Реакція світу на війну росії проти України 6-12 лютого

12 Лютого 2023, 18:25
Танк Leopard 7415
Танк Leopard

Видання Район.Закордон збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення та злочини росії в Україну. 

Інформація оновлюється упродовж тижня. 

***

12 лютого

 Пакистан відправив Україні понад 10 тисяч снарядів до «Градів»

Джерело: The Economic Times

Пакистан відправив Україні понад 10 тисяч снарядів до реактивних систем «Град». Видання пише, що боєприпаси відправили на початку лютого в німецький порт Емден. Звідти їх повезуть в Україну.

Бундесвер у найближчі дні почне тренувати українців на Leopard 2

Джерело: Spiegel

Бундесвер почне тренувати українських військових на танках Leopard 2 наступного тижня.

За інформацією видання, за останні кілька днів німецькі ВПС доставили з Польщі до Німеччини перші групи українських військових із військовою технікою. 

У середині наступного тижня навчання на Leopard 2 розпочнуться на військовому полігоні в Мюнстері у Нижній Саксонії, де вже тренуються українські підрозділи на БМР Marder.

 

Бундесвер планує своєрідний турбокурс для українських військових, частина з яких прибула прямо з передової в районі міста Бахмут. Навчання триватимуть всього шість-вісім тижнів.

11 лютого

Перша партія зенітних гармат L-70, які передає Литва, вже в Україні

Джерело: міністр оборони Арвидас Анушаускас у твітері

Перша партія шведських зенітних гармат L-70, які Литва передає Україні, та боєприпасів до них вже прибули на територію України.

«Партія зенітних гармат L-70 і боєприпасів, які Литва передає Україні для допомоги у захисті критичної інфраструктури, вже прибули в Україну», – повідомив Анушаускас.

США не підтримали пропозицію щодо мирних переговорів з РФ

Джерело: Українська правда

США не підтримали пропозицію президента Бразилії Луїса Сілви про створення групи країн для мирних переговорів про припинення війни в Україні. У Білому домі заявили, що рішення про доречність переговорів з РФ має ухвали президент України Володимир Зеленський.

Наприкінці січня президент Бразилії запропонував себе у якості посередника на переговорах між Росією та Україною. Сілва також запропонував створити групу країн для переговорів про мир в Україні.

У Білому домі пропозицію Бразилії не підтримали, заявивши, що Зеленський повинен самостійно вирішити, чи хоче він переговорів з Росією.

«США будуть підтримувати Україну, щоб вона могла досягти успіху на полі бою і щоб, якщо і коли президент Зеленський вирішить, що настав час вести переговори та сісти за стіл, щоб вирішити це питання дипломатично, він міг зробити це за максимально сильної позиції, такої, яка стане вагомою у переговорах... Як неодноразово казав президент Байден: «Нічого про Україну без України», – заявив координатор Ради національної безпеки Джон Кірбі під час брифінгу у Білому домі.

Шольц сподівається, що до кінця березня 80 Leopard 2 будуть готові до відправки в Україну

Джерело: Укрінформ

Канцлер Німеччини Олаф Шольц, коментуючи результати саміту ЄС, висловив сподівання, що до кінця березня 80 танків Leopard 2 будуть готові до передачі Україні.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи впевнений він, що 2 батальйони, тобто близько 80 танків Leopard 2, дійсно будуть готові до передачі Україні до кінця березня, Шольц заявив: «Сподіваюсь, що врешті-решт це вдасться».

При цьому німецький канцлер визнав, що буде нелегко. Він зазначив, що Берлін намагається просувати це питання з партнерами.

Нідерланди не передаватимуть Україні 18 Leopard 2, орендованих у Німеччини

Джерело: Європейська правда з посиланням на ANP

18 бойових танків Leopard 2A6, орендованих Нідерландами у Німеччини, не входять до плану постачань до України.

За словами міністерки оборони Нідерландів Кайси Оллонгрен, німецький уряд вирішив не передавати ці танки Києву. «Це було військове міркування», – уточнила міністерка.

Водночас, за словами Оллонгрен, якби Берлін усе одно вирішив дати дозвіл відправити ці танки в Україну, «ми б на це все одно не пішли».

