На польському кордоні пройшла таємна військова нарада за участі НАТО та Залужного

26 Серпня 2023, 18:25
На польському кордоні пройшла таємна військова нарада за участі НАТО та Залужного 925
На польському кордоні пройшла таємна військова нарада за участі НАТО та Залужного

Одинадцять днів тому деякі з найвищих військовослужбовців альянсу НАТО вирушили в таємне місце на польсько-українському кордоні, щоб зустрітися з головним військовим командувачем України генералом Валерієм Залужним.  

Про це повідомляє The Guardian.

Мета п’ятигодинної зустрічі полягала в тому, щоб допомогти перезавантажити військову стратегію України – головним питанням порядку денного було те, що робити з припиненням прогресу контрнаступу України, а також плани бою на виснажливу зиму, що попереду, а також довгострокова стратегія.

 

«Особливо видатною була присутність не лише головнокомандуючого військовими силами НАТО, американського генерала Крістофера Каволі, а й адмірала сера Тоні Радакіна, найвищого британського військового офіцера, якого тепер визнають у Вашингтоні та Києві як дедалі важливішого гравця в допомозі Україні подолати російських загарбників», – пише видання.

Повідомляється, що це не перша така нарада. Саміт на кордоні частково відбувся після того, як Радакін поїхав без британських міністрів до Києва, де він провів неофіційну 45-хвилинну зустріч з українським президентом Володимиром Зеленським, метою якої, за словами джерел видання в обороні, було краще зрозуміти стратегію України та те, як захід може допомогти.

Занепокоєння Білого дому тим, що США, очевидно, тісно залучені у війну в Україні, призвело до того, що генералу Марку Міллі, протилежному Радакіну в Пентагоні, заборонили приїзд в Україну. Але Велика Британія, чия армія набагато менша за американську, не має таких побоювань.

Декількома днями раніше Міллі під час телеконференції 10 серпня, куди також був включений Радакін, закликав Залужного зосередити контрнаступ на «одному головному фронті», повідомляє New York Times.

«Британські джерела неохоче повідомляють про підсумки зустрічі на кордоні. Але захід свідчить про те, що в результаті дискусій стратегія змінилася. «Я думаю, ви бачите, що вони зосереджені на Запорізькому фронті», — сказав інсайдер на тлі повідомлень про нові українські атаки, спрямовані на місто Токмак, що є першим кроком до виходу в Азовське море, тим самим перерізавши сухопутний міст до Криму», – пише The Guardian.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024