Реакція світу на війну росії проти України 16-22 січня

22 Січня 2023, 13:55
Борис Джонсон в Україні. Фото Reuters ОНОВЛЮЄТЬСЯ 7007
Борис Джонсон в Україні. Фото Reuters

Видання Район.Закордон збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення та злочини росії в Україну. 

Інформація оновлюється упродовж тижня.

***

22 січня

Експрем’єр Британії Борис Джонсон відвідав Бучу і Бородянку, що на Київщині

Фото: Reuters

Прем'єр Польщі заявив, що Україні можуть надати Leopard 2 без участі Німеччини

Джерело: Європейська правда з посиланям на інтерв'ю РАР

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький розповів, що Варшава допускає створення коаліції з країнами, які готові дати Україні частину своїх Leopard 2, без участі Німеччини, якщо Берлін так і не погодить надання Україні цих танків. 

«Якщо згоди Німеччини на "Леопарди" так і не буде, то ми будемо будувати меншу коаліцію держав, готових поділитися своїми сучасними танками з Україною. Ми не будемо просто спостерігати, як Україна стікає кров’ю…», – сказав Моравецький. 

Моравецький додав, що хоча новий міністр оборони ФРН заперечує, що Німеччина блокує передачу танків німецького виробництва Україні, він хотів би почути чітку заяву про те, що Берлін підтримує таке рішення. 

Новий міністр оборони Німеччини планує приїхати в Україну

Джерело: Європейська правда з посиланням на Bild am Sonntag

Боріс Пісторіус планує свою першу поїздку у ролі міністра оборони, Пісторіус сказав, що остаточно ще нічого не визначено.

«Втім, вже точно можна сказати, що я невдовзі поїду в Україну, можливо навіть у наступні чотири тижні», – сказав він. 

На питання про перспективи надання Україні танків Leopard 2 міністр відповів, що «тісно обговорює» це з союзниками, зокрема США, щоб «добре підготуватися до можливих рішень», та нагадав, що він доручив перевірити наявні танки. 

В Україну прибув британський гелікоптер Sea King

Джерело: міністр оборони Олексій Резніков

В Україну прибув ще один британський гелікоптер Sea King.

«Sea King з Великої Британії прибув до свого нового королівства біля Чорного моря в Україні!Це потужне підкріплення для українських ВМС. Наша співпраця буде продовжувати зростати».

Резніков не вказав кількість гелікоптерів, які прибули цього разу в Україну. Але писав про Sea King в однині.

 

21 січня

США і союзники погодилися ввести дві граничні ціни на російські нафтопродукти

Джерело: пресслужба Міністерства фінансів США

Країни міжнародної коаліції, які ввели граничну ціну на російську нафту, погодилися встановити дві граничні ціни на нафтопродукти з РФ.

У п'ятницю, 20 січня, заступник міністра фінансів США Воллі Адейємо провів онлайн-зустріч із заступниками міністрів фінансів країн, які запровадили обмеження на ціну російської нафти морського транспортування, щоби обговорити досягнутий прогрес та визначити подальші кроки для завершення політики обмеження цін на російські нафтопродукти.

Учасники зустрічі погодилися з підходом щодо нафтопродуктів з РФ, який передбачає введення двох граничних цін.  

Україна отримає всю необхідну допомогу для боротьби з РФ – Байден

Джерело: CNN

Президент США Джо Байден, відповідаючи на питання про надання Україні танків Leopard, заявив, що Україна отримає всю необхідну допомогу для боротьби з російською армією.

Залишаючи захід у Білому домі, Байден сказав, що «Україна отримає всю необхідну допомогу», коли журналіст запитав, чи підтримує він ідею Польщі відправити в Україну танки німецького виробництва.

Французькі підприємці придбали для Харкова понад 180 генераторів

Джерело: пресслужба міської ради Харкова

Французька делегація передала Харкову понад 180 генераторів, які купили французькі підприємці.

Деталі: У мерії повідомили, що Харків з гуманітарною місією відвідала французька делегація. Делегати передали місту 181 генератор, придбаний за кошти французьких приватних підприємців.

Зазначається, що частину генераторів найближчим часом передадуть харківським комунальникам, які проводять аварійно-відновлювальні роботи.

20 січня міський голова Ігор Терехов зустрівся з тимчасовим повіреним у справах посольства Франції в Україні Бенжаменом Рорігом, щоби подякувати французькому народу за підтримку Харкова.

