Реакція світу на війну росії проти України 19 – 25 червня

25 Червня 2023, 17:54
Реакція світу на війну росії проти України 2180
Реакція світу на війну росії проти України

Вся найсвіжіша інформація щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення та злочини Росії в Україні.

Інформація на Район.Закордон оновлюється впродовж тижня.

****

25 червня

У ЄС схвалили рішення про збільшення розміру фонду військової допомоги Україні

Джерело: Reuters

Наразі бюджет цього фонду становить близько 7,9 мільярда євро. Додаткові кошти спрямують на закупівлю озброєння і боєприпасів, призначених для ЗСУ.

Міністри закордонних справ Європейського союзу схвалили розширення фонду військової допомоги на 3,5 мільярда євро. Ці додаткові кошти будуть використані для придбання зброї та боєприпасів, призначених для України.

На майбутній зустрічі в Люксембурзі очікується, що міністри піднімуть фінансову стелю Європейського фонду миру. Наразі бюджет цього фонду становить близько 7,9 мільярда євро. Це дасть змогу збільшити доступні кошти та забезпечити додаткову підтримку у вигляді фінансування зброї та боєприпасів для України.

Деякі чиновники зазначили, що Угорщина продовжує блокувати виділення додаткового траншу фонду в розмірі 500 мільйонів євро для України. Ця дія створює перешкоди в отриманні додаткової фінансової підтримки з боку Європейського союзу.

Своєю чергою, влада Будапешта заявила, що вона має намір продовжувати блокування виділення додаткового траншу фонду для України доти, доки Київ не виключить угорський банк OTP зі списку компаній, які він вважає міжнародними спонсорами війни Росії в Україні.

«У понеділок буде ухвалено рішення про поповнення Європейського фонду миру на 3,5 мільярда євро. Однак рішення про новий транш Європейського фонду миру для України не буде, тому що про це ще немає згоди між державами-членами», — пояснив на умовах анонімності високопоставлений чиновник ЄС.

ПАРЄ ухвалила резолюцію, у якій визнала рф винною у скоєнні злочину екоциду шляхом підриву Каховської ГЕС

Джерело: Штаб з ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС

«За» ухвалення документу було зібрано 80 голосів. Він містить низку пунктів, пов’язаних із політичними наслідками агресіі рф проти України, серед яких і визнання країни-агресора винною у причетності до скоєння воєнного злочину – екоциду – шляхом підриву дамби Каховської ГЕС.

Німеччина до кінця року передасть Україні ще 45 зенітних установок Gepard

Джерело: керівник Ситуаційного центру з питань Україні при Міністерстві оборони, бригадний генерал Крістіан Фройдінг

Німеччина у співпраці зі Сполученими Штатами до кінця року має намір передати Україні ще 45 зенітних самохідних установок Gepard для зміцнення її протиповітряної оборони.

наразі ФРН уже передала Україні 34 установки Gepard, ще 15 будуть доставлені найближчими тижнями.

 

«Крім того, ми хочемо поставити ще до 30 установок Gepard до кінця року у співпраці зі США», – сказав Фройдінг.

В інтерв’ю Welt am Sonntag бригадний генерал Бундесверу заявив, що вважає протиповітряну оборону ключовим слабким місцем у нинішньому контрнаступі української армії.

«Ми робимо все, що можемо. Але, незважаючи на все це, чи має Україна достатню протиракетну оборону? Однозначно ні!» – сказав Фрейдінг.

Також він нагадав, що Німеччина до кінця 2023 року передасть Україні ще два зенітно-ракетні комплекси IRIS-T SLM, які мають "майже 100-відсоткову влучність", і ще чотири – наступного року.

 

24 червня

Угорщина може зняти вето з виділення 500 млн євро з фонду ЄС, який допомагає Україні зброєю

Джерело: Європейська правда

Угорщина може погодитись на виділення додаткових 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру (ЄФМ) – механізму, який компенсує вартість переданої державами-членами ЄС військової техніки Україні – після тижнів блокування.

За словами дипломатів ЄС, міністри закордонних справ ЄС мають дати "зелене світло" для початку роботи над виділенням Україні восьмого траншу з ЄФМ у розмірі 500 мільйонів євро для продовження компенсації постачання військової техніки країнами-членами ЄС.

Як повідомили Euractiv три дипломати ЄС, угода має бути формалізована вже в п’ятницю після завершення письмової процедури, оскільки Угорщина зрештою зняла своє вето.

 

Офіційно Будапешт стверджував, що Європейський фонд миру має допомагати не лише Україні, а й іншим державам світу. Але голова угорського МЗС Петер Сійярто також дав зрозуміти, що все це відбувається винятково через внесення Україною угорського OTP Bank до переліку міжнародних спонсорів війни.

Водночас, за даними Euractiv, Будапешт пов'язує ухвалення рішення про поповнення ЄФМ та виділення додаткових 500 мільйонів євро Україні з ухваленням нового пакета санкцій ЄС проти Росії та виключенням OTP Bank із українського "чорного списку".

