США нададуть Україні снаряди зі збідненим ураном

02 Вересня 2023, 10:21
Боєприпаси зі збідненим ураном можуть використовуватися з американських танків Abrams 695
Боєприпаси зі збідненим ураном можуть використовуватися з американських танків Abrams

Бронебійні боєприпаси, що містять збіднений уран, є частиною нового пакету військової допомоги Україні, який має бути представлений наступного тижня.

Ці снаряди, які можуть допомогти знищити російські танки, будуть надані безпосередньо із запасів армії США. Про це пише Європейська правда з посиланням на Reuters.

Боєприпаси зі збідненим ураном можуть використовуватися з американських танків Abrams. Майбутній пакет допомоги коштуватиме від 240 до 375 мільйонів доларів, залежно від того, що до нього увійде.

Довідково:

Використання боєприпасів зі збідненим ураном є предметом запеклих дискусій, а опоненти, такі як Міжнародна коаліція за заборону уранової зброї, заявляють про небезпечні ризики для здоров'я від вживання або вдихання пилу зі збідненого урану, включаючи рак і вроджені дефекти.

Побічний продукт збагачення урану, збіднений уран використовується для виготовлення боєприпасів, оскільки його надзвичайна щільність дає снарядам можливість легко пробивати броньоване покриття і самозайматися в пекучій хмарі пилу і металу.

Хоча збіднений уран є радіоактивним, він значно менш радіоактивний, ніж природний уран, хоча його частинки можуть затримуватися на значний час.

Сполучені Штати використовували боєприпаси зі збідненим ураном у великих кількостях під час війн у Перській затоці в 1990 і 2003 роках і бомбардувань НАТО колишньої Югославії в 1999 році.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ), що здійснює нагляд за ядерною сферою, заявляє, що дослідження в колишній Югославії, Кувейті, Іраку та Лівані «показали, що наявність залишків збідненого урану, розсіяних у навколишньому середовищі, не становить радіологічної небезпеки для населення постраждалих регіонів».

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024