Саміт НАТО у Вільнюсі: важливі рішення та шлях України до Альянсу

11 Липня 2023, 20:05
У Вільнюсі розпочинається саміт НАТО 1278
У Вільнюсі розпочинається саміт НАТО

Сьогодні у Вільнюсі у другій половині дня розпочнеться зустріч глав держав та урядів НАТО.

Саме у Литві можуть бути прийняті рішення, які визначать шлях України до членства в Альянсі, інформує Район.Закордон.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг анонсував ухвалення трьох важливих рішень для України.

Перше стосується ухвалення широкого багаторічного пакета допомоги для України, яка, зокрема, має забезпечити високу боєздатність Українських Збройних Сил та їх повну взаємосумісність з військами країн НАТО.

Друге – якісно новий рівень політичних відносин між НАТО та Україною, що досягатиметься шляхом створення двосторонньої Ради, яка зустрічатиметься в форматі «союзники по НАТО плюс Україна» за круглим столом, де кожна із країн-учасниць матиме рівне право озвучувати безпекові питання та пропонувати рішення, які, після ухвалення, перетворюються на обов'язкові для всіх сторін-учасниць.

І третє рішення – щодо членства України в НАТО. Воно є найскладнішим, бо одностайності серед країн-членів НАТО по цьому питанню так і немає. Надіємось, що більше конкретики буде під час першої в історії зустрічі Ради НАТО – Україна на вищому рівні, за участі президента Зеленського.

Зустрічі глав держав та урядів формально розпочнеться сьогодні, 11 липня, близько 14:00 години.

Перед початком саміту відбудеться двостороння зустріч керівника НАТО із президентом США Байденом.

Як повідомляє Укрінформ, ключовою подією заключного дня саміту стане проведення Ради НАТО-Україна на вищому рівні. Цікаво, що президент України Володимир Зеленський та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг проведуть пресконференцію до початку Ради, що виходить з програми, яка оприлюднена на цей момент. 

Саміт НАТО вважається найважливішою та найбільшою подією в історії Литви. Захід проходить у Литовському виставковому і конгресовому центрі LITEXPO, який було спеціально відремонтовано та розширено з цією метою. Загалом на проведення головної зустрічі року Північноатлантичного альянсу приймаюча Литва витратили близько 38 млн євро

Очікується, що до Вільнюса прибуде понад 2400 членів з 48 іноземних делегацій, у тому числі 40 глав держав і до 150 інших високопоставлених урядовців. Лише для переміщення делегацій потребується близько 800 транспортних засобів.

Напередодні саміту литовська столиця перетворилася на справжню фортецю. Безпеку в ці дні забезпечуватимуть близько 12 тис. представників литовських сил безпеки. Крім того, 16 країн – членів НАТО надіслали загалом близько 1 тис. військовослужбовців для допомоги приймаючій країні у забезпечення безпеки саміту, який проходить всього в 35 км від кордону з російським союзником Білоруссю.

Зеленський виступив у Вільнюсі

Президент України виступив на концерті у центрі столиці Литви. Він подякував литовцям за підтримку і за сміливу позицію щодо запрошення України в НАТО та привіз бойовий прапор із Бахмута.

«Сьогодні тут у Вільнюсі бойовий прапор із Бахмута, там була одна з найбільш визначальних битв в Європі. Цей прапор означає - ніколи знову литовцям не доведеться битися з росіянами, ані біля вільнюської телевежі, ані в будь-якому іншому місті», – заявив глава держави.

Володимир Зеленський наголосив, що приїхав до Вільнюса з вірою у рішення, з вірою у партнерів, з вірою у сильне НАТО.

«У НАТО, яке не сумнівається, не втрачає час та не озирається на будь-якого агресора. І я хотів би, що б ця віра стала упевненістю. Упевненістю в рішеннях, яких всі ми заслуговуємо, яких очікує кожен наш воїн, кожен наш громадянин, кожна наша мати, кожна наша дитина. Хіба це завелике бажання?», – зазначив президент у своїй промові.

Зеленський завершив виступ зі словами: «НАТО дасть Україні безпеку. Україна зробить НАТО сильніше».

Підсумкова заява саміту в Вільнюсі

Країни-члени НАТО узгодили спільне комюніке щодо України під час дискусій на саміті у Вільнюсі. 

