«ЄС просить обмежити ціну російської нафту на рівні 60 доларів», – світові ЗМІ про війну в Україні

05 Грудня 2022, 12:11
Фото ілюстративне 564
Фото ілюстративне

Світові ЗМІ продовжують писати про події війни, яку розв'язала росія в Україні. Також на перших шпальтах публікують інформацію про все, що пов'язане з кривавою боротьбою.

Журналісти Район.Закордон зібрали актуальну інформацію світової преси.

США: «The Wall Street Journal». «ЄС просить членів обмежити ціну російську нафту на рівні 60 доларів»

Цей крок має на меті перешкодити здатності Москви вести війну, утримуючи ціни на стабільному рівні. Виконавчий орган Європейського Союзу попросив 27 країн-членів обмежити ціну на російську нафту на рівні 60 доларів, повідомили офіційні особи та дипломати, які брали участь у дискусіях.

Цей план, який використовує вплив страхової та судноплавної індустрії ЄС, є частиною зусиль Заходу, спрямованих на обмеження здатності москви вести війну в Україні, утримуючи при цьому світові ціни на нафту стабільними.

Але чи вдасться реалізувати цей план, залежить від відповіді Польщі. Усі 27 країн ЄС повинні підписати пропозицію для того, щоб вона рухалася вперед, як планувалося, у понеділок — жоден інший член блоку не висунув заперечень проти плану у четвер. Польща попросила додатковий час для розгляду, польські та інші офіційні особи ЄС сказали. Рішення від Польщі не прийде раніше п’ятниці, сказали вони.

Обмеження ціни є ключовою частиною спроби Заходу скоротити доходи Кремля від нафти, зберігаючи при цьому стабільність глобальних поставок і уникаючи підвищення цін. Це було розроблено як спосіб дозволити росії, найбільшому світовому експортеру нафти, постачати на ринки без того, щоб москва отримала повну вигоду від її продажу.

Якщо ЄС домовиться про максимальну ціну, країни Великої сімки — Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Сполучене Королівство та США — повинні будуть підписати. G-7 і Австралія прагнуть запровадити безпрецедентні санкції до того моменту, коли після вихідних почнеться європейське ембарго на морський імпорт російської нафти.

Вибір рівня обмеження ціни вимагав від США та їхніх союзників спроби збалансувати дві цілі плану. Українські та східноєвропейські чиновники виступали за нижчу межу, щоб скоротити більше доходів Росії. Адміністрація Байдена, нафтотрейдери та фінансисти прагнули встановити вищий ліміт, який би спонукав Росію продавати свою нафту за лімітованою ціною.

Протягом останніх 10 днів Польща була в центрі тривалих переговорів у Брюсселі про те, чи погоджуватися на обмеження ціни. Хоча польські офіційні особи чітко дали зрозуміти, що вони підтримують план і не хочуть спричиняти затримку впровадження механізму, вони наполягали на тому, щоб ліміт ціни був значно нижчим від ціни, за якою продається російська нафта.

Щоб залучити Варшаву, Європейська комісія представила новий текст у четвер, який містив обіцянку переглядати ліміт ціни кожні два місяці, починаючи з січня, і прагнути підтримувати ліміт ціни щонайменше на 5% нижче від ціни, за якою росія експортує сиру нафту. . Комісія також прагне прискорити підготовку до нових санкцій проти Росії через її вторгнення в Україну, до чого закликає Варшава.

У четвер ввечері європейські чиновники залишалися впевненими, що план може бути підписаний у п’ятницю, але були стурбовані тим, що партнери G-7, включаючи Японію, матимуть достатньо часу, щоб розпочати підготовку до обмеження до вихідних. У п'ятницю офіційні особи G-7 готувалися оголосити про угоду на рівні 60 доларів за барель. Цей рівень призведе до того, що ціни на російську нафту будуть значно нижчими за міжнародний орієнтир Brent, який у четвер торгувався на рівні близько 87 доларів за барель.

Представники адміністрації Байдена, які очолили підвищення ціни, заявили, що вони підтримують встановлення обмеження на рівні 60 доларів за барель. Воллі Адейемо, заступник міністра фінансів, заявив у четвер, що США підтримують перегляд ціни кожні два місяці.

Російська нафта торгується зі значним дисконтом до марки Brent, але оскільки багато покупців взагалі її уникають, прозорість цін стає важчою. У деяких випадках російська нафта коштувала значно нижче 60 доларів за барель. За даними Argus Media, які оцінюють ціни на товарних ринках, російська нафта марки Urals у середу коштувала 48 доларів за барель при експорті з балтійського порту Приморськ.

Представники США стверджували, що індивідуальні оцінки цін вводять в оману через непрозорість ринку, кажучи, що вони вважають, що російська нафта зараз торгується вище 60 доларів за барель.

Відповідно до системи обмеження цін, компанії, які постачають російську нафту за межі Європи, зможуть отримати доступ до страхових і брокерських послуг ЄС, лише якщо вони продають нафту за 60 доларів або менше.

Окрім запропонованого обмеження, у понеділок набуває чинності окреме ембарго ЄС на імпорт сирої нафти, що прямує до Росії. Офіційні особи США хвилювалися, що ембарго в поєднанні з загрозою припинення страхування ЄС та інших послуг для суден, які перевозять російську нафту, може призвести до підвищення цін, створюючи новий дохід для військових зусиль кремля. Вони розробили обмеження ціни, щоб послабити початковий план ЄС щодо повної заборони фінансування та страхування постачання російської нафти.

Росія погрожувала відмовитися від продажу своєї нафти за цінами, нижчими від обмеження, що може призвести до зняття значної частини постачання з ринку та підвищення цін у всьому світі. Але минулого тижня речник Кремля Дмитро Пєсков дав зрозуміти, що в погрозах Москви може бути простір для маневру.

«Таке відчуття, що вони просто намагаються прийняти рішення заради рішення. Поки що ми виходимо з директиви президента Путіна, що ми не будемо постачати нафту і газ тим державам, які запровадять і приєднаються до стелі. Звичайно, ми повинні все проаналізувати, перш ніж сформулювати позицію», – сказав пєсков.

Багато російських продажів нафти, ймовірно, зможуть продовжуватися без дотримання нового обмеження ціни, якщо Росія та її покупці в Азії та інших країнах будуть використовувати судна, страхувати та фінансувати за межами юрисдикції G-7.

Представники адміністрації Байдена заявили, що їх влаштовує продаж Росії нафти за межами обмеження. За їхніми словами, користування незахідними транспортними, страховими та банківськими послугами, швидше за все, обійдеться Росії дорожче.

Проте, після понеділка москва не зможе продавати всю свою морську нафту в Європу. Трейдери кажуть, що є ознаки того, що Росія намагається знайти покупців на понад мільйон барелів сирої нафти щодня, які зараз продаються в ЄС.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024