Європарламент визнав Лукашенка посібником Путіна у війні проти України

14 Вересня 2023, 08:15
Європарламент визнав Лукашенка посібником Путіна у війні проти України 7090
Європарламент визнав Лукашенка посібником Путіна у війні проти України

Білоруський диктатор Олександр Лукашенко має відповідати за агресію проти України на рівні з очільником РФ Путіним.

Про це йдеться у резолюції Європарламенту, яку ухвалили 13 вересня у Страсбурзі під час пленарного засідання.

У документі говориться про його відповідальність за репресії та утиски народу Білорусі. Окрім того, законодавча інституція ЄС визнала Лукашенко співучасником російських воєнних злочинів в Україні.

Резолюція докладно перераховує та описує безліч злочинів, скоєних білоруським режимом. У ній фіксується факт розпалювання ненависті й активної участі в антиукраїнській пропаганді, яка проводиться силами цього режиму.

Крім того, у документі наголошується, що саме режим Олександра Лукашенка надав дозвіл на агресію проти України з території Білорусі та здійснював прямі постачання боєприпасів та військового спорядження російським військам.

Окремим є розділ резолюції, присвячений примусовому вивезенню з України до Білорусі понад 2150 дітей, де на них здійснюється ідеологічний вплив. Європарламент вважає Лукашенка відповідальним за ці воєнні злочини, як і Володимира Путіна і Марію Львову-Бєлову, і закликає МКС видати подібний міжнародний ордер на арешт Лукашенка.

«Нелегітимний режим Лукашенка активно підтримує і став повним співучасником невиправданої агресивної війни Росії та воєнних злочинів проти України», – сказано у документі.

Відповідно, країнам-членам ЄС пропонується шукати правові шляхи для вилучення фінансових активів білоруського керівництва та відповідних підприємств, щоб спрямувати їх за можливості на відновлення України.

Депутати Європарламенту закликали застосувати проти Білорусі «дзеркальні» санкції, подібні до тих, що ЄС застосовує проти РФ у зв’язку з її агресією проти України.

Нагадаємо, найманці ПВК «Вагнера», які відмовилися підписати контракт з міноборони РФ і продовжити воювати в Україні, можуть стати частиною ПВК «ГардСервіс» у Білорусі.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024