Реакція світу на війну росії проти України 31 жовтня - 6 листопада

06 Листопада 2022, 14:33
Реакція світу на війну в Україні 8039
Реакція світу на війну в Україні

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення Росії в Україну. 

Інформація оновлюється упродовж тижня.

6 листопада

У рф лишилося лише 120 Іскандерів, вона використала вже 80% своїх сучасних ракет

Джерело: українська розвідка

Водночас рф планує придбати в Ірану балістичні ракети Fateh-110 і Zolfaghar, відправити їх до Криму і до руснявих портів на Каспійському морі.

У Бухаресті відреагували на заяви Путіна про «територіальні претензії» Румунії до України

 Джерело: заява Міністерства закордонних справ Румунії.

Румунія відкидає висловлені президентом РФ Володимиром Путіним твердження про нібито існування територіальних претензій Бухареста до України.

"Міністерство закордонних справ Румунії відкидає твердження, висловлені Президентом Російської Федерації у промові з нагоди Дня народної єдності, які помилково наводять на думку про територіальні претензії Румунії до України", — йдеться у заяві.

У МЗС Румунії також наголосили, що загарбницька війна проти України, розв’язана Росією 24 лютого, є "серйозним і брутальним порушенням" принципів міжнародного права, зокрема, суверенітету та територіальної цілісності України.

"У цьому контексті Румунія підтверджує свою тверду підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів", — йдеться у заяві.

4 листопада Путін звинуватив Польщу, Румунію та Угорщину в прагненні "повернути території України, які після Другої світової війни відібрав у них Сталін".

Тегеран, імовірно, почав використовувати залежність РФ від іранської зброї 

Джерело: звіт американського Інституту вивчення війни.

Іран, імовірно, вже почав використовувати залежність Росії від постачання іранського озброєння в обмін на допомогу в реалізації ядерної програми. 

В ISW нагадали, що 5 листопада Міністр закордонних справ Ірану Хосейн Амір-Абдоллахян заявив, що Іран передав Росії обмежену кількість безпілотників за кілька місяців до війни в Україні.

За словами аналітиків, підтвердження Іраном постачання безпілотників додатково підтверджує попередні оцінки ISW про те, що Росія закуповує озброєння іранського виробництва для розв'язання проблеми виснаження свого арсеналу високоточних боєприпасів.

"Іран, ймовірно, вже використовує залежність Росії від цих систем зброї іранського виробництва, щоб запитати допомогу Росії у своїй ядерній програмі", — йдеться у повідомленні.

5 листопада

У Варшаві під посольством Угорщини активісти «витягали Орбана з дупи Путіна»

Джерело: Лідерка ініціативи «Євромайдан-Варшава у Польщі Наталія Панченко

Активісти «Євромайдан Варшава» влаштували акцію під посольством Угорщини у Варшаві з метою привернути увагу до залежності угорського прем’єра Віктора Орбана від Росії. 

 

Грузія переживає економічне зростання на тлі війни в Україні 

Джерело: Reuters.

Грузія перебуває на шляху до того, щоб стати однією з економік світу із найшвидшим зростанням після втечі до цієї країни понад 100 тисяч росіян, які залишили Росію після початку війни в Україні та оголошеною російською владою «часткової мобілізації».

"За даними міжнародних установ, оскільки більша частина земної кулі рухається до рецесії, очікується, що в цій країні з населенням 3,7 мільйона людей буде зареєстровано енергійне 10-відсоткове зростання економічного виробництва у 2022 році на тлі буму, зумовленого споживанням", — йдеться у повідомленні.

Відтак грузинська економіка вже випереджає ринки багатьох країн, що розвиваються, наприклад В'єтнам, і експортерів нафти, таких як Кувейт, підкуплятимуться високими цінами на сиру нафту.

"З економічної точки зору у Грузії все дуже добре. Є якийсь бум. Всі галузі працюють дуже добре, від мікрокомп'ютерів до корпорацій. Я не можу згадати жодної галузі, яка цього року має проблеми", — сказав Reuters генеральний директор найбільшого банку країни TBC Вахтанг Буцхрікідзе в інтерв'ю у штаб-квартирі в Тбілісі.

За даними статистики перетину кордонів, щонайменше 112 тисяч росіян емігрували до Грузії цього року. Перша велика хвиля в 43 тисячі людей прибула після того, як Росія вторглася в Україну 24 лютого, а також репресій, які почалися проти незгодних з війною. За даними уряду Грузії, друга хвиля росіян прибула після того, як Путін оголосив про загальнонаціональну "часткову мобілізацію" наприкінці вересня.

