Для українців у Празі скасують пільговий проїзд у громадському транспорті

26 Вересня 2023, 17:25
Для українців у Празі скасують пільговий проїзд у громадському транспорті 3399
Для українців у Празі скасують пільговий проїзд у громадському транспорті

Пільговий тариф на празький міський транспорт для українців із тимчасовим захистом не продовжуватимуть. 

Знижка на проїзд припиняє діяти 30 вересня 2023. Про це ProUkrainu повідомив прессекретар транспортної компанії Pražská integrovaná doprava (PID) Філіп Драпал. 

Від 1 жовтня українці з тимчасовим захистом сплачуватимуть вартість проїзду в міському транспорті Праги та у приміських пасмах 0 і В згідно зі стандартними цінами. 

Деякі з українців і надалі зможуть користуватися пільгами для проїзду, але лише тими, що передбачені для усіх пасажирів: 

  • Діти до 6 років – безкоштовний проїзд. 

При цьому дитину має супроводжувати особа старша 10 років. 

  • Діти від 6 до 10 – безкоштовний проїзд у Празі, знижка 50% у регіоні. 

У Празі така дитина може їздити без необхідності доводити свій вік. У поїздах в регіоні потрібно підтвердити вік дитини за допомогою посвідчення особи, підтвердження зі школи або спеціальної дитячої карти PID. 

  • Діти від 10 до 15 – безкоштовний проїзд у Празі, знижка 50% у регіоні (включно з пасмами 0 і В). 

Для поїздок у Празі та в регіоні необхідно підтвердити вік дитини. У всіх видах транспорту це можна зробити за допомогою спеціальної дитячої карти PID. Підтвердження зі школи або посвідчення особи достатньо для поїздок в усіх видах транспорту окрім поїздів. 

  • Знижка на проїзд для молоді від 15 до 18 років 

Пільговий тариф у Празі, знижка 50% у регіоні. Пільговий проїзд у Празі доступний тільки у формі проїзного категорії Junior на місяць (130 CZK), три місяці (360 CZK) або рік (1 280 CZK). Для придбання пільгового квитка у регіоні необхідно підтвердити вік. Право на пільговий проїзд не залежить від того, чи навчається дитина. 

  • Студенти від 18 до 26 

Пільговий тариф у Празі, знижка 50% у регіоні. Дорослі від 18 років сплачують повну вартість проїзду. Виняток становлять молоді люди віком до 26 років, якщо вони: навчаються в акредитованому в Чехії навчальному закладі (середня школа або університет) на денній або очній формі навчання і мають дійсний студентський квиток виданий освітнім закладом.

 У такому випадку молоді люди віком від 18 до 26 років можуть придбати проїзний категорії Student на місяць (130 CZK), три місяці (360 CZK) або рік (1 280 CZK). Для цього необхідно придбати спеціальну карту PID або використати міжнародний студентський квиток ISIC, попередньо зареєструвавши його у транспортній компанії PID. 

Деякі університети Праги мають спеціальну угоди про обмін даними з Празькою транспортною компанією, тому для підтвердження права на пільговий проїзд вони можуть використати внутрішній університетський студентський квиток. 

Це стосується таких університетів: České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) Univerzita Karlova v Praze (UK) Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU) Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT) Akademie múzických umění (AMU) Vysoká škola umělecko-průmyslová (VŠUP) 

У регіоні (включно з пасмами 0 і В) студенти можуть придбати пільговий квиток за умови надання: студентського квитка ISIC або учнівського квитка 

  • Пенсіонери від 60 до 65 

Пільгові квитки у Празі. Люди у віці 60—65 років можуть придбати пільговий квиток після підтвердження віку за допомогою посвідчення особи (паспорт) або спеціальної карти PID. У регіоні для цієї вікової категорії знижки не передбачені. 

  • Пенсіонери старші 65 років 

Безкоштовний проїзд у Празі, знижка 50% у регіоні. Для безкоштовного проїзду у Празі необхідно підтвердити вік за допомогою спеціальної карти PID, а також посвідчення особи (усюди крім поїздів). Так само підтвердити вік необхідно і при поїздках в регіоні, при цьому приймають як карти PID, так і посвідчення особи. 

  • Люди з інвалідністю (чеські категорії ZTP і ZTP/P) 

У Празі проїзд безкоштовний за виключенням поїздів, у регіоні знижка 75%. При цьому разом із ними безкоштовно можуть їхати супроводжуюча особа або собака-поводир, також безкоштовним є перевезення допоміжних засобів для пересування. 

  • Супровід дитини до 3 років 

Безкоштовний проїзд у Празі можливий за умови підтвердження віку дитини за допомогою посвідчення особи або спеціальної карти PID. 

  • Знижка на проїзд для соціально вразливих осіб 

Пільгові квитки у Празі. До категорії соціально вразливих людей належать: одержувачі пенсії по інвалідності по III групі інвалідності особа пенсійного віку, яка отримує щомісячну державну соціальну допомогу у зв’язку з матеріальною скрутою особа пенсійного віку, яка отримує пенсію по інвалідності замість пенсії за віком (яка не виплачується виключно у зв’язку з тим, що розмір пенсії по інвалідності перевищує максимальний розмір пенсії згідно з правилами, що діяли до 1 січня 1996 року). Для того, щоби скористатися знижкою на проїзд у Празі, така людина має отримати спеціальну карту PID. 

  • Особи в матеріальній скруті 

Пільговий тариф у Празі. До цієї категорії належать люди, які отримують від Чехії державну допомогу на прожиття у зв’язку з матеріальною потребою. Ця тарифна категорія діє до 30.6.2024. Для того, щоби підтвердити право на пільговий проїзд згідно цієї категорії, необхідно отримати спеціальну карту PID. Зверніть увагу: до цієї категорії не спадають українці з тимчасовим захистом, які отримують гуманітарну допомогу. 

  • Інваліди третього ступеня 

Знижка 50% у регіоні. Для підтвердження права на пільговий проїзд необхідно надати посвідку видану Чеським управлінням соціального забезпечення. 

  • Власник посвідчення учасника підпілля та опору комуністичному режиму або власник посвідчення ветерана війни 

Спеціальний річний тариф для проїзду в регіоні при наявності посвідчення, яке видається згідно з рішенням Міністерства оборони Чехії.

Нагадаємо, Чехія посилила умови виплати допомоги українським біженцям задля економії коштів у бюджеті. За даними чеського уряду, Прага скоротила витрати на українських біженців більш ніж на третину. 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024