Канада допоможе відновлюватись українським громадам

29 Січня 2024, 16:25
Канада допомагатиме українським громадам відновлюватись 450
Канада допомагатиме українським громадам відновлюватись

Українські територіальні громади з 7 областей України підписали Меморандум про співпрацю в рамах реалізації міжнародної ініціативи «Інклюзивне відновлення за лідерства громад» (CLIR).

Про це, повідомляє голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк, пише РБК-Україна.

Парламентарка повідомила, що CLIR – спільна ініціатива України і Посольства та уряду Канади, мета якої – зробити так, щоб відбудова стосувалася не тільки інфраструктури і економіки, а також і соціальних послуг, які надаються на рівні громад.

Експерти CLIR допоможуть вибраним 19 громадам планувати та реалізовувати своє відновлення, яке буде керуватись насамперед потребами жителів цих громад.

«Інклюзивний простір, інклюзивна економіка, відбудова за принципами безбар’єрності, доступність фізичного простору для всіх груп громадян - принципи, які сьогодні зафіксовані на всіх рівнях відбудови як загальнообов’язкові. Дуже важливо, щоб інклюзивність та безбар’єрність стали відчутними на найближчому до людей рівні - у територіальних громадах. Саме тому, нові планувальні документи повинні відповідати принципам безбар’єрності та інклюзивності», – наголосила парламентар.

Шуляк додала, що в рамах продовження реформи децентралізації у 2024 році місцеве самоврядування долучатимуть до створення місцевих планів і цільових програм з безбар’єрності. Це допоможе визначити конкретні кроки для підвищення рівня інклюзивності у окремо взятих територіальних громадах.

Крім цього, у поточному році також планується розробити підходи щодо доступності просторів загального користування всіх форм господарювання, де надаються послуги громадянам.

«Йдеться про формування конкретних рекомендацій щодо закладів громадського харчування, торговельних об’єктів, інших громадських місць. На них зможе орієнтуватися бізнес для того, щоб створити більш доступний та інклюзивний простір», – пояснила Шуляк.

Нагадаємо, 24 січня Канада оголосила новий пакет допомоги Україні.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024