«Ми засуджуємо російське вторгнення з перших днів», – Вселенський Патріарх Варфоломій

18 Жовтня 2023, 18:15
Вручення томоса патріархом Варфоломієм предстоятелю Православної церкви України митрополиту Епіфанію, 6 січня 2019 року 3717
Вручення томоса патріархом Варфоломієм предстоятелю Православної церкви України митрополиту Епіфанію, 6 січня 2019 року

Вселенський Патріарх Варфоломій очолив літургію в Іспанії. У храмі серед інших були присутні українські дипломати, представники Європейського конгресу українців та прості віряни українського походження. Останні, до речі, є значною частиною пастви православної Іспанської митрополії.

Літургію провели 16 жовтня в Мадриді. Про це повідомляє кореспондент Район.Закордон.

Після закінчення богослужіння патріарх звернувся до присутніх. У свому виступі він сказав слово й до вірян українського походження.

«Вселенський патріархат із перших днів засуджував і продовжує засуджувати вторгнення Росії в Україну», – заявив патріарх.

Вселенський або Константинопольський Патріарх Варфоломій – духовний лідер усього православного світу. У 2019 році, попри спротив Москви, він надав Томос про автокефалію (незалежність) Православній Церкві України. Від початку повномасштабного вторгнення патріарх не раз прямо та жорстко засуджував Росію та її церкву за вторгнення в Україну.

Нагадаємо, що 4 жовтня вищий орган управління Вселенського патріархату, Священний Синод, звернувся до керівництва РФ із закликом повернути викрадених українських дітей додому.

Разом з тим частина православних українців із УПЦ (МП) досі не мають євхаристійного спілкування із патріархом Варфоломієм. Таким чином вони виконують рішення Синоду РПЦ, яким та помстилась предстоятелю за надання Україні Томосу. 

Керуючись цим рішенням, за спільне богослужіння із представником Вселенського Патріарха волинський митрополит УПЦ (МП) Нафанаїл 29 вересня 2023 року заборонив у служінні священника – настоятеля храму Марії Магдалини у місті Луцьк Олександра Колба.  Причиною для заборони стало спільне богослужіння священників УПЦ (МП) із представником Вселенського патріархату в Україні, єпископом Михаїлом 24 вересня.

А вже 1 жовтня релігійна громада Свято-Марії-Магдалинівського храму УПЦ МП у Луцьку провела парафіяльні збори, на яких прийняли рішення змінити юрисдикцію та доєднатися до Православної Церкви УкраїниЗа єдність з ПЦУ проголосували близько 90% парафіян.

Перед голосуванням отець Олександр нагадав, що він разом з парафіянами терпеливо чекали на конкретні дії ієрархів УПЦ щодо повного відділення від РПЦ і ще раз оголосив людям свою позицію та бажання про відновлення євхаристичного спілкування з Вселенською Патріархією і іншими Помісними Церквами.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024