Ще в січні прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що країна розглядає можливість викупу орендованих у Німеччини танків, щоб передати їх Україні.

Раніше цього тижня стало відомо, що Нідерланди, Данія та Німеччина домовилися про співпрацю для того, щоби передати Україні близько сотні танків Leopard 1 з промислових складів у Німеччині.

10 лютого

Чорногорія надала Україні військової допомоги загалом на 10 млн євро

Джерело: Vijesti 

Загальна військова допомога Чорногорії Україні з початку повномасштабного російського вторгнення вже перевищила 10 мільйонів євро.

Про це на запит видання повідомило міністерство оборони країни.

Перша партія військової допомоги вартістю 83 650 євро складалась із 7000 сухпайків, 500 шоломів, 300 бронежилетів і 600 бронепластин. Друга, вартістю понад пів мільйона євро, містила міномети 60 мм і 82 мм, а також радянські переносні зенітно-ракетні комплекси «Стрела-2М».

Третій і найбільший на сьогодні пакет військової допомоги Україні від Чорногорії оцінюється у 8,24 мільйона євро. Він складався із 216 ПЗРК «Стрела-2М», 759 зенітних снарядів калібру 57 мм і майже вісім тисяч – калібру 76 мм, а також 2,3 мільйона патронів 7,62 мм.

 

Останній на сьогодні пакет чорногорської військової допомоги Україні був відправлений у вересні 2022 року й містив запчастини для гелікоптерів Мі-8.

Раніше інформація про військову допомогу Чорногорії Україні була засекречена на рівні НАТО, пояснили в міністерстві оборони, але після початку оприлюднення союзниками Альянсу відповідних даних гриф секретності було знято.

У відомстві підкреслили, що Чорногорія продовжуватиме надавати Україні військову допомогу – зокрема розглядає можливість прийняти на лікування поранених українських військових та вестиме діалог із українським Міноборони щодо його потреб на полі бою.

Проросійські партії Словаччини вимагають не передавати Україні МіГ-29

Джерело: «Європейська правда» з посиланням на SME

Спікер парламенту Словаччини Борис Коллар скликав на вівторок, 14 лютого, позачергове засідання, де обговорять питання передання Україні винищувачів радянського зразка МіГ-29.

Про скликання позачергового засідання клопотала опозиційна партія Smer-SD експрем’єра Роберта Фіцо, яка стверджує, що обіцянкою вирішити питання з МіГ-29 виконувач обов’язків глави уряду Едуард Гегер порушив конституцію.

Ще одна партія – позапарламентська проросійська SNS – закликає Гегера не розглядати питання про постачання зброї в Україну взагалі. Партія стверджує, що словацький уряд не має політичного мандату на ухвалення таких важливих рішень.

Швейцарія відхилила запит Іспанії на реекспорт зенітних гармат в Україну

Джерело: Reuters

Швейцарія відхилила прохання Іспанії дозволити їй реекспорт зенітних гармат швейцарського виробництва в Україну.

Про це повідомив у п'ятницю уряд Берна.

Мадрид звернувся до Швейцарії у січні з проханням дозволити відправити в Україну дві 35-міліметрові зенітні гармати, виготовлені у Швейцарії. Запит був поданий попри те, що Іспанія раніше неофіційно була поінформована про те, що це неможливо.

У Литві на радари для України зібрали вже майже 7 млн євро

Джерело: Delfi

Менш ніж за два тижні на радари для України жителі Литви пожертвували майже 7 млн євро. За словами глави організації «Blue/Yellow» Йонаса Омана, перші куплені радари до 24 лютого мають бути доставлені щонайменше в Литву.

«24 лютого мають бути щонайменше в Литві, і це означає, що дуже швидко вони опиняться в Україні. З Литви логістика дуже швидка», - сказав Оман.

«Є тільки один момент, ті папери, документи, які завжди трохи зривають (плани), але все вже запущено і закупівлі вже йдуть. Великих проблем бути не повинно», - запевнив глава «Blue/Yellow».

Він зазначив, що при придбанні такого обладнання, як радари, закупівля, виробництво і доставка здійснюються дуже швидко.

До Бельгії прибула група українських військових

Джерело: Twitter міністерки оборони Бельгії Людивін Дедондер

До Бельгії в межах тренувальної місії Європейського Союзу (EUMAM) прибула група українських військовослужбовців для опанування підводних безпілотників.

