Ордер на арешт Путіна: як реагує світ

21 Березня 2023, 12:32
Ордер на арешт Путіна: як реагує світ 3312
Ордер на арешт Путіна: як реагує світ

Рішення Міжнародного кримінального суду щодо видання ордера на арешт президента РФ Путіна за злочини, скоєні під час російської агресії проти України, дуже важливе, адже це змінює правила гри.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель у Брюсселі перед початком зустрічі міністрів закордонних справ та оборони країн ЄС, повідомляє Укрінформ. 

Боррель зазначив, що минулого тижня відбулися дві важливі події в контексті війни РФ проти України, і перша з них – це продовження Чорноморської зернової угоди.

«Друга подія, також важлива, - це рішення Міжнародного кримінального суду щодо президента Путіна. Це дуже важливо, це змінює правила гри. Попри те, що російська влада заперечує це рішення МКС, тому що, мовляв, Росія не є підписантом цієї угоди, треба дивитися на практичні наслідки цього рішення. Якщо президент Путін здійснить подорож до однієї з більш ніж 130 країн, які підписали цю міжнародну угоду (щодо діяльності МКС – ред.), він має бути негайно заарештований», – заявив Боррель.

Він наголосив, що це рішення слід сприймати дуже серйозно. 

«Ми можемо домовлятися про що завгодно, але це рішення суду залишається чинним, воно вже прийняте. Президент Путін буде заарештований, якщо здійснить подорож до однієї з більш ніж 130 країн світу», – додав високий представник ЄС.

****

Європейська комісія виділила понад 10 мільйонів Міжнародному кримінальному суду для розслідування воєнних злочинів після вторгнення Росії.

Про це заявив єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс на конференції з питань воєнних злочинів у Лондоні.

Рейндерс наголосив, що, коли йдеться про запобігання безкарності за найсерйозніші злочини, скоєні під час війни, Міжнародний кримінальний суд залишається ключовим міжнародним актором для розслідування та судового переслідування винних.

«Саме тому від початку агресивної війни Росії Європейська комісія виділила понад 10 мільйонів євро на підтримку роботи МКС щодо України... Нещодавно було ухвалено рішення щодо фінансування продовження проєкту ЄС з підтримки МКС, який розрахований до 2025 року та охоплюватиме суму в 3 мільйони євро», – сказав він.

Крім того, Єврокомісія, Рада ЄС і держави-члени обговорюють спільну координацію та подальші дії у зв'язку із запитаною підтримкою з боку Офісу прокурора.

****

Росія планує провести неформальне засідання Ради Безпеки ООН на початку квітня щодо депортації українських дітей, через що Міжнародний кримінальний суд в Гаазі видав ордер на арешт президента рф Путіна, повідомляє АР.

Посол Росії в ООН Небензя заявив, що питання про дітей є «повністю роздутим» і сказав, що рф хоче пояснити на засіданні Ради безпеки, орієнтовно 6 квітня, що їх вивезли «тому, що хотіли вберегти від небезпеки, яку можуть принести воєнні дії».

****

Угорський уряд підтвердив, що глава МЗС Петер Сійярто заблокував спільну заяву країн-членів Євросоюзу щодо виданого Міжнародним кримінальним судом у Гаазі ордеру на арешт президента Росії Путіна.

Це випливає з урядового коментаря, наданого виданню Index.

Видання отримало відповідь від уряду про те, що Будапешт не накладав вето на ордер на арешт Путіна, а «лише виступив проти резолюції, яку Жозеп Боррель хотів видати від імені всіх країн-членів ЄС».

«Міністр закордонних справ Петер Сійярто висловив протест проти цього», – йдеться у коментарі.

Угорський уряд дотримувався позиції, що Боррель повинен був виступити із заявою лише від свого імені, а не від імені всіх країн-членів союзу.

****

Угорщина заблокувала спільну заяву країн-членів Європейського Союзу щодо видання Міжнародним кримінальним судом у Гаазі ордеру на арешт президента Росії Путіна.

Про це, посилаючись на поінформованих співрозмовників повідомляє агенція Bloomberg.

Через вето Будапешта заяву від свого імені опублікував головний дипломат ЄС Жозеп Боррель, у якій рішення Міжнародного кримінального суду він «узяв до відома».

В понеділок міністри юстиції ЄС оприлюднили власну заяву на підтримку рішення Міжнародного кримінального суду, яку Угорщина, теж не підписала.

****

Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу стосовно прокурора і суддів Міжнародного кримінального суду за «незаконне притягнення до відповідальності завідомо невинного» президента Росії Путіна.

Слідком РФ угледів у діях прокурора Міжнародного кримінального суду ознаки злочинів, передбачених ч. 2 ст. 299, ч. 1 ст. 30 ч. 2 ст. 360 КК РФ – «притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності, поєднане з незаконним обвинуваченням особи у скоєнні тяжкого або особливо тяжкого злочину, а також готування до нападу на представника іноземної держави, який користується міжнародним захистом, з метою ускладнення міжнародних відносин». 

