Реакція світу на війну росії проти України 19-25 грудня

25 Грудня 2022, 13:54
Реакція світу на війну росії проти України 19 грудня 7138
Реакція світу на війну росії проти України 19 грудня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну. 

Інформація оновлюється упродовж тижня.

25 грудня

Король Іспанії підтримав Україну у різдвяному посланні

Джерело: Європейська правда з посиланням на El Pais.

Різдвяне послання короля Іспанії Феліпе VI було присвячене боротьбі України проти вторгнення РФ.

«2022 рік був і залишається складним і важким. Як і останні кілька років взагалі не були легкими. Коли ми думали, що подолали найгірше з пандемії, у лютому Росія вторглася в Україну, і з того часу ми стали свідками 10 місяців війни, яка вже спричинила такий рівень руйнувань та розрухи, який важко уявити в нашій повсякденній реальності. Ми стали свідками страждання українського народу і продовжуємо з глибоким сумом переживати втрату тисяч людських життів», – сказав король.

Висловивши своє співчуття до всіх українських біженців в Іспанії він нагадав, що війна відбувається на кордонах деяких країн-партнерів ЄС та союзників по НАТО, а отже, вона зачіпає не лише Україну, а має глобальне значення, і що безпека Іспанії також постраждала.

З цієї причини, на додаток до внеску у військове зміцнення Східної Європи, Іспанія приєдналася до переважної більшості міжнародного співтовариства у підтримці України і підтвердила свою прихильність тому, що суверенітет, територіальна цілісність і незалежність держав є невід'ємними принципами міжнародного порядку, заснованого на правилах.

Війна також мала глибокий вплив на економіку, що відобразилося у підвищенні цін на продукти харчування, опалення, електроенергію чи бензин. 

«Є сім'ї, які не можуть довго витримувати цю ситуацію і потребують постійної підтримки з боку державної влади для пом'якшення її економічних та соціальних наслідків», – сказав Феліпе.

 

Король закликав не ігнорувати велике занепокоєння і невизначеність, які породжує ця ситуація, а також серйозність цих проблем, але також закликав не впадати в песимізм і показав свою переконаність у здатності іспанського суспільства їх подолати.

Майже половина німців проти постачання Україні танків Leopard 2

Джерело: Європейська правда з посиланням на RND та результати опитування YouGov на замовлення DPA

Значна частина громадян Німеччини проти постачання Україні основних бойових танків Leopard 2.

Так, 45% опитаних висловилися проти постачання в Україну німецьких основних бойових танків Leopard 2.

Лише 33 відсотки – за такі поставки, 22 відсотки – не мають певної думки з цього питання.

Україна вже не перший місяць просить від Німеччини танків Leopard 2. Уряд Німеччини не бажає постачати Leopard і Marder Україні до тих пір, поки такі танки не будуть надані іншими партнерами. Канцлер Олаф Шольц неодноразово наголошував, що в цьому питанні не буде жодних національних ініціатив.

З лав його двох менших партнерів по коаліції, Зелених та ВДП, лунають неодноразові заклики все ж таки відправити Leopard 2 в Україну. За це виступає і найбільша опозиційна фракція ХДС/ХСС.

Прем’єрка Литви у різдвяному привітанні закликала підтримувати українців

Джерело: Європейська правда з посиланням на портал Delfi

Прем’єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте під час різдвяного привітання згадала про Україну, зазначивши, що ялинка у Бучі є сильним символом надії на перемогу над темрявою.

«Дорогі, хочу привітати всіх Вас із Різдвом. Це свято надії, віри та спільності, яке народжується в серці кожного з нас, і жодна суєта чи випробування не можуть позбавити нас цього свята», – сказала Інгріда Шімоніте.

Прем'єрка закликає в цей святковий період плекати вдячність за те, що в нас є.

