Українські журналісти відвідали Брюссель у межах престуру за підтримки Представництва ЄС в Україні

29 Листопада 2022, 15:38
Учасники престуру у залі засідань Європарламенту 1946
Учасники престуру у залі засідань Європарламенту

Група українських журналістів з низки провідних національних та регіональних медіа, серед яких і журналістка Район.in.ua Наталія Пахайчук, відвідали Брюссель у межах престуру, організованого за підтримки Представництва ЄС в Україні інформує The European External Action Service (EEAS).

Метою поїздки стало ознайомлення її учасників з механізмом ухвалення рішень в інституціях ЄС, з окремим фокусом на процеси, що стосуються питань політичної, фінансової та гуманітарної підтримки, що її Європейський Союз надає Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ. 

Відтак група регіональних та національних медіа доєдналися до низки важливих on/off record зустрічей, пресбрифінгів та подій, що дало змогу їхнім представникам зібрати інформацію та поділитися зі своєю аудиторією унікальним контентом для кращого розуміння того, як працює Європейський Союз.

У межах престуру українські журналісти доєднались до пресбрифінгу Жозепа Борреля, Високого представника ЄС із закордонних справ і безпекової політики, який анонсував запуск Місії ЄС з військової допомоги на підтримку України. Ця місія спрямована на посилення військових спроможностей Збройних Сил України задля захисту територіальної цілісності і суверенітету України в межах її міжнародно визнаних кордонів, а також задля захисту цивільного населення. Відтак Місія бере на себе обов'язок провести спеціалізовану підготовку до 15 тисяч військовослужбовців Збройних сил України в різних місцях на території держав-членів ЄС. 

Під час доповіді Жозеп Боррель висловив чітку позицію ЄС щодо підтримки України у протистоянні військовій агресії РФ. Після доповіді учасники престуру отримали унікальну можливість задати Жозепу Боррелю свої запитання та отримати на них докладні відповіді. Особливо цінною для учасників тезою стало твердження Борреля про те, що лише українцям вирішувати, що означає «перемога» у війні проти росії.

Під час зустрічі з Валдісом Домбровскісом, Виконавчим віцепрезидентом Європейської комісії, українські журналісти докладніше ознайомились з планом надзвичайної фінансової  підтримки, яку ЄС планує надати Україні протягом наступного року. Водночас Віцепрезидент заявив, що перший транш із 18 млрд євро макрофінансової допомоги Україна отримає вже у січні 2023 року. Також віцепрезидент Домбровскіс розповів про конкретні кроки ЄС, які сприятимуть налагодженню більш тісної економічної інтеграції між Європою та Україною. 

Журналісти також зустрічалися з Вітольдом Ващиковським, польським дипломатом, політиком та депутатом Європейського парламенту. Серед іншого, він детально розповів про непохитну позицію Польщі, яка з початку повномасштабної військової агресії Росії проти України стала надійним союзником України та надала ключову підтримку українському народу. Водночас саме політична група Вітольда Ващиковського «Альянс консерваторів та реформістів» ініціювала процес розгляду в Європарламенті резолюції щодо визнання РФ державою-спонсором тероризму, що була ухвалена 23 листопада. 

Також у межах престуру відбулась зустріч з Віолою фон Крамон, депутаткою Європарламенту від Німеччини та першою віцеголовою європейської делегації до Парламентської делегації Україна – ЄС. Серед іншого, вона докладніше розповіла про допомогу, що її надала Україні Німеччина. 

Протягом престуру журналістам вдалось поспілкуватись з європейськими колегами, що дало змогу поділитись досвідом роботи в умовах війни та розповісти про методи боротьби з російською пропагандою, яка циркулює в міжнародному інформаційному полі. 

Серед іншого, українські журналістки Олена Мигашко (харківське видання «Ґвара Медіа») та Роксолана Лісовська («Суспільне») дали унікальне інтерв'ю для іспанського телебачення «TVE». Вони поділись історіями з професійного життя та розповіли для європейської аудиторії про ті виклики, з якими сьогодні стикаються українські журналісти під час щоденної роботи. Місія професійних журналістів надзвичайно важлива, адже вони наче солдати на інформаційному полі бою: боронять правду, розвінчують дезінформацію та документують історію.

Окрім зустрічей з політиками, учасникам престуру випала унікальна можливість докладніше ознайомитись з роботою Механізму цивільного захисту ЄС. Це найбільша у світі система надання міжнародної координованої оперативної допомоги при надзвичайних ситуаціях. З початку повномасштабної військової агресії РФ, Україна отримала понад 70 тисяч тонн допомоги від європейських країн. Зокрема це гуманітарна та продовольча допомога, медичне обладнання, спецтехніка тощо. У межах Механізму цивільного захисту ЄС Україна й надалі отримуватиме всебічну допомогу для подолання наслідків пов'язаних з повномасштабним вторгненням РФ.

Протягом насиченої трьох денної програми престуру українські журналісти отримали неймовірну кількість унікальної інформації для своєї аудиторії та змогли оцінити ті заходи підтримки, що їх ЄС вживає задля допомоги Україні. Для представників регіональних медіа такі поїздки є особливо важливими, адже вони дають змогу розширити коло партнерів, знайти колег-однодумців закордоном та підвищити якість свого контенту. Водночас досвід регіональних медіа, які є носіями унікальних історій з "полів", є надзвичайно корисним в контексті розуміння поточної ситуації в різних регіонах України. 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024