«Сьогодні ми вітаємо українських солдатів у Бельгії в межах місії EUMAM. Вони пройдуть навчання на підводних системах, які Бельгія передала Україні. Я висловила їм свою глибоку підтримку і привітала мужність, яку вони демонструють уже майже рік», — зазначила вона.

Україна офіційно попросила Нідерланди про винищувачі F-16 

Джерело: NOS.

Про це повідомила міністерка оборони Нідерландів Кайса Олленгрен. За її словами, прохання зрозуміле, але його нелегко виконати.

«Ми повинні обговорити наявність F-16 з американцями та іншими союзниками. І ми повинні серйозно дивитися на наслідки, це не може статися за одну ніч. Ми повинні бути чесними щодо цього», – сказала Олленгрен.

Масовані удари можуть бути реакцією на успішну поїздку Зеленського до низки європейських столиць 

Джерело: Твіттер

Про це написав голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас.

«Масовані авіаудари Україною з самого ранку. Начебто реакція на дуже успішні візити  президента Зеленського до європейських столиць в останні дні, де його зустрічали як члена сім'ї. Як і у випадку з такими ударами раніше, шансів зламати рішучість українців немає», – написав Маасікас.

 

Україна ремонтуватиме важку бронетехніку в Чехії

Джерело: Sky news

Укроборонпром та компанія VOP CZ домовилися про ремонт важкої бронетехніки ЗСУ у Чехії. Про це заявив директор чеського урядового агентства AMOS з військової співпраці Альош Вітецька.

«Меморандум… містить конкретний план та графік ремонту чи забезпечення запасних частин», — сказав Вітецька.

9 лютого 

Фінляндія передасть Україні танки, найімовірніше, після вступу в НАТО

Джерело: The Wall Street Journal

Фінляндія підтверджує готовність передати Україні певну кількість власних бойових танків Leopard 2, але зробить це, найімовірніше, вже після вступу в Північноатлантичний Альянс.

Високопосадовець Фінляндії повідомив виданню, що Гельсінкі певним чином долучиться до співпраці в межах танкової коаліції, але відмовився розголошувати подробиці. Він додав, що Фінляндія, яка має 1300-кілометровий кордон з Росією, дотримується політики нерозголошення того, яку саме допомогу надсилає Україні.

Литва надішле Україні 36 зенітних гармат L70

Джерело: Бабель

Ця зброя допоможе збивати гелікоптери, безпілотники та дрони-камікадзе.
Литва вже підготувала українських спеціалістів. Міноборони напередодні показувало відео з навчань.

В Євросоюзі анонсують нові санкції проти російських пропагандистів та військових лідерів РФ

Джерело: «Європейська правда»

Президентка Європейської комісії анонсувала санкції проти російських пропагандистів та військових лідерів РФ у новому пакеті санкцій.

Про це вона сказала на пресконференції у Брюсселі з президентом Володимиром Зеленським та президентом Євроради Шарлем Мішелем.

«Росія повинна заплатити за спричинені руйнування і пролиту кров. Ми запропонуємо 10 пакет санкцій. Ми запровадимо санкції проти певної кількості політичних та військових лідерів. Але також, дорогий, Володимире, ми уважно слухали вас під час візиту минулого тижня в Києві, ми покараємо путінських пропагандистів. Тому що їхня брехня отруює громадський простір в Росії та за кордоном», - сказала фон дер Ляєн.

Один з найбільших німецьких виробників зацікавлений постачати Україні свій новітній танк

Джерело: Handelsblatt

Німецький концерн Rheinmetall, який є одним з найбільших виробників зброї у Європі, зацікавлений постачати Україні свій новітній танк Panther та іншу техніку, якби федеральний уряд дав згоду на експорт.

Про це сказав виконавчий директор компанії Армін Паппергер. 

«Ми ведемо розмову з Києвом про експорт танків Panther», – зазначив він. 

Бельгія не може віддати винищувачі Україні - прем'єр

Джерело: Politico

Прем'єр-міністр Бельгії Александр де Кроо Бельгії заявив, що його країна не може передати Україні винищувачі, оскільки сама їх потребує.