"Економічний бум Грузії збив з пантелику багатьох експертів, які бачили жахливі наслідки війни для колишньої радянської республіки, економічний стан якої тісно пов'язаний з її більшим сусідом через експорт і туристів", — зауважує видання.

Іран визнав, що постачав безпілотники Росії

Джерело: заява очільника МЗС Ірану, пише АР.

Іран постачав безпілотники в Росію, але у невеликій кількості і за кілька місяців до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. 

“Що стосується обурення, розпочатого деякими західними країнами, про те, що Ісламська Республіка Іран надала Росії ракети і безпілотники, щоб допомогти їй у війні в Україні, то ракетна частина повністю не відповідає дійсності, а частина, що стосується безпілотників, відповідає дійсності, ми надали обмежену кількість безпілотників Росії за кілька місяців до початку війни в Україні”, — сказав міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амірабдоллахіан.

Він додав, що іранська сторона домовилася з українським міністром закордонних справ, що Україна надасть їй будь-які докази про використання Росією іранських безпілотників в Україні.

Раніше офіційні особи Ірану заперечували озброєння Росії у війні проти України. Буквально на початку цього тижня посол Ірану в ООН Амір Саїд Іравані назвав звинувачення “абсолютно необґрунтованими” та підтвердив позицію нейтралітету Ірану у війні. США та їхні західні союзники в Раді Безпеки закликали генерального секретаря Антоніу Гутерреша розслідувати, чи використовувала Росія іранські безпілотники для нападу на мирних жителів в Україні, пише АР.

Фінляндія може посилити обмеження на угоди купівлі росіянами нерухомості

Джерело: телерадіокомпанія Yle.

Міністерство оборони Фінляндії з'ясує, чи потрібно посилювати обмеження, які стосуються угод з нерухомістю, яку купують росіяни.

Робоча група при Міноборони Фінляндії також розгляне варіант повністю заборонити подібні угоди.

До того ж влада з'ясує, які існують варіанти, щоб обмежити володіння фінською нерухомістю для громадян тих країн, які не входять до ЄС і Європейської економічної зони.

 

Робоча група має представити звіт щодо укладених росіянами угод з нерухомістю найпізніше в грудні. Інші частини звіту буде опубліковано пізніше.

Після того, як звіт буде готовий, влада почне процес оновлення законодавства, якщо того вимагатиме ситуація.

У Литву не пустили потяг із російською військовою символікою

Джерело: Служба охорони держкордону Литви у Facebook.

4 листопада, до Литви не пустили потяг із російською військовою символікою на вагонах.

У відомстві заявили, що в одному складі було три вагони, в іншому - два. Порожні вагони мали прямувати Литвою транзитом до Білорусі.Прикордонники не дозволили це зробити, а також інформували про вагони Литовські залізниці.

У відомстві заявили, що п'ять вагонів мають бути відчеплені і повернуті назад до Калінінградської області, і лише тоді поїзди зможуть проїхати територією Литви.

Посольство у Німеччині вимкнуло вечірнє освітлення на знак солідарності з Україною

Джерело: посол України в Німеччині Олексій Макеєв написав на своїй сторінці у Facebook.

Посольство України у Німеччині вирішило вимкнути вечірнє освітлення будівлі свого розміщення – на знак солідарності з Україною, яка частково без освітлення через російські обстріли,  і Німеччиною, яка теж перейшла в режим економії.

"На знак солідарності з усією Україною, яка сьогодні часто залишається без світла через російські бомбардування; з нашими воїнами світла - енергетиками; з Німеччиною, яка теж перейшла в режим економії - ми вимикаємо вечірнє освітлення будинку посольства України у Німеччині" - написав Макеєв.

За його словами, освітлення повернуть після перемоги України.

Посол України в Берліні Олексій Макеєв очікує на прямі поставки бойових танків з Німеччини

Джерело: «Європейська правда» з посиланням на NTV

"У нас є підстави сподіватися, що буде прийнято рішення про поставку Leopard 2 з Німеччини безпосередньо в Україну", - сказав він.

З цього приводу ведуться переговори з федеральним урядом. «Нам потрібні ці бойові танки», - підкреслив Макеєв.