20 січня 

Німецький міністр оборони Борис Пісторіус анонсував весняний пакет військової допомоги Україні на понад мільярд євро

Джерело: Укрінформ

У нього увійдуть 40 БМП Marder, ще один комплекс ППО Iris-T та додаткові ракети, система Patriot, а також сім самохідних зеніток Gepard. Танків у цьому пакеті не буде (поки що).

Міністр додав, що навчання українських спеціалістів на БМП і Patriot почнеться наприкінці січня.

Пісторіус додав, що Німеччина перевірить свої запаси танків Leopard.

Уряди Чехії та Словаччини готові передати Україні свої танки Leopard. Вони очікують на дозвіл від Німеччини

Джерело: Reuters 

Ці країни вже передавали Україні свої старі радянські танки. Натомість Німеччина мала замінити їх західними танками Leopard 2A4. Чехія та Словаччина пропонують поки відмовитися від цих німецьких поставок і передати танки, які призначалися для їхніх армій, Україні. Загалом ідеться про майже 30 танків Leopard.

Зеленський звернувся до учасників «Рамштайну» та закликав надати F-16

Джерело: Європейська правда

Президент Володимир Зеленський у віртуальному зверненні до учасників Контактної групи з питань оборони України, яка розпочалася на американській авіабазі «Рамштайн» у Німеччині, закликав партнерів прискоритись із наданням Україні озброєнь.

«Я можу сотні разів подякувати вам, і це буде абсолютно справедливо і чесно, враховуючи все, що ми вже зробили. Але сотні подяк - це не сотні танків. Ми всі можемо говорити тисячі слів, але я не можу замінити словами гармати, які потрібні проти російської артилерії, або зенітні ракети, які потрібні для захисту людей від російських авіаударів», – сказав Зеленський.

Але, за його словами, час залишається російською зброєю.

 

«Ми маємо поспішати. Час має стати нашою спільною зброєю», – наголосив він.

Зеленський завершив свою промову на конференції закликом до наступного зібрання в Рамштайні надати ракети більшої дальності і винищувачі F-16.

«У ваших силах гарантувати артилерію та авіацію, які знищать терор. У ваших силах забезпечити перемогу», – заявив Зеленський.

У Рамштайні почалася зустріч Контактної групи з питань оборони України

Джерело: Укрінформ

На американській авіабазі «Рамштайн» у німецькій землі Рейнланд-Пфальц розпочалось восьме засідання Контактної групи з питань оборони України.

«Ми, 50 держав, є сповнені рішучості підтримати Україну стільки, скільки треба.. . путін не розраховував на рішучість і України, … і нас. Це вирішальний момент для України та всього світу», – заявив, відкриваючи зустріч, головуючий на ній міністр оборони США Ллойд Остін.

Участь у засіданні беруть глави оборонних відомств близько 50 країн, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, голова Об'єднаного комітету начальників штабів армії генерал Марк Міллі і міністр оборони України Олексій Резніков.

Присутні вшанували пам’ять жертв катастрофи гелікоптера в Броварах.

США оголосили про новий масштабний пакет військової допомоги Україні на суму $2,5 млрд

Джерело: Європейська правда

До нового пакета входять:

  • додаткові боєприпаси для систем HIMARS і NASAMS,
  • 90 бойових машин піхоти Stryker з 20 мінними катками,
  • 59 БМП Bradley з 590 протитанковими ракетами TOW,
  • вісім систем протиповітряної оборони Avenger,
  • 53 протимінних захищених від засідок автомобілів (MRAP),
  • 350 високомобільних багатоцільових колісних транспортних засобів (HMMWV),
  • а також десятки тисяч артилерійських снарядів, десятки машин та інше польове обладнання.

До пакета не увійшли ані ракети більшої дальності ATACMS, ані танки Abrams: щодо останніх Штати пояснюють це труднощами з логістикою та обслуговуванням, які можуть виникнути.

Директор ЦРУ таємно відвідав Київ

Джерело: Українська правда з посиланням The Washington Post 

Директор Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс таємно відвідав Київ наприкінці минулого тижня і зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським.

Бернс прибув в Україну, щоб поінформувати Зеленського про свої очікування щодо військових планів Росії на найближчі тижні та місяці.

За даними джерел, Зеленський і представники української розвідки обговорювали, як довго Україна може розраховувати на продовження допомоги з боку США і Заходу після того, як республіканці отримали більшість у Палаті представників Конгресу.