В ньому союзники окреслили бачення того, яким має бути шлях нашої країни до членства в Альянсі. Текст декларації можна знайти за посиланням.

Головні тези щодо України:

НАТО підтверджує зобов'язання, взяте на саміті 2008 року в Бухаресті, що Україна стане членом НАТО і визнає, що шлях України до повної євроатлантичної інтеграції вийшов за рамки необхідності Плану дій з членства.

Для підтримки подальшої інтеграції України до НАТО союзники узгодили суттєвий пакет «розширеної політичної та практичної підтримки».

«Ми прийняли рішення створити Раду Україна-НАТО, новий спільний орган, в якому союзники та Україна засідають як рівноправні члени для просування політичного діалогу, участі, співпраці та євроатлантичних устремлінь України до членства в НАТО», – йдеться у комюніке.

Пріоритети НАТО у питанні підтримки України залишаються незмінними – НАТО має намір і надалі постачати нашій країні необхідну летальну та нелетальну допомогу.

Зазначена допомога допоможе відновити український сектор безпеки та оборони, а також дозволить перейти до повної оперативної сумісності з НАТО.

Країни-члени також звернули увагу на співпрацю України з ЄС.

«Ми недвозначно продемонстрували єдність цілей та загальну рішучість у використанні наших взаємодоповнюючих, послідовних та взаємопідсилювальних ролей. НАТО та ЄС продовжать підтримувати Україну. У цьому плані ми вітаємо створення спеціального Координаційного штабу НАТО – ЄС по Україні», – йдеться у комюніке.

НАТО узгодило декларацію по Україні

Генсек НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції за підсумками першого дня саміту повідомив, що члени Альянсу узгодили підсумкове комюніке щодо питання вступу України до НАТО.

За словами Столтенберга, наша країна отримає запрошення, коли «погодяться усі союзники і будуть виконані умови». Однією з них є реформи в оборонному секторі.

Загалом пакет підтримки для України передбачає:

  • скасування вимоги виконання ПДЧ щодо членства;
  • довгострокова програма військової допомоги – по 500 мільйонів доларів на рік для модернізації збройних сил України та повного переходу на стандарти НАТО;
  • запуск Ради Україна – НАТО – платформи для консультацій у кризових ситуаціях.

Перше засідання Ради відбудеться 12 липня за участі президента Володимира Зеленського. Саме на ньому мають узгодити план вступу України до Альянсу.

Зеленський у Вільнюсі вдається до жорсткої публічної дипломатії, – ЗМІ

За даними джерел The Guardian, президент України Зеленський в останню хвилину вдається до жорсткої публічної дипломатії, спрямованої на те, щоб змусити Альянс переписати підсумкову декларацію до завершення саміту в середу. Адже Україна вважає, що членство в НАТО є єдиним життєздатним рішенням для того, щоб не стати жертвою майбутніх нападів з боку Росії.

У той же час США та деякі інші члени Альянсу побоюються, що дозвіл на вступ країни в майбутньому може бути інтерпретований Москвою як ескалація напруженості.

Німеччина блокує запрошення України до НАТО, – ЗМІ

Позиція канцлера Німеччини Олафа Шольца стала перепоною у питанні запрошення України до членства в НАТО.

РБК-Україна, посилаючись на джерело знайоме з перебігом поточних консультацій країн Альянсу, повідомляє, що Німеччина намагалася повністю виключити слово «запрошення» з тексту фінального документа саміту. Однак під натиском низки країн НАТО пішла на деякі поступки.

За словами джерела, Німеччина під час дискусій наголошує на тому, що різкі кроки у бік членства України можуть зрештою «втягнути НАТО у третю світову війну з Росією».

Зеленський прибув на саміт НАТО

Литовські ЗМІ повідомляють, що президент України Володимир Зеленський уже прибув до Литви на саміт НАТО. 

До Литви він прилетів польським державним літаком.

До Вільнюса приїхав не лише президент, а й перша леді України Олена Зеленська.

Планується, що він буде сьогодні на піднятті українського прапору, потім візьме участь у вечері з лідерами. Натомість завтра очікується його зустріч зокрема з Байденом, Трюдо, Шольцем та Макроном. 

