В Албанії й Ірландії з'явилися аудіоекскурсії українською

28 Лютого 2023, 10:55
В Албанії й Ірландії з'явилися аудіоекскурсії українською 463
В Албанії й Ірландії з'явилися аудіоекскурсії українською

У місті Корча в Албанії відкрито «Українську книжкову поличку» та запущено україномовний аудіогід в Музеї середньовічного мистецтва, ще один аудіогід запрацював у бібліотеці Трініті-коледжу в Ірландії.

Проєкти реалізовані в межах ініціативи дружини Президента Олени Зеленської, повідомляють у пресслужбі ОП.

За участю посольства України в Албанії та за підтримки першої леді країни Арманди Бегай у Корчі відбулися дві культурні події: відкриття «Української книжкової полички» в Центральній публічній бібліотеці ім. Тімі Мітка та впровадження українського аудіогіда в Національному музеї середньовічного мистецтва.

В ОП зауважили, що «Українська книжкова поличка» в Корчі є третьою в Албанії – такі ж раніше з’явилися в Національній бібліотеці Албанії (м. Тирана) та в публічній бібліотеці міста Дуррес. Загалом цей проєкт, ініційований першою леді України, вже реалізовано у більш як 20 країнах, зокрема в Австрії, Естонії, Латвії, Литві, Нідерландах, Словаччині, Туреччині, Чехії, Греції, Франції тощо. Він покликаний підвищувати обізнаність світу щодо української літератури, історії, культури.

Крім того, було запущено україномовний аудіогід у Національному музеї середньовічного мистецтва в місті Корча, відомому однією з найбільших у світі колекцій візантійських ікон, виробів із кераміки, дерева, цінних металів і коштовного каміння. Він став першим албанським музейним закладом, де можна прослухати аудіоекскурсію українською.

 Ще один аудіогід українською мовою у межах проєкту першої леді днями запрацював у старій бібліотеці Трініті-коледжу в Ірландії. Він дасть змогу українським відвідувачам, випускникам, працівникам і студентам ознайомитися з 1200-річною Келлською книгою (The Book of Kells) - цей рукопис вважається найбільшим культурним скарбом Ірландії.

Читайте також: Українці у Варшаві зможуть безкоштовно відвідати матч «Шахтар» - «Феєноорд»

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024