Бернс наголосив на «гостроті моменту» на полі бою і визнав, що в якийсь момент допомогу буде важче отримати, сказали джерела.

Танки, Patriot і Bradley: яку військову допомогу пообіцяли Україні перед «Рамштайном» 

Джерело: Слово і діло

 

Найбільший список майбутніх військових постачань Україні у США. При цьому, за інформацією ЗМІ, Штати готують ще один великий пакет допомоги.

Поки що нам пообіцяли 50 важких бойових машин піхоти Bradley та 500 протитанкових ракет TOW, сотню бронетранспортерів M113, 55 протимінних машин MRAP, 138 машин HMMWV.

Крім того, пакет допомоги на три мільярди доларів включає артилерійські снаряди та патрони різного калібру, мінометні снаряди, гаубиці, 4 тисячі авіаційних ракет Zuni, снаряди RAAM, протитанкові ракети, ракети для HIMARS, стрілецьку зброю та патрони, протипіхотні боєприпаси Claymore, прилади нічного бачення та оптику.

Нарешті союзники вирішили надати Україні західні танки. Польща заявив, що передасть близько 14 німецьких танків Leopard у рамках міжнародної коаліції (причому може це зробити і без дозволу Німеччини). Велика Британія, у свою чергу, пообіцяла 14 танків Challenger 2.

Чехія передасть модернізовані танки Т-72.

Німеччина поки що ухиляється від рішення надати Україні танки. Канцлер Німеччини Олаф Шольц сказав, що ухвалить таке рішення, якщо США дадуть Україні свої Abrams. Але Штати поки що до цього не готові.

Проте Німеччина передає батарею ЗРК Patriot та 40 БМП Marder. Ще одну батарею Patriot пообіцяли Нідерланди.

Крім танків, Британія пообіцяла 24 самохідні артилерійські установки, сотню одиниць бронетехніки, понад сотню безпілотників, 100 тисяч артилерійських снарядів та 600 ракет Brimstone.

Латвія цього року пообіцяла Україні кулемети, боєприпаси, гелікоптери, безпілотники та Stinger. Рекордний пакет допомоги виділила Естонія: туди увійшли гаубиці, гранатомети Carl-Gustav, машини підтримки артилерії та боєприпаси.

Франція пообіцяла Україні легкі танки AMX-10 RC та БТР Bastion, а Данія, у свою чергу, передасть французькі САУ CAESAR.

Швеція схвалила військову допомогу, яка передбачає передачу Україні САУ Archer, БМП Stridsfordon 90 та протитанкових ракет NLAW.

Канада купила у США для України комплекс NASAMS, а також передасть 200 БТР Senator.

19 січня

Польща оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Джерело: Європейська правда

 Польща обіцяє передати установки С-60 та 70 тисяч одиниць боєприпасів до них.

Міністри оборони дев’яти європейських країн підписали «Талліннську декларацію», де міститься зобов’язання подальшої військової допомоги Україні

Джерело: Європейська правда

Декларацію підписали Британія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Данія, Нідерланди, Словаччина та Чехія.

Підписанти зазначають, що новий рівень підтримки України вимагає надання танків та систем ППО/ПРО.

Meta пообіцяла не блокувати контент про полк «Азов»

Джерело: міністр цифрової трансформації Михайло Федоров

Компанія зазначила, що не блокуватиме сторінки азовців"та контент про полк, якщо він не буде порушувати стандарти її спільноти.

«Завдяки цьому мільйони людей у світі знатимуть про подвиг захисників і захисниць Маріуполя, а російська пропаганда втратить аргумент для звинувачення українських героїв», – заявив Федоров.

Бундестаг провалив голосування про надання Україні бойових танків Leopard

Джерело: Укрінформ

Під час голосування німецький Бундестаг не підтримав пропозицію про надання бойових танків Leopard 1 і Leopard 2 Україні. Ініціатором голосування стала опозиційна фракція ХДС/ХСС.

Сербія передасть Україні гуманітарну допомогу для підтримки енергосистеми

Джерело: Nova з посиланням на Міністерство енергетики 

Відповідне рішення ухвалили на сьогоднішньому засіданні уряду, зазначивши, що ця допомога надається у дар.

США просять свої війська в Південній Кореї передати Україні озброєння

Джерело: речник USFK

Таким чином країна хоче допомогти Україні зі збройним обладнанням.

