Скільки з обіцяних європейських грошей отримала Україна

21 Лютого 2023, 19:10
Скільки з обіцяних європейських грошей отримала Україна 2161
Скільки з обіцяних європейських грошей отримала Україна

Відповідно до аналізу міжнародної фінансової підтримки, Міністерство фінансів України отримало 31 мільярдів євро до грудня 2022 року з 64 мільярдів євро, обіцяних західними країнами з початку повномасштабної війни.

Про це, посилаючись на дані Financial Times повідомляє Економіка 24.

Про це свідчать дані дослідження Кільського інституту світової економіки. ЄС і Європейський інвестиційний банк разом пообіцяли виділити близько 30 мільярдів євро з початку вторгнення, що є найбільшою часткою бюджетної підтримки Заходу для України. Проте 17,5 мільярдів євро з цієї суми ще не надійшли до Києва.

Є проблема з виплатами в тому, що вони мінливі, затримані і нестабільні. Найгірша ситуація була минулого літа, коли багато обіцяли, але мало виконували, — сказав Тимофій Милованов, засновник Київської школи економіки та радник в адміністрації президента України Володимира Зеленського.

У листопаді минулого року ЄС переглянув структуру виплат своєї підтримки, пообіцявши «регулярну та передбачувану фінансову допомогу» у розмірі до 18 мільярдів євро на 2023 рік зі ставкою близько 1,5 мільярда євро щомісяця.

Міністерство фінансів України повідомило, що минулого року дефіцит бюджету становив 5 мільярдів доларів на місяць. «Навіть за допомогою міжнародних партнерів не вдалося повністю профінансувати цей дефіцит», – йдеться в заяві міністерства.

У 2022 році були «затримки з наданням Україні вже оголошеного фінансування», заявили в міністерстві, цю прогалину Київ намагався заповнити, друкуючи більше грошей, «що в свою чергу мало негативні наслідки».

Міністерство заявило, що прогнозує дефіцит у розмірі 38 мільярдів доларів на цей рік, що менше, ніж у 2022 році, і що його пріоритетом є залучення коштів від країн-донорів та міжнародних фінансових установ.

«Ми очікуємо отримати своєчасне, ритмічне та передбачуване фінансування від міжнародних партнерів», — заявили в міністерстві, додавши, що минулого тижня досягли попередньої угоди з МВФ, яка може прокласти шлях до повноцінної програми фінансової допомоги.

Читайте також: «Зброя і допомога до кінця»: що пишуть у світі про історичний візит президента США Джо Байдена до Києва

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024