«Путін шукав хаос і знайшов його»: що писали світові ЗМІ про заколот Пригожина

27 Червня 2023, 10:20
Що писали світові ЗМІ про заколот Пригожина 893
Що писали світові ЗМІ про заколот Пригожина

Більшість світових друкованих видань на своїх перших шпальтах у ці дні писали про заколотників Пригожина. 

Більше про перші шпальти газет США, Канади, ОАЄ та Азії, – у підбірці Район.Закордон.

США. «New York Times»: «Вагнер скасовує похід на столицю Росії»

«Путін шукав хаос і він знайшов його»

Володимир Путін з Росії завжди процвітав у хаосі. Тоді це загрожувало поглинути його.

Мовчання Путіна сприяло політичній неоднозначності, яка довгий час була торговою маркою його правління: толерантність, навіть заохочення конфлікту між елітами, оскільки це тримало потенційних суперників під контролем, підкреслюючи, що остаточна влада завжди належить самому президенту.

Ключовим лакмусовим папірцем російського лідера була лояльність — факт, який командир найманців Євген  Пригожин розумів, навіть на тлі його нещодавньої критики військового керівництва: «Я слухаю Путіна», — сказав він у травні. 

І все ж у суботу, після більш ніж 20 років отримання прибутку від своїх особистих зв’язків з паном Путіним, пан Пригожин відкинув останні клаптики цієї лояльності вбік і занурив Росію в її найбільшу політичну кризу за три десятиліття, оскільки його сили захопили контроль над ключовими військових об'єктів у Ростові-на-Дону і погрожували увійти в Москву.

Примара масштабної битви за Москву здавалася відвернутою — принаймні на мить — у суботу ввечері, після того, як Пригожин заявив, що повертає свої війська, які йшли до російської столиці.

Але з моменту призначення виконувачем обов’язків президента 31 грудня 1999 року Путін ніколи не стикався з таким драматичним викликом. І це прийшло від людини, яка, як і велика частина російської еліти, завдячує своєю владою та статусом неформальному, персоналістському стилю російського президента.

«Путін недооцінив» загрозу з боку пана Пригожина, сказала Тетяна Станова, старший науковий співробітник Євразійського центру Carnegie Russia. «Він думав, що він повністю залежний і лояльний».

Підпис під фото: Бойовики «Вагнера» готуються до виведення зі штабу Південного військового округу Росії в Ростові-на-Дону в суботу.

«The Washington Post»: «У Росії короткочасне повстання»

Повстання найманців – це розплата за правління Путіна

Путін зіткнувся з найсерйознішим викликом своєму президентству після того, як система, якою він очолював протягом останніх 23 років, зруйнувалася цими вихідними під тиском війни, яку він розпочав в Україні, і на мить переросла у збройний конфлікт усередині Росії.

Група Вагнера зупиняє наступ на москву

Президент Білорусі веде переговори з союзником Путіна

«Los Angeles Times»: «Найманці припинили марш на Москву після погроз Путіна»

Лідер Wagner Group вирушить до Білорусі. Повстання похитує авторитет російського президента.

Підпис під фото: Члени приватної армії групи Вагнера готуються повернутися на свою базу в Ростові-на-Дону на півдні Росія. Їхній лідер Євген Пригожин заявив, що його бронетанкові сили просунулися в межах 125 миль від Москви

Канада. «The Sunday Star»: «Повстання в Росії придушено»

Найманці припиняють повстання проти уряду президента Путіна, оскільки керівник Вагнера погоджується виїхати до Білорусі та уникнути судового переслідування»

Китай. «South China Morning Post»: «Путін обіцяє придушити «збройний заколот» військ Вагнера»

Президент Росії заявив у телезверненні, що керівник групи найманців «зрадив» націю

Вчора Володимир Путін пообіцяв придушити те, що він назвав «збройним заколотом» лідера найманців Євгена Пригожина, у драматичному повороті подій, який виглядав як найбільша внутрішня криза російського президента з того часу, як він віддав наказ про повномасштабне вторгнення в Україну в лютому минулого року.

«Це удар ножем у спину нашій країні, нашій нації», — сказав Путін у телезверненні до нації. «Те, з чим ми зіткнулися, це саме зрада. Екстравагантні амбіції та особисті інтереси призвели до державної зради», – сказав Путін, маючи на увазі Пригожина.

«China Daily»: «Міністерство: Китай підтримує національну стабільність Росії»

Члени російської приватної військової групи «Вагнер» завантажують танк на вантажівку на вулиці в Ростові-на-Дону, Росія, у суботу, перш ніж залишити територію штабу Південного військового округу країни.

