Сейм Польщі схвалив резолюцію про Волинську трагедію

12 Липня 2023, 08:10
Сейм Польщі схвалив резолюцію про Волинську трагедію 510
Сейм Польщі схвалив резолюцію про Волинську трагедію

Сейм Польщі у вівторок ухвалив резолюцію про вшанування пам'яті жертв Волинської трагедії у її 80-ті роковини.

Польсько-українське примирення повинно включати «визнання провини і вшанування пам'яті жертв», – йдеться в документі резолюції польського Сейму.

У голосуванні взяли участь 440 депутатів, усі проголосували «за». 

Документ згадує про події 11 липня 1943 року на Волині, коли, згідно з текстом резолюції, «відбулася кривава неділя – кульмінаційний момент» Волинської трагедії, яку польські депутати називають геноцидом. 

У резолюції підкреслюється, що «того дня українські підрозділи ОУН і Української повстанської армії (УПА), часто підтримувані українським цивільним населенням, напали на 99 сіл колишнього Волинського воєводства, населених поляками, і вбили значну частину їхнього населення».

У резолюції зазначено, що з 2016 року 11 липня відзначається як Національний день пам'яті жертв геноциду, під час якого «було вбито понад 100 тисяч поляків – часто у дуже жорстокий спосіб».

«Сейм Республіки Польща хоче вшанувати пам'ять усіх жертв Волинської трагедії. Особливого визнання заслуговують ті представники української нації, які, ризикуючи життям, протистояли злочину, скоєному їхніми співвітчизниками», – йдеться також у документі.

У резолюції підкреслено, що «польсько-українське примирення, яке роками вибудовувалося представниками обох народів, повинно включати також визнання провини і вшанування пам'яті жертв років Другої світової війни». 

«Необхідно провести ексгумацію, гідне поховання та вшанування пам'яті всіх жертв геноциду на східних прикордонних землях», – йдеться у резолюції.

Нагадаємо, у минулу неділю до Луцька із неоголошеним візитом прибули президент України Володимир Зеленський та президент Польщі Анджей Дуда.

Президенти очолили заходи з вшанування пам'яті усіх жертв Другої світової війни та 80 річниці Волинської трагедії. 

Читайте також: Глава польського уряду Моравецький в Україні вшанував пам'ять жертв Волинської трагедії

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024