 

Настав «час припинити розмови про те, що ми не хочемо провокувати Росію. Що ще може статися? Скільки ще має бути Буч, Маріуполів чи Ізюмів - місць зґвалтувань і масових поховань?», сказав він.

За його словами, Німеччина вже «продемонструвала лідерство» з поставкою системи протиракетної оборони IRIS-T.

"І ми розраховуємо на цю лідерську роль і в інших системах озброєння. Це і основні бойові танки, і бронемашини, такі як Leopard, Marder, Füchse і Dingo", - сказав Макеєв.

Відповідаючи на запитання, чи йдеться також про пряму поставку основних бойових танків Leopard 2 в Україну, посол підтвердив: «Так, ми говоримо про це».

Росія проголосувала за резолюцію із засудженням себе самої 

Джерело: Кислиця у Facebook і Twitter

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, що в резолюцію Росії про засудження неонацизму внесли поправку, якою фактично засуджується агресія РФ.

 «Багато років поспіль (з 2005 року) Росія виносила на голосування ГА ООН резолюцію, в якій нібито йшлося про засудження неонацизму. Мовляв, хто ж таке не засудить?

Але текст завжди був сповнений – очікувано – рашистських маніпуляцій. Тому Україна та США завжди голосували проти. Російська пропаганда потім робила з цього шоу під назвою "Україна та США не проти нацизму".

Дешевий тупий прикол для внутрішнього споживача», – сказав Сергій Кислиця.

Блінкен: будь-яке застосування ядерної зброї Росією буде катастрофічним для Путіна

Джерело: CNN.

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що будь-яке застосування ядерної зброї президентом Росії Владіміром Путіним матиме катастрофічні наслідки для нього і його країни.

Про це він сказав у рамках зустрічі міністрів закордонних справ G7 у Німеччині.

"Разом із G7 країни всього світу дають зрозуміти президенту Путіну, що будь-яке застосування ядерної зброї буде катастрофою для нього і для Росії", - сказав Блінкен.

Міністри у спільній заяві за підсумками зустрічі заявили, що країни G7 готові відреагувати на будь-яке застосування Москвою хімічної, біологічної або ядерної зброї.

 

Держсекретар також висловився з приводу обмеження цін на російську нафту, встановленого "Великою сімкою", що є ключовим способом, за допомогою якого альянс намагається покарати Росію за вторгнення в Україну.

Україна узгодила зі США, що вважатиметься перемогою України у війні 

Джерело: Європейська правда

  «Розуміння перемоги чітко сформульоване нами. Це повернення територіальної цілісності, це компенсація за все те, що загарбники зробили з нашою країною, це повернення всіх наших людей з полону, і це повернення світу до чіткої системи міжнародної безпеки. Це гарантії безпеки, які потребує Україна, щоб це ніколи не могло повторитися в майбутньому», – заявив очільник Офісу Президента Андрій Єрмак на спільній пресконференції з безпековим радником США Джейком Салліваном. 

4 листопада

До України прибув радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван

Джерело: Бабель

З неоголошеним візитом прибув радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

Він, зокрема, запевнив, що за будь-яких результатів виборів у Конгрес, які відбудуться 8 листопада, військова та фінансова підтримка України збережеться.

Нідерланди виділять Україні пакет допомоги на 120 мільйонів євро

Джерело: 24 канал

Приблизно 45 мільйонів з цієї суми призначено на забезпечення танків Т-72.

Українських військових відключили від 1 300 терміналів Starlink

Джерело: CNN

У повідомленні йдеться, що українські військові платили по $2 500 на місяць за те, щоб кожен із 1 300 блоків залишався підключеним. Через це до вересня загальна вартість збільшилася майже до $20 мільйонів. Зрештою, військові більше не могли дозволити собі платити за Starlink.

Відключили ті термінали, які Україна придбала в березні у британської компанії та використала для бойових операцій.

США оголосили про черговий пакет військової допомоги для України на $400 мільйонів

Джерело: Бабель

До пакету входить:

  • Фінансування відновлення систем ППО HAWK, їх буде включено в наступні пакети;
  • 45 відновлених танків Т-72 з сучасною оптикою, сучасними системами звя‘зку і бронюванням (ймовірно динамічний захист) 
  • 1100 тактичних БПЛА Phoenix Ghost;
  • 40 броньованих річкових плавзасобів;
  • Фінансування відновлення 250 бронетранспортерів M1117;
  • Захищені тактичні системи зв‘язку і спостереження;
  • Фінансування тренування, обслуговування і інших потреб забезпечення.