«Треба щиро вірити, що навіть найтемніші хмари не завадять нам побачити зірку надії, якщо будемо уважно вдивлятися в небо. Для мене суть Різдва найбільше відкривається в Бучі, в Україні, там стоїть ялинка, вогні на якій запалюють серця місцевих мешканців», – сказала Шімоніте, зауваживши, що це сильний символ надії на перемогу перед будь-якою темрявою.

«Давайте зустрінемо Різдво з почуттям любові, віри і співчуття до тих, кому зараз особливо важко. Давайте підтримувати жителів України, чим можемо. Це найкращий подарунок людяності та надії на те, що разом ми можемо розвіяти навіть найчорніші хмари», – сказала прем'єрка.

Шимоніте зауважила, що люди, ділячись з іншими, стають сильнішими, і закликала не забувати у свято про тих, кому зараз важлива допомога.

«Бажаю, щоб у Новому році ми впустили світло надії, яке буде супроводжувати на шляху рішучості, спільності, турботи одне про одного. Будьте здорові, безпечні та щасливі», – побажала прем'єрка Литви.

Об'єднані Арабські Емірати передадуть 2500 генераторів Україні

Джерело: Українська правда

Об'єднані Арабські Емірати (ОАЕ) передадуть 2500 побутових генераторів цивільному населенню України.

«Ці генератори допоможуть цивільному населенню частково забезпечити себе електроенергією, що полегшить складні умови життя постраждалих від кризи сімей», – йдеться у повідомленні.

Ідеться про 2500 побутових генераторів потужністю від 3,5 до 8 кіловат.

Близько 1200 побутових доставили у Варшаву 24 грудня, а решту генераторів країна передасть у січні.

Емірати надають генератори в рамках гуманітарної допомоги на суму 100 мільйонів доларів США, яку ОАЕ виділили для України.

24 грудня

Вінниця отримала з Німеччини вісім тонн гуманітарки

Джерело: міський голова Вінниці Сергій Моргунов

Вінниця отримала вісім тонн гуманітарних вантажів із Німеччини для обладнання «пунктів незламності». Це лише перший транш гуманітарної допомоги для міста, очікуються інші поставки з наступного року.

23 грудня

Байден підписав рекордний оборонний бюджет з $800 мільйонів для України

Джерело: Європейська правда

Президент США Джо Байден підписав оборонний бюджет Сполучених Штатів на наступний рік з рекордними 858 мільярдів доларів, у якому закладені кошти і для військової допомоги Україні.

 В оборонний бюджет заклали на 45 млрд більше, ніж спершу пропонував президент Джо Байден. Бюджет передбачає збільшення заробітної плати для американських військових, фінансування закупівлі зброї, підтримку для Тайваню, якому загрожує Китай, та 800 мільйонів військової підтримки для України для відсічі агресії РФ.

Уряд Естонії ухвалив черговий пакет військової допомоги Україні

Джерело: Бабель 

Естонія надасть бронежилети, балістичні пластини для бронежилетів, польове обмундирування та одяг, зокрема зимовий. Також в Україну відправлять дрони, набори для чищення зброї, дихальний апарат швидкої допомоги та багато іншого.

Крім того, уряд виділив 976 тисяч євро на демонтаж радянських пам’ятників і перенесення останків із військових могил.

Прем’єрка Італії планує відвідати Україну на початку 2023 року

Джерело: Укрінформ

Прем’єр-міністр Італії Джорджа Мелоні заявила, що має намір відвідати Україну на початку наступного року.

Діаспора закликала уряд Австралії збільшити військову допомогу Україні

Джерело: Світовий конгрес українців

Cоюз Українських Організацій Австралії (СУОА) привітав рішення Сполучених Штатів надати Україні військову допомогу на мільярди доларів, включно з наданням передової системи протиповітряної оборони США, і закликав уряд Австралії також розглянути питання про збільшення військової допомоги Україні.