Хоча в Угорщині розуміють, що на підтримку України буде виділено лише 1 мільярд євро із додаткового фінансування фонду, двоє дипломатів сказали Euractiv, що країни-члени ЄС ще не формалізували домовленості про конкретну суму.

Як відомо, міністри закордонних справ Європейського Союзу на зустрічі у понеділок, 26 червня, після багатомісячних переговорів готуються схвалити збільшення Європейського фонду миру, з якого фінансується військова допомога Україні, на 3,5 мільярда євро.

 

 

23 червня

Rheinmetall поставить Україні дві мобільні медичні операційні станції

Джерело: пресслужба Rheinmetall

 

Німецький концерн Rheinmetall поставить Україні дві сучасні мобільні медичні польові операційні станції.

«Концерн отримав чергове замовлення від Міністерства оборони України на постачання сучасних мобільних медичних засобів для польових операцій. Rheinmetall поставить в Україну дві системи передової хірургічної групи (FST). Ці дві системи були придбані в рамках ініціативи уряду Німеччини «Enable & Enhance», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що загальна вартість контракту близько 8 мільйонів євро, а станції будуть доставлені в Україну наприкінці цього року та на початку наступного.

Захищена система FST складається з трьох комплектів транспортних засобів, до кожної з яких входить вантажівка, причепа та шість контейнерів, які залишаються встановленими на вантажівці та причепі навіть під час роботи.

У розгорнутому стані контейнери, які з’єднуються між собою та розширюються, включають зону прийому та сортування, рентгенівський кабінет, передопераційний та операційний блок, а також блок інтенсивної терапії. Вони оснащені генератором і резервуаром для води. Резервуар подачі дозволяє готовій системі працювати автономно протягом щонайменше 48 годин.

«Також система оснащена найсучаснішою медичною технологією: основні компоненти, такі як високоефективний рентгенівський пристрій, надходять від Siemens Healthineers, стратегічного партнера Rheinmetall», — йдеться у повідомленні.

FST призначені для хірургічних операцій. Вони дають змогу дуже швидко проводити рятувальні процедури для важко поранених солдатів поблизу передової.

У Rheinmetall нагадали, що наприкінці 2022 року отримали замовлення на постачання в Україну мобільної лікарні Role 2 під ключ.

Німецький концерн Rheinmetall цього літа планує відправити в Україну ще 20 бойових машин піхоти Marder

Джерело: Welt, передає Бабель

Загалом Україна отримає 60 Marder: 40 зі складу Rheinmetall і 20 зі складу Бундесверу. За останні заплатить уряд Німеччини.

Концерн пропонує Україні ще 60 БМП, робота над якими триває в Нижній Саксонії та Гессені. Rheinmetall запевняє, що на місяць будуть готові по десять Marder.

Данія звернулася до США по допомогу у підготовці українських пілотів на F-16

Джерело: речник Пентагону генерал Пет Райдер на брифінгу, передає НВ

Наразі це питання розглядається.

«Те, що ми очікуємо в майбутньому, так це те, що до кінця року, очевидно, навчання F-16 розпочнеться у Європі. Сполучені Штати будуть тісно співпрацювати з союзниками, щоб реалізувати це навчання, але знову ж таки голландці та данці очолять програму», — заявив Райдер.

Він додав, що, згідно зі стандартами, оскільки F-16 — це американський літак, запит на можливість його застосування третьою стороною є однією з вимог для проведення такого виду навчання.

Розробку програми підготовки українських пілотів на F-16 очолять Нідерланди та Данія.

Румунія розглядає можливість спрямування частини прибутків енергокомпаній на відновлення енергетичної інфраструктури України

Джерело: сайт Уряду

Міністр енергетики України Герман Галущенко в межах Конференції з відновлення України у Лондоні провів зустріч з Міністром закордонних справ Румунії Лумініцею Одобеску.

Сторони обговорили заходи з посилення енергетичної безпеки в регіоні, а також допомогу українському енергосектору у відновленні та відбудові об’єктів інфраструктури, зруйнованих внаслідок російських атак.

Особливу увагу на зустрічі міністри приділили заклику Міністерства енергетики України до іноземних партнерів поділитися додатковими прибутками, які енергетичні компанії отримали в результаті розв'язаної росією війни в Україні, що зумовило істотні стрибки цін на енергоринках, а відтак - незаплановані доходи їхніх гравців.

У відповідь на це звернення Міністр енергетики Румунії Вірджил Даніель Попеску проінформував українську сторону про готовність румунських колег розглянути цю ініціативу.

Під час зустрічі в Лондоні Герман Галущенко та Лумініца Одобеску обговорили шляхи і напрямки реалізації відповідних намірів.

Першою рішення про спрямування 10%, або EUR12 млн, надприбутків на відновлення України ухвалила Міжнародна енергетична компанія Ignitis Group зі штаб-квартирою у Вільнюсі (Литва).