Речник USFK також додав, що це ніяк не повпливає на «здатність виконувати наші непохитні зобов'язання щодо захисту нашого союзника, Республіки Корея».

Литва передасть Україні десятки зенітних установок L-70 («дронебійки»), боєприпаси і два гелікоптери Мі-8

Джерело: міністр оборони Арвідас Анусаускас

Загальна вартість майбутнього пакету підтримки становить приблизно 125 мільйонів євро.

Данія віддає Україні усі свої 155-мм самохідні гаубиці CAESAR

Джерело: Міноборони

Данія має 15 таких САУ, ще чотири їй мала передати Франція, але тепер усі вони поїдуть до ЗСУ.

Британія відправить Україні 600 ракет Brimstone

Джерело: Reuters 

За словами міністр оборони Британії Бена Воллеса, це неймовірно важливо для того, щоб допомогти Україні домінувати на полі бою.

Голова Європейської ради прибув у Київ

Джерело: тг-канал президента України

Президент України Володимир Зеленський зустрівся із головою Європейської ради Шарлем Мішелем, який прибув із візитом до Києва.

Відтепер на Алеї сміливості у Києві з′явилось нове ім′я.

Іран не визнає тимчасово окуповані території України російськими

Джерело: МЗС Ірану

Йдеться про Крим, а також частини Запорізької, Херсонської, Донецької та  Луганської областей. Про це заявив голова МЗС Ірану Хосейн Амір Абдоллахіан, наголосивши, що «Тегеран та москва у прекрасних стосунках».

Європарламент закликав негайно створити спецтрибунал для суду над Путіним і Лукашенком

Джерело: Європейська правда 

Європарламент у четвер проголосував за незобов’язуючу резолюцію, яка закликає до створення спеціального міжнародного трибуналу для переслідування злочину агресії Росії проти України. За резолюцію проголосували 472 парламентарі, проти 19, ще 33 утрималися.

Європарламент вважає, що створення спеціального трибуналу заповнить велику прогалину в поточній інституційній структурі міжнародного кримінального правосуддя та має ґрунтуватися на стандартах і принципах, які застосовуються до Міжнародного кримінального суду.

Депутати підкреслили у резолюції, що спеціальний трибунал повинен притягнути до відповідальності не лише президента рф Владіміра Путіна, а й самопроголошеного президента Білорусі Александра Лукашенка і керівництво Білорусі. 

Підготовча робота ЄС щодо спеціального трибуналу «має розпочатися без зволікання» і зосередитись на створенні механізмів для спеціального трибуналу у співпраці з Україною та підтримати українські й міжнародні органи влади у забезпеченні доказів, які будуть використані в майбутньому спеціальному трибуналі.

Парламент Нідерландів підтримує передачу Україні ЗРК Patriot

Джерело: Укрінформ

Палата представників (нижня палата) парламенту Нідерландів підтримує передачу Україні ЗРК Patriot Зазначається, що значна більшість у парламенті загалом підтримує таке рішення.
 
Зокрема, депутат від Народної партії за свободу та демократію (VVD) Петер Валстар згадав нещодавню російську атаку на житловий будинок у Дніпрі, в результаті якої загинули десятки людей.

Швеція оголосила про плани надати Україні САУ Archer, 50 БМП і протитанкову зброю

Джерело: Європейська правда

Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістеррсон оголосив про наміри передати Україні самохідні артилерійські установки Archer, 50 БМП Stridsfordon 90, а також протитанкові ракети NLAW.

Про це він заявив на пресконференції з міністром оборони Полом Йонсоном, міністркою енергетики Еббою Буш і міністром ринку праці та інтеграції Йоханом Персоном.

Це вже десятий пакет військової допомоги, який Швеція надасть Україні. Він складається з трьох частин, одна з них відведена САУ Archer – для їх передачі потрібна додаткова підготовка. Крістерссон доручив провести таку підготовку. 

Уряд не надає жодної інформації про те, скільки саме Archer Швеція передасть Україні, але йдеться, ймовірно, про Archer B, які зберігаються на складах і яких у Швеції 24. Бойові машини Stridsfordon 90 в кількості 50 екземплярів також включені в останню партію допомоги для України, і вони можуть бути доставлені протягом декількох місяців.

Крім того, Швеція надішле протитанкові комплекси NLAW. Пакет допомоги також включає гранатомети, протитанкові гармати, автоматичну зброю та обладнання для розмінування. Загальна вартість пакета становить 4,3 мільярда шведських крон. Згідно з повідомленням уряду, в цю суму не включені САУ Archer.

