Реакція світу на війну росії проти України 20 – 26 березня

26 Березня 2023, 16:28
Реакція світу на війну росії проти України 7888
Реакція світу на війну росії проти України

Видання Район.Закордон збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення та злочини росії в Україну. 

Інформація оновлюється упродовж тижня. 

***

26 березня

Друга група українських артилеристів завершує навчання на САУ AS90 у Британії

Джерело: Генштаб ЗСУ

Друга група українських військових завершує навчання на 155-мм самохідній артилерійській установці AS90. 

Програма тренувань є частиною зобов’язання Великої Британії підтримувати Україну в її боротьбі з Росією.

Понад 1000 британських військовослужбовців беруть участь у реалізації програми, яку здійснюють на об’єктах Міністерства оборони Великої Британії на північному заході, південному заході та південному сході Британії.

 

Навчання на AS90 відбувається в спеціалізованому закладі під контролем Королівської школи артилерії. Їх проводять офіцери та солдати Королівського артилерійського полку.

AS90 - це гнучка, високоточна сучасна артилерійська система, яка забезпечує броньований захист свого екіпажу, одночасно дозволяючи йому вражати цілі на великій відстані.

Українські військовослужбовці пройшли спеціальне навчання з усіх аспектів експлуатації та обслуговування системи AS90.

Франція передала Україні 183 тонни енергетичного обладнання

Джерело: Міністерство енергетики України

Із серпня 2022 року Франція відправила Україні 22 вантажі енергетичного обладнання як гуманітарної допомоги загальною вагою 183 тонни.

Серед обладнання – генератори різної потужності, автоматичні вимикачі, спецодяг, роз’єднувачі, освітлювальні прилади, хімічна продукція, газове обладнання, необхідне для проведення ремонтних робіт.

У березні цього року з Франції надійшли 1389 конвекторів та 11 генераторів, їх надала французька громадська організація «Електрики без кордонів».

Міністр енергетики Герман Галущенко подякував Франції за допомогу енергетичному сектору України. 

Північна Македонія має намір передати Україні 12 бойових гелікоптерів

Джерело: Європейська правда

Міністерка оборони Північної Македонії Слав’янка Петровська повідомила, що македонський уряд запропонує передати Україні 12 вертольотів Мі-24. 

Петровська зазначила, що Генштаб Північної Македонії завершив аналіз того, чи може країна надати Україні вертольоти Мі-24. За словами міністерки, на засіданні уряду в середу винесуть пропозицію про ухвалення відповідного рішення.

 

 

Вона підкреслила, що це рішення не вплине на боєздатність армії Північної Македонії.

«Вся техніка, яка наразі передана, окрім того, що це на прохання українців, вона їм потрібна, і це техніка, якою українська армія вміло користується. Це техніка, у якої відповідно до наших планів завершується термін експлуатації», – сказала Петровська.

Крім того, Міністерство оборони країни придбає нові багатоцільові вертольоти, ймовірно, вісім одиниць.

Уряд за координації СБ напрацьовує механізми фінансування основних галузей економіки

Джерело: пресслужба Мінекономіки

Міністерство економіки напрацьовує механізми фінансування ключових галузей економіки за координації Світового банку.

Це стало відомо за підсумками зустрічі першого віце-прем’єр-міністра України – міністра економіки України Юлії Свириденко з регіональним віцепрезидентом Світового Банку Анною Б’єрде.

«Уряд України тісно співпрацює з країнами-донорами, Європейською Комісією та Світовим Банком для забезпечення фінансування пріоритетних галузей економіки, покриття дефіциту бюджету, розвитку приватного сектору. Ми очікуємо на залучення $3,1 млрд дол., які мобілізують більше ніж $18 млрд дол. для економіки України. Ми звертаємось до наших іноземних партнерів для співфінансування ключових галузей економіки та координації проектів з відновлення України», – зазначила Свириденко.

Зазначається, що серед пріоритетних напрямів на сьогодні є страхування воєнних та політичних ризиків, зокрема, йдеться про створення цільового міжнародного трастового фонду перестрахування та страхування воєнних ризиків для малого та середнього бізнесу. Реалізація цього проекту зробить доступними страхові продукти, що збільшить приток прямих іноземних інвестицій в Україну та мобілізує внутрішній ре-інвестиційний потенціал.

Гендиректор МАГАТЕ наступного тижня приїде на Запорізьку АЕС

Джерело: сайт МАГАТЕ

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріно Гроссі наступного тижня відвідає Запорізьку атомну електростанцію.

Як зазначається, Гроссі має намір особисто оцінити ситуацію з ядерною безпекою на ЗАЕС, а також підкреслити нагальну потребу захистити станцію під час військового протистояння.

Це буде вже друга його поїздка на захоплену росіянами електростанцію.

«Я вирішив знову поїхати на Запорізьку атомну електростанцію, щоб на власні очі побачити, як розвивається ситуація з вересня та поспілкуватися з тими, хто експлуатує об’єкт у цих безпрецедентних та дуже складних умовах. Я, як і раніше, сповнений рішучості продовжувати робити все, що в моїх силах, щоб допомогти зменшити ризик ядерної аварії під час трагічної війни в Україні», – заявив Гроссі.

Він наголосив, що попри постійне перебування експертів МАГАТЕ на електростанції впродовж семи місяців, ситуація на ЗАЕС нестабільна.

25 березня

Польща у кілька разів збільшить виробництво боєприпасів для потреб України

Джерело: RMF FM

Польський виробник боєприпасів Dezamet, що входить до складу державної компанії Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ), значно збільшить потужності для виробництва боєприпасів, щоб забезпечити постачання в Україну.

Про це заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький в інтерв’ю RMF FM.

Ця заява була зроблена напередодні запланованого на понеділок візиту комісара ЄС з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретона на підприємство.

Dezamet, який виробляє боєприпаси для артилерії, мінометів і гранатометів, є одним з понад 50 підприємств групи PGZ, що виробляють зброю.