Пентагон підтримує надання Україні касетних боєприпасів

Джерело: Reuters

Міністерство оборони США вважає, що касетні боєприпаси допомогли б Україні в протистоянні російським окупаційним силам, зокрема під час прориву оборонних ліній.

Таку позицію під час слухань у Конгресі в четвер висловила заступниця помічника міністра оборони США з питань Росії та України Лора Купер.

За словами представниці Пентагону, надання Україні касетних боєприпасів було б корисним «із погляду ефективності на полі бою».

«Наші військові аналітики підтвердили, що DPICM (удосконалені звичайні боєприпаси подвійного призначення. – Ред.) були б корисними, особливо проти окопаних російських позицій на полі бою», – заявила вона.

 

Купер додала, що Сполучені Штати не надають це озброєння Україні у зв’язку зі встановленими Конгресом обмеженнями на їхній експорт, а також «занепокоєнням щодо єдності союзників».

Кіпр збирається купити танки Merkava в Ізраїлю, а свої передати Україні

Джерело: Haaretz, передає Главком

Ізраїль і Кіпр провели переговори про продаж танків Merkava

Кіпр розглядає можливість закупівлі танків Merkava в Ізраїля, а свої старі передати Україні. Про це повідомляє Haaretz.

«Ізраїль і Кіпр провели переговори про продаж танків Merkava», – йдеться у матеріалі.

Видання пише, що одним із варіантів, який порушували під час обговорень, полягає в тому, що Кіпр закупить танки Merkava в Ізраїлю. А потім країна відправить в Україну свої старіші танки радянського виробництва.

Кіпрські джерела заперечують такий план. За їхніми словами, одна з причин, через яку Кіпр купує Merkava – ймовірні труднощі з отриманням запасних частин для російських танків протягом наступних кількох років через війну Росії проти України та міжнародні санкції проти Москви.

Haaretz нагадує, що раніше цього року кілька ЗМІ у США та Європі писали, що Кіпр нібито погодився передати свої старі танки російського виробництва Україні в обмін на новіші західні танки.

 

22 червня

Австрія виділить додаткових €18 мільйонів для допомоги українцям

Джерело:  Austria Presse Agentur, передає видання «Букви»

«Австрія продовжує збільшувати фінансову допомогу Україні: уряд виділить ще 18 млн євро із фонду надзвичайних ситуацій за кордоном (AKF) МЗС», – мовиться у повідомленні.

Як пояснили у виданні, таким чином двостороння фінансова підтримка Австрії вже «перевищила позначку в 150 млн євро».

За даними австрійського МЗС, по 6 млн євро отримають Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) і Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ), ще 4 млн євро отримає Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) і 2 млн євро – Фонд ООН у галузі народонаселення (ЮНФПА).

«Це спрямовано на підтримку людей в Україні та Молдові. Сусідня держава Молдова приймає найбільшу кількість переміщених осіб з України порівняно з кількістю свого населення», – йдеться у заяві.

Уряд Естонії надає Україні новий пакет військової допомоги

Джерело: Європейська правда

Уряд Естонії на засіданні у четвер, 22 червня, ухвалив рішення про надання Україні чергового пакету військової допомоги.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на пресслужбу Міністерства оборони Естонії.

Зокрема, естонський уряд підтримав пропозицію міністра оборони Ханно Певкура про передачу Збройним силам України ще одного польового шпиталю спільно з Ісландією.

Крім того, пакет включатиме обладнання для парамедиків і саперів, а також засоби для боротьби з безпілотниками.

 

Польовий шпиталь буде переданий з резервів Сил оборони, а його відновлення вартістю 7,8 млн євро профінансує Ісландія

Єврокомісія виділила ще 1,5 млрд євро макрофінансової допомоги Україні

Джерело: президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у Твіттері

«Сьогодні ми виплачуємо Україні ще 1,5 млрд євро макрофінансової допомоги. Ми підтримуємо держпослуги та інфраструктуру України в її відважній боротьбі за свободу», – зазначила фон дер Ляєн.

Вона також нагадала, що раніше Єврокомісія запропонувала стабільну фінансову підтримку України до 2027 року.

Європейський банк реконструкції та розвитку підтримає українську енергетику на 600 млн євро цього року

Джерело: Урядовий портал

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) вже цього року підтримає українську енергетику на 600 млн євро. Відповідні меморандуми на полях Конференції з питань відновлення України в Лондоні підписав Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, ЄБРР та ПрАТ «Укргідроенерго», НЕК «Укренерго» і НАК «Нафтогаз».

За словами Глави Уряду, меморандум ЄБРР із «Нафтогазом» передбачає три головні напрямки співпраці: формування стратегічних запасів природного газу, інвестиції для декарбонізації та зменшення викидів метану, інвестиції для підвищення енергоефективності.