Прем'єр сказав, що бельгійські винищувачі використовуються для захисту НАТО в країнах Балтії, а також повітряного простору Бельгії та Нідерландів.

«Нам дуже потрібні наші винищувачі, і ми не можемо їх віддати», – сказав де Кроо.

Нідерланди не виключають надання будь-якої військової підтримки для України

Джерело: Sky News

Нідерланди не виключають надання будь-якої військової підтримки для України. Про це заявив прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте перед самітом ЄС.

«Ми послідовно говорили, що ми нічого не виключаємо, поки між НАТО і Росією не виникне ситуація, передбачена статтею п'ятою», – сказав Рютте.

П'ята стаття НАТО передбачає, що якщо союзник НАТО зазнає нападу, це буде вважатися нападом на всіх інших членів альянсу.

Польща готова передати Києву винищувачі, але не буде робити це першою з країн НАТО 

Джерело: «Європейська правда»

Про це заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, прибувши на саміт лідерів ЄС у Брюсселі у четвер.

«Наша позиція тут однозначна. Можемо діяти тільки спільно у рамках цілого об’єднання Північноатлантичного договору. Якщо таке рішення буде, то ми не будемо тими першими, хто надасть винищувачі, але, напевне, будемо позитивно відповідати на це», - сказав Моравецький.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пообіцяв подальшу і фінансову підтримку України

Джерело: Twitter.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пообіцяв подальшу і фінансову підтримку України, але наголосив, що Угорщина належить до «табору миру».

«Важливий саміт ЄС сьогодні з президентом Володимиром Зеленським. Угорщина продовжить надавати гуманітарну та фінансову підтримку Україні. Ми підтримуємо негайне припинення вогню, щоб запобігти подальшій втраті людських життів. Угорщина належить до табору миру!» – написав Віктор Орбан.

Прем’єр Латвії: не можна зволікати з допомогою Україні, коли Росія скупчує війська на Донбасі

Джерело: Європейська правда

Прем'єр-міністр Латвії Кріш'яніс Каріньш закликав посилити зусилля з допомоги Україні.

Про це він сказав, прибувши на саміт лідерів ЄС у Брюсселі.

«Головний меседж дуже простий - Європа має триматись разом, щоб продовжувати підтримувати України, поки Україна не виграє війну проти російської агресії. Це в інтересах усіх нас», – сказав він.

Каріньш зазначив, що Латвія віддала вже понад 1% свого ВВП Україні, і продовжить це робити у всі можливі способи. 

«Інші держави також повинні посилити свої зусилля, оскільки ми бачимо, як Росія скупчує своїх солдатів на Донбасі. Україні потрібна допомога зараз - ми не можемо чекати», – зазначив він.

Каріньш також виступив за прискорення вступу України до ЄС.

«У наших інтересах, щоб ми фактично працювали над відкриттям формального переговорного процесу, щоб показати українському народу, що ми дійсно цього хочемо, і, звісно, ​​також допомогти їм пройти всі реформи, які їм ще потрібно буде зробити», – сказав він.

«Так, як ми допомагаємо їм виграти війну в Україні, ми також повинні відчинити двері швидше, щоб допомогти наблизитись до Європи в цілому», – додав Каріньш.

SpaceX обмежила українським військовим доступ до Starlink для керування безпілотниками у зоні бойових дій 

Джерело: Reuters

В компанії заявили, що супутниковий інтернет-сервіс Starlink, який забезпечив українським військовим широкосмуговий зв'язок для захисту від російських військових, «ніколи не призначався для використання як зброя».

«Компанія не дозволяла використовувати Starlink як зброю та у наступальних цілях, і керування дронами за допомогою інтернету від SpaceX не входило до домовленостей компанії з українським урядом», - заявила президентка компанії Гвінн Шотвелл

Reuters

8 лютого

 

Німеччина передала Україні чергову партію допомоги для фронту

Джерело: Генштаб ЗСУ
Німеччина передала Україні чергову партію допомоги для фронту, про що свідчить оновлений перелік допомоги на сайті Федерального Уряду Німеччини Bundesregierung.
 
