Реакція світу на війну росії проти України 23-29 січня

29 Січня 2023, 16:14
Олаф Шольй на фоні Leopard. Фото: Reuters ОНОВЛЮЄТЬСЯ 7926
Олаф Шольй на фоні Leopard. Фото: Reuters

Видання Район.Закордон збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення та злочини росії в Україну. 

Інформація оновлюється упродовж тижня.

***

29 січня

Обраний президент збирається приїхати до України

Джерело: УП

Обраний президент Чехії Петр Павел підтвердив, що збирається приїхати до України зі словацькою колегою Зузаною Чапутовою навесні 2023 року.

Петр Павел складе присягу й стане президентом Чехії 9 березня, замінивши на посаді Мілоша Земана, що перебував на ній два терміни — десять років

Українські військові прибули на навчання до Великої Британії

Джерело: Міноборони Великої Британії у Твіттері

Українські танкісти прибули до Великої Британії для початку навчань з Challenger 2. Фото опублікувало Міноборони у Твіттері.

США та їхні союзники мають намір посилено навчати українських військових

Джерело: The New York Times

США та союзники мають намір посилено навчати українських військових загальновійськових боїв із застосуванням піхоти, танків та артилерії.

Таким чином партнери планують змінити динаміку бойових дій в Україні, щоб уникнути заморожування конфлікту, яке може бути на руку РФ.

Підтримуємо українців без жодних «якщо» і «але»

Джерело: Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн 

«Ми стоїмо на боці України без жодних «якщо» і «але», – сказала Урсула фон дер Ляєн, виступаючи в суботу на заході своєї партії, Християнсько-демократичного союзу (ХДС), в Дюссельдорфі у Німеччині.

«Україна бореться за наші спільні цінності, вона бореться за повагу до міжнародного права і принципів демократії, і саме тому Україна повинна виграти цю війну», – сказала вона. 

Фон дер Ляєн та її колеги-комісари ЄС планують відвідати Україну на початку лютого, щоб провести консультації з урядом України.

Саміт Україна-ЄС запланований 3 лютого. Серед ключових рішень, які будуть обговорюватись на саміті, буде інтеграція секторів української економіки в єдиний європейський ринок. 

Україні можуть передати винищувачі

Джерело: Politico

У Пентагоні обговорюють можливість передачі Україні винищувачів F-16.

Павел планує відвідати Україну

Джерело: Pravda.sk

Президент Чехії Павел планує відвідати Україну. Словацьке видання також повідомляє, що разом з президентом Чехії в Україну збирається приїхати президентка Словаччини.

...

28 січня

Італія і Франція домовились купити 700 ракет для ЗРК SAMP/T, який готують Україні

Джерело: французьке видання l’Opinion

Італія і Франція домовились про спільне замовлення 700 ракет Aster-30 вартістю 2 млрд євро для франко-італійського ЗРК SAMP/T - цю систему обидві країни планують надати Україні. 

Видання уточнює, що частина ракет залишиться в Італії та Франції. Скільки саме буде доставлено в Україну, невідомо.

Міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорню відвідав Рим цієї п’ятниці, 27 січня, щоб зустрітися зі своїм італійським колегою Гвідо Крозетто. На зустрічі і було досягнуто домовленості про закупівлю Aster-30.

 

"Сьогодні в Римі ми розділили спільну волю продовжувати підтримувати Україну, убезпечити Середземне море перед обличчям нових загроз і нарощувати наші спільні виробничі можливості, зокрема в галузі протиповітряної оборони", - повідомив Лекорню у своєму Twitter.

27 січня

Німеччина передала Україні чергову партію військової допомоги

Джерело: Бабель

У ній є ракети для системи ППО IRIS-T, 13 вантажівок, два 15-тонні автонавантажувачі, 12 сідлових тягачів і чотири напівпричепи, 12 автомобілів для охорони кордону та два пікапи.

Скільки саме ракет для IRIS-T надішлють в Україну — у німецькому уряді не уточнили.

Бельгія схвалила пакет військової допомоги Україні на суму 92 мільйони євро

Джерело: прем'єр Александр де Кроо

Йдеться про зенітні ракети, протитанкову зброю, кулемети, гранати, боєприпаси — все це буде надане з оборонних складів, а також обладнання, яке згодом буде замовлене і придбане у приватного збройового сектору.

