Розсипане українське зерно на польському кордоні: як реагують на скандал по обидва боки кордону

12 Лютого 2024, 19:55
Українське зерно на польському кордоні. Фото з соцмереж ОНОВЛЕНО 6465
Українське зерно на польському кордоні. Фото з соцмереж

В польському Дорогуську фермери зупинили три українські фури і висипали зерно просто на дорогу. Це сталося вранці 11 лютого, на дорозі до прикордонного переходу в «Дорогуськ – Ягодин», де протестують фермери.

На цей інцидент вже відреагували представники української влади, які звернулись до польських правоохоронців з проханням притягнути до відповідальності винних. Район.Закордон зібрав усе, що наразі відомо по цьому випадку.

Можна сказати, перший потішився цим випадком і з гордістю заявив про висипане українське зерно правий політик та один з організаторів польських протестів на кордоні з Україною Рафал Меклер.

«У Дорогуську фермери висипали зерно з вантажівок, вантажівки повертаються в Україну», – написав він у фейсбуці..

Посол України в Польщі Василь Зварич відреагував на ганебний вчинок польських протестувальників і повідомив, що польська поліція відкрила провадження через інцидент, під час якого польські фермери висипали частину зерна з трьох українських вантажівок.

«Такі методи протестувальників не повинні толеруватися в європейській цивілізованій країні, не кажучи вже про моральну сторону цієї провокації. Тому ми вимагаємо знайти і притягнути винних до відповідальності. Польські органи влади мали б рішуче відреагувати в правовому полі на цей ганебний і образливий для українців і більшості поляків злочин і не дозволити подібних варварських дій в майбутньому», – написав посол у фейсбуці.

Голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев назвав інцидент «за межею людського розуміння добра і зла».

«Можна у різний спосіб боротися за свої права людини, громадянина і бізнесмена, але яка ж ти людина після того, як в тебе піднялася рука знищити хліб? Те, що відбулося на польському кордоні – це вже не про політику та бізнес – це за межею людського розуміння добра і зла. Жах», – написав Гетманцев у телеграмі.

Міський голова Львова Андрій Садовий теж відреагував на жорстоку й безглузду витівку польських фермерів.

«Назвемо речі своїми іменами. На цьому фото — українське зерно, яке висипали польські, а насправді проросійські провокатори, з українських вантажівок. Псевдоблокада на кордоні триває. Українці буквально поливають кров'ю поля, які родять це зерно. Збирати пшеницю на полі, яке бачило війну — це як працювати сапером. Такі дії — ницість і ганьба», написав мер.

Згодом з'явилась реакція у Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

«Ми уважно спостерігаємо за ходом розслідування даного інциденту, очікуємо на швидке встановлення та покарання винних. Ми розуміємо, коли польські фермери відстоюють свої інтереси в цивілізований спосіб. Але цей випадок знищення української пшениці не має нічого спільного з мирними протестами ані з юридичної, ані з моральної точки зору.

Вже два роки повномасштабного вторгнення українські аграрії працюють під постійними ворожими обстрілами, зазнають величезних збитків. Вони здобувають це зерно надзвичайно важко і часом ціною свого життя. Міністерство аграрної політики та продовольства запрошує польських фермерів до України пересвідчитися, в яких умовах зараз працюють українські аграрії. 4 мільйони малих фермерів в Україні готові поділитися своїм досвідом з польськими колегами.

Окремо хочемо зазначити, ми абсолютно впевнені, що такі випадки не зможуть вплинути на нашу спільну боротьбу і на велику підтримку польського народу, яку ми відчуваємо протягом 2 років у війні проти російського загарбника», йдеться у повідомленні.

У міністерстві також висловлюють щиру вдячність полякам, які допомагали і продовжують допомагати українському народу в цей важкий час.

Своє слово також сказала пані посол України у США Оксана Маркарова.

«І я про зерно напишу. В будь-якій конфліктній ситуації з друзями і партнерами найскладніше, але водночас і найважливіше – продовжувати фокусуватися на тому, що об'єднує, і наполегливо, але все-таки конструктивно вирішувати суперечки таким чином, щоб стати ближче, сильніше і зменшити вплив тих провокаторів, які самостійно чи під чиїмось впливом постійно вибирають тригерні теми для внесення розбрату. Це стосується зерна, зброї, історичних подій і багато чого іншого… Це не значить, що не треба твердо, а іноді і жорстко відстоювати власні інтереси і цінності. Треба. Але дуже важливо уникати узагальнення і спокуси виплеснути на партнерів те, що потрібно виплескувати на ворога. Який у нас один – росія», написала вона у фейсбуці.

Натомість заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак заявив про намір перевірити все транзитне зерно з України.

«Сьогодні будуть чіткі вказівки, що ми перевірятимемо все зерно на кордоні з Україною, яке підлягає пломбуванню, підлягає експорту і є лише транзитним зерном», – сказав урядовець.

До слова, Колодзейчак підтримує позицію фермерів. Він вважає, процедури перевірки зерна на кордоні «неправильними» і пообіцяв оприлюднити буцімто «шокуючу інформацію» про імпорт українського зерна.

«Найдешевша пшениця з України минулого року коштувала 51 злотий за тонну, у 20 разів менше, ніж прибутковий поріг для польського зерна», – заявив посадовець.

Нагадаємо, польські фермери, які протестують на кордоні з Україною, розсипали на дорогу зерно з трьох українських вантажівок. Польська поліція розпочала розслідування випадку, що стався на пункті пропуску «Дорогуськ-Ягодин».

Попереджаємо, з 12 лютого фермери Польщі посилили блокаду кордону, – блокували ще два пункти пропуску: «Устилуг – Зосин» і «Угринів – Долгобичув».

ФОТО зі сторінки Рафала Меклера у фейсбуці

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024