буде потрібно», – запевняє генсек.

Федерація боксу скасувала санкції проти РФ та Білорусі

Джерело: Українська правда

Міжнародна федерація боксу (IBA) повідомила, що поверне до участі у змаганнях спортсменів із Росії та Білорусі, бо зберігає «політичний нейтралітет».

«IBA глибоко переконана, що політика не повинна мати жодного впливу на спорт. Всі спортсмени мають бути в рівних умовах. Федерація закликає до миру та залишається миротворцем у будь-яких конфліктах. Більш того, IBA має обов'язок забезпечити рівне ставлення до спортсменів та офіційних осіб на змаганнях, незважаючи на те, якої вони національності чи де проживають», – йдеться у повідомленні.

 

Окрім спортсменів, до змагань відтепер допускатимуть і російських, і білоруських офіційних осіб, зокрема суддів.

Євросоюз схвалив рішення про восьмий пакет санкцій проти Росії

Джерело: Рікард Йозвяк

У відповідь на анексію українських територій росією та проведення незаконних референдумів на тимчасово окупованих територіях, Комітет постійних представників ЄС підтримав новий, восьмий, пакет санкцій проти росії.

Восьмий пакет санкцій був презентований Європейською комісією за ініціативою Урсули фон дер Ляєн 28 вересня.

Тоді Президентка Єврокомісії заявила, що обмеження ціни на нафту, яке пропонується у восьмому пакеті, допоможе зменшити доходи росії і збереже стабільність світових енергетичних ринків.

Немає інформації, яка б підтверджувала, що росія може переміщувати тактичну ядерну зброю залізницею

Джерело: Пентагон

Американські військові не бачать нічого, що могло б змінити їх ядерну позицію.

Посольство Японії відновлює роботу у Києві

Джерело: 24 канал

Воно було зачинене 7 місяців через російське вторгнення до України.

В ООН пояснили, чому місія із розслідування теракту досі не поїхала до Оленівки

Джерело: представник генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррік

«Перш за все ми потребуємо гарантій безпеки. Поки цього не буде, ми не можемо направити місію», – сказав представник генсека ООН.

Британія підтримуватиме Україну, поки трактор не потягне останній російський танк

Джерело: очільник МЗС Британії Джеймс Клеверлі

Він також звернувся до путіна та лаврова, та заявив, що його країна ніколи не визнає незаконної анексії частини України.

4 жовтня

США виділить Україні 625 мільйонів доларів

Джерело: Європейська правда

Президент США Джо Байден у вівторок провів телефонну розмову з українським візаві Володимиром Зеленським, в якій оголосив про виділення Україні військової допомоги в розмірі 625 мільйонів доларів.

Також президент США підтвердив готовність до подальшого накладання санкцій на будь-яку фізичну та юридичну особу і країну, яка надаватиме підтримку російській анексії.

Це буде перша військова допомога Вашингтона після оголошеної Росією анексії території чотирьох областей.

Загалом Сполучені Штати надали понад 16,8 мільярда доларів військової допомоги Україні для її боротьби з Росією.

Станом на 21:00 Пентагон розкрив подробиці нового пакету допомоги Україні на 625 мільйонів доларів. До нього увійдуть:

  • 4 HIMARS та боєприпаси до них,
  • 16 гаубиць 155 мм і 75 тисяч снарядів до них,
  • 500 високоточних 155-мм снарядів і 1000 боєприпасів цього ж калібру для дистанційних протитанкових мінних систем,
  • 16 гаубиць калібру 105 мм, 
  • 200 панцирних транспортних засобів MaxxPro,
  • 200 тисяч патронів для стрілецької зброї,
  • обладнання для встановлення загороджень,
  • протипіхотні боєприпаси «Клеймор» і польове обладнання

Іран не підтримав анексію українських територій

Джерело: Бабель

Іран не підтримав анексію Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької областей, попри те, що постачає російській армії бойові дрони та безпілотники-камікадзе.

Офіційний представник МЗС Насер Канані заявив, що Іран наголошує на «повній повазі до суверенітету та територіальної цілісності всіх держав і визнає це як норму міжнародного права та поваги до принципів Статуту ООН».

Генсек НАТО офіційно отримав заявку України на вступ до Альянсу

Джерело: Суспільне

 

Наступним етапом має стати обговорення заявки з усіма країнами-членами НАТО.