Естонія надасть Україні рекордний пакет військової допомоги

Джерело: Європейська правда

У четвер естонський уряд прийняв рішення про надання військової допомоги Україні у війні з РФ на суму 113 мільйонів євро, що є найбільшим пакетом допомоги, наданим Естонією до цього часу.

Пропозиція міністра оборони Ханно Певкура про військову допомогу Україні включає в себе непряму вогневу і протитанкову зброю, а також боєприпаси на загальну суму 113 мільйонів євро. Таким чином, військова допомога Естонії Україні збільшиться до 370 мільйонів євро, або трохи більше одного відсотка від валового внутрішнього продукту Естонії.

Цього разу пакет військової допомоги складається з гаубиць, боєприпасів, автомобілів підтримки для артилерійських підрозділів та гранатометів. 

 

Естонія надає десятки 155-мм і 122-мм гаубиць, тисячі снарядів і вантажівок для їх використання, понад сотню протитанкових гармат Carl-Gustav і більше тисячі одиниць боєприпасів до них.

18 січня

Болгарія таємно постачала Україні паливо та комплектуючі до радянських зразків зброї, – розслідування Welt

 

Джерело: Welt

На офіційному рівні столиця країни Софія про них не озвучувала, щоб їх не зірвали проросійські політики в болгарському уряді.

Видання зазначило, що у період з квітня по серпень 2022 року Болгарія покривала третину потреб ЗСУ у боєприпасах, а також забезпечила до 40% танків та авто, які використовувалися для потреб української армії, дизпаливом.

МАГАТЕ запустило спостережну місію на Чорнобильській АЕС

Джерело: керівник агентства Рафаель Гроссі у твіттер

Аналогічні місії до цього запрацювали на Рівненській та Південноукраїнській атомних станціях.

Під контролем України є ще Хмельницька АЕС — вона також очікує на представників агентства.

Натомість Запорізька АЕС перебуває в окупації, але представники МАГАТЕ є там ще з вересня.

США виділяють $125 мільйонів на ремонт енергосистеми України

Джерело: Європейська правда

Адміністрація президента США Джо Байдена скерує 125 мільйонів доларів на електричні компоненти та інші матеріали, які допоможуть ремонтним бригадам в Україні усувати наслідки російських ударів по енергетичній інфраструктурі.

Серед іншого, кошти будуть спрямовані на закупівлю резервного живлення для систем водопостачання та централізованого теплопостачання Києва. Фінансування також допоможе поповнити запаси газових турбін, трансформаторів та іншого енергетичного обладнання.

Ці кошти будуть виділені в межах додаткового фінансування України, схваленого Конгресом у грудні 2022 року.

Зеленський виступив на Всесвітньому економічному форумі у Давосі

Джерело: тг-канал президента

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що авіакатастрофа в Броварах – це результат загарбницької війни, яку росія розпочала проти нашої держави.

«Це не нещасний випадок – це війна... Немає більше нещасних випадків, все це – результат війни. Все, що відбувається», – наголосив президент.

Президент Сербії визнає Крим і Донбас українськими територіями

Джерело: Європейська правда

Александар Вучич зазначив, що його країна не може підтримати вторгнення Росії в Україну й визнає Крим і Донбас українськими територіями.

Канада пообіцяла Україні 200 броньованих машин Senator

Джерело: міністерка оборони Канади Аніта Ананд

За її словами, Senator призначені для безпечного перевезення військових та евакуації поранених, але на них можна встановити озброєння.

17 січня

Фінляндія передала українським рятувальникам броньований мобільний житловий контейнер

Джерело: МВС

 Мобільний житловий контейнер призначений для особового складу піротехніків, які працюють на деокупованих територіях. 

У майбутньому є можливість отримати від іноземних партнерів ще десять таких контейнерів.

 

Залужний у Польщі зустрівся з Марком Мілле

Джерело: Генштаб ЗСУ

У Польщі відбулась перша особиста зустріч Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного із Головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі. 

«Подякував генералу Міллі за непохитну підтримку і допомогу, надану Сполученими Штатами та союзниками Україні. Окреслив нагальні потреби Збройних Сил України, задоволення яких прискорить нашу Перемогу», – написав Залужний.

Нова глава Міноборони Латвії прибула з першим візитом до України

Джерело: Європейська правда.

