Депутати Європарламенту закликали суд в Гаазі видати ордер на арешт Лукашенка

18 Липня 2023, 15:35
Європарламент 1076
Європарламент

Депутати Європарламенту закликають Міжнародний кримінальний суд (МКС) видати ордер на арешт глави білоруського режиму Олександра Лукашенка. 

Це пов'язано із причетністю Білорусі до депортації дітей з України, йдеться у прес-релізі за підсумками звіту депутатів Європарламенту, інформує Район.Закордон.

Депутати Європарламенту зазначають, що Білорусь несе відповідальність за шкоду, заподіяну Україні, та злочини, скоєні в Україні, в тому числі через роль режиму в незаконній депортації дітей з України.

«Оскільки Міжнародний кримінальний суд (МКС) вже видав ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини в Росії Марії Львової-Бєлової, депутати Європарламенту закликають МКС розглянути аналогічний ордер на арешт Олександра Лукашенка», – йдеться у повідомленні.

Засуджуючи роль білоруського режиму як спільника в агресивній війні Росії проти України, депутати Європарламенту з великим занепокоєнням відзначають нестримне політичне, економічне, військове та культурне підпорядкування Білорусі Москві, що робить країну де-факто державою-сателітом, яка також приймає тактичні ядерної зброї під російським командуванням. Депутати також закликають ЄС не визнавати жодних домовленостей режиму Лукашенка та Росії, які поступаються суверенітетом країни проти волі білоруського народу. ЄС також має розробити спільну стратегію збереження незалежності Білорусі та переходу Білорусі до демократії за участю міжнародних інституцій, ОБСЄ, Ради Європи та G7.

Крім того, депутати Європарламенту вважають, що Рада ЄС також має розширити список білоруських та російських осіб, які підпадають під санкції ЄС, зокрема причетних до насильницької депортації українських дітей.

Нагадаємо, Міжнародний кримінальний суд (МКС)  17 березня видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна, звинувативши його у відповідальності за воєнні злочини, скоєні в Україні.

МКС видав ордер на арешт Путіна за підозрою в незаконній депортації дітей і незаконному переміщенні людей з території України до Російської Федерації. Окремо суд видав ордер на Марію Олексіївну Львову-Бєлову, уповноважену Росії з прав дитини, за тими ж звинуваченнями.

Читайте також:  Час розплати для путіна: як росія відповість за воєнні злочини в Україні

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024