Понад 60 відомих локацій світу вимкнули освітлення у найдовшу ніч на знак підтримки України

Джерело: Володимир Зеленський

У найдовшу ніч 2022 року понад 60 найвідоміших локацій світу вимкнули світло на знак солідарності з Україною і закликали своїх відвідувачів долучитися до збору на генератори для українських лікарень.

22 грудня

Сенат США підтримав законопроєкт про використання арештованих російських активів для допомоги Україні

Джерело: член Палати представників Том Маліновський у Twitter 

За словами конгресмена, законопроєкт ухвалили як поправку до масштабного законопроєкту про фінансування федерального уряду США. Попереду – голосування Палати представників за нього.

Крім того, Сенат схвалив проєкт бюджету країни на 2023 рік обсягом $1,7 трильйона, який передбачає виділення $44,9 мільярда на допомогу Україні та партнерам.

Литва заборонила росіянам і білорусам володіти зброєю

Джерело: Delfi

Ті ж, хто підпадають під дію поправок до закону і вже мають зброю, повинні протягом року відмовитися від неї: продати, переробити або здати в поліцію, а їхні дозволи на володіння будуть анульовані. Інакше – зброю конфіскують.

Канада випустила колекційні монети на підтримку України

Джерело: Укрінформ

Королівський канадський монетний двір випустив колекційні монети, кошти від реалізації яких будуть передані на допомогу Україні.

У Канадсько-українській фундації закликали канадців купувати ці колекційні монети як подарунки на Різдво й Новий рік з метою підтримки українців.

 Штати розширили санкції щодо Росії

Джерело: Європейська правда

Сполучені Штати розширили санкції щодо Росії і внесли до списку десять юридичних осіб, які пов'язані із судноплавством.

 У Чехії завершила підготовку перша група українських військовослужбовців

Джерело: Європейська правда

На полігоні Лібава в Чехії завершила підготовку перша група українських військовослужбовців у межах місії Європейського Союзу EUMAM.

Речник МЗС Ірану пригрозив Зеленському після його виступу в американському Конгресі

Джерело: Насер Канаані

У своїй промові Зеленський сказав, що росія знайшла союзника в Ірані. Натомість Насер Канаані заявив, що його країна нібито не постачає жодної військової техніки для війни проти України.

«Ми завжди поважали територіальну цілісність країн, включно з Україною, і пан Зеленський має знати, що стратегічне терпіння Ірану щодо безпідставних звинувачень обмежене», — сказав Канаані.

 

Американський бізнесмен та філантроп Говард Баффет передав Харківщині 19 потужних генераторів

Джерело: голова Хпрківської ОВА Олег Синєгубов

У комплекті гуманітарної допомоги також обладнання для сервісного обслуговування дизельної техніки. 

Генератори забезпечуватимуть роботу об’єктів критичної та соціальної інфраструктури в регіоні під час відключень електроенергії, які виникають в результаті збройної російської агресії.

Крім того, від американських друзів Харківська поліція отримала чотири сучасні мобільні ДНК лабораторії ANDE 6C та 300 чипів до них, які усього лише за 100 хвилин проводять аналіз ДНК зразків, та зберігають їх. 

 

Повертаючись зі США, Зеленський відвідав Польщу

Джерело: офіційний канал Президента

Німецькі партнери передадуть Дніпропетровщині 370 генераторів

Джерело: голова ОВА Валенти Резніченко

Німецька земля Північний Рейн-Вестфалія передала Дніпропетровській області 370 генераторів.

Уже приїхала перша партія – 264. Генератори встановлять у пунктах незламності, лікарнях, соціальних установах. 

 

У росії забрали право проводити чемпіонати Європи з ковзанярського спорту та шорт-треку

Джерело: Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту

Такі санкційні заходи ухвалив Міжнародний союз ковзанярів (ІSU) у зв’язку з військовою агресією рф проти України.