«Цей завод може розраховувати на нові замовлення і кошти, ми будемо запускати нові виробничі лінії на цьому та інших підприємствах з виробництва боєприпасів», – сказав Моравецький, відповідаючи на запитання про візит Бретона на завод.

«Ми хочемо якомога швидше збільшити обсяги виробництва в кілька разів», – сказав він.

Прем'єр-міністр підкреслив, що він також розраховує на те, що приватні компанії в Польщі збільшать виробництво боєприпасів.

 

Ердоган у розмові з Путіним закликав його негайно припинити війну в Україні

Джерело: Daily Sabah

У телефонній розмові зі своїм російським колегою президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган підтвердив необхідність «негайного припинення» війни в Україні в Україні.

Ердоган вказав Путіну на «важливість значення, яке Туреччина надає негайному припиненню російсько-українського конфлікту шляхом переговорів», йдеться в заяві Управління комунікацій Туреччини.

Він також подякував Путіну за його «позитивну позицію щодо продовження Чорноморської зернової ініціативи».

Туреччина, Організація Об'єднаних Націй, Росія та Україна підписали угоду в Стамбулі в липні минулого року, щоб відновити експорт зерна з трьох українських портів, які були заблоковані після початку війни в лютому.

Латвія не підтримує виключення з санкцій ЄС білоруських міндобрив

 Джерело: портал Delfi.

Латвія не підтримує послаблення обмежень на експорт добрив з Білорусі шляхом застосування винятку із санкцій Європейського союзу.

Про це заявила речниця міністерства закордонних справ Латвії Діана Егліте.

Президент Литви Гітанас Науседа раніше заявив, що Литва виступає проти ініціативи щодо послаблення обмежень на експорт добрив з Білорусі, яка підтримує Москву. Позицію Литви підтримують й інші країни регіону, зокрема Латвія.

Егліте пояснила, що санкції проти режиму білоруського авторитарного лідера Александра Лукашенка було запроваджено у зв'язку з його жорстоким насильством над громадянським суспільством Білорусі після фальсифікації президентських виборів 2020 року.

 

Санкції було застосовано також у зв'язку із загрозою цивільній авіації ЄС 2021 року, коли в Мінську примусово посадили літак Ryanair, гібридними атаками на ЄС, прямою підтримкою нелегального потоку громадян третіх країн через зовнішні кордони ЄС, а також у зв'язку з підтримкою Білоруссю повномасштабної агресії Росії проти України.

За словами рочниці МЗС Латвії, поки дії білоруської влади не зміняться, наприклад, не буде прогресу щодо прав людини, масового звільнення політв'язнів, припинення гібридних атак, Латвія не підтримає ослаблення санкцій проти режиму Лукашенка.

24 березня

Зеленський у Києві вручив главі МЗС Литви орден Ярослава Мудрого

Джерело: Зеленський у Facebook

Президент Володимир Зеленський у п’ятницю вручив міністру закордонних справ Литви Габріелюсу Лансбергісу, який прибув до Києва, орден князя Ярослава Мудрого III ступеня.

Коментуючи вручення Ландсбергісу нагороди, президент подякував йому й Литві загалом за підтримку України.

«Ми цього ніколи не забудемо. Вам завжди раді в Україні», – підкреслив він.

Прокоментував отримання ордену й сам очільник МЗС Литви.

«Ця нагорода є визнанням величезної, щирої та непохитної підтримки, яку народ Литви надає Україні. Я пишаюся тим, що везу цю нагороду додому», – написав він у Twitter.

Франція додатково виділить 6 мільйонів євро на розвиток Grain from Ukraine

Джерело: Укрінформ

Для подальшого розвитку програми із забезпечення продовольчої безпеки в світі уряд Франції надасть Україні ще 6 млн євро.

Про це під час брифінгу в порту «Чорноморськ» заявив перший радник посла та тимчасово повірений у справах посольства Французької Республіки в Україні Бенжамен Роріг.

«Президент Французької Республіки оголосив про виділення додаткових 6 млн євро на підтримку програм, яку реалізує Всесвітня продовольча програма. І яка спрямована на доставку українського зерна до споживачів в Ємені та Судані. Цей внесок додається до 14 млн євро, які були виділені раніше для доправлення зерна з України до Сомалі», - повідомив Роріг.

Вільнюс долучиться до відбудови Маріуполя після деокупації

Джерело: Телеграм Маріупольської міської ради

Мери Маріуполя і Вільнюса Вадим Бойченко та Ремігюс Шимашюс підписали декларацію солідарності для спільної співпраці з відбудови Маріуполя після деокупації.

«Маріуполь планує вивчати досвід Вільнюса з декомунізації міської архітектури. Про це домовилися мери Маріуполя та Вільнюса. Очільники міст підписали декларацію солідарності, що стало початком спільної співпраці з відбудови українського Маріуполя після деокупації», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що мер литовської столиці Шимашюс відзначив важливість підтримки України.

У міськраді констатували, що на сьогодні Вільнюс є одним з найбільш перспективних міст Європи, також має досвід відбудови після Другої світової війни, який треба використовувати під час розробки проєкту відродження Маріуполя – Mariupol Reborn.

За словами Бойченка, Маріуполь буде звільнено, тож вже йде робота над планом його відродження.

Польща хоче збільшити європейський фонд із фінансування зброї для України

Джерело: RMF24
Польща виступає за збільшення Європейського фонду миру, з якого фінансується закупівля зброї для України.

Про це у Брюсселі заявив у четвер глава польського уряду Матеуш Моравецький.

Як зазначив польський прем’єр, Польща передала Україні частину свого озброєння, зокрема пострадянського виробництва. Натомість Варшава закуповує нове західне та власне озброєння, зокрема самохідні артилерійські гаубиці Krab чи бронетранспортери Rosomak. Частину коштів на закупівлю цього озброєння Польща отримує з Європейського фонду миру. Донині Польща отримала з цього фонду близько 200 млн злотих (приблизно 43 млн євро). За словами Моравецького, Польща через 2-3 тижні отримає чергові 200 млн євро з цього фонду.

«Я також переконував, і мій голос був дуже сильним, що цей фонд має бути більшим. Він повинен становити не 3,5 мільярда євро, а бути значно вищим», – наголосив польський прем’єр.