Україні надано:
- 2 зенітних самохідних установки Gepard та 6 тисяч зенітних боєприпасів (всього - 32);
- 5 автомобілів для прикордонників (всього - 120);
- 29 електрогенераторів (всього - 245);
- 6 вантажівок із гаковою системою завантаження (всього - 8);
- 6 мобільних антенних систем (всього - 16);
- 10 контейнерів.
 

Польща планує надати Україні пакет енергетичної допомоги

Джерело: Укрінформ

Найближчими днями Польща направить до України вже третій пакет обладнання, необхідного для відновлення енергетичного сектора нашої країни.

Про це під час засідання комісії Сейму з національної оборони  повідомив заступник міністра закордонних справ Польщі Пьотр Вавжик.

 

 

За його словами, польські енергетичні компанії організовують постачання в Україну обладнання, необхідного для енергетичного сектора України.

 

 

“Найближчими днями буде третій пакет допомоги з енергетичним обладнанням для України”,- повідомив Вавжик.

Британія запровадила нові санкції проти Росії

Джерело: Європейська правда

Велика Британія оголосила про нові санкції проти кремлівських еліт та організацій, що постачають військову техніку.

Загалом пакет санкцій стосується шести організацій, які надають військове обладнання, зокрема безпілотники, для російського вторгнення в Україну, а також вісьмох фізичних та однієї юридичної особи, пов'язаних з фінансовими мережами, які допомагають підтримувати багатство та владу кремлівської еліти.

Сьогоднішні санкції спрямовані проти наступних організацій:

  • Об'єднана двигунобудівна корпорація, виробник російських безпілотників, які були використані для знищення українських бойових машин.
  • РТ-Комплект", який виробляє деталі для гелікоптерів, що використовуються Росією під час нападу на Україну.
  • "Оборонлогістика", яка організовує транспортування та доставку російської військової техніки.
  • "Універсалмаш" і "Ліпєцк", які виробляють або модифікують гусеничні шасі для зенітно-ракетних комплексів, що використовуються російськими збройними силами в Україні.
  • "Топаз", компанія-розробник програмного забезпечення для військової авіації.

Група осіб, пов'язаних з Путіним через непрозорі фінансові мережі, також стала мішенню сьогоднішніх санкцій.

Під санкції потрапила компанія Moscoms LLC, що надає ІТ-послуги. Компанія виступає сполучною ланкою для російської еліти, надаючи хост-домени багатьом учасникам дестабілізації в Україні. Сюди входить LLCinvest.ru, який пов'язаний з 86 компаніями з путінської мережі загальною вартістю 3,7 мільярда фунтів стерлінгів. Домен "LLCInvest" також використовується організацією, яка володіє яхтою "Шелест", пов'язаною з Путіним і регулярно використовуваною для поїздок до його палацу.

До сьогоднішнього пакету також увійшли особи, пов'язані з розкішними резиденціями Путіна, включаючи "палац Путіна" вартістю 100 мільярдів рублів і "дачу Путіна на березі озера":

  • Борис Тітов - уповноважений при президентові РФ з прав підприємців, який отримав цю посаду після купівлі 740 гектарів виноградників на території палацу.
  • Ніколай Єгоров - донедавна заступник голови правління найбільшого приватного нафтопереробного заводу в Росії.
  • Сергій Руднов - власник прокремлівського видання Regnum.
  • Світлана Кривоногих - акціонер банку "Росія" та "Національної Медіа Групи", які послідовно просувають російську агресію в Україні.
  • Віктор Мячин - власник російської компанії з технічного обслуговування та ремонту літаків "Аеростарт".
  • Олексій Репік - голова правління "Р-Фарм", російської фармацевтичної компанії, яка отримала фінансування від Російського фонду прямих інвестицій. Повідомляється, що Репік мав чотири зустрічі з Путіним за останній рік, а також є власником літака M-FINE, яким користується донька Путіна.
  • Євгеній Школов - колишній помічник президента і заступник голови ради директорів ВАТ "Системний оператор Єдиної енергетичної системи".
  • Павєл Тітов - президент "Ділової Росії", асоціації, яка представляє інтереси підприємців і була створена його батьком, Борисом Тітовим.
  •  

 

Чехія допомагатиме Україні виробляти і ремонтувати бронетехніку

Джерело: Укроборонпром

6 лютого Державний концерн «Укроборонпром» і чеський виробник військової техніки – компанія VOP CZ – досягли домовленостей у сфері бронетехніки та підписали відповідні двосторонні документи з конкретним планом-графіком їх реалізації.