«Банк також надасть допомогу у відновленні та модернізації гідроелектростанцій, посиленні їх надійності та ефективності. Після звільнення території Каховського водосховища плануємо розробку дорожньої карти реконструкції ГЕС», — розповів Денис Шмигаль про новий етап співпраці з ЄБРР в галузі гідроенергетики.

Ще один меморандум стосується підтримки «Укренерго». Мета — дати ресурси компанії для покриття критичних витрат. Зокрема, забезпечити стабільну та безперебійну передачу й диспетчеризацію електроенергії.

Україна отримала від партнерів 45 радянських літаків

Джерело: CNN

З початку повномасштабного вторгнення РФ партнери України загалом передали ЗСУ 45 літаків радянського виробництва.

Більшість отриманих літаків — винищувачі МиГ-29 і штурмовики Су-25. Основними постачальниками літаків стали Польща, Північна Македонія та Словаччина. Зазначається, що Північна Македонія передала літаки Су-25, які колись сама придбала в України.

США виділять понад $8 мільйонів на підтримку українських біженців у Чехії

Джерело:  Radio Prague International із посиланням на посольство США у Празі

Сполучені Штати виділять $8,2 мільйона на підтримку біженців з України та організацій, які їм допомагають у Чехії.

Зазначається, що ця сума є частиною із понад $107 мільйонів, які США надають європейським країнам для допомоги українцям, які виїхали з країни через розв’язану Росією війну.

Найбільша частина коштів у Чехії – $3,3 мільйона – піде до ЮНІСЕФ. Всесвітня організація охорони здоров'я отримає $2 мільйони, ще $1,5 мільйона отримає Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, а $1,4 мільйона – Міжнародна організація з міграції.

 

21 червня

Іспанія надасть Україні допомогу для відновлення

Джерело: МЗС Іспанії, передає Суспільне

Іспанія надасть Україні нову допомогу для оснащення шкіл укриттями, підтримки жертв сексуального насильства та забезпечення мобільних клінік для новонароджених.

Про це заявив міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес під час Конференції з відновлення України, яка проходить 21-22 червня у Лондоні. МЗС Іспанії опублікувало заяву Альбареса у Twitter.

За його словами, уряд Іспанії зобов'язався у Лондоні виділити Україні 250 мільйонів євро.

«У тому числі затверджено і нове зобов'язання у розмірі 7 мільйонів євро, про яке я оголошую сьогодні. Воно спрямоване на облаштування шкіл укриттями, підтримку жертв сексуального насильства та забезпечення мобільних клінік інкубаторами для новонароджених», — сказав Хосе Мануель Альбарес.

Очільник МЗС Іспанії також додав, що країна мобілізує понад 24 тисячі тонн гуманітарної допомоги, яку передадуть постраждалим від підриву росіянами греблі Каховської гідроелектростанції.

Альбарес також зазначив, що Іспанія готова поділитися з Україною досвідом у таких секторах, як інфраструктура, енергетика, водопостачання, санітарія, охорона здоров'я та залізниця, щоб допомогти у відновленні.

Посли ЄС узгодили 11-й пакет санкцій проти росії

Джерело: керівник Офісу Президента Андрій Єрмак

Пакет містить заходи, спрямовані на протидію обходу санкцій та індивідуальні обмеження.

 

 Німеччина надасть Україні 381 мільйон євро на гуманітарну допомогу

Джерело: міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок на Конференції з відбудови України, передає Суспільне

«Ми з моєю колегою, міністеркою економічного співробітництва і розвитку Свеньєю Шульце, прийшли сьогодні сюди, щоб підкреслити, що уряд Німеччини активізує зусилля для відновлення України. Це відновлення починається з гуманітарної підтримки. Німеччина надасть Україні додаткові 381 мільйон євро на гуманітарну допомогу у 2023 році на все: від генераторів до їжі та наметів для тих, хто змушений був втекти або нещодавно втратив домівку», — сказала Анналена Бербок.

Очільниця МЗС Німеччини додала, що уряд країни також працює над посиленням політичної та практичної співпраці між Україною та НАТО і зауважила, що "вони хочуть, щоб Україна виграла цю війну".

«Ми хочемо, щоб Україна виграла цю війну, щоб виграти мир. Саме тому ми чітко дали зрозуміти, що Україна також належить до європейської родини. І президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила сьогодні вранці на засіданні Європейської Комісії, що зусилля України щодо реформ свідчать про те, що України є прогрес, попри війну, і що Україна врешті-решт стане членом Європейського Союзу», — наголосила Анналена Бербок.

Урядовиця висловила переконання, що відновлення України має бути пов'язане з процесом вступу в ЄС.

«Я переконана, що ми повинні й надалі пов'язувати відновлення України з процесом вступу до ЄС. Наша мета — допомогти відновити Україну, яка підходить для ЄС. Ми готові підтримувати Україну в її реформаторських зусиллях на шляху до членства. Саме тому процесу вступу України до ЄС буде відведено особливе місце на конференції з відновлення, яка відбудеться наступного року в Німеччині. Зробити відновлення справді європейською справою», — сказала Анналена Бербок.

