ЄС на позачерговому саміті обговорить допомогу Україні на 50 мільярдів євро

01 Лютого 2024, 11:05
ЄС на позачерговому саміті обговорить допомогу Україні на 50 мільярдів євро 598
ЄС на позачерговому саміті обговорить допомогу Україні на 50 мільярдів євро

У Брюсселі 1 лютого пройде позачерговий саміт Євросоюзу.

На саміті лідери країн ЄС обговорять виділення допомоги Україні на суму 50 мільярдів євро, заблоковане Угорщиною в грудні, пише Радіо Свобода.

Йдеться про фінансову допомогу з бюджету ЄС. Це – 17 мільярдів прямої допомоги і 33 мільярди у вигляді кредитів, які Україна за планом отримає протягом наступних чотирьох років.

ЄС хоче внести ці витрати до семирічного бюджетного плану, який діятиме ще чотири роки. Для цього необхідне внесення поправок до вже затвердженого бюджету, що потребує згоди всіх країн ЄС. Однак Угорщина, як і раніше, не дала згоди на це.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан останнім часом заявляв, що готовий погодитися на внесення цих 50 мільярдів євро на допомогу Україні до бюджетного плану Євросоюзу, але за умови, що це рішення переглядатимуть щороку, що дає можливість Будапешту заблокувати його в майбутньому.

Деякі європейські ЗМІ пишуть, що до вечора середи жодної домовленості з Орбаном ще не було. Європейські політики зізнаються, що не можуть передбачити, як вчинить угорський прем’єр.

Європейська рада 14 грудня вирішила розпочати переговори про вступ України і Молдови до Європейського союзу, а також надала Грузії статус кандидата в члени ЄС. Орбана, який також виступав проти початку переговорів, не було під час голосування з приводу цього питання. Згодом він назвав це рішення інших членів ЄС «ірраціональним», «безглуздим» і «помилковим».

Рішення про новий пакет допомоги Україні було ускладнене тим, що подальша фінансова підтримка Києва є частиною законодавчої пропозиції щодо радикального перегляду довгострокового бюджету ЄС. ЄС працює за семирічною бюджетною системою, поточний період спільного бюджету триває до 2027 року.

Читайте також: «Орбан із Гааги» та «нідерландський Трамп»: марш правих популістів Європою

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024