Укроборонпром і VOP CZ визначили за пріоритет виробництво, ремонт і спільні розробки броньованої техніки, а також створення ланцюжків постачання деталей та виробів.

Співпраця передбачає виробництво військової техніки, збільшення обсягів виробництва боєприпасів різних калібрів (як на наявних потужностях, так і на новостворених у безпечних місцях), розбудову сервісних хабів з обслуговування та ремонту військової техніки, а також співпрацю у сфері високих технологій, зокрема, створення спільних науково-дослідних центрів.

 

Уряд Великої Британії прийняв рішення розширити програму підготовки українських військових

Джерело: Sky News

Британія включить до програми підготовки навчання морської піхоти та пілотів винищувачів. 

«Я пишаюся тим, що сьогодні ми розширимо цю підготовку від солдат до морської піхоти та пілотів винищувачів, гарантуючи, що Україна матиме армію, здатну захищати її інтереси в майбутньому. Це також підкреслює наше зобов’язання не просто надавати військове обладнання на короткий термін, але й довгострокове зобов’язання стояти пліч-о-пліч з Україною протягом багатьох років», - зазначив  прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак.

 

Японія передала Україні 259 генераторів для потреб енергосектору

Джерело: Урядовий портал

Протягом грудня 2022 – лютого 2023 року Україна отримала гуманітарну допомогу від Японії у вигляді 259 генераторів та комплектуючих. Відповідне обладнання розподілене між підприємствами українського енергетичного сектору, які зазнали пошкоджень від російських атак.

«Росіяни продовжують прицільно обстрілювати українські енергетичні об’єкти по всій країні. Завдяки допомозі наших міжнародних партнерів ми проводимо відновлювальні роботи, забезпечуємо роботу енергетичних підприємств і далі тримаємо наш енергетичний фронт», - зазначив Міністр енергетики України Герман Галущенко.

Надана японською стороною допомога була розподілена між підприємствами вугільної, газовидобувної, газотранспортної галузі, електроенергетичного сектору, а також підприємствами теплокомуненерго різних регіонів України.

 

Німеччина до кінця лютого надасть Україні керовані ракети і додаткові установки Gepard

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на Handelsblatt.

За словами міністра оборони Німеччини Бориса Пісторіуса, до кінця місяця Україна отримає більше керованих ракет, а також п'ять самохідних артилерійських установок Gepard та п'ять інженерних машин Pioneer 2A1 Dachs 

П'ять мостоукладачів типу Biber буде поставлено у березні.

 

Борис Пісторіус в Києві
Борис Пісторіус в Києві

Віцепрезидентка США завітає до Мюнхена, аби підтримати Україну

Джерело: Reuters

Очікується, що віце-президент США Камала Харріс обговорить майбутню підтримку Вашингтоном України, коли вона вирушить на велику європейську безпекову конференцію до Німеччини наступного тижня, оскільки російське вторгнення наближається до річниці.

У своїй промові політикиня відзначить мужність українського народу, підтвердить міжнародну підтримку України та зобов’язання Вашингтона щодо взаємної оборони в рамках НАТО, а також окреслить шляхи подальшої допомоги нашій державі.

 

Камала Харріс
Камала Харріс

 

7 лютого

 

Україна отримала від США газотурбінну станцію General Electric 

Джерело: Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль

Він подякувів за передачу газотурбінної станції партнерам під час зустрічі з Першою заступницею Адміністратора USAID Ізобель Колмен.

«Розраховуємо на отримання додаткових таких установок, аби забезпечити стабільність роботи критичної інфраструктури», - сказав Шмигаль.

Крім того, на зустрічі обговорювалось питання швидкого відновлення та фінансової підтримки України. Прем'єр-міністр України закликав партнерів долучитися до програм підтримки українських підприємців. Як повідомили представники USAID, підтримка малого та середнього бізнесу — перспективний напрямок, і вони розглянуть можливість його фінансування у розмірі до 100 млн дол.