Україна стає Афганістаном, – Орбан зробив низку скандальних заяв про російсько-українську війну

Джерело: Європейська правда

Прем’єр Угорщини на зустрічі з журналістами у Будапешті виклав свою позицію щодо поточної ситуації російсько-української війни.

Орбан сказав, що, на його думку, давно минув той час, коли Росія могла б завоювати Україну та встановити у країні проросійський уряд. Тому, за його словами, мета РФ — перетворити Україну на некеровану руїну, щоб Захід не міг заявити про неї «як про приз». За його словами, росіяни вже досягли успіху в цьому, оскільки тепер Україна, як Афганістан, є «нічийною землею».

Угорський прем'єр також зазначив, що не можна виключати пряму участь військ НАТО у війні. Він вважає, що якщо майбутній весняний наступ росіян буде успішним, то країни-члени НАТО повинні будуть розглянути відправку військ в Україну.

Хоча Україна досягає успіхів у війні, Орбан не вважає, що це збережеться у довгостроковій перспективі. Він вказує на виробничі потужності росіян і переконує, що у війнах росіяни традиційно слабші на початку, але пізніше їх «неможливо зупинити».

Канада передасть Україні чотири танки Leopard 2

Джерело: міністрка оборони Канади Аніта Ананд

Канада оголосила, що передасть Україні чотири танки Leopard 2 у рамках військової допомоги. Про це заявила канадський міністр оборони Канади Аніта Ананд під час прес-конференції у четвер, 26 січня.

«Я оголошую, що Канада надасть Україні чотири основні бойові танки Leopard 2 у найближчі тижні. Це оголошення разом за допомогою наших союзників і партнерів значно допоможе Збройним силам України в їхній героїчній боротьбі за захист свободи та суверенітету їхньої нації», – повідомила вона.

Передача цих бронемашин запланована на найближчі тижні. Канада надасть також інструкторів, запасні частини та боєприпаси.

Українські військові прибули до Німеччини для навчання на БМП Marder

Джерело: Spiegel

Перші українські військові прибули до Німеччини для проходження навчання на бойовій машині піхоти «Marder».

Група приземлилася в Кельні в четвер і незабаром має розпочати тренування на бронемашинах. Навчання є частиною військової допомоги Україні, яка також отримає 40 БМП «Marder».

Польща планує передати Україні ще 60 своїх танків

Джерело: Матеуш Моравецький в інтерв’ю канадському CTV News

Польща планує передати Україні, окрім роти Leopard 2, ще шістдесят модернізованих радянських танків, у тому числі PT-91 Twardy.

«Польща стала першою країною, яка передала 250 танків близько пів року тому, чи вже навіть більше. Зараз ми готові надати 60 наших модернізованих танків, з яких тридцять – PT-91. І, на додачу, чотирнадцять Leopard 2 з тих, які у нас є», – зазначив Моравецький. 

26 січня 

Норвегія готуватиме українських військових медичних спеціалістів та молодших офіцерів

Джерело: Генштаб

За словами міністра оборони Королівства Норвегія Бйорн Арільд Грам, Норвегія готуватиме українських військових медичних спеціалістів та молодших офіцерів.

Норвегія вже бере участь у підготовці українських військових у Великій Британії. Ці зусилля триватимуть у 2023 році й кількість інструкторів збільшиться. Норвегія також надає фінансову підтримку та надає інструкторів для Місії ЄС з військової допомоги на підтримку України, і Норвегія сприятиме Північній ініціативі, де кілька країн навчатимуть українських спеціалістів знешкоджувати вибухові боєприпаси.

Навчання українських військових проходитимуть у Норвегії. Планується розпочати навчання цієї весни та провести декілька раундів протягом 2023 року.

Байден розглядає візит у Європу, щоб підтримати Україну у річницю вторгнення

Джерело: NBC News 

Президент США Джо Байден розглядає можливість поїздки до Європи наступного місяця, щоб приурочити її до річниці вторгнення Росії в Україну.

Про це повідомили три чиновники адміністрації президента США та одна особа, знайома з перебігом переговорів

Для візиту розглядаються різні місця, включаючи Польщу, повідомили два джерела.

Франція передасть Україні на ядерну безпеку три мільйони євро

Джерело: Суспільне

Франція передасть Україні три мільйони євро на забезпечення ядерної безпеки. Про це 26 січня під час зустрічі з головою українського МЗС Дмитром Кулебою в Одесі заявила міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна.