Слідчий комітет РФ посилається на Конвенцію про запобігання і покарання злочинів проти осіб, які користуються міжнародним захистом, згідно з якою глави держав користуються абсолютним імунітетом від юрисдикції іноземних держав.

****

Президент Сербії розкритикував міжнародний ордер на арешт Путіна.

Виданий Міжнародним кримінальним судом ордер на арешт президента рф матиме негативні наслідки й лише продовжить війну в Україні. Таку думку висловив президент Сербії Александер Вучич, пише АР.

«Як на мене, не заглиблюючись у юридичні нюанси, видача ордера на арешт путіна матиме погані політичні наслідки. Це свідчить про небажання говорити про мир й припинення вогню», – сказав Вучич.

За його словами, метою винесення ордера на арешт президента рф є «ускладнення його комунікації».

«Кожен, хто спілкуватиметься із ним, знатиме, що його обвинувачено у воєнних злочинах», - зазначив глава Сербії.

Відповідаючи на запитання про те, чи буде Путіна арештовано у разі його візиту до Сербії, Вучіч відповів, що «це запитання не має сенсу, оскільки поки конфлікт триває, Путіну немає куди їхати».

*****

Міжнародний кримінальний суд, який видав ордер на арешт президента РФ Владіміра Путіна, має зайняти «справедливу позицію».

Про це заявив офіційний представник МЗС КНР Ван Веньбінь, повідомляє Sky News.

Ван Веньбінь заявив журналістам, що «Китай продовжуватиме займати об'єктивну і справедливу позицію в українській кризі та відіграватиме конструктивну роль у мирних переговорах».

Як відомо, лідер Китаю Сі Цзіньпінь приїхав у понеділок до Москви з дводенним візитом і проведе переговори з Путіним.

****

Міністр юстиції Німеччини Марко Бушманн оголосив, що виконає ордер на арешт президента Росії Путіна, якщо він ступить на німецьку землю.

Про це повідомляє  Zeit.

За його словами, у разі приїзду Путіна Міжнародний кримінальний суд швидко звернеться до Інтерполу та договірних держав і вимагатиме виконання ордера.

«Тоді Німеччина буде зобов'язана заарештувати президента Путіна, якщо він в'їде на німецьку територію, і передати його до МКС», – сказав міністр.

На відміну від національних правоохоронних органів, МКС може також вживати заходів проти глав держав, додав Бушманн.

Раніше канцлер Німеччини Олаф Шольц привітав рішення МКС і заявив, що ордер на арешт Путіна показує, що ніхто не стоїть над законом.

*****

Воєнні злочинці, до яких належить і російський керівник, не повинні почуватися в безпеці ніде, їх треба притягнути до відповідальності. 

Таку позицію уряду ФРН оголосив його представник Вольфганг Бюхнер, передає  Укрінформ. 

«Воєнні злочинці мають бути притягнені до суду, вони не повинні почуватися в безпеці ніде. Це стосується і російського президента», – сказав Бюхнер. 

Він також додав, що з точки зору федерального уряду, з точки зору канцлера, не повинно бути миру під диктовку, примусового миру. «Росії не повинна зійти з рук спроба поглинути значні частини сусідньої країни. Тому важливо, щоб РФ відвела свої війська», – сказав Бюхнер. 

Ордер на арешт з боку МКС і доповідь слідчої комісії комітету з прав людини ООН «однозначно документують, що є цілком чіткі докази, що російські солдати в Україні здійснюють воєнні злочини, які не повинні залишатися безкарними», – підкреслив дипломат. 

****

Нагадаємо, президент США Джо Байден назвав сильним кроком рішення Міжнародного кримінального суду видати ордер на арешт особисто президента Росії Владіміра Путіна у зв’язку з тим, що Росія скоїла в Україні.

Байден  сказав, що вважає рішення палати МКС обгрунтованим, та що це потужний сигнал.

Нагадаємо, Міжнародний кримінальний суд (МКС) у п'ятницю 17 березня видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна, звинувативши його у відповідальності за воєнні злочини, скоєні в Україні.

Москва неодноразово заперечувала звинувачення в тому, що її сили вчинили звірства під час вторгнення в Україну, пише Reuters.

МКС видав ордер на арешт Путіна за підозрою в незаконній депортації дітей і незаконному переміщенні людей з території України до Російської Федерації.

Окремо суд видав ордери на Марію Олексіївну Львову-Бєлову, уповноважену Росії з прав дитини, за тими ж звинуваченнями.

Читайте також:  Час розплати для путіна: як росія відповість за воєнні злочини в Україні

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024