 

 

Данія передасть Україні танки Leopard 1A5

Джерело: DR Nyheder

Списані данські танки Leopard 1A5 почистять, підготовлять та відправлять на поле бою в Україну. Це танки Leopard старішого виробництва, які більше не входять до складу збройних сил Данії.

Танки були продані у 2010 році німецькій компанії FFG.

 

Leopard 1A5
Leopard 1A5

 

Україна отримала від Британії обладнання для швидкого відновлення мостів та залізничної інфраструктури

Джерело: Укрзалізниця

Україна отримала допомогу від британської залізничної компанії Network Rail Infrastructure Limited за сприяння Міністерства транспорту Великої Британії.
Йдеться про необхідне зараз обладнання для швидкого відновлення мостів та залізничної інфраструктури: 45 контейнерів з мостовою системою Acrow 700XS Rail, опорами, обшивкою тунелів та інструментами.
 
В «Укрзалізниці» зазначили, що у січні наші залізничники пройшли навчальний тренінг з роботи із системою Acrow 700XS Rail Bridge.
Загалом залізничники отримають від британських колег допомоги на майже 10 млн фунтів стерлінгів.
 
 

 

Уряд Німеччини сьогодні має схвалити постачання Україні 187 танків Leopard 1

Джерело: РБК з посиланням на Business Insider

Повідомляється, що оборонний концерн Rheinmetall передасть 88 одиниць танків, ще 99 надійдуть від компанії FFG. При цьому перші танки Україна може отримати не раніше середини 2023 року. Точна кількість техніки ще достеменно невідома.

Business Insider зазначає, що багато танків Leopard 1 вимагають ремонту і поки не зрозуміло, чи можливо використовувати всю партію на полі бою, чи частина техніки піде на запчастини.

Нагадаємо, наприкінці січня Уряд Німеччини прийняв рішення про надання українським збройним силам основних бойових танків Leopard-2. На першому етапі Німеччина надасть роту з 14 танків Leopard 2 A6 зі складу Бундесверу.

 

німецький танк Леопард 1
німецький танк Леопард 1

Президент США пояснив рішення не постачати Україні винищувачі F-16

Джерело: сайт Білого Дому

На думку Джо Байдена, винищувачі слід залишити у Сполучених Штатах.

Питання про те, чому він поки що виступає проти постачання Україні F-16, було поставлено Байдену журналістами на Південному повір'ї Білого дому, коли американський лідер повертався зі своєї резиденції в Кемп-Девіді.

"Тому що нам слід залишити їх тут. Це абсолютно інша ситуація", - відповів Байден.

Байден може відвідати Польщу на честь річниці російського вторгнення

Джерело: NBC News

Очікується, що Байден відвідає Польщу цього місяця, щоб відзначити першу річницю вторгнення Росії до України. Візит запланований на кінець лютого. Про це американському виданню повідомили особисті джерела.

Білий дім розглядає способи, якими Байден міг би привернути увагу до стійкості України перед жорстокою військовою кампанією Росії та підтвердити солідарність США з українським народом у міру того, як конфлікт вступає у нову фазу.

Відвідування Європи дасть Байдену особисту нагоду зміцнити єдність в американо-європейському альянсі.

Швейцарія може відмовитися від нейтралітету, аби надавати допомогу Україні

Джерело: Reuters

Швейцарія близька до того, щоб "порвати" зі статусом нейтральної держави, аби скасувати заборону на експорт швейцарської зброї для військових дій в Україні.

«Ми хочемо бути нейтральними, але ми є частиною західного світу», — сказав виданню «Reuters» Тьєррі Буркарт, лідер швейцарської Партії лібералів FDP, яка подала пропозицію уряду дозволити реекспорт зброї до країн з демократичними цінностями, подібними до швейцарських.

Він також додав, що у Швейцарії не має бути права вето, щоб заважати іншим допомагати Україні. 

«Якщо ми це зробимо, ми підтримаємо Росію, а це не є нейтральною позицією», - сказав Буркарт.

Макрон обговорив постачання Україні зброї з прем'єром Італії

Джерело: La Provence

Президент Франції Еммануель Макрон заявив про свою угоду з прем'єр-міністром Італії Джорджією Мелоні про військову підтримку України.