Речниця Пентагону Сабріна Сінг уточнила, що США та Нідерланди разом оплатять відновлення танків Т-72, які перебувають на зберіганні в Чехії.

Загалом передадуть 90 танків, частину Україна отримає ще до кінця цього року, решту — протягом наступного.

Міністр оборони України Олексій Резніков анонсував новий пакет військової допомоги від США

Джерело: брифінгу в Ukraine Media Center Odesa

«Я думаю, що ми сьогодні почуємо, як Америка прокинеться проголошенням нового чергового пакету допомоги Україні зі США. Це буде за підписом президента США Байдена, і ми почуємо приємні новини. Я їх вже знаю, але почекаємо офіційних оголошень», - сказав міністр.

Щвейцарія, пославшись на свій нейтральний статус, відмовилась надати Україні снаряди для німецьких зенітних установок «Гепард»

Джерело: речник Міноборони ФРН Арно Коллац

«Ми отримали відповідь про те, що Швейцарія з огляду на право свого нейтрального статусу прийняла рішення проти поставок Україні боєприпасів.…Ми цього не коментуємо, це їх суверенне рішення», - сказав Коллац.

Шольц заявив голові КНР Сі Цзіньпіну під час візиту до Пекіна про те, що війна Росії проти України створює багато проблем для світопорядку

Джерело:  Spiegel

Сьогодні Пекін вже не демонструє ентузіазму в підтримці РФ, але з боку Китаю не було жодного слова критики дій Росії

У Пентагоні заявили, що вже кілька місяців проводять перевірки щодо того, як Україна використовує західну зброю

Джерело: AFP

Жодних ознак розкрадання під час інспекцій не виявили.

«Невелика команда, що складається з персоналу офісу аташе з питань оборони посольства США в Києві, провела кілька перевірок поставок американської допомоги в галузі безпеки протягом останніх кількох місяців у різних місцях в Україні», – зазначив він.

За його словами, такі інспекції не здійснювалися поблизу лінії фронту і не були реакцією на якісь події. Він наголосив, що у США немає доказів якихось розкрадань американської допомоги в Україні.

Командир екіпажу SpaceX Inspiration4 Джаред Айзекман пожертвував 100 тисяч доларів на машину швидкої допомоги для українських лікарів

Джерело: міністр цифрової трансформації Михайло Федоров

«Командир екіпажу SpaceX Inspiration4 Джаред Айзекман пожертвував $100 000 через UNITED24 на машину швидкої медичної допомоги для українських лікарів. Американський пілот військових реактивних літаків підтримав збір свого друга – амбасадора UNITED24 астронавта Скотта Келлі», – зазначив Федоров.

Він зауважив, що нещодавно SpaceX запустила в космос найпотужнішу ракету у світі — Falcon Heavy. Урядовець привітав компанію з історичною подією і подякував їхній команді за підтримку.

3 листопада

Парламент Болгарії розблокував постачання військової допомоги Україні

Джерело: Європейська правда

За документ, ініційований партіями ГЕРБ-СДС і «Демократичною Болгарією», проголосувала більшість парламентарів – 175, зокрема партія колишнього виконувача обов’язків прем’єр-міністра Болгарії Стефана Янева Bulgarian Rise.

Проти висловилися 49, зокрема проросійські «Відродження» і Болгарська соціалістична партія, ще три утрималися.

Резолюція означає, що тепер уряд Болгарії має протягом 30 днів подати проєкт рішення про постачання зброї Україні до парламенту.

Швейцарія не дозволила Німеччині передати Україні боєприпаси для «Гепардів»

Джерело: Spiegel

Уряд Швейцарії підтвердив свою відмову погодити передачу Україні боєприпасів для зенітних танків «Гепард», які Німеччина свого часу придбала у Берна.

Міністр економіки Швейцарії Гі Пармелін надіслав листа міністру оборони Німеччини Крістін Ламбрехт, в якому вказав, що не можна погоджуватися на таку поставку військових матеріалів швейцарського виробництва, якщо країна-одержувач втягнута в міжнародний конфлікт.

Автомобільний бренд Infiniti виходить з російського ринку

Джерело: Економічна правда

Японський автомобільний бренд залишає російський ринок.

Бренд не мав власного виробництва в РФ – моделі імпортували з різних країн. На російському ринку продавали кросовери та позашляховики: QX50, QX55 та QX80. У планах компанії був запуск продажів моделі QX60.