Естонія передала українським військовим дрони

Джерело: Бабель

 

Поліція безпеки Естонії у липні вилучила в естонсько-російського громадянина із подвійним громадянством безпілотники, які той намагався вивезти для російської армії. Ці безпілотники Естонія передала Україні.

МВФ розгляне запит на екстрене фінансування України

Джерело: Reuters

Виконавча рада Міжнародного валютного фонду у п'ятницю, 7 жовтня, розгляне запит України на 1,3 мільярда доларів додаткового екстреного фінансування.

За словами співрозмовників агентства, співробітники МВФ підготували необхідні документи та вважають, що Україна отримала достатні фінансові гарантії від своїх глобальних партнерів, щоб відповідати вимогам МВФ щодо стійкості боргу та претендувати на додаткові надзвичайні фонди.

При цьому у разі схвалення кошти надійдуть із нової програми екстреного кредитування для розв'язання проблеми нестачі продовольства, схваленої радою директорів минулого тижня. 

Росію остаточно викинули з керуючого органу ICAO

Джерело: Європейська правда

Росію остаточно викинули з керуючої ради Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO) при ООН.

Це перший прецедент серед усіх організацій системи ООН, коли Росію виключили повністю з керуючого органу.

Нагадаємо, раніше Росію не переобрали членом керуючої ради ICAO до першої та другої групи – не вистачило голосів.

 

Північна Корея підтримала анексію частини України

Джерело: пресслужба Міністерства закордонних справ КНДР 

Північна Корея визнала легітимними «референдуми» на окупованих українських територіях, а також підтримала проголошену Росією анексію.

У заяві МЗС йдеться, що псевдореферендуми в окупованих Донецькій, Луганській, Херсонській та Запорізькій областях є легальними і проведені «відповідно до статуту ООН». МЗС КНДР стверджує, що проведене Росією голосування «повністю відображає волю місцевих жителів, і більшість виборців підтримали входження до складу Росії». 

Північна Корея також звинуватила США у спробах «підтримувати гегемоністський однополярний світ» і використовувати із цією метою Радбез ООН.

Верховний суд США відмовився розглядати справу між Україною та «Татнєфтю»

Джерело: Reuters

Верховний суд США відмовився розглядати позов українського уряду у справі про втрату Росією контролю над Кременчуцьким НПЗ та виплату «Татнєфті» 173 мільйонів доларів за рішенням арбітражу.

Судді відхилили апеляцію України на рішення американського суду нижчої інстанції про підтвердження рішення арбітражу. 

У грудні 2007 року після втрати оперативного і корпоративного контролю над «Укртатнафтою» в результаті рейдерського захоплення, компанія «Татнєфть» ініціювала розгляд в Міжнародному комерційному арбітражі в Парижі проти України. 29 липня 2014 року арбітраж виніс рішення на користь російської компанії. Україна намагалася скасувати це рішення в іноземних судах.

Сумарні претензії «Татнєфті» становили 2,4 мільярда доларів. У підсумковому рішенні МКА знизив розмір компенсації до 112 мільйонів доларів плюс відсотки, тобто 173 мільйони доларів.

З 2017 року «Татнєфть» через федеральний суд США у Вашингтоні намагається стягнути з України цю суму згідно з рішенням арбітражу. Україна заявила, що це питання не повинно розглядатися в американському суді, адже «Татнєфть» не довела, що має будь-які активи в США, а відтак немає підстав для розгляду цього питання в США.

 

Окружний суддя США Колін Коллар-Котеллі виніс рішення на користь «Татнєфті» у 2020 році, а Апеляційний суд США в окрузі Колумбія у 2021 році підтвердив виконання цього рішення. Сторона України звернулася до Верховного Суду США з проханням розглянути цю справу після лютневого вторгнення Росії, аргументуючи це тим, що правова боротьба має вестися в українських судах.

Італія заморозила нерухомість двох російських олігархів

Джерело: Reuters

Поліція Guardia di Finanza заморозила віллу Альтакьяра, особняк із парком на мисі Портофіно на березі Лігурійського моря, а також майно та автомобіль у Римі у Едуарда Худайнатова, колишнього глави російського енергетичного гіганта «Роснефть».

Посли ЄС не затвердили нові санкції проти Росії

Джерело: Економічна правда

Посли країн Євросоюзу на зустрічі в Брюсселі 3 жовтня не досягли домовленості щодо восьмого пакета санкцій проти РФ.

