Польські перевізники блокують кордон з Україною, рух ускладнено

06 Листопада 2023, 16:15
Польські перевізники блокують кордон з Україною, рух ускладнено. Фото: Rafał Mekler/Twitter 2035
Польські перевізники блокують кордон з Україною, рух ускладнено. Фото: Rafał Mekler/Twitter

Польські перевізники почали 6 листопада акції протесту поблизу трьох автомобільних пунктів пропуску на польсько-українському кордоні «Корчова – Краківець», «Гребенне – Рава-Руська», «Дорогуськ – Ягодин».

Після 13:00 відбулося поступове блокування руху вантажного транспорту у напрямку пунктів пропуску «Ягодин-Дорогуськ», «Краківець-Корчова», «Рава-Руська-Гребенне». Ускладнення руху можливе як на в’їзд до Польщі, так і на виїзд, повідомляє Держприкордонслужба України.

За інформацією ДПСУ, організатори протесту планують пропускати лише по одному вантажному автомобілю на годину. Водночас обіцяють не блокувати рух вантажівок з гуманітарною та військовою допомогою та тих, які перевозять тварин, продукти, що швидко псуються тощо.

Окрім того, організатори акцій на території Польщі не планують перешкоджати руху автобусів та легкового транспорту.

Польське RMF 24 повідомляє, що учасники блокади вимагають запровадження комерційних дозволів для українських перевізників та скорочення їхньої кількості до рівня, що існував до російського вторгнення в Україну.

Після початку повномасштабної війни з РФ Євросоюз пішов на безпрецедентні кроки для підтримки української економіки і на рік скасував необхідність отримання українцями згаданих дозволів. А влітку цього року ЄС продовжив дію цієї норми до червня 2024 року. Тепер польські перевізники вимагають скасувати цю пільгу у принципі та повернути стару дозвільну систему.

Ще одна вимога –  посилення правил перевезень за ЄКМТ, сертифікатом Європейської конференції міністрів транспорту.

Водіїв легкових автомобілів, автобусів та транспортних засобів, які перевозять живих тварин, а також гуманітарну та військову допомогу, обіцяють пропускати.

Нагадаємо, раніше речник ДПСУ Андрій Демченко повідомляв, що українці можуть натрапляти на труднощі при перетині кордону з Польщею після 3 листопада у зв'язку з проведенням страйку польських перевізників.

Фото: Rafał Mekler/Twitter
Фото: Rafał Mekler/Twitter

Фото: Rafał Mekler/Twitter
Фото: Rafał Mekler/Twitter

Фото: Rafał Mekler/Twitter
Фото: Rafał Mekler/Twitter



Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024