В Одесі Катрін Колонна з Дмитром Кулебою відвідали об'єкти критичної інфраструктури, куди влучали російські ракети. Також голова французького МЗС підкреслила, що її країна продовжує допомагати Україні, зокрема, технікою, системами ППО та підготовкою військових.

США визнали ПВК «Вагнер»транснаціональною злочинною організацією

Джерело: Супільне з посиланям на урядовий сайт США

Сполучені Штати 26 січня офіційно визнали російську приватну військову компанію «Вагнер» транснаціональною злочинною організацією, заморозивши її активи в США за допомогу російським військовим у війні в Україні.

ПАРЄ ухвалила рішення про відповідальність росії та білорусі за війну в Україні

Джерело: 24 канал

Як йдеться у документі асамблеї, ці дві країни однаково відповідатимуть за злочини в нашій країні:

«Без їхнього рішення про розв'язання цієї агресивної війни проти України не відбулося би звірств, що випливають з цієї війни».

Наступна зустріч у форматі «Рамштайн» відбудеться у штаб-квартирі НАТО 14 лютого

Джерело: Європейська правда

Наступна зустріч Північноатлантичної ради на рівні міністрів оборони відбудеться 14-15 лютого, а 14 лютого – зустріч Контактної групи з питань оборони України.

Там само 14-15 лютого проходитиме зустріч міністрів оборони країн НАТО під головуванням генсека Єнса Столтенберга. А 13 лютого Столтенберг проведе пресконференцію для ЗМІ. 

Rheinmetall надасть до танків Leopard для України велику кількість снарядів

Джерело: Європейська правда

Військово-промислова компанія Rheinmetall готова поставити велику кількість боєприпасів для танків Leopard, які Німеччина та інші країни відправлятимуть в Україну.

«Rheinmetall готовий і, як запобіжний захід, значно збільшив свої потужності з виробництва боєприпасів - особливо у секторі великих калібрів», – повідомили в компанії, що базується в Дюссельдорфі.

«Ми інвестували в це значні кошти і продовжимо це робити, будуючи нові виробничі потужності і наймаючи додатковий персонал. Ми робимо все можливе, щоб підтримати Україну, НАТО і німецький уряд, в тому числі боєприпасами, яких вони потребують» – заявили в компанії.

 

Завдяки збільшенню потужностей концерн здатен задовольнити прогнозоване зростання попиту з боку Бундесверу і збройних сил інших країн, що входять до складу «танкової коаліції».

Шольц: нехай Путін і не розраховує на зменшення підтримки України Заходом

Джерело: Європейська правда

Канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що президент рф владімір путін не шкодує ресурсів і готується до довгої війни, але йому не варто розраховувати, що підтримка Заходом України ослабне.

Про це він сказав в ефірі німецького мовника ZDF.

Шольц назвав рішення надати Україні танки Leopard дуже чітким сигналом путіну.

«Це дуже чітке послання Путіну, що його імперіалістична війна не буде успішною, тому що ми будемо підтримувати Україну разом, не даючи себе розділити – і в той же час завжди будемо стежити за тим, щоб не стати стороною у війні», – сказав він.

 

Шольц наголосив, що між росією і НАТО не повинно бути війни. Саме тому він і президент США Джо Байден чітко дали зрозуміти, що жодні винищувачі не будуть доставлені або наземні війська не будуть відправлені в Україну.

Тим не менш, слід припустити, що війна не закінчиться швидко, оскільки путін готовий прийняти неймовірно високі втрати своїх солдатів і техніки. Однак, за словами Шольца, «Путін не може розраховувати на те, що підтримка України зменшиться».

25 січня

ДТЕК почав імпорт електроенергії з Європи: це допоможе зменшити дефіцит

Джерело: ДТЕК

Поточна потужність на передачу електроенергії дозволяє імпортувати близько 500 млн кВт-год електроенергії на місяць. Ця кількість забезпечує потреби місячного споживання двох мільйонів домогосподарств.

Швейцарія дозволила реекспорт зброї до України

Джерело: Бабель

Федеральна Рада Швейцарії ухвалила рішення, яке передбачає дозвіл на реекспорт швейцарської зброї із третіх країн до України. 

Також Швейцарія запровадила черговий пакет санкцій проти росії. 

росію позбавили права проводити Суперкубок УЄФА з футболу

Джерело: Верховна Рада України

Союз європейських футбольних асоціацій (УЄФА) ухвалив рішення про перенесення поєдинку за Суперкубок-2023 з футболу. 