«Після підтвердження Конгресом ISU 2022 року збереження дії положень Комюніке ISU №2469 і тривалої війни в Україні Рада ISU вирішила негайно відкликати попередні домовленості з Союзом ковзанярів росії», — зазначено в повідомленні на офіційному сайті ІSU. 

На підтвердження безповоротності такого рішення Міжнародний союз ковзанярів (ISU) зазначив про розгляд нових заявок країн на проведення чемпіонатів із ковзанярського спорту та шорт-треку.

 

Євросоюз передасть Україні 900 електрогенераторів та мільйони лампочок

Джерело: Суспільне

Євросоюз передасть Україні ще 900 електрогенераторів, повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Їх зокрема використовуватимуть для живлення лікарень.

 

Також ЄС відправляє Україні мільйони світлозберігаючих лампочок. «Ми з вами. Світло буде», — написала фон дер Ляєн.

Данія виділить Україні майже 43 мільйони доларів для закупівлі зброї та обладнання

Джерело: Укрінформ

Уряд та парламентські партії Данії погодилися виділити ще 300 мільйонів данських крон (майже 43 мільйони доларів) для закупівлі зброї та обладнання для України.

США та USAID виділили Україні понад 374 мільйони доларів гуманітарної допомоги

Джерело: Укрінформ

Уряд Сполучених Штатів через Агентство з міжнародного розвитку (USAID) виділив для України понад 374 мільйони доларів додаткової гуманітарної допомоги.

Підсвітку Ніагарського водоспаду вимкнули на знак солідарності з Україною

Джерело: Укрінформ

Підсвітку відомого Ніагарського водоспаду цієї ночі на хвилину вимкнули на знак солідарності із жителями України.

Зазначається, що після цього водоспади буде підсвічено синім та жовтим, «аби підвищити поінформованість стосовно блекаутів у країні».

Болгарія продовжила гуманітарну підтримку українських біженців

Джерело: Укрінформ

Уряд Болгарії затвердив 37 мільйонів левів (близько 20 мільйонів доларів) додаткового фінансування на гуманітарну підтримку українців, які знайшли тимчасовий притулок в країні.

Українські студенти не платитимуть за навчання в державних університетах Австрії й у наступному літньому семестрі 2023 року

Джерело: Укрінформ

Реагуючи на повномасштабне вторгнення росії в Україну у лютому цього року, міносвіти Австрії вирішило підтримати студентів з України та скасувало для них плату за навчання у літньому семестрі 2022 року. Пізніше дію цього положення було поширено і на зимовий семестр 2022-2023 років. Новою поправкою австрійське освітнє відомство звільнює українських від плати за навчання і у літньому семестрі 2023 року.

При цьому міносвіти Австрії поширило цього разу це положення і на студентів з Ірану, де тривають протести та зіткнення – вони також не платитимуть за навчання у наступному семестрі, який починається у березні.

Австрія продовжила дію тимчасового захисту для українськиї біженців до 2024 року

Джерело: Укрінформ

Федеральний уряд Австрії продовжив дію тимчасовий захист для вимушених переселенців з України та право легально перебувати на території республіки до 4 березня 2024 року. За даними МВС Австрії, на сьогодні у країні зареєстровано понад 90 тисяч українців. Близько 56 тисяч з них наразі перебувають на базовому забезпеченні.

ЮНІСЕФ доставив в Україну понад 200 тисяч доз вакцин

Джерело: Міністерство охорони здоров'я

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) доставив в Україну 190 тисяч доз вакцини БЦЖ проти туберкульозу, а також 60 тисяч доз комбінованої вакцини для профілактики кашлюка, дифтерії, правця, гепатиту В та гемофільної інфекції типу b (ХІБ).

21 грудня

Греція закрила повітряний простір для білоруських літаків

Джерело: 24 канал

«Літакам, що експлуатуються авіаперевізниками Білорусі, забороняється посадка, зліт з території Греції або проліт над її територією», – кажуть в Управлінні авіації Греції.