Євросоюз передав Миколаївщині 500 модульних будинків для переселенців, Херсонщині – 600

Джерело: омбудсмен Дмитро Лубінець у Телеграм
 

Офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини продовжує сприяти реалізації проєкту Єврокомісії з облаштування мобільних будинків для переселенців у Миколаївській та Херсонській областях.

За його словами, на Миколаївщину доправили 500 таких будинків, на Херсонщину – 600.

«Здебільшого їх встановлюватимуть на власних присадибних земельних ділянках громадян на період відновлення пошкодженого або зруйнованого майна. Також розглядається питання облаштування «пунктів незламності» в громадських місцях», – повідомив омбудсмен.

Мобільні будинки можна адаптувати як для теплої, так і для холодної погоди. Вони є багатофункціональними: конструкції дозволяють переобладнати їх у більші модулі й застосовувати як спільні кухні, дитячі зони, медичні кабінети, гуманітарні пункти тощо. До будинків додатково надають ліжка з матрацами, постільну білизну та електрообігрівачі.

Німеччина передала Україні чергову партію військової допомоги

Джерело: сайт Федерального уряду ФРН

У новому пакеті переданих Німеччиною Україні озброєнь кулемети, запасні частини для броньованої техніки, дрони та інженерні броньовані машини Dachs.

Так, доставлено 100 кулеметів MG3, які встановлюються на танках Leopard, БМП Marder і інженерних броньованих машинах Dachs. Самих таких інженерних машин передано 3 одиниці (раніше подібні не передавалися).

Прибули в Україну запасні частини для Leopard і Marder. Про передачу їх самих поки не повідомляється. 

Також передано 30 систем виявлення дронів (загалом Україна тепер має таких 90).

Дрони та Dachs поставлені промисловістю, інше – із запасів Бундесверу.

Португалія виділить 75 тисяч євро на збір доказів воєнних злочинів в Україні та направить експертів

Джерело: Euractiv

Португалія зробить фінансовий внесок для підтримки збору доказів воєнних злочинів в Україні, а також може направити експертів зі свого головного органу кримінального розслідування – Судової поліції (PJ) – та Національного інституту судової медицини.

Міністерство юстиції повідомило, що міністерка Катаріна Сарменто е Кастро оголосила про добровільний внесок у розмірі 75 тисяч євро на підтримку міжнародного збору судових доказів на території України, але розглядаються й інші форми співпраці.

«Що стосується підтримки розслідувань Міжнародним кримінальним судом воєнних злочинів, скоєних в Україні, зокрема злочину агресії, Португалія вже надала додаткову підтримку шляхом відрядження національного експерта з Судової поліції та авансової сплати національного внеску до МКС», – повідомили у міністерстві.

 

У міністерстві заявили, що уряд розглядає можливість «відрядження експертів з прокуратури та Національного інституту судової медицини і криміналістики для роботи в судово-медичних групах на місцях на ротаційній основі».

Саміт ЄС підтримав створення міжнародного механізму реєстрації збитків України, завданих РФ

Джерело: висновок саміту лідерів ЄС

Європейська рада підтримала створення міжнародного механізму для реєстрації збитків, завданих Росією під час військового вторгнення в Україну.

У документі вказується, що Європейський Союз залишається відданим підтримці відновлення та реконструкції України у координації з міжнародними партнерами.

«У цьому контексті Європейська рада підтверджує повну підтримку ЄС створення міжнародного механізму для реєстрації збитків, завданих Росією», – йдеться у висновках.

 

В ЄС також заявили, що разом з партнерами активізують роботу з використання заморожених та іммобілізованих активів Росії для відновлення України та з метою відшкодування збитків, відповідно до законодавства ЄС та міжнародного права.

Парламент Швеції схвалив відправлення Україні САУ Archer і танків Leopard 2

Джерело: Європейська правда

Шведський парламент схвалив пропозицію уряду країни про передання Україні нового пакета військової допомоги, в якому передбачені самохідні артилерійські установки Archer і танки Leopard 2.

Відповідно до ухваленого парламентом рішення, уряд Швеції може передати Україні військове обладнання та боєприпаси на загальну суму 6,2 мільярда крон (554 мільйона євро). Конкретно йдеться про танки Leopard 2, САУ Archer та легку протитанкову зброю Robot 57.

«Уряд обґрунтовує свою пропозицію тим, що надання військового обладнання Україні відповідає інтересам Швеції», – зазначили в парламенті.

23 березня 

Іспанія відправить перші 6 танків Leopard до кінця наступного тижня

Джерело: Міністерства оборони Іспанії 

Іспанія надішле свою першу партію бойових танків Leopard 2A4 в Україну до кінця наступного тижня.

Про це йдеться в заяві Міністерства оборони Іспанії в четвер.

Шість танків Leopard 2A4, які готують до відправлення, пройшли останні перевірки на заводі поблизу Севільї на півдні Іспанії.

Міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес відвідала завод у четвер і повідомила, що незабаром туди прибудуть для перевірки та випробувань ще чотири танки Leopard 2A4, призначені для України.

Фінляндія вирішила передати Україні три танки Leopard 2

Джерело: фінське видання MTV

Міністр оборони Фінляндії Антті Кайкконен анонсував передачу Україні трьох танків Leopard 2.

Передача Leopard 2 є частиною 14 пакета військової допомоги, рішення про який президент Фінляндії Саулі Нііністьо схвалив сьогодні на пропозицію уряду.

Крім того, Фінляндія забезпечить Україні навчання, пов'язане з використанням та обслуговуванням танків Leopard 2.

Вартість нинішнього пакета допомоги у сфері оборонного обладнання становить близько 161 мільйона євро.

Загальна вартість усіх пакетів військової допомоги, наданих Фінляндією Україні, становить близько 910 мільйонів євро.

У Гаазі підписали угоду про відкриття в Україні польового офісу прокурора МКС

Джерело: Twitter генпрокурора Андрія Костіна

У будівлі Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі відбулося підписання угоди про відкриття в Україні польового офісу прокурора МКС.