Матч між переможцями Ліги чемпіонів та Ліги Європи мав пройти у російській казані, столиці республіки татарстан у 2023 році. 

Відповідне рішення про зміну міста ухвалено через усунення російських клубів та команд  у зв'язку з повномасштабною військовою інтервенцією росії в Україну.

У травні 2022 року санкт-петербург втратив можливість провести фінал Ліги чемпіонів. Натомість вирішальний матч пройшов у Парижі.

Нагадаємо, під час засідання виконкому УЄФА відбулося обговорення поточної ситуації у російському футболі. 

російський футбольний союз намагався домовитися про повернення його клубів у міжнародні турніри. В УЄФА вирішили, що дискваліфікація триватиме щонайменше до кінця війни в Україні.

Норвегія передасть Україні танки

Джерело: міністр оборони Норвегії

Міністр Бйорн Аріль Грам підтвердив передачу танків Leopard 2.

Кількість машин він не назвав, але ЗМІ напередодні писали про вісім одиниць.

Словаччина готова передати Україні винищувачі МіГ-29

Джерело: заява міністра оборони Словаччини 

Міністр Ярослав Надь заявив, що його країна готова обговорити передачу Україні своїх винищувачів.

Під час онлайн-брифінгу в медіацентрі «Одеса — Україна» він також оголосив про готовність відправити ЗСУ 30 танків Т-72.

США передадуть 31 танк M1 Abrams Україні

Джерело: президент США Джо Байден

Президент США Байден підтвердив надання 31 танку M1 Abrams Україні — вони сформують один танковий батальйон.

Baykar передала Україні два безпілотники Bayraktar TB2

Джерело: Головне управління розвідки Міністерства оборони України

Ще 2 безпілотники Bayraktar TB2 компанія Baykar передалa безкоштовно для допомоги Збройним силам України та народу України для захисту від окупанта.

 

Європейський суд із прав людини визнав, що Росія була окупантом частини Донбасу з 2014 року

Джерело: керівник Офісу президента України Андрій Єрмак

Європейський суд з прав людини оголосив своє рішення щодо прийнятності міждержавної справи «Україна та Нідерланди проти Росії».

Це перша справа щодо окупації Сходу України у 2014 році та ще одне судове рішення у притягненні рф до міжнародної правової відповідальності.

Справа стосується адміністративної практики порушень росією прав людини на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей з 2014 року, а також збиття МН17.

Це рішення допоможе притягнути рф до відповідальності за окупацію наших територій, порушення прав людини та інші злочини. 

Іспанія передасть Україні танки

Джерело: Європейська правда

Міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес підтвердила наміри надіслати танки Leopard 2 Україні.

Бельгія передасть Україні протитанкову зброю, боєприпаси та засоби для посилення ППО

Джерело: заява міністра оборони Людивіна Дедондера

Танків у Бельгії немає — країна відмовилася від них 10 років тому. Проте є ймовірність, що їх викуплять назад для подальшої передачі ЗСУ. Але Дедондер каже, що ті танки в поганому стані.

Європа готується передати Україні близько 80 Leopard 2

Джерело: Spiegel

Європейські союзники обговорюють спільну передачу Україні загалом 80 основних бойових танків Leopard 2, щоб сформувати два батальйони по 40 машин.

Вже офіційно відомо, що Німеччина на першому етапі надасть роту з 14 танків Leopard 2 A6 зі складів Бундесверу. Вочевидь, ці танки мають увійти до складу того ж батальйону, частиною якого мають стати «Леопарди» з Фінляндії, Іспанії та Нідерландів – усі вони також модифікації 2 A6. 

Другий батальйон нібито мають формувати «Леопарди» з Польщі та Норвегії, у яких є Leopard 2A4.

Папа Франциск уперше зустрівся з усіма головами українських церков

Джерело: Vatican news

Папа Римський Франциск зустрівся з делегацією Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, це перший такий візит українського міжконфесійного об’єднання до Ватикану.

Очільник ПЦУ Епіфаній повідомив, що на зустрічі Папу попросили продовжити молитву про Україну і боротьбу за правду.

Німеччина передасть Україні танки Leopard 2

На першому етапі Німеччина надасть роту з 14 танків Leopard 2 A6 зі складу Бундесверу. Інші європейські партнери в свою чергу передадуть танки Leopard-2.