Швейцарія збільшила санкційний список проти росії

Джерело: 24 канал

Швейцарія схвалила санкції проти 141 фізичної та 49 юридичних осіб, згаданих у дев′ятому санкційному пакеті ЄС. Йдеться про депутатів держдуми росії, міністрів, особіб, які займаються пропагандою, військовослужбовців тощо.

Хорватія планує спрямувати майже три мільйони євро на придбання для України розмінувальних машин

Джерело: МВС

Відбулась зустріч заступниці міністра внутрішніх справ України Мері Акопян з Надзвичайним та повноважним Послом Республіки Хорватія в Україні Аніцею Джаміч.

Мері Акопян наголосила, що Україна потребує партнерської допомоги у посиленні стійкості до викликів, які готує війна у зимовий період в умовах посилених обстрілів росією об’єктів енергетичної інфраструктури.

Аніца Джаміч натомість запевнила у готовності хорватської сторони сприяти Україні у процесах гуманітарного розмінування звільнених територій. З цією метою хорватська сторона планує спрямувати майже три мільйони євро на придбання для  України розмінувальних машин.

США виділяють до мільярда доларів допомоги на оборонні потреби України

Джерело: ВРУ

Кошти спрямують на предмети оборонного призначення, послуги Міноборони США, військову освіту та підготовку для українських захисників, зокрема навчання та підготовку військових.

Серби ділитимуться з українськими правоохоронцями досвідом розслідування воєнних злочинів 

Джерело: Офіс Генпрокурора

Заступник Генерального прокурора Олексій Симоненко зустрівся з депутатом Народної Скупщини Республіки Сербія Александаром Оленіком та депутатом парламенту автономного краю Воєводина, Республіка Сербія, головою комітету з питань європейської інтеграції та міжрегіонального співробітництва Ненадом Чанаком.

Учасники зустрічі домовилися про обмін необхідним досвідом, аналітичними матеріалами та прикладами важливих кейсів по воєнним злочинам.

19 звільнених з полону українок пройшли курс реабілітації у Польщі 

Джерело: Мінреінтеграції

Відпочинково-реабілітаційну поїздку для колишніх полонянок організував Фонд імені блаженного священномученика Климентія Шептицького. Він був створений за ініціативи Віцепрем’єрки України Ірини Верещук та Уряду Польщі.

Програма поїздки до громади Льондек-Здруй Нижньосілезького воєводства охоплювала лікарські консультації, реабілітаційні процедури та загальнооздоровчі вправи. Під час подорожі жінок супроводжували професійні психологи.

У світі пройде акція на підтримку України, під час якої на годину вимкнуть світло

Джерело: Укрінформ

Експрем'єр Британії Борис Джонсон заявив, що увечері, 21 грудня, візьме участь в акції на підтримку України на тлі російських обстрілів українських міст, знеструмлюючи їх.

До акції також приєднається Рада Європи. Будівля Ради Європи потемніє на знак солідарності з українцями.

В акції «Година з Україною» у Литві візьмуть участь Вільнюський, Каунаський, Вілкавішський та інші муніципалітети.

Як повідомлялося, у містах Польщі 21 грудня з 20-ї години (за місцевим часом) планують на годину вимкнути святкове освітлення на знак солідарності з Україною в рамках всесвітньої акції Lights for Ukraine (Світло для України).

Водночас влада Кракова на знак солідарності з Україною вирішила упродовж 12 дні на одну хвилину вимикати світло у найбільш знакових туристичних місцях центру міста. Зокрема, планується вимикати світло о 19-й годині на одну хвилину з 21 грудня по 1 січня.

