Які країни та чого навчають українських військових

12 Січня 2024, 09:40
Які країни та чому навчають українських військових ІНФОГРАФІКА 4133
Які країни та чому навчають українських військових

Союзницька підтримка України не лише в озброєнні та гуманітарній допомозі, а ще й у навчанні наших військовослужбовців за кордоном. 

У цьому беруть участь понад 30 країн, у яких підготовку пройшли вже понад 100 тисяч бійців Збройних Сил України.  У п'яти країнах розпочалася підготовка пілотів та авіаційного персоналу до експлуатації американських винищувачів F-16. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

У навчанні українських військових бере участь коаліція із понад 30 країн. Серед них США, Канада, Норвегія, Австралія, Косово, Північна Македонія, Грузія, Молдова, Албанія та більшість країн Європейського Союзу. До складу місій не входять Угорщина, Австрія та Хорватія, але у підготовці військових беруть участь їхні інструктори. 

Ключовими, як заявили у ЗСУ, є дві місії з підготовки військових. Перша – місія військової допомоги Євросоюзу з підтримки України (EUMAM). Наприкінці листопада ЄС виділив додаткові 194 млн євро для її фінансування.

Друга важлива місія – Група сприяння безпеці України (SAG-U), яку очолюють США.

Крім того, Велика Британія з червня 2022 проводить на своїй території операцію Interflex (за участі Нової Зеландії, Канади, Швеції, Австралії, Данії, Фінляндії, Норвегії, Литви та Нідерландів) для тренування українських військових. Станом на кінець року у Британії підготовку пройшли понад 50 тисяч наших бійців, операція продовжуватиметься й у 2024 році.

В рамах Interflex навчаються, зокрема, військові медики та інженери, екіпажі вертольотів та пошуково-рятувальні місії.

Загалом за час повномасштабної війни у країнах-союзниках пройшли підготовку понад 100 тисяч військовослужбовців. Також партнери допомогли підготувати близько 21 тисячі кваліфікованих фахівців більш ніж на 160 зразках техніки.

Як розповіли у ЗСУ, підготовка зосереджена на чотирьох базових напрямах. Перший напрям – базова загальновійськова підготовка новобранців, що триває 35 днів. Потім військових направляють до бойових бригад, деякі продовжують більш вузькоспрямовану підготовку.

Другий – професійна підготовка військових для використання іноземної техніки та озброєння, як от танків, артилерійських систем, ППО, БМП, БТР, високоточних реактивних систем залпового вогню. У цей напрямок також входить підготовка інших фахівців – бойових медиків, саперів, снайперів, операторів протитанкових комплексів.

Тривалість таких тренувань залежить від складності озброєння.

Третій напрям навчання українських військових за кордоном – підготовка сучасних командирів-лідерів та інструкторів-тактиків. Четвертий – колективна підготовка підрозділів різних рівнів та штабів для ефективного управління ними, насамперед для ведення наступу та штурмів.

Крім того, невелика кількість українських пілотів станом на січень проходять навчання на американських винищувачах F-16. У Канаді, Польщі, США та Британії групи пілотів та авіаційного персоналу проходять курси підвищення володіння авіаційною термінологією англійською мовою.

У США та Данії вже досвідчені пілоти та авіаційний персонал проходять перепідготовку безпосередньо на F-16. У Британії, окрім досвідчених пілотів, їхні молоді колеги підвищують свій професійний рівень, здійснюючи навчальні польоти за міжнародними процедурами, щоб розпочати підготовку на F-16.

Нагадаємо, Латвія готує новий пакет допомоги Україні. Він включатиме гаубиці, дрони, гелікоптери, боєприпаси та інше. Також між країнами підписано угоду про військове співробітництво між країнами, зокрема, щодо виробництва дронів.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024