Підготовка українських екіпажів має розпочатися найближчим часом у Німеччині. На додаток до навчання, пакет також включатиме логістику, боєприпаси та технічне обслуговування систем.

Посли ЄС погодили продовження усіх економічних санкцій проти Росії на пів року

Джерело: кореспондент «Радіо Свобода» Рікард Джозвяк

Посли ЄС офіційно дали «зелене світло» для продовження усіх економічних санкцій Євросоюзу проти Росії ще на шість місяців.

Йдеться про санкції, перші з яких застосували ще у 2014 році після першої агресії Росії проти України, та суттєво розширили з лютого 2022 року з початком повномасштабної війни. 

Росія планує нові наступи, тому Україні потрібно більше танків і зброї, – Генсек НАТО

Джерело: Європейська правда з посиланням на Welt

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав членів Альянсу посилити підтримку Києва, в тому числі танками та іншою важкою технікою.

«Ми знаємо, що Росія планує нові наступи, і ми повинні бути до них готові. Ось чому так важливо, щоб ми продовжували посилювати нашу підтримку України», – сказав Столтенберг.

За його словами, більшість воєн закінчуються за столом переговорів, але те, чого Україна може досягти в таких переговорах, нерозривно пов'язане з військовою ситуацією.

«Тому якщо ми хочемо знайти рішення, за якого Україна виживе як суверенна і вільна країна, то діяти необхідно вже зараз. Більше важкої техніки для України є абсолютно необхідним. Ось чому я вітаю будь-яке оголошення про постачання основних бойових танків в Україну», – сказав генсек.

Столтенберг також вважає, що зараз ризик застосування Росією ядерної зброї низький.

24 січня

Нейтральна Швейцарія планує дозволити реекспорт зброї в Україну

Джерело: Європейська правда

Комісія з політики безпеки Національної ради Швейцарії ухвалила подання та депутатську ініціативу, яка передбачає дозвіл на реекспорт швейцарської зброї з третіх країн до України.

Франція передасть Україні легкі танки

Джерело: Володимир Зеленський

Президент України подякував президенту Франції Еммануелю Макрону за проривне рішення надати легкі танки та за подальше посилення обороноздатності України, зокрема, передовими системами ППО.

«Обговорили й дипломатичні кроки для завершення війни. Окремо наголосив, що спортсменам із Росії не місце на Олімпійських іграх у Парижі», – йдеться у повідомленні.

Німеччина передасть Україні Leopard 2

Джерело: Spiegel

Канцлер Німеччини Олаф Шольц ухвалив рішення передати Україні бойові танки Leopard 2.

За даними видання, йдеться про надання Україні щонайменше однієї роти танків Leopard 2A6. За стандартами НАТО йдеться про 14 одиниць техніки.

Стверджується, що німецькі танки Leopard мають надійти зі складів Бундесверу. У середньо- та довгостроковій перспективі можуть бути підготовлені додаткові танки із запасів, які має німецька промисловість.

Як зазначає Spiegel, рішенню Берліна, очевидно, передували інтенсивні кількаденні консультації із союзниками, особливо США. Канцлер Німеччини Олаф Шольц підкреслював, що хоче постачати Україні бойові танки лише у співпраці з іншими країнами.

Відомо, що німецька армія має на озброєнні 320 танків Leopard 2. Ці танки перебувають на різних стадіях стану, ремонту та готовності до розгортання, і скільки саме з них можуть бути готові для надання Києву, публічно не розкривають.

Крім того, у вівторок стало відомо, що Німеччина отримала запит Польщі про реекспорт в Україну танків Leopard 2. У німецькому уряді заявили, що хочуть розглянути цю заявку максимально швидко. За даними ЗМІ, рішення може бути оголошене вже 25 січня.

12 країн домовились передати Україні близько 100 Leopard 2

Джерело: ABC News

За словами джерела видання, на восьмій зустрічі у форматі «Рамштайн» окрім Польщі та Фінляндії, які публічно погодились передати частину своїх Leopard 2, Іспанія, Нідерланди і Данія також готові надати танки.

Однак для того, щоб «танкова коаліція» могла продовжити обговорення цього питання, необхідна згода Німеччини.

В Україну прибув президент Фінляндії

Джерело: Володимир Зеленський

Ле Пен виступила проти відправки танків в Україну

Джерело: Європейська правда

Лідерка французьких ультраправих Марін Ле Пен заявила, що виступає проти відправки важких танків в Україну, побоюючись, що це може призвести до ескалації конфлікту з росією.