«Ще один крок до забезпечення повної відповідальності за міжнародні злочини. Підписав Угоду про відкриття представництва Міжнародного кримінального суду в Україні з секретарем МКС Пітером Льюїсом. Для мене честь розпочати цю нову главу нашої співпраці», – написав генпрокурор Андрій Костін.

«Переконаний, ми не зупинимося, допоки всі винні у міжнародних злочинах, скоєних проти України, не будуть притягнуті до відповідальності. Включно з вищим військово-політичним керівництвом злочинного режиму РФ», – додав Костін.

Він висловив сподівання, на подальшу співпрацю у розслідуванні та переслідуванні злочинів РФ проти України.

Рішення про відкриття офісу було прийнято ще 3 березня.

«Це означає, що команда прокурора Каріма Хана зможе працювати в Україні в більш стабільних умовах. І це дозволить їм не тільки перебувати більший термін в Україні, але й мати відповідний офіс, який буде захищений в усіх можливих вимірах», – сказав він.

Словаччина передала Україні перші чотири винищувачі МіГ-29

Джерело: сайт Міноборони Словаччини

Словаччина передала Збройним силам України перші чотири винищувачі МіГ-29.

Перекидання винищувачів здійснювали українські пілоти за допомогою Військово-повітряних сил Словаччини й українського персоналу.

«Дякую всім причетним за чудову професійну роботу. Словаччина на правильному боці, і цим жестом ми як країна вписалися великими літерами в сучасну світову історію, що говорить про своєчасну допомогу, щиру солідарність і велич нації», — сказав міністр оборони Ярослав Надь.

Найближчими тижнями решту літаків буде передано Україні, але з оперативних причин у відомстві не надають жодних подробиць.

Їхня передача буде підтверджена одразу після безпечної передачі українській стороні, як і в цьому випадку.

Загалом Словаччина передає Україні 13 винищувачів радянського виробництва.

У Чехії зібрали 30 млн крон на РСЗВ для України

Джерело: Ceske Noviny

Чеська ініціатива «Подарунок для Путіна» (Dárek pro Putina) зібрала 30 мільйонів крон (понад 1,2 млн євро) на купівлю для України реактивної системи залпового вогню RM-70.

Як повідомив журналістам Мартін Ондрачек з ініціативи «Подарунок для Путіна», поставка також включатиме 365 ракет.

«Сьогодні ми перевищили позначку у 30 мільйонів крон, наша мета - 50 мільйонів. Машина, яку ми хочемо придбати, коштує 17 мільйонів крон. Наша амбіція - відправити на фронт ще 365 ракет, щоб зброя була укомплектована», – сказав Ондрачек.

Одна ракета коштує 88 тисяч крон, а в комплекті їх 40.

Система пройшла капітальний ремонт на заводі STV Group в Поличці. Названа на честь легендарного першого князя чехів Пржемисла Орача, вона за один залп «виорює» площу близько трьох гектарів.

Литва допоможе відбудувати зруйновані школи на деокупованих територіях

Джерело: Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури

У 2023 році досвід співпраці між Україною та Литвою у відбудові шкіл може бути масштабованим на 11 ключових регіонів, які найбільше постраждали від війни.

Про це стало відомо за результатами зустрічі представників відомства з делегацією Литовської республіки.

«Литва долучається до відбудови знищених внаслідок російської агресії шкіл в Україні», – йдеться в повідомленні.

Зауважується, що спільні проєкти між Україною та Литвою вже тривають. Литовське центральне управління проєктами залучене до відбудови шкіл в Авдіївці та Бородянці.

«Цього року досвід співпраці може бути масштабованим на 11 ключових регіонів, які найбільше постраждали від війни: Херсонська, Миколаївська, Одеська, Київська, Чернігівська, Сумська, Донецька, Харківська, Житомирська, Дніпропетровська та Запорізька області», – зазначається в повідомленні.

Самоврядування столиці Литви може надати технічну підтримку, яка сприятиме швидкій реалізації проєктів відновлення. Зокрема, співпраця з Литвою допоможе забезпечити українські громади готовими проєктами освітніх закладів.

Наразі Агентство відновлення опрацьовує потреби громад та обласних військових адміністрацій в зазначених регіонах та формує портфель проєктів на 2023 рік.

Україна звернулася до Фінляндії з проханням обговорити передачу винищувачів Hornet

Джерело: Helsingin Sanomat 

Україна подала до Фінляндії запит на тристоронні переговори щодо винищувачів Hornet між Києвом, Гельсінкі та Вашингтоном, оскільки це літаки американського виробництва.

За даними видання, запит надійшов після того, як прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін під час візиту до Києва обговорила з президентом України Володимиром Зеленським можливість передачі країні винищувачів Hornet.

Термін служби цих літаків добігає кінця, і їх замінюють нові американські винищувачі F-35. Перша партія Hornets буде виведена з експлуатації не раніше, ніж через два-три роки.

Польські ЗМІ назвали ймовірну кандидатуру нового посла в Україні

Джерело:  RMF24 

Новим послом Польщі в Україні замість Бартоша Цихоцького може стати Ярослав Гузи.

Про це видання повідомляє з посиланням на свої джерела.

За інформацією журналістів, на нового посла в Україні розглядають кандидатуру експерта Ярослава Гузи, який досі не працював на дипломатичних посадах. 

Україна та Молдова нарешті домовилися про запуск залізничної гілки, побудованої після вторгнення

Джерело; Європейська правдв

Україна та Молдова погодили останні деталі для запуску залізничної гілки, яку побудували після початку повномасштабної війни.

Про це стало відомо із заяв МВС України та Молдови і митних служб обох країн.

22 березня відомства повідомили про підписання Протоколу про організацію спільного контролю в пункті пропуску для залізничного сполучення «Серпневе-1 – Басараб’яска». 

Саміт ЄС у Брюсселі обговорить надання боєприпасів Україні

Джерело: Tagesschau 

Глави держав та урядів ЄС збираються у четвер у Брюсселі на весняний саміт: однією з тем обговорень є питання допомоги Україні боєприпасами.