Франція передала Україні ЗРК Crotale

Джерело: Рубрика

Президент Франції Еммануель Макрон підтвердив передачу Україні раніше анонсованих ЗРК Crotale. Про це він сказав під час інтерв’ю французьким телеканалам TF1 і LCI, пише France 24

«Останніми днями Франція надіслала Україні більше зброї, ракетних установок, Crotale, обладнання понад те, що ми вже зробили», — сказав Макрон.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив про нові поставки зброї в Україну на початку 2023 року

Джерело: Укрінформ

Президент Франції наголосив, що військова допомога Україні, яку надає Франція, триває протягом останніх тижнів, додавши, що постачання гармат «Цезар», які високо цінують українські військові, може відбутися на початку 2023 року.

Зазначається, що серед запланованих поставок – нові гармати «Цезар», водночас Макрон не навів жодних цифр, зазначивши, що «це залежить від переговорів», які тривають з Данією. Зараз Франція планує поставити Україні від шести до 12 додаткових гармат «Цезар», взятих із замовлення для Данії.

США анонсували новий пакет допомоги Україні на 2 мільярди доларів 

Джерело: Білий дім

До нового пакету допомоги зокрема ввійде поставка ракетних систем Patriot. Українських військових навчатимуть керувати цією системою у третій країні.

20 грудня

Європейські президенти власноруч зробили окопні свічки для українських воїнів

Джерело: ВРУ

Президент Латвії Егілс Левітс, Президент Литви Ґітанас Науседа та Президент Естонії Алар Каріс взяли участь у виготовленні символу війни в Україні – окопних свічок.

«Під час Різдва українці воюватимуть в окопах. Разом із Президентом Литви Ґітанасом Науседою та Президентом Естонії Аларом Карісом ми символічно заливаємо окопні свічки. Це – моральна підтримка для України і підтвердження того, що ми продовжуємо і будемо підтримувати Україну до її перемоги», – йдеться у повідомленні Президента Латвії Егілса Левітса.

 

Уряд Польщі надасть Україні додаткові 60 мільйонів євро кредиту на розбудову прикордонної інфраструктури

Джерело: Мінреінтеграції

Кабмін затвердив Протокол між Урядом України й Урядом Республіки Польща, який вносить зміни до міжурядової угоди про надання Україні пільгового кредиту для реалізації інвестиційних проєктів.

Первинну кредитну угоду уклали ще у 2015 році на 100 мільйонів євро, з яких на сьогодні використали понад 40 мільйонів євро. 

Сьогоднішні зміни передбачають збільшення суми кредиту зі 100 до 160 мільйонів євро. Додаткові кошти будуть спрямовані на фінансування проєктів із розбудови прикордонної дорожньої інфраструктури й облаштування пунктів пропуску на українсько-польському кордоні.

Фінляндія схвалила пакет військової допомоги для України

Джерело: Бабель

Президент Фінляндії Саулі Нійністе схвалив одинадцятий пакет військової допомоги для України. Його вартість становить €28,8 мільйона.

Україну назвали країною 2022 року за героїзм народу та протистояння агресору

Джерело: The Economist

«У звичайний час обрати країну року складно. Але цього року, вперше відтоді, як ми почали це робити у 2013, вибір очевидний. Це може бути тільки Україна», – пише видання.

До держбюджету України надійшли 2 мільярди доларів гранту від США

Джерело: Європейська правда

 

Кошти спрямують на виплати пенсій, зарплатню працівникам цивільного захисту, а також на оплату послуг за програмою медичних гарантій.

 

Україна отримала 500 мільйонів канадських доларів пільгового кредиту

Джерело: Мінфін

Україна отримала від Канади додаткові 500 мільйонів канадських доларів у межах кредитного договору, які будуть спрямовані на фінансування пріоритетних видатків держбюджету. Загальна сума кредиту становить 1,95 мільярда канадських доларів (екв. 1,432 мільярда доларів США)

 

У Кракові 12 днів вимикатимуть світло на знак солідарності з Україною

Джерело: Рубрика 

У польському Кракові останні 12 днів цього року – із 21 грудня до 1 січня – вимикатимуть світло на одну хвилину у шести місцях міста.

