Єврокомісія продовжила обмеження на імпорт агропродукції з України

06 Червня 2023, 08:10
Єврокомісія продовжила обмеження на імпорт агропродукції з України 552
Єврокомісія продовжила обмеження на імпорт агропродукції з України

Європейська комісія 5 червня продовжила обмеження на імпорт української агропродукції до 15 вересня 2023 року.

Обмеження стосуватимуться імпорту пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику з України, повідомляє Суспільне.

Водночас сфера застосування цих заходів до даних продуктів скорочується з 17 до 6 тарифних ліній.

«Ці тимчасові та цілеспрямовані заходи були прийняті у зв'язку з логістичними проблемами, пов'язаними з цими товарами в Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині», — сказано у заяві.

Зазначається також, що було створено Спільну координаційну платформу для координації зусиль Комісії, Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини, а також України для покращення торговельних потоків між Союзом та Україною, включно з транзитом сільськогосподарської продукції по коридорах.

«Виконавчий віцепрезидент Валдіс Домбровскіс очолює цей процес на політичному рівні. Перше стартове засідання цієї координаційної платформи відбулося на технічному рівні 2 червня. Таким чином, вдосконалення «Шляхів солідарності» буде контролюватися цією платформою зі сприяння експорту», — додали у Єврокомісії.

Нагадаємо, після повномасштабного вторгнення Росії українські порти у Чорному морі були заблоковані, через що Україна, один із найбільших у світі експортерів зерна, була змушена шукати альтернативні маршрути постачання, зокрема через Польщу та Румунію.

Протягом 2022 Польща та Румунія спільно сприяли експорту зернових з України. Додаткова пропозиція зерна на їхніх ринках спричинила тиск на фермерів, оскільки вплинула на ціни та можливості зберігання зернових. У двох країнах відбувалися місцеві протести проти урядів.

За оцінками Європейської комісії, фермери з Польщі, Румунії, Угорщини, Болгарії та Словаччини втратили 417 мільйонів євро від напливу дешевшого українського зерна на їхні ринки.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024