У ЄС почала діяти посилена Шенгенська інформаційна система

07 Березня 2023, 15:30
У ЄС почала діяти посилена Шенгенська інформаційна система 599
У ЄС почала діяти посилена Шенгенська інформаційна система

Починаючи з 7 березня 2023 року почала діяти оновлена ​​Шенгенська інформаційна система (SIS), яку використовують для обміну інформацією з метою забезпечення безпеки та управління кордонами в Європі. 

Про це, посилаючись на пресслужбу Єврокомісії, повідомляє Європейська правда.

«Сьогодні вступає в дію оновлена Шенгенська інформаційна система (SIS). SIS є найбільшою в Європі системою обміну інформацією з питань безпеки та управління кордонами», - йдеться у повідомленні.

Ця система надає інформацію про розшукуваних або зниклих безвісти осіб, громадян третіх країн, які не мають законного права перебувати в ЄС, а також про загублені або викрадені предмети – наприклад, автомобілі, вогнепальну зброю, човни та документи, що посвідчують особу.

«Оновлена SIS є основою найсучаснішої системи управління кордонами у світі, яку ми будуємо. Разом з Системою в'їзду/виїзду (EES) та Європейською системою інформації та авторизації подорожей (ETIAS) SIS буде частиною архітектури взаємодії», – додали у комісії.

Оновлена SIS посилена шляхом включення нових категорій попереджень, біометричних даних, таких як відбитки долонь, відбитки пальців і ДНК зниклих безвісти осіб, а також додаткових інструментів для боротьби зі злочинністю і тероризмом. Ця модернізація є важливою, оскільки вона також дозволить здійснювати превентивні оповіщення для захисту вразливих осіб та стримування нелегальної міграції. Ця модернізація має на меті надати національним органам влади більш повну і надійну інформацію для посилення безпеки та управління кордонами в Європі.

Рада ЄС затвердила посилення Шенгенської інформаційної системи ще у листопаді 2018 року.

На сьогодні оновлена ​​SIS працює в 30 країнах Європи (26 держав-членів ЄС і асоційованих країн Шенгенської угоди).

Читайте також: Євросоюз виділяє понад 17 мільйонів євро на проєкт цифрової трансформації для України

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024