Відключення відбуватимуться у рамках акції «Вогні для України».

Протягом 12 днів вимикатимуть підсвітку Великопольського палацу, базиліки Святої Марії, вежі ратуші, Суконних рядів, кургану Костюшка та пішохідного мосту отця Бернатека.

«Таким чином місто продемонструє солідарність з Україною, де досі триває війна», – йдеться у повідомленні Radio Kraków.

Відомо, що до акції «Вогні для України» долучається все більше міст по всьому світу. Таке короткочасне вимикання світла має привернути увагу до блекауту в Україні через удари країна-агресора рф по енергетичній інфраструктурі.

Конгрес США хоче виділити 44,9 мільярда доларів термінової допомоги Україні і союзникам по НАТО

Джерело: Європейська правда

У понеділок учасники переговорів у Конгресі США представили законопроєкт про фінансування уряду на суму 1,7 трильйона доларів, що передбачає 44,9 мільярда доларів додаткової надзвичайної допомоги Україні та союзникам по НАТО.

Загальний обсяг фінансування, запропонований у законопроєкті, перевищує приблизно 1,5 трильйона доларів, виділених у попередньому році.

19 грудня

Британія анонсувала новий пакет військової підтримки для України на 250 мільйонів фунтів стерлінгів

Джерело: Європейська правда

Британія оголосить про майбутню поставку сотень тисяч боєприпасів для артилерії у наступному році за контрактом на 250 мільйонів фунтів стерлінгів, що забезпечить постійне надходження в Україну вкрай важливих артилерійських боєприпасів протягом 2023 року

Благодійний марафон у Латвії за три дні зібрав 230 тисяч євро для українських дітей

Джерело: Укрінформ

У Латвії до кінця третього дня благодійного марафону Dod pieci!/ "Дай п'ять!" вже зібрано 230 838 євро, які підуть на допомогу дітям-біженцям з України.

Зазначається, що один із партнерів марафону, благодійна платформа Ziedot.lv, отримав 186 заявок на допомогу в придбанні різних товарів і послуг, яких потребують діти українських біженців у Латвії.

 

Спеціально для марафону на Домській площі в центрі Старої Риги працює скляна студія, в якій працюють діджеї та ведучі ефіру Latvijas Radio 5 - Pieci.lv Лінда Самсонова і Марта Грігале, а також запрошений діджей-музикант Едгарс. Протягом шести з половиною діб вони транслюватимуть у прямому ефірі лише пісні, обрані в обмін на пожертвування в розмірі не менше 5 євро.

У Португалії українці провела мітинг проти прихильників російського фашизму

Джерело: Укрінформ

Українська громада в Португалії та українські переселенці провели акцію протесту проти прихильників російського фашизму, які організували у Лісабоні конференцію «Донбас 2014-22. Свідки».

На різдвяному ярмарку в Абу-Дабі лунали українські колядки

Джерело: Укрінформ

Українська громада в Об’єднаних Арабських Еміратах взяла участь у Благодійному різдвяному ярмарку в Абу-Дабі, що відбувся на території собору St.Joseph's Cathedral Abu Dhabi AUH.

До заходу також долучилися й інші національні спільноти, які діють при соборі. Цей ярмарок став першим після пандемії Covid-19. У програмі було виконання новорічних і різдвяних пісень, танцювальних номерів тощо. Гості ярмарку також мали можливість почастуватись національними стравами на стендах відповідних країн.

У Північній Македонії влаштували свято для українських дітей

Джерело: Посольство України у Північній Македонії

У Північній Македонії за організації Міністерства оборони РПМ та особисто міністерки оборони Славянки Петровської відбулося казкове свято для українських дітей.

За повідомленням, у рамках цього Благодійного передріздвяного заходу для дітей-українців, які перебувають у Північній Македонії, відбулась дитяча театральна святкова вистава, а також вручені різдвяні подарунки.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024