Вселенський патріарх хоче вивести литовську церкву з-під впливу Росії

22 Березня 2023, 10:25
Вселенський патріарх хоче вивести литовську церкву з-під впливу Росії 347
Вселенський патріарх хоче вивести литовську церкву з-під впливу Росії

Прем’єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте та Вселенський Патріарх Варфоломій підписали у Вільнюсі угоду між урядом і Вселенським Патріархатом про зміцнення відносин та розвиток співпраці.

Про це повідомляється на сайті литовського уряду.

Йдеться про співпрацю у «сферах, важливих для обох сторін, з метою сприяння реалізації свободи совісті та віросповідання для віруючих православної конфесії в Литві».

Прем'єр-міністр Литви наголосила, що рішення Вселенського Патріархату задовольнити апеляцію п’ятьох литовських православних священників відновити їхній релігійний статус і прийняти їх до Матері-Церкви після того, як московський патріарх кирил вирішив їх усунути від священства, є важливим кроком у бік забезпечення релігійної свободи в Литві.

Шимоніте також зазначила, що лише сам Вселенський Патріархат може прийняти рішення щодо повернення до Литви. Водночас вона зауважила, що можливість сповідувати свою віру без конфлікту з совістю важлива не лише для громадян Литви, які сповідують православну віру, а й для українців, які втекли від війни, розв’язаної росією, та для білорусів, які переїхали через репресії на батьківщині.

Візит Вселенського Патріарха до Вільнюса вже називають «історичним». ЗМІ пишуть, що це відновлення історичної справедливості, оскільки всім відомо, що Литва завжди була під омофором Константинопольського патріархату, і це перервалося лише тоді, коли Російська імперія приєднала, окупувала чи анексувала Литву.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024