Цього року Франція виділить Україні додаткові €40 млн на відбудову 

Джерело: Бабель

Ці кошти повертати не доведеться. Вони підуть на критичну інфраструктуру, медичне обладнання та підготовку до наступної зими.

Також Франція готує багаторічний план допомоги для підтримки економічної, фінансової та гуманітарної стабільності України.

США нададуть Україні новий пакет допомоги на $1,3 мільярда

Джерело: державний секретар США Ентоні Блінкен на Конференції з відновлення України

Сполучені Штати нададуть Україні новий пакет фінансової допомоги на суму $1,3 мільярда. Гроші підуть, зокрема, на ремонт енергосистеми, допомогу підприємствам, модернізацію критичної інфраструктури, залізниці та іншого.

Понад $520 мільйонів Вашингтон інвестує у капітальний ремонт енергетичної мережі. Це допоможе, за словами Блінкена, зробити енергетичний сектор більш чистим, стійким та інтегрованим з європейським, а також подолати монополії, підтримати реформи, стимулювати приватні інвестиції тощо.

Ще $657 мільйонів підуть на модернізацію пунктів пропуску на кордоні України, залізничних ліній, портів та іншої критичної інфраструктури. Для подолання корупції на митницях і впровадження цифрових митних систем США виділили $100 мільйонів, а на допомогу підприємцям $35 мільйонів.

Велика Британія оголосила про допомогу Україні на 3 мільярда доларів

Джерело: прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак

Він оголосив про надання Україні фінансової допомоги обсягом 3 млрд доларів впродовж наступних трьох років. Про це Сунак заявив під час виступу на міжнародній Конференції з питань відновлення України (URC 2023) у Лондоні у середу, передає УНН.

«Уряд Британії хоче зараз підтримати Україну в подальші роки. Впродовж наступних трьох років ми надамо довгострокові гарантії на 3 млрд доларів. Ми хочемо підсилити інвестиції разом з екологічними ініціативами», - сказав Сунак.

США замовлять ракети типу AMRAAM на $1,1 мільярда, частина – для України

Джерело: Пентагон

Міністерство оборони США уклало угоду з компанією Raytheon Missiles and Defense щодо замовлення ракет класу «повітря-повітря» середньої дальності (AMRAAM) на $1,1 млрд.

Очікується, що замовлення буде виконано до 31 січня 2027 року.

Зазначається, що контракт передбачає закордонні військові поставки до України, Бахрейну, Бельгії, Болгарії, Канади, Фінляндії, Угорщини, Італії, Японії, Нідерландів, Норвегії, Катару, Саудівської Аравії, Сінгапуру, Південної Кореї, Іспанії, Швейцарії та Великої Британії – на них припадає 39% від вартості контракту.

«Цей контракт передбачає виробництво ракет AMRAAM, телеметричної системи AMRAAM, початкових і польових запасних частин», - заявили у Пентагоні.

Британія в середу оголосить про знаковий пакет фінансової підтримки для України

Джерело: прес-служба британського уряду

Велика Британія оголосить про історичний пакет фінансової підтримки для України, який включає кредитні гарантії Світового банку на суму 3 мільярди доларів та двосторонню допомогу у розмірі 240 мільйонів фунтів стерлінгів (305 мільйонів доларів).

На Даунінг-стріт уточнили, що оголошення має відбутися у середу, на конференції з відновлення України, що відбудеться у Лондоні.

Фінансування покликане зміцнити економічну стабільність України на тлі російської повномасштабної військової агресії, що триває, і на підтримку життєво важливих державних послуг, включаючи витрати на утримання шкіл і лікарень.

За словами прем'єр-міністра Британії Ріші Сунака, це «перший двосторонній пакет багаторічної податково-бюджетної допомоги, наданий країною G7, що наголошує на непохитній прихильності Великої Британії до країни як зараз, так і в майбутньому».

Таким чином невійськова допомога Британії для України становитиме понад 4,7 млрд фунтів стерлінгів (понад 6 млрд доларів), включаючи 4,1 млрд фунтів стерлінгів (понад 5,23 млрд доларів) у вигляді фіскальної підтримки та 640 млн фунтів стерлінгів (близько 817 млн доларів) як двосторонньої допомоги.

Євросоюз пропонує виділити Україні кредит у розмірі 50 млрд євро

Джерело: голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн

Європейський Союз виділить новий пакет фінансової допомоги Україні.

Кредит для українського уряду буде в розмірі майже 50 млрд євро. Гроші надходитимуть у наступні чотири роки. Така грошова підтримка дозволить забезпечити передбачуване фінансування на шляху до ЄС разом із глобальними партнерами та приватним сектором.

Португалія передасть Україні ще 14 бронетранспортерів і батарею гаубиць

Джерело: міноборони Португалії

Зазначається, що Україна отримає від європейської країни щонайменше 14 бронемашин M113 і комплект 105-мм гаубиць.

