ЄС схвалив допомогу Україні на 50 мільярдів євро

01 Лютого 2024, 14:25
ЄС схвалив допомогу Україні на 50 мільярди євро 4221
ЄС схвалив допомогу Україні на 50 мільярди євро

Лідери Європейського союзу 1 лютого під час саміту схвалили виділення для України 50 млрд євро в межах програми Ukraine Facility.

Про це повідомляє Район.Закордон з посиланням на заяву голови Європейської ради Шарля Мішеля в мережі Х.

«Ми домовились. Усі 27 лідерів домовилися про додатковий 50-мільярдний пакет підтримки для України в рамках бюджету ЄС. Це забезпечує стійке, довгострокове, передбачуване фінансування для України», – написав Мішель.

«Ми знаємо, що поставлено на карту», – додав голова Євроради. 

Як повідомляють європейські ЗМІ, лідери зійшлися на тому, що Єврокомісія щороку проводитиме моніторинг коштів, виділених Україні, а Єврорада проводитиме на цій основі дебати. І, як зазначив кореспондент «Радіо Свобода» Рікард Йозвяк, Угорщина не матиме права на вето в питанні виділення фінансової допомоги Україні.

Видання The Guardian з посиланням на підсумковий документ саміту наводить деталі, а саме: лідери країн ЄС домовилися щороку обговорювати допомогу Україні, а у разі потреби – переглянути її через 2 роки. За даними видання, лідери також погодилися на дві умови, які вимагав прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Перша – після двох років Єврокомісія проведе «огляд витрат». І щодо цього буде окреме голосування. Друга – було вжито «додатковий захід щодо механізму висування умов верховенства права».

Щодо другої умови видання надає роз'яснення: у 2020 році лідери домовилися створити новий механізм, який дозволить блоку призупинити фінансування для держави-члена у випадку, якщо вона не виконує норм блоку, пов'язаних із судовою системою.

Пізніше механізм був запущений, щоб призупинити частину фінансування Угорщини від ЄС. Тобто, таким чином Орбан погодився віддати свій голос в обмін на розморожування європейських грошей для Угорщини.

Крім того, прессекретар голови Євроради Шарля Мішеля повідомив і про інші важелі впливу. За його словами прем'єр Угорщини дав «зелене світло» після серії зустрічей минулої ночі та сьогодні вранці з прем’єр-міністрами Італії, Франції та канцлером Німеччини.

Нагадаємо, рішення про новий пакет допомоги Україні було також ускладнене тим, що подальша фінансова підтримка Києва є частиною законодавчої пропозиції щодо радикального перегляду довгострокового бюджету ЄС. 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024