Європейський інвестиційний банк з початку повномасштабного вторгнення надав Україні 1,7 мільярда євро

02 Січня 2024, 15:20
Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) 452
Європейський інвестиційний банк (ЄІБ)

Загальна фінансова допомога, яку Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) надав Україні з початку повномасштабного вторгнення сягнула 1,7 млрд євро.

У першу чергу ці кошти спрямовуються на екстрений ремонт зруйнованої інфраструктури, інформують у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України. 

Зокрема, ЄІБ реалізує велику кількість проєктів з Міністерством відновлення у сфері відбудови соціальної та муніципальної інфраструктури, енергоефективності, а також транспортної інфраструктури. 

Крім того, банк має низку проєктів з Агентством відновлення, спрямованих на фінансування дорожніх проєктів. Спільні проєкти є також з Укрзалізницею та Укрпоштою. Спрямовані на модернізацію української залізниці та логістичної поштової інфраструктури відповідно.

«Європейський інвестиційний банк працює в Україні вже 16 років і є одним з наших найнадійніших партнерів. Міністерство спільно з ЄІБ реалізує проєкти з відновлення соціальної, комунальної та транспортної інфраструктури. Ми співпрацюємо практично у всіх сферах відповідальності Міністерства і в усіх проєктах прагнемо втілювати основну візію відбудови: build back better – відбудувати краще ніж було. Для першочергового подолання наслідків бойових дій наприкінці минулого року частину кредитних коштів ЄІБ було перенаправлено на підтримку фінансування першочергових видатків Державного бюджету України. Їх спрямували на підготовку об’єктів ЖКГ до опалювального сезону, відновлення та модернізацію постраждалих внаслідок бойових дій об’єктів інфраструктури. За 2023 рік ми суттєво розширили нашу співпрацю з Банком і сподіваємося у 2024 році масштабувати спільні проєкти. Спільно сподіваємося відбудувати якомога більше громад, допомагаючи їм імплементувати в цьому процесі кращі європейські практики. Саме тому ми високо цінуємо всю допомогу Банку, у тому числі й консультаційну», – зазначив віцепрем'єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

Нагадаємо, держбюджет України отримав 1,34 мільярда доларів США як Шосте додаткове фінансування в рамках проєкту Світового банку PEACE in Ukraine.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024