Український борщ у Польщі: скільки коштує приготувати традиційну страву

Борщ – головна страва української кухні та відома у світі. Він опинився у списку 20 найсмачніших супів за версією американського видання CNN. А нещодавно внесений ще й до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.
За різними оцінками, нині у Польщі знаходиться близько 2,3 мільйона українців. Більшість з них (1,2-1,3 мільйона) прибули до країни до 24 лютого 2022 року. Кореспондентка Район.Закордон з'ясувала, у скільки у Польщі обійдеться традиційний український борщ, якщо готувати його вдома.
Майже кожна господиня може похизуватися вміннями приготування цієї страви та власним рецептом.
Аби дізнатися, у скільки обійдеться чотири літри українського борщу в Польщі, ми побували в супермаркеті Biedronka й проаналізували ціни.
Щоб приготувати чотири літри класичного борщу для середньостатистичної родини підготуємо такі інгредієнти:
- яловичина — 400-500 грамів,
- буряк — 400 грамів,
- капуста — 300 грамів,
- картопля — 500 грамів,
- морква — 300 грамів
- ріпчаста цибуля — 150 грамів,
- томатна паста — 2 столові ложки,
- часник і зелень на смак,
- лавровий лист — 1-2 шт,
- соняшникова олія — 2-3 столові ложки.
У супермаркеті картопля (1 кг) коштує 2,69 злотих, за моркву просять 4, 50 злотих за кг, капуста коштує – 6, 99 злотих за кг, цибуля – у межах 5.49 – 6.99 злотих за кг.
За 400 г буряка нам потрібно буде заплатити 4 злотих, за олію 5.49 – 6.99 злотих, часник – 6.99 злотих, томатна паста 5 злотих, лавровий лист – 2 злотих.
Найдорожчий інгредієнт у цій страві – яловичина. За 500 грамів м'яса треба буде заплатити 3,44 злотих.
Робимо калькуляцію на приготування і бачимо, що для того аби приготувати 4 літри традиційного українського борщу, потрібно витратити трохи більше ніж 32 злотих. Це більш як 280 гривень.
Читайте також: Для комфортного життя українців за кордоном створили мобільний застосунок I’m Ukrainian
Лілія МАЗЕЛЮК