Українські прикордонники отримали дрони від латвійських колег

Джерело: МВС

У рамках співробітництва з Державною прикордонною охороною Латвійської Республіки українське прикордонне відомство отримало нові безпілотники.

Наразі триває реалізація грантового проєкту МЗС Латвії з передачі безпілотних літальних апаратів для потреб прикордонного відомства України. Охоронці кордону забезпечують документальне оформлення допомоги, перевіряють техніку та одразу ж надсилають коптери до підрозділів, які їх потребують.

Модифікація наданих безпілотників добре відома нашим охоронцям кордону, тож ефективне застосування не потребуватиме додаткової підготовки персоналу операторів. 

Велика Сімка обговорить підтримку України

Джерело: 24 канал

Міністри МЗС країн G7 зустрінуться в Німеччині і випрацюють план подальшої підтримки України після недавніх атак Росії, які спричинили масові відключення електрики.

Парламент Чехії визнав чинний російський режим терористичним

Джерело: 24 канал

У Чехії засудили широкомасштабні атаки на мирне українське населення, псевдореферендуми на окупованих територіях, напади на цивільні та інфраструктурні об'єкти.

У резолюції йдеться, що Росія відмовляє українському народу в праві на власну ідентичність і незалежне існування.

Корпорація Microsoft розширює підтримку України до кінця 2023 року та надасть технологічну допомогу на 100 мільйонів доларів

Джерело: пресслужба Мінцифри

Зазначається, що завдяки технічній допомозі державні установи, критична інфраструктура та інші сектори в Україні продовжать безоплатно використовувати цифрову інфраструктуру та працювати в хмарі Microsoft.

«Також компанія допоможе з кураторством та реалізацією цифрових секторів України, таких як кібер, судочинство, митниця, медицина та освіта», – йдеться у повідомленні

Російські війська перекинули до білорусі за жовтень близько 1,5 тисячі залізничних платформ із озброєнням та військовою технікою

Джерело: заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ, генерал Олексій Громов

200 пасажирських вагонів, а також понад 100 вантажних вагонів із військовим майном.

Наразі ворог перекидає до білорусі підрозділи 1 танкової армії, насамперед 2 мотострілецької дивізії, разом із технікою і щойно мобілізованими. Їх розміщують на основних військових полігонах білорусі.

Крім того, білорусь надає росії майданчики для атак на Україну. Громов відмітив особливу роль авіабази в районі населеного пункту Лунинець Брестської області, де розміщуються іранські дрони-камікадзе, а також певна кількість їхніх операторів.

Швейцарія виділить Україні майже $100 млн для відновлення енергоінфраструктури України

Джерело: 24 канал

На сайті уряду Швейцарії пишуть, що країна допомагає нашим енергетикам купувати джерела енергії та запчастини, допомагає ремонтувати пошкоджене і надає гумпідтримку.

Пентагон обговорює зі SpaceX потреби України в послугах супутникових комунікацій

Джерело: Укрінформ

Міністерство оборони США підтвердило, що продовжує переговори, в тому числі з компанією SpaceX та іншими виробниками, щодо можливостей для забезпечення потреб України у послугах супутникових комунікацій.

Про це заявив у вівторок під час брифінгу речник Пентагону генерал Патрік Райдер, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Ми продовжуємо обговорювати потреби України в послугах супутникового зв’язку із самою Україною й компаніями, такими, як SpaceX, та іншими», – зазначив представник Міністерства оборони США.

За його словами, він поки не може анонсувати будь-яких потенційних контрактів або майбутніх домовленостей.

2 листопада

У столиці Австрії з′явився український мурал

Український художник Нікіта Кравцов та французький художник коміксів і режисер Вінсент Парроно переосмислили відомі жіночі портрети Густава Клімта, щоб віддати данину пам’яті найвидатнішому австрійському художнику. При цьому вони додали до твору українську та європейську символіку з метою відображення спільного минулого.

Стінопис The Stripes of Freedom («Смуги свободи»)  – перший з п'яти муралів у рамках проєкту The Wall, який реалізує Український інститут та агенція Port за підтримки МЗС України.

Мурал у столиці Австрії розташувався за адресою Pfeilgasse, 1.

Іспанія передала Україні 30 сучасних автомобілів швидкої допомоги

Джерело: президент України Володимир Зеленський

Зеленський зустрівся з міністром закордонних справ, Європейського Союзу та співробітництва Іспанії Хосе Мануелем Альбаресом.

