Польща, Словаччина й Угорщина відмовляються від переговорів щодо українського зерна

19 Вересня 2023, 10:40
Зерно з України 231
Зерно з України

Польща, Словаччина й Угорщина відмовляються від подальших переговорів у межах Координаційної платформи щодо експорту українського зерна на європейський ринок.

Як зазначається, згідно з представленим планом дій Києва зі стабілізації зернового експорту до ЄС, Міністерство економіки України мало б самостійно приймати рішення щодо надання дозволів на експорт збіжжя до ЄС, консультуючись із країнами ЄС та Єврокомісією, повідомляє PAP

Посол Польщі при ЄС Анджей Садось розкритикував пропозицію України, заявивши, що вона не розв’язує питання контролю й обмеження напливу українського зерна на внутрішній ринок.

З огляду на намір України звернутися до СОТ щодо Польщі, Угорщини і Словаччини через запроваджені ними односторонні обмеження ці три країни не братимуть участі у Координаційній платформі щодо експорту українського зерна «з огляду на обережність, а також факт, що Україна могла б використати інформацію, яка передається в межах Координаційної платформи, проти трьох країн в арбітражі СОТ», заявило PAP джерело в Єврокомісії.

Нагадаємо, у травні 2023 року Єврокомісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії за наполяганням цих країн. 5 червня дію заборони було продовжено до 15 вересня 2023 року.

15 вересня Єврокомісія оголосила, що Євросоюз не продовжуватиме тимчасові обмеження щодо українського зернового експорту до п’яти сусідніх країн. Польща, Угорщина та Словаччина з 16 вересня в односторонньому порядку продовжили блокаду імпорту української агропродукції. У зв'язку з цим Україна планує позиватися проти них у СОТ.

Читайте також:  Європейська асоціація спростувала фейки про українське зерно

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024