«Португалія продовжує підтримувати Україну. Цей новий пакет військової техніки приєднується до 180 тонн боєприпасів і п'яти закритих машин медичної підтримки, наданих упродовж кількох тижнів», – додали у Міністерстві.

 

20 червня 

Австрія виділить ще 18 мільйонів євро допомоги українцям

Джерело: Austria Presse Agentur

Федеральний уряд Австрії виділить додатково 18 млн євро для допомоги українцям, які постраждали внаслідок російської агресії.

«Австрія продовжує збільшувати фінансову допомогу Україні: уряд виділить ще 18 млн євро із фонду надзвичайних ситуацій за кордоном (AKF) МЗС», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що таким чином двостороння фінансова підтримка Австрії вже «перевищила позначку в 150 млн євро».

За даними австрійського МЗС, по 6 млн євро отримають Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) і Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ), ще 4 млн євро отримає Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) і 2 млн євро – Фонд ООН у галузі народонаселення (ЮНФПА).

«Це спрямовано на підтримку людей в Україні та Молдові. Сусідня держава Молдова приймає найбільшу кількість переміщених осіб з України порівняно з кількістю свого населення», – йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що у середу глава МЗС Австрії Александер Шалленберг також візьме участь у міжнародній конференції з відновлення України в Лондоні.

Японія надасть Україні екстрену допомогу на $5 мільйонів через підрив Каховської ГЕС

Джерело: NHK

Уряд Японії вирішив надати п'ять мільйонів доларів США як екстрену допомогу мешканцям південної частини України, які постраждали від руйнування підірваної дамби Каховської ГЕС.

Про відповідне рішення на пресконференції у вівторок оголосив генеральний секретар Кабінету міністрів Японії Мацуно Хірокадзу.

Японський уряд має намір надати продовольство, воду, а також предмети гігієни та медикаменти через міжнародні організації, включаючи Всесвітню продовольчу програму та Дитячий фонд ООН.

США анонсували новий «потужний пакет» допомоги Україні

Джерело: Reuters

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що представить новий пакет допомоги Києву в середу на конференції з питань відновлення України, що пройде у Лондоні.

Про це Блінкен сказав на спільній пресконференції з міністром закордонних справ Великої Британії Джеймсом Клеверлі у вівторок.

«Президент Байден сказав... що ми будемо з Україною стільки, скільки буде потрібно, і обидві наші країни глибоко віддані цьому. Ми продовжимо виконувати це зобов'язання, в тому числі за допомогою нового потужного пакету американської допомоги, який я зможу оголосити завтра», – додав глава дипломатії США.

У середу та у четвер у Лондоні відбудеться конференція з питань відновлення України, на якій понад 1000 іноземних посадовців з понад 60 держав, а також керівники бізнесу та глобальні інвестори, обговорюватимуть шляхи допомоги Україні у відбудові.

Обидва міністри закордонних справ підкреслили, що конференція була зосереджена на заохоченні приватного сектору використовувати свої ресурси для прискорення відновлення України, але Київ має зробити свій внесок, продовжуючи реформи.

«Цей тиждень значною мірою присвячений створенню умов, необхідних для того, щоб гроші державного сектору, звичайно, але переважно приватного сектору, могли фінансувати їхню (українську. – Ред.) відбудову», – сказав глава МЗС Британії Джеймс Клеверлі.

За підтримки ПРООН в Україні знешкодили 540 тисяч мін та снарядів

Джерело: ДСНС

За підтримки Програми розвитку Організації Об'єднаних Націй українські фахівці вже знешкодили 540 тисяч мін та снарядів на території, де проживають близько 3,8 мільйона людей.

Про це йшлося на зустрічі піротехніків служби з керівником Програми розвитку ООН Ахімом Штайнером під час поїздки до Ірпеня.

«Штайнер поспілкувався з піротехніками ДСНС щодо ситуації з розмінування території України. За підтримки ПРООН українські команди знешкодили 540 тис. мін і снарядів, що не розірвалися, на території, на якій проживає близько 3,8 млн осіб», – зазначається у повідомленні.

Керівник ПРООН констатував, що Україна є однією з найбільш замінованих країн у світі. Потенційно забрудненими боєприпасами можуть бути 30% території нашої держави.

Також Штайнер закцентував на важливості підтримання довготривалих партнерських відносин між ПРООН і ДСНС для подолання наслідків війни і сприяння швидкому і безпечному відновленню нашої країни.

Норвегія виділить більше 21 млн євро на ядерну безпеку України

Джерело: МЗС Норвегії

Норвегія збільшує підтримку ядерної безпеки та захищеності України у 2023 році на 250 мільйонів норвезьких крон (близько 21,5 млн євро).

Зокрема, Норвегія надасть 100 мільйонів норвезьких крон на підтримку Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Це допоможе забезпечити присутність експертів МАГАТЕ в Україні. Сьогодні експерти МАГАТЕ присутні на Чорнобильському майданчику, Запорізькій атомній електростанції, яка наразі окупована Росією, та на трьох інших діючих атомних електростанціях України.