Також відбудеться перше засідання Ради Україна – НАТО за участі Зеленського

Розпочалася офіційна частина саміту НАТО

Генеральний секретар НАТО Столтенберг та президент Литви Гітанас Науседа особисто привітали кожного з глав держав та урядів. Після вступних слів вони перейшли до закритого засідання без представників ЗМІ.

ФОТО - Гітанас Науседа у Твіттер

Байден зробив заяву про шлях України до НАТО

Президент США Джо Байден під час спільного виступу із генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом повідомив, що союзники узгодили формулювання щодо інтеграції України до Альянсу.

«Це дуже важливий, критичний момент для України і питання НАТО, до якого ви продовжуєте прагнути... Ваше лідерство дійсно має значення. Ми узгодили формулювання, які ви запропонували, які мають відношення до приєднання України до НАТО», – заявив Байден.

Зеленський розкритикував невизначеність НАТО щодо України

Президент Володимир Зеленський з критикою відреагував на невизначеність НАТО щодо України. За його словами, Київ отримав сигнали про те, що обговорюються формулювання без України.

«Безпрецедентно й абсурдно – коли немає жодних часових рамок і для запрошення, і для членства України», — Зеленський.

Президент розчарований формулюванням тільки щодо запрошення, а не щодо членства України.

«Неприпустимо додавати якесь дивне формулювання про «умови» навіть для запрошення України.

Це схоже на те, що немає готовності ані запросити Україну в НАТО, ані зробити її членом Альянсу.

Невизначеність – це слабкість. І я відверто обговорю це на саміті», написав у своєму телеграм каналі президент Зеленський.

Байден зустрівся із президентом Литви

Президент США Джо Байден зустрівся з президентом Литви Гітанасом Науседою

Про це литовський президент повідомив на своїй сторінці в Twitter.

«Для мене була честь вітати Джо Байдена в Президентському палаці у Вільнюсі! Литву та Сполучені Штати об’єднує особлива дружба, заснована на основних цінностях - демократії та свободі. Ми цінуємо внесок США у безпеку нашої країни та регіону», – пише Науседа.

Зеленський прибуде у Вільнюс сьогодні

Генсек НАТО Єнс Столтенберг анонсував погоджувальну зустріч із Зеленським.

За його словами, із союзниками будуть обговорені питання плану щодо підвищеної готовності військ, фінансової підтримки.

Згодом генсек НАТО повідомив, що Зеленський прибуде до Вільнюсу вже сьогодні. Український президент візьме участь у світській вечері.

Також Столтенберг проінформував, що текст комюніке щодо України опублікують вже сьогодні.

«Я впевнений, що наші члени підтримають Україну. Це все про те, що Україна наблизиться до НАТО», – заявив Столтенберг.

Парламент Туреччини вже найближчим часом ратифікує вступ Швеції до НАТО 

За інформацією CNN Türk, парламент Туреччини може ратифікувати вступ Швеції до НАТО до кінця наступного тижня. Так, протокол про приймання Швеції до НАТО буде передано до турецького парламенту до кінця наступного тижня і схвалено.

Білий дім підтвердив зустріч Байдена із Зеленським

Як розповів радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван, лідери країн проведуть зустріч у Вільнюсі в середу, 12 липня.

Крім того, за словами Саллівана, завтра буде перше засідання Ради Україна – НАТО, де обговорять надання нового пакету допомоги, довгострокові потреби України та розширення взаємодії між Україною та НАТО.

Союзники, як зазначив радник, також обговорять майбутнє членство України в НАТО.

Столтенберг відкрив Громадський форум НАТО: головні заяви

Швеція стане членом НАТО. Це добре для НАТО і для Балтійського регіону. Це історичне рішення, історичний саміт. 

НАТО посилюватиме виробництво зброї.

Касетні боєприпаси Україна використовує для захисту

НАТО фіналізує комюніке, Україна отримає сильний сигнал на саміті

Путіну не можна дозволити виграти війну.

Як повідомлялося, 11-12 липня у Вільнюсі відбудеться саміт НАТО. Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський візьме участь у саміті НАТО у Вільнюсі в рамках започаткування нового формату взаємодії України з Альянсом.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024