Україна та Польща на технічному рівні обмінялися листами щодо експортних ліцензій

27 Січня 2024, 12:20
Україна та Польща на технічному рівні обмінялися листами щодо експортних ліцензій 350
Україна та Польща на технічному рівні обмінялися листами щодо експортних ліцензій

Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький поінформував, що між Україною і Польщею вже розпочався обмін листами на технічному рівні щодо експортних ліцензій.

Про це Тарас Висоцький сказав в ефірі телемарафону «Єдині новини».

«На технічному рівні обмін листами вже розпочався, після того, як у вересні 2023 року Єврокомісія скасувала обмеження на ввезення чотирьох культур: пшениці, ріпаку, соняшнику та кукурудзи до 5 країн, в тому числі й Польщі. Тоді Польща запровадила обмеження саме на ці культури. Разом з тим Україна ще тоді, у вересні 2023 року запропонувала альтернативний варіант і ухвалила рішення про готовність ліцензувати експорт цих 4 культур до Болгарії, Румунії, Угорщини, Словаччини та Польщі», — розповів Висоцький.

Окремо Висоцький пояснив, що ліцензування не вимагає квоти.

«Ліцензування означає, що експортер подає заявку до Мінекономіки, вона передається Мінагрополітики й Мінагрополітики отримує погодження від, наприклад, Польщі. І після погодження видається ліцензія», — сказав Висоцький і зазначив, що ліцензування без квот є «поширеним інструментом».

«Якщо ми говоримо про заміну чинного ембарго, яке на сьогодні діє з боку Польщі, на ліцензування, то це є позитивний крок до лібералізації торгівлі. Він дозволить певні обсяги після проходження відповідної процедури. Тому однозначно в порівнянні з поточною ситуацією це був би позитивний крок налаштування взаємної торгівлі між нашими країнами», — сказав урядовець.

Висоцький також додав, що стосовно ліцензування Україна має позитивний досвід з Румунією та Болгарією. За його словами, ці країни ще у вересні минулого року не запроваджували ембарго, а погодилися на процес ліцензування з Україною.

24 січня польський міністр сільського господарства Чеслав Секерський у коментарі polskieradio24.pl повідомив, що Польща розпочне технічні переговори з Україною щодо видачі експортних ліцензій для постачання українських агротоварів до Польщі, після чого мають бути вироблені варіанти рішення з обмеженнями на імпорт сільгосппродукції з України.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024