Крім того, Норвегія збільшує фінансування співпраці з Україною у сфері ядерної безпеки на 150 мільйонів норвезьких крон. Це фінансування буде адмініструватися Норвезьким агентством з радіаційної та ядерної безпеки (DSA) і буде спрямоване на зменшення ризику аварій та інцидентів, пов'язаних з вивільненням радіоактивних речовин, а також на зменшення ризику потрапляння радіоактивних матеріалів до чужих рук.

«Норвегія робить свій внесок у посилення ядерної безпеки та захищеності. Ми будемо підтримувати зусилля, спрямовані на те, щоб дати можливість українській владі відновити безпечну та надійну роботу об'єктів та майданчиків, які безпосередньо постраждали від бойових дій. Ремонт інфраструктури та відновлення регуляторного контролю на Чорнобильському об'єкті будуть ключовими пріоритетами», – сказала міністерка.

У норвезькому зовнішньополітичному відомстві нагадують, що Норвегія була однією з перших країн, яка надала Україні обладнання для посилення ядерної та радіаційної безпеки після повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року. Вже у березні 2022 року Норвегія надала обладнання для українських органів прикордонного контролю та Рівненської атомної електростанції.

Макрон повідомив про розгортання в Україні системи SAMP/T

Джерело: Rai News

Президент Франції Емманюель Макрон оголосив, що в Україні вже розгорнута система протиракетної оборони SAMP/T франко-італійського виробництва.

Така заява Макрона пролунала у виступі в межах Паризького авіасалону.

«Я радий, що можу оголосити разом із моєю італійською колегою Джорджею Мелоні, що франко-італійський ЗРК SAMP/T тепер розгорнутий і функціонує в Україні, де він захищає ключові об'єкти і життя людей», – сказав глава французької держави.

Це перше офіційне підтвердження прибуття SAMP/T в Україну після того, як про це неодноразово писали ЗМІ.

19 червня

Виробник F-16 готовий навчати українських льотчиків

Джерело: операційний директор Lockheed Martin Френк Сент-Джон

Американська збройова компанія Lockheed Martin готова допомогти українським льотчикам у навчанні й обслуговуванні своїх винищувачів F-16, якщо країни НАТО погодяться відправити їх Україні як військову допомогу.

Про це сказав операційний директор Lockheed Martin Френк Сент-Джон.

За словами Сент-Джона, будь-яке рішення щодо участі Lockheed Martin у навчанні українців ухвалюватиметься лише після обговорення між Україною, США та іншими західними союзниками.

«Ми готові не лише задовольнити потребу в нових літаках F-16, але й у будь-яких модифікаціях F-16, а також у навчанні, обладнанні й системах», – сказав він.

Операційний директор Lockheed Martin окремо відзначив «неймовірну здатність» українських військових до опанування західних систем озброєнь, зокрема виготовлених компанією керованих реактивних систем залпового вогню GMLRS і протитанкових ракетних комплексів Javelin.

«Дуже швидко опанували використання цих систем і застосовували їх з великою ефективністю, тому я більш ніж упевнений, що українські пілоти опанують F-16 і зможуть дуже ефективно використовувати його в найкоротші терміни», – зазначив Сент-Джон.

Він додав, що Lockheed Martin у довгостроковій перспективі може розглянути створення виробничої бази в Україні або в сусідній країні після завершення війни з Росією, аби «забезпечити постійну присутність для навчань і технічного обслуговування».

Питання надання Україні винищувачів F-16 обговорювалось у межах засідання Контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн») минулого тижня.

Британія створює механізм «добровільної передачі» Україні коштів підсанкційних росіян

Джерело: МЗС Британії

Оголошене міністром закордонних справ Британії Джеймсом Клеверлі нове законодавство передбачає можливість для росіян, які потрапили під санкції, жертвувати заморожені кошти на відновлення України.

За словами Клеверлі, уряд Британії запроваджує новий спосіб поводження із замороженими російськими активами, які можуть бути пожертвувані на відновлення України.

«Ці нові заходи – на додаток до нашого найбільшого в історії пакета санкцій – показують, що Велика Британія готова і здатна розчистити нові шляхи для того, щоб російські гроші дійшли до українського народу», – заявив міністр фінансів Британії Джеремі Хант.

В МЗС Британії зазначили, що росіяни, які перебувають під санкціями і заявляють, що підтримують Україну, тепер також матимуть можливість зробити правильний вчинок – пожертвувати свої заморожені кошти на відновлення України.

Наголошують, що це буде добровільний процес, в рамках якого підсанкційні особи можуть подати заявку на розблокування коштів з конкретною метою підтримки відновлення та реконструкції України. 

Не буде жодного примусу до переказу коштів, а також жодних пропозицій щодо послаблення санкцій в обмін на пожертвування, пояснили в МЗС Британії. При цьому йдеться саме про заморожені кошти, якими підсанкційні росіяни все одно не мають змоги користуватися.