Франція і Захід не повинні відправляти важкі танки в Україну, заявила Ле Пен після того, як президент Еммануель Макрон заявив, що не виключає відправки танків Leclerc в Україну.

«Чи не зробить все це війну ще гіршою?» – запитала вона в інтерв'ю у понеділок.

 

Вона додала, що ескалація ризикує «інтернаціоналізувати конфлікт» і «відійти від мирного вирішення шляхом переговорів».

Німеччина не блокуватиме експорт танків Leopard до України – Боррель

Джерело: Європейська правда

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що Німеччина не блокуватиме експорт танків Leopard 2 до України третіми країнами.

Про це він заявив після зустрічі Ради ЄС у закордонних справах.

«Видається так, що Німеччина не збирається забороняти експорт цієї зброї, якщо деякі країни-члени ЄС, які її мають, захочуть її відправити», – сказав Боррель. 

Він також окреслив деталі нещодавно схваленого пакету військової допомоги ЄС Україні на суму 500 млн євро, плюс ще 45 млн євро на військову тренувальну місію для українських сил.

Таким чином, загальна сума військової підтримки України з боку ЄС становить 3,6 млрд євро, сказав Боррель, додавши, що загальна сума підтримки України з боку блоку – включаючи військову, фінансову, економічну та гуманітарну допомогу – наразі становить 49 млрд євро.

23 січня

ЄС планує провести в Туреччині саміт присвячений річниці повномасштабної війни в Україні

Джерело: Бабель

Ймовірно, захід відбудеться 22 лютого. Там представники Києва та Стамбула обговорюватимуть геополітичні та економічні наслідки війни росії проти України.

Угорщина не блокуватиме рішення ЄС надати Україні 500 мільйонів євро

Джерело: Європейська правда

Угорщина вирішила не блокувати рішення ЄС про надання Україні сьомого траншу в розмірі 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру, який спрямовується на військову допомогу.

У Норвегії обговорять можливу передачу Україні танків Leopard 

Джерело: норвезьке видання Dagbladet

У Норвегії відбудеться закрите засідання розширеного комітету закордонних справ і оборони, присвячене наданню військової допомоги Україні.

Норвезькі журналісти дізналися, що понеділкове засідання буде присвячене Україні, її військовій підтримці, зокрема, танками після заяви глави МЗС Німеччини Анналени Бербок про те, що Берлін не заперечуватиме, якщо Польща відправить Україні свої танки Leopard.

Як зазначається, такий поворот створює нові можливості для Норвегії, яка також має танки Leopard 2.

Естонія в рамках пакету допомоги віддає Україні усі свої гаубиці 155 мм

Джерело: Європейська правда

Естонія у рамках анонсованого минулого тижня рекордного пакету військової допомоги для України передає їй усі наявні гаубиці калібру 155 мм. Про це заявив посол Естонії в Україні Каймо Кууск.

Він оголосив перелік озброєння, який сходиться з інформацією, раніше опублікованою в естонських ЗМІ: 

  • «десятки» гаубиць калібру 155 мм FH-70 та 122-мм D-30; 
  • тисячі артилерійських снарядів калібру 155 мм; 
  • сотні протитанкових гранатометів М2 «Карл-Густаф» із боєприпасами;
  • засоби підтримки артилерійських підрозділів. 

Загальні обсяги естонської військової допомоги для України вже перевищили 1% ВВП Естонії. 

Наступна зустріч у форматі «Рамштайн» відбудеться у лютому

Джерело: Олексій Резніков у Twitter

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що наступна – дев’ята –  зустріч Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн» відбудеться у лютому.

«Це все завдяки наполегливій роботі наших воїнів та представників. Більше довіри означає більше зброї. Для захисту нашої землі, моря... і неба!», – підсумував міністр оборони.

Німеччина не заперечуватиме, якщо Польща відправить танки Leopard 2 німецького виробництва в Україну

Джерело: Українська правда з посиланням на DW

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок в неділю в інтерв'ю французькому телебаченню LCI сказала, що Німеччина не заперечуватиме, якщо Польща відправить танки Leopard 2 німецького виробництва в Україну.

Відповідаючи на запитання, що станеться, якщо Польща відправить свої танки Leopard 2 без схвалення Німеччини, Бербок сказала: 

«Ми не будемо стояти на заваді. Зараз це питання не ставилося, але якби нас запитали, ми б не стали перешкоджати».

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024