Нова міністерка оборони Латвії Інара Мурнієце прибула з першим візитом до України.

"Радий вітати з першим візитом до України після призначення на посаду міністра оборони Латвійської Республіки Інару Мурнієце", - написав спікер Верховної ради Руслан Стефанчук. у Facebook.

Стефанчук нагадав, що Мурнієце доклала багато зусиль задля підтримки України на посаді спікера Сейму Латвії, і висловив сподівання на подальшу рішучу допомогу Україні з боку нового латвійського уряду.

 

"Обговорили "формулу миру" президента Володимира Зеленського. Висловив сподівання на активну підтримку Латвією представлених пунктів. Наголосив на важливості консолідації міжнародної підтримки та створенні механізмів для притягнення російських злочинців до відповідальності за злочини в Україні", - написав Стефанчук.

16 січня

Двох українських дітей незаконно вивезли з Австрії до Росії

Джерело: Мінреінтеграції

Австрійський громадянин без відома відповідних українських органів відправив до Росії двох українських дітей під приводом передачі їх батькам.  

Україна звернулась до компетентних органів Австрійської Республіки з вимогою належного розслідування, чому українські діти були передані російській стороні.

 

російський уряд наклав санкції на Главу МЗС Великобританії Клеверлі

Джерело: твіттер британського урядовця

 

Проте чиновник тільки зрадів цьому і написав: «Якщо це ціна підтримки української свободи, то я щасливий бути під санкціями».

Слова українського прикордонника про напрямок російському кораблю визнали фразою 2022 року в Литві

Джерело: Верховна Рада України

 

МЗС Литви визнало фразою 2022 року фразу «русский военный корабль, иди…» та відзначило українського прикордонника спеціальною нагородою, яку передали Держприкордонслужбі України.

Британія передала Україні танки, гармати та інше військове начиння

Джерело: Андрій Єрмак, Офіс Президента

Пакет допомоги включає:

  • 14 танків Challenger 2;
  • 30 гармат AS90;
  • 100 одиниць бронетехніки, включаючи БТР Бульдог;
  • десятки БпЛА;
  • 100.000 артилерійських снарядів;
  • 100 вдосконалених ракет;
  • запасні частини для підтримки українських танків та броньованих машин.

 

Німеччина перекидає до Польщі ЗРК Patriot

Джерело: Spiegel

ЗРК прикриватимуть логістичний пункт, де збирають військову допомогу Україні. Три батареї захищатимуть критичну інфраструктуру поблизу кордону з Україною.

 

Словаччина передала Україні восьму гаубицю Zuzana 2

Джерело: Генштаб ЗСУ

Крім виконання контракту на постачання восьми самохідних гаубиць Zuzana, КОНШТРУКТА-Дефенс виготовить для України ще 16 одиниць цього типу техніки, які спільно фінансуватимуться Королівством Данія, Федеративною Республікою Німеччина та Королівством Норвегія.

Колишній високопоставленик Вагнера попросив притулку у Норвегії

Джерело: Європейська правда

Влада Норвегії підтвердила, що росіянин Андрій Медведєв, який є колишнім високопоставленим членом ПВК «Вагнера», незаконно перетнув кордон та попросив про притулок

Україна отримає перший транш з 18 млрд євро макрофіну від ЄС цього тижня

Джерело: «Європейська правда» з посиланням на заяви віцепрезидента Єврокомісії Валдіса Домбровскіса та прем'єра України Дениса Шмигаля

Україна вже цього тижня отримає першу частину коштів з пакета макрофінансової допомоги від ЄС загальним обсягом 18 млрд євро.

 

«Маю за честь підписати Меморандум про взаєморозуміння з боку ЄС щодо надання Україні європейського фінансування у 2023 році, до 18 млрд євро у вигляді позик. Перша виплата у розмірі 3 млрд буде здійснена пізніше цього тижня. Це дозволить Україні закривати найнагальніші потреби, маючи стабільне надходження коштів протягом року», – повідомив Домбровскіс. 

«Україна та ЄС щойно підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо надання €18 млрд макрофінансової допомоги. Цього тижня очікуємо отримати транш у розмірі €3 млрд. Вдячний Урсулі фон дер Ляєн та Валдісу Домбровскісу. Це допоможе Україні надалі підтримувати макрофінансову стабільність», – зазначив Денис Шмигаль. 

