Білоруські вертольоти в Польщі: НАТО не обговорює застосування п'ятої статті

03 Серпня 2023, 08:20
Білоруські вертольоти 655
Білоруські вертольоти

Північноатлантичний альянс не буде застосовувати принцип колективної безпеки після того, як білоруські гелікоптери порушили кордон Польщі.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на брифінг речника Державного департаменту США Метью Міллера.

За його словами, США очікують, що всі країни країн поважатимуть повітряний простір інших держав. У цьому контексті Сполучені Штати продовжують серйозно ставитися до безпеки НАТО.

Міллер заявив, що його країна поки чітко не визначила, чи був цей інцидент навмисною провокацією Білорусі. Його має оцінювати влада Польщі, додав він.

«Я не збираюся випереджати будь-які заяви, які можуть бути зроблені нами чи будь-якою іншою країною НАТО. Існує процес, в рамках якого країни НАТО можуть застосувати статтю 5. На даному етапі ми цього не робили», – наголосив Міллер.

Нагадаємо, всі держави при вступі до НАТО зобов'язалися дотримуватися принципу колективної безпеки (5 стаття Північноатлантичного договору). Він полягає в тому, що напад на одну країну-члена Альянсу прирівнюється до нападу на всі країни-члени Альянсу.

Нагадаємо, 1 серпня жителі польського села Біловеж повідомили, що над їхніми будинками пролітали два бойові літаки Білорусі - Мі-24 та Мі-8. Однак влада Польщі спочатку заявила, що порушення кордону не сталося.

Міністерство оборони режиму Лукашенка заперечило порушення польського повітряного простору вертольотами ВПС РБ і в офіційній заяві глузливо коментує: «одна бабуся сказала». 

У НАТО заявили, що контролюють ситуацію вздовж своїх східних кордонів і перебувають у контакті з польською владою.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024