МЗС України висловило розчаровання декларацією G20

09 Вересня 2023, 18:26
МЗС України висловило розчаровання декларацією G20 433
МЗС України висловило розчаровання декларацією G20

Саміт країн «Групи двадцяти» погодив спільну декларацію, попри розбіжності між державами-учасницями у питанні війни РФ проти України, проте деталі ще не відомі.

Європейська Правда з посиланням на Reuters повідомляє, що про це оголосив прем’єр головуючої у G20 Індії Нарендра Моді

Індійський прем’єр заявив, що країни G20 погодили спільну декларацію, що свідчить про те, що учасниці змогли знайти компромісні формулювання у блоках, які стосуються війни РФ проти України.

«Завдяки складній роботі усіх команд ми отримали консенсус щодо декларації саміту лідерів G20. Оголошую про погодження декларації», – оголосив Нарендра Моді. 

Прем’єр не надав деталей щодо того, які формулювання погодили. 

Серед країн, що входять до G20, дуже різняться позиції у питанні війни Росії проти України: держави Заходу виступають за більш рішучий осуд Росії, тоді як країни Глобального півдня хочуть більшого фокусу на економічних питаннях. 

Агентство припускає, що формулювання можуть бути подібними до тих, які визначили для декларації саміту в Індонезії у 2022 році. Там зазначили, що більшість країн засуджують Росію за розв’язану війну, але є також інші погляди.

Згодом, на це відреагував речник українського зовнішньополітичного відомства Олег Ніколенко у фейсбук. У своєму дописі він підказав міжнародним політикам вірні формулювання.

«Україна вдячна партнерам, які намагалися включити в текст сильні формулювання. Водночас в частині щодо агресії Росії проти України Групі двадцяти немає чим пишатися. Очевидно, що участь української сторони дозволила би учасникам краще зрозуміти ситуацію. Принцип «нічого про Україну без України» залишається ключовим як ніколи. Ось як могли би виглядати основні елементи тексту, щоб бути більш наближеними до реальності», – написав Олег Ніколенко.

Він вказав, що в декларації потрібно було зазначити, що Росія веде війну проти України замість слів про "війну в Україні", а також наголосив, що саме РФ, а не "всі країни", повинна утриматися від застосування сили для територіальних завоювань.

Ніколенко також вказав на необхідності того, що учасники саміту мали засудити агресію РФ проти України та закликати Росію негайно її припинити.

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024