«Вдячний Іспанії за важливу гуманітарну підтримку, зокрема за передані сьогодні 30 сучасних автомобілів швидкої допомоги. А також за теплий прийом українців, які були змушені через війну виїхати за межі нашої держави.

Зараз питання номер один – створення повітряного щита для захисту нашої критичної та цивільної інфраструктури. Тому рішення Іспанії щодо передання Україні систем протиповітряної оборони має для нас дійсно велике значення», – написав Зеленський.

Швейцарія ввела санкції проти Ірану через постачання дронів Росії

Джерело: 24 канал

Країна  засудила застосування сили іранськими правоохоронцями під час протестів та закликає Іран виконувати свої зобов’язання щодо прав людини на двосторонньому та багатосторонньому рівнях.

Іспанія незабаром надасть Україні чотири системи ППО

Джерело: 24 канал

Системи ППО Hawk, протитанкові ракетні комплекси, батарею ЗРК Aspide та ракети до неї, гармати та снаряди до них передасть Україні Іспанія.

США звинувачують Північну Корею в спробах приховати поставки боєприпасів до Росії

Джерело: CNN

КНДР створює враження, що боєприпаси вирушають до країн Близького Сходу чи Півночі, а також до Африки. У США вважають, що постачання з Північної Кореї свідчать про те, що за час війни на росії скоротилась кількість артилерійських арсеналів.

Офіційні особи поки не надали доказів на підтримку нових звинувачень. Тож у США стежать за ситуацією.

Росія передумала і повернулась до «зернової угоди»

Джерело: Європейська правда

Росія передумала і повернулась до «зернової угоди» — Ердоган заявив, що Шойгу зателефонував до свого турецького колеги та повідомив про початок операцій.

У російському оборонному відомстві заявили, що РФ отримала «письмові гарантії» від України щодо невикористання зернового коридору для ведення бойових дій проти РФ.

Італія поки не поставлятиме зброю Україні

Джерело: Українська правда

Уряд Італії наразі не розглядає новий указ про відправку зброї в Україну, оскільки заявляє про необхідність скоординувати свої дії з НАТО та з’ясувати деталі військових потреб України.

Вирішальною зустріччю, яка дозволить зосередитись на нових поставках, стане візит до Риму генсека НАТО Столтенберга, запланований на найближчі кілька днів.

Президент Туреччини проведе перемовини, щоб «врятувати зернову угоду»

Джерело: Суспільне

Президент Туреччини Ердоган проведе перемовини з президентами України та Росії, щоб «врятувати зернову угоду за посередництва ООН», заявив очільник МЗС країни Чавушоглу.

В коментарі Суспільному речник Зеленського Никифоров підтвердив намір провести таку розмову: «Формат та дата обговорюються».

1 листопада

У Британії позиваються проти ПВК «Вагнера»

Джерело: Українська правда

Британська юридична фірма McCue Jury & Partners оголосила про подання позову до Високого суду Лондона проти Євгена Пригожина та ПВК «Вагнера» через участь у бойових діях в Україні.

Позов ґрунтується на незаконній змові між Пригожиним, ПВК «Вагнера» та військовою машиною Путіна з метою тероризування українського народу з використанням незаконних засобів.

ЄС готовий виділити 25,5 мільйона євро для забезпечення електроенергією України

Джерело: заява комісарки ЄС з питань енергетики Кадрі Сімсон

«Протягом ескалації, нападів Росії на енергосистему, нам потрібно підтримати Україну. Я вже на власні очі побачила ці руйнування, тож зроблю все належне, щоб збільшити фінансову, технічну, а також практичну допомогу, що має надходити з боку ЄС», – наголосила комісарка.

 

Франція допоможе Україні засобами ППО

Джерело: Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

«Ми збільшимо військову підтримку України, зокрема, протиповітряну оборону. Інфраструктура електроенергетики та водопостачання України значно постраждала від нападів рф. Треба діяти до зими. Ми швидко мобілізуємо міжнародну спільноту та приватний сектор, – написав президент Франції у Twitter.

Володимир Зеленський додав, що під час розмови були обговорені конкретні рішення щодо посилення обороноздатності України та конкретні ініціативи щодо відновлення зруйнованої енергетичної інфраструктури. 

