Росія атакує Україну ракетами, які Київ віддав за газові борги, – «Схеми»

04 Серпня 2023, 08:30
Росія атакує Україну ракетами, які Київ віддав за газові борги 1360
Росія атакує Україну ракетами, які Київ віддав за газові борги

Росія запустила по території України крилаті ракети Х-55, отримані Москвою в межах угоди між Кабміном і урядом РФ в 1999 році в обмін на погашення заборгованості за спожитий російський газ.

Про це повідомляє Район.Закордон з посиланням на «Схеми».

У розпорядженні журналістів опинився текст угоди та список номерів переданих РФ наприкінці 90-х ракет. Звіривши їх з номерами Х-55, якими Росія почала обстрілювати Україну в останні два роки, було виявлено, що мінімум десяток з них було збито українською ППО, а частина влучила в житлові будинки.

У 1999 році у Ялті було підписано договір між Кабінетом міністрів України на чолі з Валерієм Пустовойтенком та урядом РФ за керівництва Путіна. У документі вказано, що Україна передала Росії вісім важких бомбардувальників Ту-160 і три Ту-95МС, а також 575 крилатих ракет Х-55. Озброєння було компенсацією Росії від України за спожитий російський газ на суму 275 мільйонів гривень.

«Схеми» повідомляють, що змогли отримати списки з усіма номерами переданих ракет і зіставили їх з номерами Х-55, якими Росія обстрілювала Україну після початку повномасштабного вторгнення.

З'ясувалось, що три ракети, які були збиті силами ППО у січні, травні та квітні 2023 року в Києві та в області – є у списку переданих Москві у 1999 році.

Ще одна з переданих Росії ракет Х-55 наприкінці 2022-го влучила у багатоквартирний житловий будинок у столиці України, через що загинула жінка. А від влучання іншої Х-55 у будинок у Київській області постраждала дитина.

Інші ракети вдалось ідентифікувати за допомогою світлин із номерами на уламках, отриманих від джерел у правоохоронних органах.

В цілому вдалось виявити понад десять ракет, які Україна раніше передала Росії, і якими РФ тепер веде обстріли.

Читайте також:  Росія поширює фейк про мобілізацію в Україні

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024