«Зустріч послів ЄС закінчилася. Поки що немає домовленості щодо нового пакету санкцій проти Росії. Завтра вони зберуться знову з метою домовитися – зокрема про граничну ціну на нафту», – йдеться в повідомленні.

3 жовтня

В Анкарі відкрився Український парк

Джерело: Верховна Рада України

У столиці Туреччини відкрили нову локацію – Український парк.

Перемовини щодо цього с ратували ще три роки тому за ініціативи тодішнього посла Андрія Сибіги. Сьогодні ж справу довели до кінця.

 

Франція готується передати Україні 20 сучасних бронетранспортерів

Джерело: La Tribune

Контракт між компанією Arquus та Міністерством оборони Франції вже на фінальній стадії.

Бронетранспортер Bastion — 12,5-тонна машина, яка здатна перевозити до 10 бійців. Вона відповідає стандартам НАТО за рівнем захищеності та має високу прохідність.

В Україну відправлять моделі Bastion, які оснащені баштами (турелями) під 2,7-мм кулемети.

ЄС виділить Україні п'ять мільярдів допомоги

Джерело: прем'єр-міністр Денис Шмигаль

Євросоюз підписав меморандум про виділення Україні п'яти мільярдів доларів макрофінансової допомоги.

Чехи зібрали вже понад мільйон євро на «подарунок Путіну»

Джерело: Європейська правда

У Чехії за вересень в рамках громадської ініціативи зібрали кошти на закупівлю модернізованого танка T-72 для ЗСУ. Він скоро вирушить в Україну. 

Збір коштів почали на початку вересня у рамках ініціативи «Подарунок для Путіна», поставивши за ціль 30 мільйонів чеських крон (близько 1,2 мільйона євро).

За словами організаторів, це вперше в рамках низової ініціативи у країнах Європи зібрали кошти на танк. 

На зібрані кошти чехи куплять модернізований Т-72 з оновленими гусеницями, динамічним захистом та новішими системами наведення.

 

Країни ЄС висловили російським послам протест через анексію територій України

Джерело: Європейська правда

Низка країн ЄС викликали до зовнішньополітичних відомств російських послів, щоб висловити протест у зв’язку з протиправною анексією окупованих територій України. 

Зокрема, до МЗС Польщі викликали посла РФ Сєргєя Андрєєва.

Повіреного у справах РФ Сєргєя Рябоконя викликала Литва

Посол Росії в Італії Сєргєй Разов також прибув у понеділок на зустріч з генеральним секретарем міністерства Етторе Секі.

Міністерство закордонних справ Фінляндії також повідомило, що викликало посла РФ у Гельсінкі Павла Кузнєцова.

Відомо також, що до німецького МЗС викликали посла РФ у Берліні Сєргєя Нечаєва.

Бельгія викликала російського посла ще в п’ятницю.

Нагадаємо, президенти дев’яти країн Північноатлантичного Альянсу з Центральної та Східної Європи в неділю опублікували спільну заяву, в якій засудили анексію Росією українських територій і закликали НАТО суттєво збільшити військову допомогу Україні.

Френсіс Фукуяма заявив про близький крах росії

Джерело: Twitter

Старший науковий співробітник Інституту міжнародних досліджень написав у своєму Твіттері:

«Куди більший російський крах відбудеться найближчими днями».

путін дуже швидко визнав проблеми з оголошеною на території росії «частковою» мобілізацією

Джерело: Британська розвідка

У британській розвідці зазначили, що російський президент путін дуже швидко визнав проблеми з оголошеною на території Росії «частковою» мобілізацією. В армію беруть не тих, кого планували, та розміщують у наметових таборах.

«Надзвичайно швидке визнання путіним проблем підкреслює дисфункцію мобілізації протягом першого тижня. Місцеві чиновники, ймовірно, не знають точного масштабу та юридичного обґрунтування кампанії. Вони майже напевно набрали кадри, які не підпадають під визначення, про яке заявили путін і міністерство оборони», – йдеться у повідомленні.

США готові надавати Україні $1,5 мільярда щомісяця до завершення війни

Джерело: Bloomberg із посиланням на власні джерела

Також США схиляють своїх європейських союзників до того, аби вони зобов’язалися виділяти подібні суми.

«На тлі внутрішніх дискусій ЄС стосовно виконання попередніх обіцянок, союзники обговорюють більш регулярний механізм допомоги, аби підтримати економіку України на плаву протягом війни», — стверджує Bloomberg.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024