Захід надав Україні військової допомоги вже на 41,3 мільярда євро

Джерело: представник України при ООН Сергій Кислиця

Союзники надали Україні зброї на суму, що становить 86% військового бюджету рф

Найбільший відсоток від власних оборонних бюджетів України виділили країни Балтії та Польща. Зокрема, беззаперечними лідерами у цьому списку є Латвія та Естонія, які надали Україні озброєння на суми, що становлять 41% та 37% їхніх військових бюджетів відповідно.

Іран планує відправити в Росію ще понад 200 бойових дронів

Джерело: Міноборони України

На початок листопада планується відправка з Ірану до рф партії у понад 200 бойових дронів Shahed-136, Mohajer-6 та Arash-2.

Відомо, що поставку БпЛА здійснюватимуть Каспійським морем до порту астрахань. Дрони надходитимуть у розібраному стані. Надалі на території рф їх зберуть, перефарбують та нанесуть російське маркування, зокрема «Герань-2».

«З 13 вересня, коли окупанти вперше застосували проти України іранські дрони-камікадзе, українські Сили Оборони збили понад 300 таких БпЛА», – повідомляють у Міністерстві.

Уночі збито три дрони-камікадзе «Shahed-136», які атакували Україну з північно-східного напрямку у зоні відповідальності повітряного командування «Схід»

Три «Shahed-136» збито підрозділами територіальної оборони на Полтавщині, ще три – винищувальною авіацією Повітряних Сил ЗС України на Дніпропетровщині.

США пообіцяли надати Україні загалом вісім систем протиповітряної оборони NASAMS

Джерело: брифінгу для ЗМІ 

Дві з них будуть розгорнуті в Україні вже незабаром.

«Сполучені Штати вже надали 1400 «Стінгерів», тобто систем ППО малої дальності, і наші союзники та партнери також надали значну кількість ЗРК малої дальності. США також зобов'язались (надати) 8 систем NASAMS та пов'язані з ними боєприпаси, і дві з них будуть в Україні в найближчому майбутньому, а ще шість будуть надані пізніше», – заявив представник Міноборони США.

Росія, ймовірно, перекидає на територію Білорусі гіперзвукові ракети «Кинджал»

Джерело: Twitter Міністерства оборони Великої Британії

Зокрема, британська розвідка продемонструвала фото двох літаків МіГ-31К, судячи з усього, розміщені на білоруському аеродромі Мачулиші 17 жовтня. На фото також помітний великий контейнер поруч із земляним насипом.

«Ймовірно, контейнер пов’язаний із балістичною ракетою повітряного запуску AS-24 KILLJOY (Х-47М2 "Кинджал».), великогабаритного боєприпасу, для перенесення якого пристосований варіант МіГ-31К», – йдеться у повідомленні.

Норвегія підвищить рівень бойової готовності своїх збройних сил у відповідь на війну росії

Про це пише Reuters

Із 1 листопада Норвегія підвищить рівень бойової готовності своїх збройних сил у відповідь на війну росії проти України. Також країна посилить патрулювання на морі.

За словами начальника оборони, генерала Ейріка Крістофферсена, Норвегія намагатиметься ввести свій новий парк американських морських патрульних літаків P-8 Poseidon у регулярну експлуатацію швидше, ніж планувалося.

Рівень бойової готовності військових є секретним, тож уряд Норвегії відмовився розголошувати подальші подробиці.

 В Україні створять публічні точки Wi-Fi для максимально сталого зв'язку у разі знеструмлення

Джерело: Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації

Для цього використають термінали Starlink, які надійдуть з Польщі.

Зазначається, що запустити проєкт планують упродовж листопада. Інформації про кількість таких точок наразі немає.

31 жовтня

Прем’єр Чехії відвідав Україну

Джерело: Президент України Володимир Зеленський

Зеленський і прем'єр Чехії підписали декларацію про підтримку вступу України до НАТО

Єврокомісія надала ще 100 мільйонів євро на підтримку українських біженців

Джерело: 24 канал

Ці кошти отримають сім країн-членів ЄС, які приймають найбільше українців.

Дванадцять країн постачатимуть Україні обладнання, аби допомогти відновити енергетичну інфраструктуру

Джерело: керівник МЗС України Дмитро Кулебa

Україна домовилася про постачання обладнання з Ізраїлем, Іспанією, Італією, Литвою, Німеччиною, Північною Македонією, Польщею, Кореєю, Словаччиною, Словенією, Фінляндією та Францією.