Посол ЄС Матті Маасікас нагадав, що це буде перший транш міжнародної фінансової допомоги для України у 2023 році. 

Канада хоче постачати Україні ЗРК NASAMS якомога швидше

Джерело: «Європейська правда» з посиланням на заяву глави міноборони Канади Аніти Ананд виданню CBC.

Канада має намір здійснити поставку Україні ЗРК NASAMS якомога швидше і мова не йде про роки.

Заява Канади про закупівлю системи протиповітряної оборони з'явилася на тлі інтенсивної кампанії російських повітряних ударів по українській електроенергетичній інфраструктурі. Система протиповітряної оборони, яку має намір поставити Канада, ще не виготовлена. 

Керівник Raytheon Technologies, однієї з компаній, яка виробляє NASAMS, заявив, що на виробництво системи потрібно близько двох років.

Але міністерка оборони Ананд сказала, що Канада націлена на коротші терміни, зазначивши, що вони придбали як систему, так і боєприпаси одночасно.

«Поставка відбудеться якомога швидше, може включати декілька відправлень і буде здійснена якомога швидше. Ми не думаємо про роки на цьому етапі», – сказала Ананд. 

Вона додала, що тісне партнерство зі Сполученими Штатами було ключовим фактором у цій покупці.

Посол України в Канаді Юлія Ковалів окремо висловила сподівання, що комплекс буде доставлений так швидко, як тільки це буде фізично можливо.

 

Ананд 10 січня оголосила, що Оттава придбає комплекс протиповітряної оборони NASAMS у Сполучених Штатів і передасть на потреби України.

МЗС Австрії засудило ракетний удар по Дніпру

Джерело: МЗС Австрії у Twitter

Міністерство закордонних справ Австрії засудило ракетний удар Росії по житловому багатоквартирному будинку в Дніпрі.

«Цілеспрямовані російські атаки на цивільну інфраструктуру, як, зокрема, багатоквартирний будинок у Дніпрі – кричуще порушення міжнародного гуманітарного права. Цивільні особи не можуть бути ціллю. Найрішучіше засуджуємо це насильство та висловлюємо солідарність з народом України», – заявили в МЗС Австрії.

Глава МЗС Албанії заявила, що Росії не місце в ООН

Джерело: Олта Джачка у Twitter

Міністерка закордонних справ Албанії Олта Джачка засудила ракетний удар Росії по Дніпру, що зруйнував цілий під’їзд багатоквартирного будинку. 

Вона додала, що дії Росії більш подібні до терористичної організації, а не постійного члена Радбезу ООН.

«Це ще один огидний воєнний злочин Росії, чия стратегія і тактика в Україні більш подібні до того, як діє терористична організація, аніж сучасна держава і постійний член Радбезу ООН. Ці злочини не мають минутися безкарно», – написала вона.

Також міністерка наголосила, що міжнародна спільнота має спільно працювати над притягненням до відповідальності усього командного ланцюжка російської армії. 

У ЄС запевнили, що злочини Росії не залишаться безкарними

Джерело: Жозеп Боррель у Twitter

Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що злочини Росії не залишаться безкарними, зокрема й обстріл житлового будинку у Дніпрі.

 

«Ще один російський ракетний обстріл по українських містах. Нелюдська агресія Росії спрямована безпосередньо проти цивільних осіб, у тому числі дітей. Ці злочини не залишаться безкарними», – написав посадовець, додавши тег #Дніпро.

Також він запевнив, що ЄС продовжуватиме підтримувати Україну стільки, скільки це буде потрібно.

США передали Херсонщині генератори

Джерело: голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич

П'ять потужних американських генераторів на 35 кВт встановлять на свердловинах у Новоолександрівській громаді Херсонської області для забезпечення водопостачання.

«Агентство США з міжнародного розвитку USAID доставило п'ять потужних генераторів на 35 кВт до Новоолександрівської громади», – зазначив посадовець.

Він додав, що ці генератори будуть встановлять на свердловинах, що забезпечують централізоване водопостачання в населених пунктах громади.

Прем'єр Польщі закликав негайно зупинити Росію

Джерело: Матеуш Моравецький у Twitter

Глава уряду Польщі Матеуш Моравецький закликав негайно зупинити Росію. Також він розмістив відео зруйнованого будинку в Дніпрі.

«Росія свідомо вчиняє чергові військові злочини проти мирного населення. Це нелюдяно. Ми повинні діяти негайно, щоб зупинити її», – написав він.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024