Китай висловив підтримку зусиллям Росії щодо підтримки стабільності, заявив речник МЗС у неділю, через день після того, як повстання російських найманців було врегульовано мирним шляхом.

У суботу пізно ввечері між Москвою та керівником приватної військової групи Вагнера Євгеном Пригожиним було досягнуто компромісу за посередництва президента Білорусі Лукашенка.

У відповідь на останню ситуацію в Росії речник МЗС заявив, що «це внутрішня справа Росії».

«Як дружній сусід Росії та всеосяжний стратегічний партнер для координації нової ери, Китай підтримує Росію в підтримці національної стабільності та досягненні розвитку та процвітання», — додав речник.

«Global Times»: Заколот Вагнера завершується протягом 24 годин, наслідки залишаються «неясними»

За посередництва Білорусі повстання Вагнера припинилося приблизно за 24 години. Такі різкі зміни в ситуації з п'ятниці по суботу привернули увагу світу, оскільки деякі західні аналітики описали це «збройне повстання» як удар по владі президента Росії Путіна, тоді як українсько-російський конфлікт зайшов у глухий кут, який деякі китайські експерти вважають «бажаним». 

Після короткочасного заколоту командир найманців Вагнера Євген Пригожин покине Росію та переїде до Білорусі відповідно до угоди, укладеної за посередництва білоруського президента Олександра Лукашенка, яка поклала край збройному повстанню, яке очолив Пригожин проти військового керівництва Росії.

Речник Кремля Дмитро Пєсков сказав, що Лукашенко запропонував виступити посередником за згодою Путіна, оскільки він особисто знав Пригожина близько 20 років.

Індія «The Hindu»: «Путін обіцяє припинити повстання, коли Вагнера прямує до Москви»

«The Asian Age»: «Російські найманці прямують на Москву»

Путін пообіцяв покарати повстанців 

Глава Вагнера каже, що бойовики «готові померти»

«New Sunday Express»: «Розворот після повстання проти Путіна»

Бос Вагнера наказав повернутися конвою найманців, який прямував до Москви, заявивши, що не хоче проливати російську кров.

Група найманців, яку просуває та підтримує президент Володимир Путін, у суботу стала монстром Франкенштейна, захопивши ключове південне місто та розпочавши повстання проти російського істеблішменту.

Ситуація кардинально змінилася пізніше того ж дня, коли керівник групи Вагнера Євгеній Пригожин наказав своїм військам, які прямували до Москви, відступити та повернутися до своїх польових таборів в Україні. Відповідний наказ надійшов після розмови з Пригожиним білоруського лідера Олександра Лукашенка.

«Ми розгортаємо наші колони і повертаємося в поле табори», – сказав бос «Вагнера», стверджуючи, що не хоче проливати російську кров.

«The Sunday Standard»: «Переворот найманців проти Путіна»

Велика колона найманців групи Вагнера прямує до Москви після першого захоплення міста Ростов-на-Дону

«The Pioneer»: «Війська шефа найманців просуваються до Москви»

Путін обіцяє покарання для повстанців; Україна бачить шанс повернути територію

Президент Росії Володимир Путін у суботу пообіцяв суворе покарання для організаторів збройного повстання, очолюваного лідером найманців Євгеном Пригожиним, який вивів свої війська з України та просунувся до Москви. У зверненні до нації Путін засудив повстання як «удар у спину». 

Це була найбільша загроза для його лідерства за понад два десятиліття перебування при владі

Пакистан. «DAWN»: «Російські найманці призупиняють похід на Москву»

Повстанські найманці Вагнера погрожували наступити на Москву в суботу, перш ніж оголосити про приголомшливий відступ, оскільки Київ скористався хаосом, щоб почати нові напади на російські позиції в Україні.

Перед тим, як очільник ПВК «Вагнера» Євгеній Пригожин, очевидно, був звільнений з посади, російські регулярні сили розпочали те, що один з регіональних губернаторів назвав «контртерористичною операцією», щоб зупинити просування «Вагнера» на північ головною магістраллю в напрямку Москви.

Японія «Mainichi Shimbun»: «Повстання Пригожина»

Вагнер віддає військовим накази, щоб придушити Путіна

ОАЄ «The Arab News»: «Повстання Вагнера проти Путіна»

Командир приватної армії Пригожин каже, що наказав своїм російським найманцям припинити марш на Москву. Президент Путін називає повстання «державною зрадою», каже, що командир зіткнеться з суворими наслідками.

Читайте також: «Виявив слабкість Путіна»: що писали світові ЗМІ про заколот вагнерівців

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024