Підсумки візиту Міністра оборони України до Брюсселя: літакова та ІТ коаліції, нові союзи та перспективи гарантування безпеки для України

17 Червня 2023, 13:20
Підсумки візиту Міністра оборони України до Брюсселя: літакова та ІТ коаліції, нові союзи та перспективи гарантування безпеки для України 308
Підсумки візиту Міністра оборони України до Брюсселя: літакова та ІТ коаліції, нові союзи та перспективи гарантування безпеки для України

Підсумовуючи результати свого візиту до штаб-квартири НАТО у Брюсселі, Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив про низку цінних для нашої країни «перемог» на дипломатичному фронті. Зокрема, він поінформував про сформовану «літакову коаліцію».

Про таке повідомили у Міністерстві оборони України.

«Данія та Нідерланди забезпечать підготовку наших пілотів на винищувачах F-16. До липня буде готова програма, яка передбачатиме послідовний план підготовки наших військових. Це лише перший крок. Зовсім скоро ми побачимо й інші країни, які долучаться до коаліції», – зазначив Олексій Резніков.

В рамках засідання у форматі «Рамштайн», окрім «літакової коаліції», було обговорено питання ППО, боєприпасів, артилерії.

Як повідомив Олексій Резніков, міністр оборони Великого Герцогства Люксембург Франсуа Бауш та міністр оборони Естонської Республіки Ханно Певкур підтримали ідею щодо створення «ІТ-коаліції». Очільник українського оборонного відомства зазначив, що міністри оборони дружніх країн готові взяти на себе лідерську роль у створенні цієї групи.

Серед інших важливих рішень, про які повідомив глава Міноборони України, створення системи хабу з ремонту танків на території Польщі, а також підписання декларації про наміри у сфері закупівлі та експлуатації БМП з Чеською та Словацькою Республіками.

Олексій Резніков також розповів про власні сподівання щодо зміни формату проведення засідань Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів оборони.

«Саме по собі це засідання уже стало важливим і по-своєму історичним. Впродовж останніх 7 років засідання Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів блокувалося і тому сам факт зустрічі і повноцінної роботи комісії Україна-НАТО показує, наскільки змінюється атмосфера. Зовсім скоро він зміниться на «Рада Україна-НАТО», що передбачатиме набагато більш розширені права та можливості України», – сказав міністр оборони.

За словами Олексія Резнікова, на засіданні Комісії Україна-НАТО ключовими були питання короткострокових та довгострокових перспектив для нашої держави.

«Перше – це все, що стосується підготовки до Вільнюського саміту НАТО, який пройде у липні. У нас була можливість донести нашу позицію і ми розраховуємо на те, що на Вільнюському саміті Україна отримає чітке розуміння: як і коли ми зможемо стати членом Альянсу. Також ми обговорили те, як НАТО може допомогти нам налагодити медичну реабілітацію поранених воїнів, які зараз повертаються з поля бою і яким далі потрібно пройти дуже серйозний шлях, щоб повернутися до повноцінного життя. Ще один важливий напрямок — допомога з боку НАТО в оборонних закупівлях в Україні. Ми розраховуємо, що Агентство закупівель НАТО зможе допомогти нам вибудувати ефективну й прозору систему закупівель, яка дозволить ефективно використовувати кожну гривню. Це дуже практичні речі і ми можемо зараз констатувати, що на цей момент ми підготували дуже серйозний пакет практичних кроків, які будуть представлені на Вільнюському саміті лідерам держав-членів НАТО. Друге питання стосувалося подальшого майбутнього: що треба зробити, аби гарантувати безпеку України і всієї Європи після перемоги», – зазначив міністр.

Ще один напрямок роботи, який назвав Олексій Резніков, — це спільне оборонне планування.

«На мові НАТО - це дуже важливий інструмент, який дозволяє змоделювати майбутнє:
— якою має бути система безпеки?
— якою має бути армія?
— якою має бути оборона?
Зараз в режимі реального часу наші оборонні планувальники спільно з оборонними планувальниками НАТО працюють над моделями майбутнього.
Словом, роблячи все можливе для якнайшвидшої перемоги у війні зараз, ми працюємо і на подальше майбутнє, і в цьому майбутньому Україна буде членом НАТО і продовжить робити величезний внесок у систему безпеки Європи та матиме дуже потужну систему безпеки і оборони, яка дозволить нам на покоління вперед розраховувати на мир і успішний розвиток. Це означає — гарантія безпеки і так, це означає повноцінне членство в Альянсі», - наголосив глава Міноборони.

Олексій Резніков резюмував, що нашою метою є створення всіх умов, аби Україна була сильною і здатною себе захистити після Перемоги.

«А це означає — сильна армія, яку ми називаємо армією майбутнього. Українська армія - це і є армія майбутнього. І вже наразі ми говоримо про це з партнерами, про довгострокові плани розвитку українського війська», - зазначив Олексій Резніков.

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024