НАТО й Україна створюють спільний тренувальний центр у Польщі

16 Лютого 2024, 08:20
Єнс Столтенберг. Фото - НАТО 1351
Єнс Столтенберг. Фото - НАТО

За результатами засідання Ради Україна - НАТО на рівні міністрів оборони ухвалили рішення про запуск JATEC (NATO - Ukraine Joint Analysis, Training and Education Centre).

Про це повідомляє Міністерство оборони України.

«Досвід України на полі бою, цінні уроки, отримані нашими військами з 2014 року і, зокрема, з початку повномасштабного вторгнення, здатні зробити нас стійкішими до майбутніх загроз», – заявив міністр оборони Рустем Умєров на засіданні Ради Україна – НАТО.

У Міноборони зазначили, що це перша спільна інституція Альянсу та України, мета якої – досягнення повної взаємосумісності Збройних Сил України та сил країн НАТО.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що у центрі українські військовослужбовці зможуть навчатися разом із військами країн НАТО.

«Сьогодні ми вирішили утворити спільний центр НАТО - Україна для тренування та військової освіти у місті Бидгощ, Польща, який дасть змогу Україні обмінюватися уроками, винесеними з російської війни, і створити структуру для українських сил, щоб навчатися та тренуватися поряд із військами країн НАТО. Ми будемо продовжувати стояти поряд з Україною - для її безпеки та для нашої безпеки»,– заявив Столтенберг.

Генеральний секретар НАТО також зауважив, що центр буде корисним для Альянсу через створення рамкової платформи для тренування військ держав-союзниць.

Нагадаємо, від початку російської війни проти України НАТО та країни-союзниці надають Україні політичну та практичну військову допомогу, включаючи поставки зброї, боєприпасів, запасних частин та іншого військового обладнання. Головним координаційним інструментом для таких зусиль є Контактна група з оборони України «Рамштайн», яка проводиться за лідерства США та за участю більше як 50 країн Альянсу та країн-партнерів.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024