«Закликає росіян пробачити тих, хто воював в Україні»: світові ЗМІ про наслідки спроби заколоту «вагнерівців»

27 Червня 2023, 19:15
Світові ЗМІ про наслідки спроби заколоту «вагнерівців» 701
Світові ЗМІ про наслідки спроби заколоту «вагнерівців»

Газети Великої Британії, у вівторок 27 червня, писали про наслідки спроби заколоту групи ПВК «Вагнер» в Росії на минулих вихідних. 

Більше про перші шпальти провідних видань, – у підбірці Район.Закордон.

Газета «І» починається з тексту телезвернення, сказаного у понеділок увечері президентом Путіним, і цитує його слова про те, що бунтівники «хотіли, щоб наше суспільство потонуло в крові», але закликає росіян пробачити тих, хто воював в Україні. 

Заголовок в «Times» говорить: «Росія не захлинеться в кривавій усобиці, клянеться Путін».

The Times також пише, що Путін заявив, що організатори заколоту «обдурили» бойовиків, але не назвав ім'я їх лідера гурту Євгена Пригожина. Він додав, що Кремль дотримуватиметься умов угоди, укладеної з метою зупинити наступ на Москву, згідно з якою Пригожин переїде до Білорусі.

«Guardian»: Президент Путін заявив, що Україна і Захід «хотіли, щоб російські солдати вбивали один одного, вбивали військовослужбовців і мирних жителів, щоб у результаті Росія програла, а наше суспільство захлинулося в кривавих усобицях». Газета пише, що він, мабуть, знає, що ПВК «Вагнер» все одно буде закрита, а її бойовикам буде надано вибір між підписанням контракту з міністерством оборони та передислокацією до Білорусі.

«Daily Telegraph» цитує заяву Пригожина, також зроблену в понеділок увечері, в якій він сказав, що марш на Москву був «майстер-класом» того, як мало проводитися вторгнення в Україну в лютому минулого року.

Виступаючи вперше після повстання, Пригожин сказав, що якби вторгнення в Україну було розпочато підрозділом, «так само добре навченим, з таким же рівнем бойового духу та готовності», як і його власне, то «може бути, спецоперація тривала 24 години».

 Пригожин заперечує, що його марш на Москву був спробою повалити уряд, і натомість направив подальшу критику на адресу «непрофесійного» військового керівництва Росії, пише «Financial Times».

Газета цитує президента США Джо Байдена, який заявив, що заколот був «частиною боротьби всередині російської системи», і Жозепа Борреля, головного дипломата ЄС, який заявив, що це свідчить про те, що «військова міць Путіна дає тріщину».

«Daily Star» дає кілька порад Пригожину, якщо він хоче уникнути долі, яка, як стверджується, спіткала тих, хто в минулому перейшов дорогу Путіну чи КДБ.

«Краще триматися подалі від відкритих вікон», - пише газета.

«І стежте за тим, що ви їсте та п'єте. І доки ви цим займаєтеся, не натикайтеся на парасольки».

Читайте також: «Виявив слабкість Путіна»: що писали світові ЗМІ про заколот вагнерівців

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024