На початку саміту має відбутися обмін думками з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем, а потім по відеозв'язку до них має приєднатися президент України Володимир Зеленський.

Узгоджені поставки боєприпасів в Україну також будуть темою саміту, але є суперечки в інших сферах: німецька блокада відключення двигунів внутрішнього згоряння та реформа ринку електроенергії.

Байден обговорить з прем'єр-міністром Канади допомогу для України

Джерело: УНН

Президент США Джо Байден обговорить із прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо підтримку для України.

Байден відвідає Канаду 23-24 березня, щоб продовжити тісне співробітництво між країнами.

«Прем’єр-міністр Джастін Трюдо та президент США Джо Байден продовжать співпрацю з міжнародних питань, що становлять спільний інтерес. У тому числі, у непохитній підтримці України, яка захищається від російської агресивної війни», — йдеться в повідомленні.

Також обидва лідери мають намір обговорити: зміну клімату, міграцію, створення робочих місць, економіку.

22 березня

Президент Литви анонсував нову партію військової допомоги Україні

Джерело: Твіттер президента

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що найближчими місяцями Литва направить Україні нову партію військової допомоги, а також продовжить забезпечувати навчання українських військових.

«Підтримка України є надзвичайно важливою. У найближчі місяці Литва надішле антидрони, зброю, боєприпаси, забезпечить військову підготовку та продовжить запрошувати союзників також посилити свої зусилля», – написав Науседа.

Він зауважив, що нині підтримка України становить понад 1,2% литовського ВВП.

Словаччина ремонтуватиме німецькі гаубиці для України

Джерело: посол Німеччини в Україні

Йдеться про самохідні артилерійські установки Panzerhaubitze 2000. Відомо, що процес ухвалення рішення тривав довго, проте вчора він був нарешті підписаний.

США запропонували Словаччині компенсацію за МіГ-29 для України

Джерело: міністр оборони Ярослав Надь 

В уряді Словаччини заявили, що Сполучені Штати запропонували Братиславі великий пакет озброєння, більшу частину якого Штати оплатять зі своїх коштів як компенсацію за радянські винищувачі МіГ-29 та ЗРК, які Словаччина віддає Україні.

Міністр оборони Ярослав Надь розповів, що Штати пропонують Словаччині 12 нових ударних гелікоптерів Bell AH-1Z Viper з супутнім обладнанням і програмою підготовки пілотів і техніків, а також понад 500 ракет AGM-114 Hellfire «повітря-земля». 

Загальна вартість цієї зброї перевищує 1 млрд доларів. Згідно з пропозицією, Словаччина з цієї суми повинна буде виплатити 340 млн доларів протягом 3-4 років, тоді як решту, близько 660 млн доларів, США покриють зі свого оборонного бюджету. 

Надь зазначив, що на гелікоптери є й інші претенденти, але Словаччині пропозицію надіслали першочергово – схоже, як певну компенсацію за затримку з винищувачами F-16.

У парламенті Швейцарії пропонують виділити понад 5 млрд євро на підтримку України

Джерело: Європейська правда

Комітет з питань зовнішньої політики Національної ради (нижньої палати парламенту) Швейцарії у вівторок подав пропозицію про схвалення програми підтримки України на суму щонайменше п’яти мільярдів франків (5,03 мільярда євро).

Згідно з рішенням профільного комітету, Федеральна рада (уряду) отримала доручення представити план підтримки України.

Більшість парламентарів погодилась, що Україна потребує значної фінансової підтримки, особливо для гуманітарної допомоги, захисту цивільного населення, розмінування, розбудови миру та відновлення цивільної інфраструктури.

Водночас лунали поодинокі застереження, що багато питань, пов'язаних із відновленням України та міжнародним співробітництвом у цій сфері, все ще потребують уточнення, і що цей процес триває, а тому визначати внесок на підтримку зараз недоцільно.

Українські військові вразили американських інструкторів швидкістю опанування системи Patriot

Джерело: СNN

Група українських військових, яка пройшла навчання на системі ППО Patriot у США, вразила американських інструкторів тим, як швидко вони опанували цю систему.

Про це повідомляють журналісти, яких було запрошено на навчання українських воїнів у Форт Сілл, штат Оклахома у вівторок.

Зазначається, що 65 українських військових проходили інтенсивний курс тренувань протягом 10 тижнів під керівництвом інструкторів армії США на базі у Форт Сілл.

Чиновники та інструктори США зауважили, що в ході навчань українці настільки швидко опанували основи системи Patriot, що їм дали додаткову інтенсивну підготовку, яка рідко доступна їхнім американським колегам, які пройшли той же курс.

«Наша оцінка полягає в тому, що українські солдати вражають та дуже швидко навчаються завдяки їхнім широким знанням у сфері протиповітряної оборони та досвіду в зоні бойових дій», — сказав бригадний генерал Шейн Морган, який виконує обов'язки командувача Форт Сіллом.

Латвія подарує Україні медичне обладнання на суму майже 300 тисяч євро

Джерело: Delfi

Уряд Латвії у вівторок підтримав план міністерства охорони здоров'я щодо безоплатної передачі Україні медичного обладнання на суму 297 861 євро.

Планується, що міністерство пожертвує 278 перфузійних шприцевих насосів, 45 неінвазивних апаратів штучної вентиляції легень, десять станцій перфузійної системи, чотири аспіраційні установки, один комплект вентилятора й дихальних трубок, а також одну станцію моніторингу показників життєдіяльності пацієнта, яка може бути під'єднана до десяти моніторів життєдіяльності.

У МОЗ підкреслюють, що передача цих медичних приладів безпосередньо не вплине на матеріальні резерви країни.

Транспортування та логістику медичного обладнання координуватиме Державна пожежно-рятувальна служба з використанням механізму підтримки, запропонованого Європейською комісією. Транспортні та логістичні витрати будуть покриті з бюджету механізму цивільного захисту ЄС.