Макрон та Мелоні мали телефонну розмову та «вітали спільні дії Франції та Італії щодо підтримки України на військовому рівні, зокрема, спільно прийняте наприкінці минулого тижня рішення про надання SAMP/Т – системи протиповітряної оборони MAMBA, яка повністю задовольнить першочергові потреби , висловлені Києвом", - повідомили в Єлисейському палаці.

Перед європейським самітом у четвер та п'ятницю у Брюсселі «два лідери висловили рішучість продовжувати цю підтримку з часом» , додав французький голова.

 

 

6 лютого

 

У Британії бійці ЗСУ вчаться воювати в урбанізованій місцевості

Джерело: Міноборони України

Військовослужбовці Збройних Сил України в рамках базової загальновійськової підготовки у Великій Британії вивчають порядок підходу та проникнення особового складу в будівлю під керівництвом інструкторів 3-го батальйону Канадської легкої піхоти Принцеси Патриції 1-ї Канадської механізованої бригадної групи 3-ї Канадської дивізії Збройних Сил Канади в рамках операції UNIFIER - UK

 

Уряд Норвегії хоче виділити на допомогу Україні понад 6 мільярдів євро протягом 5 років

Джерело: Європейська правда

Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре хоче, щоб Стортинг (парламент) виділив Україні 75 мільярдів норвезьких крон (6,5 млрд євро) в рамках антикризового пакету протягом п'яти років. 

Лідери Стортингу у понеділок зустрічаються для обговорення пакету допомоги. Прем'єр-міністр Йонас Гар Стьоре і міністр фінансів Трігве Слагсволд Ведум представляють пакет лідерам парламенту.

 

Він включає в себе як грошову допомогу, так і допомогу зброєю Україні, а також допомогу іншим країнам, які постраждали від наслідків війни. Пакет є результатом бюджетної угоди між правлячими партіями - Лейбористською партією та Центристською партією і SV - минулої осені.

У США почали завантажувати бронемашини для відправки в Україну

Джерело: Бабель

У порту Чарльстона (Північна Кароліна, США) почали вантажити понад 60 бронемашин M2 Bradley для відправки в Україну.

Естонія з 6 лютого заборонила водіям ввозити на територію країни бензин у каністрах з росії

Джерело: Укрінформ

«Нафтопродукти з росії забороняється з 6 лютого купувати, ввозити та передавати», – сказала керівник служби із заборон і обмежень, що представляє сферу захисту суспільства при митному відділі Податково-митного департаменту Пірет Тінкус.

За її словами, паливо, яке використовується для механічних транспортних засобів, також входить до списку заборонених товарів.

«На сьогодні приблизно у 80% легкових автомобілів при першому перетині кордону з Естонією є 10-літрова каністра з паливом, крім стандартного заправленого паливного бака в машині», - додала вона. 

Виходячи з правових актів, мешканець Європейського союзу має право купити паливо в росії у разі, якщо воно необхідне для завершення поїздки та повернення на територію Європейського союзу. За словами Тінкус, це означає, що пасажир має право ввозити до Європейського союзу паливо, яке знаходиться в стандартному паливному баку транспортного засобу і яке призначене для використання в ньому.

Радбез ООН обговорить гуманітарну ситуацію в Україні, спричинену війною рф

Джерело: Укрінформ

У понеділок, 6 лютого, Рада Безпеки ООН обговорить гуманітарну ситуацію в Україні, що склалася через російську війну.

 

Ініціаторами обговорення цього питання виступають Франція та Еквадор, які консультувалися з українською делегацією в ООН.

Засідання розпочнеться о 10:00 (17:00 за Київським часом).

Крім того, як повідомили в секретаріаті РБ, 8 лютого Радбез збереться на вимогу росії для обговорення поставок західних озброєнь Україні.

17 лютого рф має намір розповісти Раді Безпеки ООН про нібито недотримання Україною рік тому «Мінських угод», відомих як «Мінськ-2».

До Польщі прибув перший канадський танк для України

Джерело: Твіттер міністерки оборони Канади Аніти Ананд

До Польщі прибув перший канадський танк Leopard 2, який згодом вирушить до України.

«Разом із нашими союзниками, ми скоро розпочнемо навчати Збройні сили України використовувати цю техніку», – заявила Ананд.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024