«Немає переговорів із цими людьми, немає домовленостей з ними про те, що вони отримають щось в обмін на це. Йдеться про тих осіб, хто вже зараз не має доступу до цих грошей і хоче перерахувати гроші Україні добровільно», – пояснюють в уряді Британії.

Також, за його словами, уряд Британії не планує робити публічним перелік тих, хто вирішив добровільно пожертвувати Україні заморожені активи.

«Але за тими, хто вирішив передати гроші Україні, лишається право самим повідомити про це», – пояснило джерело.

Точні механізми роботи фонду, який розподілятиме добровільні пожертви підсанкційних росіян, будуть оголошені в належний час, зазначили в МЗС Британії. 

Британія не скасує санкції проти Росії, доки Москва не виплатить компенсації Києву

Джерело: пресслужба МЗС Британії

Велика Британія запровадила нове законодавство, яке дозволяє зберігати санкції проти Росії, поки Москва не виплатить компенсацію Україні.

Про нове законодавство оголосив міністр закордонних справ Джеймс Клеверлі.

За його словами, уряд Британії бере на себе повноваження зберігати санкції проти Росії до виплати компенсацій Україні та запроваджує новий спосіб використання заморожених російських активів, які можуть бути пожертвувані на відновлення України.

Нові заходи оголошені напередодні проведення у Великій Британії цього тижня великої конференції з питань відновлення України.

Також це відбувається на тлі того, що Лондон готується прийняти закон, який вимагатиме від осіб, що володіють активами у Великій Британії від імені Центрального банку Росії (ЦБР), Міністерства фінансів Росії (Мінфін) або Російського фонду національного добробуту (ФНБ), розкривати їх Казначейству Британіїї.  

«Оскільки Україна продовжує захищатися від російського вторгнення, жахливі наслідки путінської війни очевидні. Потреби України у відновленні є і будуть величезними... Завдяки нашим новим заходам сьогодні ми зміцнюємо санкційний підхід Великої Британії, підтверджуючи, що Велика Британія готова використовувати санкції для того, щоб Росія заплатила за відновлення країни, на яку вона так нерозсудливо напала», – сказав Клеверлі.

Зеленський поговорив із прем'єром Британії про гарантії безпеки для України і посилення санкцій проти РФ

Джерело: Twitter

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком.

За словами українського президента, в ході розмови обговорювали оборонні потреби України, подальшу співпрацю між країнами «задля розширення спроможностей на полі бою, зокрема завдяки далекобійній зброї».

Зеленський і Сунак також скоординували позиції напередодні Вільнюського саміту НАТО, а також обговорили кроки з реалізації «формули миру» та підготовки гарантій безпеки для України.

«Наголосив на необхідності посилення санкційного тиску на РФ, зокрема й через нарощування російського виробництва ракет із західних компонентів», – додав Зеленський.

Росія відмовляється пускати гуманітарну місію ООН

Джерело: Деніз Браун, координаторка ООН в Україні 

РФ відмовляється пускати гуманітарну місію ООН до людей на тимчасово окупованому лівому березі Херсонщини, які постраждали від підриву Каховської ГЕС.

Росіяни відхилили запит на доступ до окупованих територій області, проте ООН наголошує, що продовжить працювати, щоб потрапити туди.

Росію закликали діяти так, як вона зобовʼязана за міжнародним гуманітарним правом — не відмовляти в допомозі людям, які цього потребують.

Британський уряд виділить українцям 150 мільйонів фунтів стерлінгів

Джерело: Euroactive

Сполучене королівство виділить 150 мільйонів фунтів стерлінгів, щоб вирішити проблему з житлом та працевлаштуванням українських переселенців.

Щоб допомогти переселенцям, які евакуювались до Великої Британії, уряд створив нову схему фінансування. Тепер гроші надходитимуть до місцевих рад по всій країні та будуть спрямовані на те, щоб допомогти українцям:

  •  орендувати житло;

  •  знайти роботу.

Фінансування розподілять по країні відповідно до кількості українців, які там проживають:

  •  109 мільйонів фунтів стерлінгів для Англії;

  •  30 мільйонів фунтів стерлінгів для Шотландії;

  •  8 мільйонів фунтів стерлінгів для Уельсу;

  •  близько 2 мільйонів фунтів стерлінгів для Північної Ірландії.

«На жаль, бойові дії в Україні не мають ознак скорого припинення. Тому ми закликаємо більше людей надати прихисток українцям, одночасно надаючи додаткове фінансування радам, щоб підтримати їх у питаннях довгострокового поселення», – зазначила міністерка з питань забезпечення житлом та проблем безпритульності Фелісіті Б’юкан.

З початку російського вторгнення в лютому 2022 року понад 124 000 українців переїхали до Сполученого Королівства за програмою Homes for Ukraine. Майже половина переселенців працездатного віку вже знайшли роботу в країні.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024