Пентагон відправить Україні старішу версію Abrams

Джерело: CNN

Речник міністерства оборони США Патрік Райдер у вівторок підтвердив, що Україна отримає старішу модифікацію американських танків Abrams – це дозволить пришвидшити їхнє опанування українськими військовими й передання.

«Після подальшого вивчення та аналізу найкращих можливих варіантів міністерство оборони в тісній координації з Україною ухвалило рішення надати варіант танка M1A1 Abrams, що дозволить нам значно прискорити терміни постачання й доправити цю важливу техніку Україні до осені цього року», – сказав він.

За словами речника відомства, США також нададуть Україні «сучасну бронетехніку й системи озброєння», які «дуже схожі за можливостями» з танком M1A2 Abrams, зокрема великокаліберні кулемети калібру .50 і 120-міліметрові гармати.

У Литві почалось навчання українських саперів

Джерело: Європейська правда

Військовослужбовці Збройних Сил України у вівторок розпочали місячний навчальний курс зі знешкодження вибухонебезпечних предметів, організований Данією, Ісландією, Норвегією, Фінляндією, Швецією та Литвою.

Про це повідомило командування литовської армії.

Перший тренінг у межах ініціативи, яка відбуватиметься на території Литви, здійснюватимуть ісландські, норвезькі, шведські та литовські інструктори.

За словами литовського координатора курсу капітана Неріуса Алекни, всього таких тренінгів протягом 2023 року буде чотири.

«Фахівцям з розмінування доведеться працювати протягом декількох років, щоб забезпечити безпечне життя людей після бойових дій високої інтенсивності, тому важливість цього курсу є беззаперечною. Підготовлені солдати зможуть шукати та знищувати стандартні вибухонебезпечні предмети, які зараз використовуються в Україні», – пояснив він.

21 березня 

Країни НАТО за рік надали Україні близько 120 млрд доларів допомоги

Джерело: Європейська правда

Річний звіт генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, оприлюднений у вівторок, містить оцінку загального обсягу допомоги, яку держави-члени надали Україні з початку повномасштабного вторгнення Росії.

«Після вторгнення країни-члени НАТО надали безпрецедентну підтримку Україні, виділивши близько 120 мільярдів доларів США військової, гуманітарної і фінансової допомоги у 2022 році», – йдеться в документі.

У ньому зазначено, що найбільшим донором допомоги Україні є Сполучені Штати, але держави Європи й Канада сукупно надали понад половину загального обсягу допомоги. Крім того, європейські члени Альянсу прийняли майже п'ять мільйонів біженців з України.

Прем'єр-міністр Японії відвідав Бучу

Джерело: Reuters

Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішіда під час неанонсованого візиту в Україну відвідав Бучу.

Зазначається, що глава японського уряду поклав квіти біля церкви у Бучі і вшанував пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

«Світ був вражений, побачивши, що рік тому в Бучі були вбиті невинні мирні жителі. Я справді відчуваю сильний гнів через цю жорстокість, відвідавши це місце», – сказав Кішіда.

Велика Британія передасть Україні бронебійні снаряди зі збідненим ураном

Джерело: сайт Британського Парламенту

Велика Британія передасть Україні бронебійні снаряди зі збідненим ураном.

Про це йдеться у заяві державного міністра міністерства оборони країни баронеси Аннабель Голді у відповідь на питання члена Палати лордів Великої Британії лорда Хілтона.

«Окрім надання Україні роти основних бойових танків Challenger 2, ми забезпечимо боєприпаси, включаючи бронебійні снаряди, які містять збіднений уран», – йдеться у заяві Голді.

За її словами, такі снаряди мають високу ефективність для ураження сучасних танків і бронетехніки.

Глава МЗС Естонії приїхав до Києва і взяв участь у засіданні Ради

Джерело: Урмас Рейнсалу у Twitter

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу у вівторок приїхав з візитом до Києва для переговорів з українськими урядовцями.

Рейнсалу повідомив, що провів зустріч зі спікером Верховної Ради Русланом Стефанчуком.

«Ми обговорили підвищення ціни війни для Росії, включаючи введення додаткових санкцій проти Росії та зниження верхньої межі ціни на нафту, щоб уникнути обходу санкцій. Також говорили про шлях України до ЄС та НАТО», - написав міністр.

Рейнсалу також взяв участь у парламентському засіданні і опублікував відео із сесійної зали.

«Мав честь взяти участь у парламентському засіданні Верховної ради України, де прийняв подяку Естонії за нашу непохитну підтримку», – написав він.

ЄС виплатив Україні ще 1,5 млрд євро з пакета допомоги на 18 млрд

Джерело: глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн 

Європейський Союз у вівторок виплатив Україні другий транш макрофінансової допомоги у розмірі 1,5 млрд євро з загального пакета на 18 млрд євро.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн розповіла про перерахунок Києву ще 1,5 мільярди євро у своєму Twitter. Вона підкреслила, що підтримка ЄС допомагає Україні працювати, захищати себе та ставить Україну на шлях вступу до ЄС, підтримуючи реформи.

«Разом ми пишемо майбутнє України в ЄС», – констатувала президентка Єврокомісії.

Австралія щомісяця надсилає Україні картонні безпілотники 

Джерело: The Australian

ЗСУ використовують їх для доставки боєприпасів та медикаментів на передову. Також безпілотники виконують розвідувальні завдання та скидають невеликі вибухові пристрої на ворожі позиції. 

Картонні дрони можуть перебувати в польоті до трьох годин і долати відстані від 40 до 120 км. Їхня вантажопідйомність становить від 3 до 5 кг, залежно від моделі.

Безпілотники доставляють в Україну у вигляді листів, покритих воском, що захищає їх від намокання. Потім військові легко та швидко збирають з них дрони.

Україна отримала польовий шпиталь, який надали Естонія, Норвегія і Нідерланди

Джерело: Європейська правда

Польовий шпиталь, який спільно вирішили надати Естонія, Норвегія і Нідерланди, прибув до України.

Естонський центр оборонних інвестицій (ECDI) у співпраці з Норвегією та Нідерландами відправив допомогу у вигляді третього польового госпіталю, щоб підтримати Україну у війні проти російської агресії, йдеться у повідомленні.