Перші партії обладнання вже в Україні, решту очікують найближчим часом.

Литва навчає українських військових у Великій Британії

Джерело: Генштаб ЗСУ

Інструктори Збройних сил Литовської Республіки готують українських військових у Великій Британії. До кінця цього року вони підготують тисячі громадян України, які воюватимуть за свою країну.

Під час навчань організовуються бойові стрільби, курси навичок виживання взимку, розвиваються тактичні навички.

Норвегія переводить своїх військових у стан підвищеної бойової готовності

З 1 листопада Норвегія переводить своїх військових у стан підвищеної бойової готовності для посилення безпеки у зв'язку з війною Росії проти України.

Про це заявив прем'єр-міністр Йонас Гар Стьоре.

«Це найгірша ситуація з безпекою за останні кілька десятиліть. Немає жодних ознак того, що Росія поширює свою війну на інші країни, але зростання напруженості робить нас більш вразливими до загроз, розвідувальних операцій і кампаній впливу», – сказав Стьоре.

Повідомляється, що протягом останніх тижнів Сили оборони Норвегії посилили свою присутність та патрулювання навколо об'єктів критичної інфраструктури в Північному морі. Національна гвардія продовжуватиме захищати критично важливу інфраструктуру на суші разом з поліцією.

Молдова висилає російського дипломата

Джерело: Європейська правда

Міністерство закордонних справ Молдови оголосило персоною нон грата посла Росії Олега Васнецова.

«Ракетні обстріли сусідньої країни призводять до подальшої ескалації безпекових ризиків, а громадяни нашої держави дедалі більше відчувають на собі катастрофічні наслідки війни. Було відзначено, що атаки на енергетичну інфраструктуру України також створюють усе більші загрози енергетичній безпеці країни», – зазначається в повідомленні МЗС.

Боснія скасувала футбольний матч з росією, бо її лідери бойкотували гру

Національна збірна Боснії та Герцоговини з футболу скасувала товариський матч з росією через відмову провідних гравців.

Про це повідомляє сайт футбольної асоціації країни.

Матч, у якому росія вперше з початку вторгнення мала зустрітися з європейською командою, планували зіграти в Санкт-Петербурзі 19 листопада, але низка провідних гравців збірної Боснії відмовилася грати. Президент футбольної спілки країни Віко Желькович заявив, що гру відклали на невизначений термін.

У вересні, після оголошення про запланований матч з росією низка провідних гравців збірної ухвалила рішення бойкотувати гру. Проти цього, зокрема, виступили нападник італійської «Роми» Едін Джеко, півзахисник «Шарджи» (ОАЕ) Міралем Пʼянич та голкіпер англійського «Евертона» Асмір Бегович.

Швеція обіцяє поставити Україні сучасніше озброєння

Джерело: Європейська правда.

Швеція надасть Україні більш сучасне озброєння як ілюстрацію своєї нової оборонної політики.

Про це заявив у неділю міністр оборони Швеції Пол Йонсон в інтерв'ю газеті Dagens Nyheter

Швеція буде більш активно підтримувати Київ у його війні проти Росії, заявив Йонсон, представник Поміркованої партії, в неділю.

"Моя перша двостороння зустріч була з міністром оборони України Олексієм Резніковим", - додав він.

Шведський уряд ще не уточнив, яке саме сучасне озброєння Швеція надішле, але речник християнських демократів з питань оборонної політики Мікаель Оскарссон раніше виділив дві системи озброєнь як дві найбільш актуальні: зенітну ракету 70 і систему Archer.

Нова Зеландія запровадила нові санкції проти росії

Джерело: One News.

Міністр закордонних справ Нової Зеландії Наная Махута оголосила про додаткові санкції проти росії.

«Сьогодні ми накладаємо санкції на 14 осіб та сім організацій у рамках нашої постійної підтримки України. До групи входять військовослужбовці, оборонні організації та керівники, керовані росією канали дезінформації, а також воєнізована організація та її старше командування», — зазначила голова МЗС Нової Зеландії.

Обмеження торкнулися сектору оборони та безпеки росії. За словами Махута, під санкціями опинилися керівники та акціонери компаній, які виробляють ракети та зброю, а також «члени неонацистських воєнізованих угруповань», пов’язаних з «ПВК Вагнера».

Також під санкції потрапили російські канали дезінформації, зокрема, кримське пропагандистське видання NewsFront.

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
24.04.2024