Норвегія та Нідерланди пожертвували 7,8 мільйона євро на відправку польового госпіталю, щоб підтримати медичну спроможність України.

Глава Міноборони Естонії Ханно Певкур повідомив, що наприкінці лютого передав символічний ключ від військового госпіталю міністру оборони України Олексію Резнікову в Києві.

У рамках допомоги Україна отримала вісім спеціалізованих медичних контейнерів, включаючи хірургічний, невідкладної медицини, інтенсивної терапії, лікувальний та проміжний модулі, а також медичний склад, стерилізаційний та ресурсний модуль.

«Окрім звичайних частин лікарняного комплексу, Україні передали контейнери для зберігання, намети для житлових модулів та санітарний модуль з душовими, туалетами та пральними машинами з сушарками», - сказав Каді-Кай Колло, керівник проєкту польового госпіталю в ECDI.

Сили оборони Естонії надали десять позашляховиків MAN для транспортування пацієнтів шпиталю.

В ЄС назвали країни-учасниці спільної закупівлі боєприпасів для України

Джерело: Європейська правда

У проєкті зі спільної закупівлі боєприпасів для допомоги Україні та поповнення національних запасів держав-членів поки братимуть участь 18 країн, інші висловили готовність долучитися пізніше.

Про це йдеться у повідомленні Європейського оборонного агентства (EDA).

Австрія, Бельгія, Хорватія, Кіпр, Чехія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Португалія, Румунія, Словаччина, Швеція та Норвегія підписали проєктну угоду.

«Проєкт відкриває для країн-членів ЄС і Норвегії можливість рухатися двома шляхами: дворічною прискореною процедурою закупівлі 155-мм артилерійських боєприпасів і семирічним проєктом з придбання різних типів боєприпасів» – йдеться у повідомленні.

Деякі інші країни ЄС вже висловили свій намір приєднатися до ініціативи незабаром після завершення національних процедур.

Прем'єр Японії прибув в Україну

Джерело: NHK WORLD-JAPAN

Влада Японії повідомила, що прем'єр-міністр країни Кішіда Фуміо у вівторок прибув до України з неанонсованим візитом.

За словами представників уряду та правлячої партії, Кішіда вирушив до України з Індії.

Кішіда проведе переговори із Президентом України Володимиром Зеленським.

Норвегія продовжила угоду про медичну евакуацію українських пацієнтів

Джерело: повідомлення уряду Норвегії

Уряд Норвегії на прохання ЄС і України продовжив угоду з авіакомпанією SAS про перевезення українських пацієнтів до лікарень Європи з 1 травня до 31 серпня.

«Наш повітряний міст допомагає нам використовувати можливості лікарень, які існують у багатьох країнах, щоб розвантажити систему охорони здоров'я в Україні. Наші фахівці, які беруть участь у перевезеннях і працюють у медичному центрі в Польщі, докладають фантастичних зусиль, які помічають на міжнародному рівні», - сказала міністр охорони здоров'я Норвегії Інгвільд К'єрколь.

Медична евакуація з України є результатом співпраці між кількома міністерствами, регіональними організаціями охорони здоров'я, Директоратом охорони здоров'я та іншими норвезькими службами охорони здоров'я, а також Збройними силами Норвегії, SAS і Директоратом соціального забезпечення та готовності до надзвичайних ситуацій (DSB).

З початку медичної евакуації, яка відбувається в рамках програми ЄС з цивільної готовності (UCPM), Норвегія надала транспортні можливості для перевезення близько тисячі осіб, серед яких пацієнти та члени їхніх родин.

«Ми не бачимо жодних ознак того, що бойові дії або невибіркові напади Росії на цивільне населення в Україні сповільнюються. Поранення та каліцтва отримують як військовослужбовці, так і звичайні українці. Саме тому зусилля Норвегії з медичної евакуації є важливим внеском, який буде продовжений», - заявила міністерка закордонних справ Аннікен Хутфельдт.

Багато країн мають можливості для стаціонарного лікування, але не мають відповідних транспортних можливостей. Саме тому допомога Норвегії з транспортом є затребуваною.

Північна Македонія підтвердила передачу Україні чотирьох СУ-25

Джерело: Новое время

Північна Македонія підтвердила передачу Україні чотирьох радянських штурмових літаків Су-25, але для польотів вони непридатні. Їх можна використати тільки на запчастини.

За словами міністерки оборони країни Славянки Петровської, Скоп'є вже передало Україні піхотне озброєння, боєприпаси, артилерійське обладнання, основні бойові танки, літаки, системи протитанкового та зенітного озброєння, а також обладнання та боєприпаси для військової авіації.

20 березня

У спільному замовленні боєприпасів для України візьмуть участь понад 20 країн

Джерело: Укрінформ

У спільному замовленні боєприпасів у європейської оборонної промисловості під егідою Європейського оборонного агентства братимуть участь 17 країн ЄС та Норвегія, невдовзі ця кількість зросте до 20 і навіть більше, а сам проєкт розпочнуть реалізовувати до кінця травня.

Про це у Брюсселі на пресконференції за підсумками спільного засідання Ради ЄС за участі міністрів закордонних справ і міністрів оборони країн-членів заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель.

Україна отримала від Норвегії вісім танків Leopard 2

Джерело: Міноборони Норвегії

Збройні сили Норвегії повідомили про доставку в Україну восьми танків Leopard 2 і чотирьох допоміжних машин.

У відомстві опублікували серію фото, які демонструють доставку військової техніки з Норвегії до України.

У міністерстві нагадали, що 26 січня Норвегія вирішила долучитись до міжнародної передачі танків Україні.

 

«Незабаром після цього було вирішено, що Норвегія передасть Україні вісім танків типу Leopard 2 і до чотирьох машин підтримки. Танки вже на місці, а в Польщі, під егідою ЄС, триває підготовка особового складу», – йдеться у повідомленні.

Танки перевозили за допомогою транспортного літака Ан-124.

На додаток до переданих восьми танків і допоміжних машин Норвегія надає також кошти на боєприпаси і запасні частини.

«Зараз ми вважаємо абсолютно правильним підтримувати Україну. Для норвезької та європейської безпеки важливо, щоб Росія не перемогла у своїй агресії проти України», – заявив міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам.

Німецькі БМП Marder уже прямують до України 

Джерело: Європейська правда

Очільник міністерства оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що німецькі бойові машини піхоти Marder, про передання яких Берлін оголосив у січні, вже прямують до України.

Про це він заявив перед засіданням Ради Європейського Союзу в понеділок.

Пісторіус зазначив, що центральною темою під час обговорення «знову є і повинна бути підтримка України», підкресливши, що Німеччина є «найбільшим прихильником України».

«Наразі понад 1000 українських солдатів проходять підготовку на комплексах протиповітряної оборони, на Leopard, Marder. Marder уже на шляху до України», – додав він.

Очільники МЗС країн Євросоюзу погодили план постачання боєприпасів Україні

Джерело: премʼєрка Естонії Кая Каллас 

План передбачає виділення 2 млрд євро. Половина суми піде на закупку боєприпасів для ЗСУ (близько мільйона боєприпасів), а інша половина на компенсацію запасів, переданих Україні країнами ЄС.

Британія підписала історичну угоду з Україною про цифрову торгівлю

Джерело: сайт британського уряду

Велика Британія підписала ключову угоду про цифрову торгівлю з Україною, яка підтримає економіку країни та значно посилить британсько-українські торговельні та інвестиційні відносини.

Міністр бізнесу та торгівлі Кемі Баденох заявила, що підписана сьогодні угода відкриває шлях до нової ери сучасної торгівлі між Британією та Україною.

«Ми також продовжуємо дію безмитної торгівлі на імпорт з України до початку 2024 року, надаючи вкрай необхідну підтримку українському бізнесу. Ці ініціативи допоможуть захистити робочі місця, засоби до існування та сім'ї зараз і в післявоєнному майбутньому України», – сказала вона.

Завдяки підписаній угоді Україна отримає гарантований доступ до фінансових послуг, які мають вирішальне значення для відновлення країни, завдяки спрощенню транскордонних потоків даних. Український бізнес також зможе ефективніше та дешевше торгувати з Британією за допомогою електронних транзакцій, електронних підписів та електронних контрактів.

В Українському центрі у Вільнюсі вже проведено 1,3 тисячі заходів

Джерело: Олена Зеленська у Телеграмі

Український центр у Вільнюсі впродовж дев’яти місяців роботи організував 1,3 тис. заходів для 17 тисяч гостей та учасників.

Про це повідомила дружина Президента Олена Зеленська.

«Mes kartu» – литовською означає «ми разом». Ми відчуваємо це від литовських друзів увесь цей рік: коли Литва приймає наших вимушених переселенців, виступає на міжнародній арені, надсилає допомогу, проводить мітинги та заходи на підтримку України. І, звісно, ми були і є разом, коли створили Український центр у Вільнюсі – перший подібний культурно-освітній простір у країнах ЄС. Разом із колегою, першою леді Литви Діаною Наусєдєнє, ми стали його патронесами», – підкреслила Зеленська.

За її словами, за дев’ять місяців роботи центру проведено 1300 заходів для 17 тисяч гостей та учасників. Щодня у центрі проходять навчальні курси, розмовні клуби англійської, литовської та української мов, творчі майстер-класи, спортивні секції, постійно надається загальна і психологічна допомога.

«Український центр – місце сили для тих, хто далеко від батьківщини, але хоче бути ближче», – переконана перша леді.

Українські військові в Італії пройшли навчання з використання протиракетної системи SAMP/T 

Джерело: ANSA 

Група з приблизно 20 українських військовослужбовців завершила в Італії програму підготовки з роботи з протиракетною системою SAMP/T.

Італія і Франція погодилися поставити цю систему Києву, щоб допомогти йому в захисті від російських повітряних атак.

Навчання проходило в Сабаудії, в провінції Латина на південь від Риму.

Повідомляється, що навчання закінчилося і зенітно-ракетна установка буде доставлена навесні.

Система протиповітряної оборони здатна захищати від атак безпілотників, ракет і літаків і є найзначнішим внеском Італії в допомогу Україні.

Батарея SAMP/T коштує 700 мільйонів євро і озброєна ракетами «Aster», які коштують від 400 000 до двох мільйонів євро кожна. Загалом Італія має п'ять батарей, одна з яких уже розгорнута в Словаччині для захисту східного флангу НАТО.

В Естонії пройшли навчання 600 українських піхотинців

Джерело: The Kyiv Independent

Естонський міністр оборони Ханно Певкур заявив, що в Естонії пройшли навчання 600 українських піхотинців.

«Ми навчили 600 українських піхотинців. Ми тричі навчали по одній роті. Крім того, в Естонії пройшли навчання медики, снайпери та деякі інші, точніше не можу розповісти», - сказав Певкура.

Він вважає, що росія становить екзистенційну загрозу для НАТО як альянсу. 

«Ми всі розуміємо, що Росія все ще здатна загрожувати НАТО, тому що в них ще достатньо вогневої могутності. Маючи військово-морський флот і військово-повітряні сили, вони можуть досить швидко поповнити свою армію. А це означає, що загроза нікуди не поділася. Загроза все ще є», - додав Певкур.

За оцінкою міністра, війна закінчиться лише тоді, коли українці здобудуть перемогу. 

Платформа United24 зібрала вже понад $300 мільйонів

 
До платформи United24 вже долучилися люди зі 110 країн світу, а загальна сума благодійних внесків перетнула позначку в 300 мільйонів доларів США.

На цьому наголосив Президент Володимир Зеленський у своєму щоденному відеозверненні.

«Цими днями наша благодійна платформа United24 перетнула межу в 300 мільйонів доларів внесків. Від людей із різних країн світу – понад сотня країн, тисячі й тисячі донорів. Звичайні люди, приватні компанії, які допомагають купувати дрони для наших військових, машини швидкої, ремонтувати лікарні, інфраструктуру», – зазначив він.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024